• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KRAMERIUS: Na jednu stranu dobrý, že se preference stále motají kolem 15 %, ale na druhou stranu ANO stále rock solid 30 %.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jiný kraj, jiné téma
    Nominace Jiřího Novotného (starosty Trojanovic) do čela krajské kandidátky 2020 - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=339&t=49945
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jaké názory má taky třeba Tomáš Tožička, kandidát do Senátu:
    https://twitter.com/Tomas_Tozicka/status/1224679220007383042
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle je docela dobrý postřech. Piráti rozhodně neglorifikují dobu normalizace... prostě strawman fallacy od Kalouska. Pokud je k éře normalizace někdo smířlivý, tak je to širší konglomerát okolo ANO.
    https://twitter.com/olgarichterova/status/1222488090784288768
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: Ale tak já s tebou i souhlasím, že ta imaginace je nutná a důležitá. Teď jde o to, jak moc dokýřou odseparovat "reálnou politiku" (která samozřejmě něják dlouhodobě z těch ideállů vychází) a právě tuhle imaginaci.

    A heled, já se znovu zeptám, na koho ten členk míří? Já beru prozkoumávání novejch možností ale kdyby tam byl alespoň nějakej konkrétní náznak realizace jejich možností nevypadalo by to tak zasněně ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: tak že na Pirátských listech jsou některý články jenom takový plácání, o tom se přít nebudu. Spíš by mě zajímalo, jak si někdo představuje ten ideální svět, kde by to mohlo být jinak :)

    Spíš jde o to, že ty články často nastolují nějakou vlastní agendu a nejdou s většinovou agendou mediálního mainstreamu. Pro mě podstatnou složkou Pirátů v politice je imagnace. Prostě vůbec umět představit si svět jinak. Tedy ne nutně stranický plátek, kde každý článek bude nevratné moudro, to si představit neumím. Ale obecně aspoň ti autoři prozkoumávaj nějaký nový možnosti...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JPLABS:
    JPLABS:
    no nejdřív se ale opravdu rozmysli o koho jde/ čí je to vina protože nejdřív by měl zařídit stát, pak je zaměstnavatel debil a pak 70% lidí tady debilové... mno...

    A drtivá většina práce se z domova prostě dělat nedá.


    XCHAOS: já piráty za bolševiky nepovažuju (až teda s prominutím na pár exotů který si o to říkaj sami) a ano, hlavní problém jsou ty 3 hodiny ježdění - to souhlasím

    Nicméně to nic nemění na mym názoru o jalovosti toho článku.

    jo nadřízený jsou blbý a lidi tak celkově ale nežujeme v silicon valey, sorry
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: Když Piráti začali jen uvažovat o tom, že by rádi měli informace o tom, kolik bytů v Praze je vlastně obýváno a kolik drženo spekulativně, tak byli okamžitě za "bolševiky". Toto přitom mělo na hony daleko k nějaké regulaci nájemného - ta informace měla být ve veřejném prostoru, ostatně mohla by se hodit třeba i spekulantům samotným (zejména těm menším, kteří víceméně nemají šanci ovlivnit, kdy realitní bublina praskne a oni prohrají vsazené peníze). Samotná informace o podílu obývaných bytů může hrát roli např. už při plánování MHD (frekvenci autobusů lze změnít snadno, u tramvajových linek to z podstaty věci jde hůře a když se staví metro, tak je fakt důležité aby se nestavělo někam na neobývané pole - což se v Praze v řadě případů už docela i povedlo)

    Takže ano, dojíždění 3 hodiny za prací je samozřejmě fail, ale tak nějak současně vyplývá z logiku trhu práce - poptávka po práci bude největší tam, kde nebydlí žádná rezervní a současně kvalifikovaná pracovní síla, takže určitý typ lidí bude zřejmě dojíždět vždycky, tak nějak z podstaty věci, proč vůbec pracuje (např. aby splatil hypotéku a bydlel ve vlastním, což je pro řadu lidí důležité). Já sám věřil na homeworking a podobné věci, celá léta, ale teď mi spíš připadá, že to divadlo je poptáváno jako celek a jediné, co se s tím dá dělat, je nějaká kultivace mobility (elektromobilita, rychlovlaky, civilizovaná MHD..)
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ADAMIRA: jeden příklad: před 4 roky, v prosinci 2016 jsem našel inzerát, kde firma z Hradce Králové chtěla udělat grafickou databázi. Napsal jsem jim, že to udělám, aby mi popsali jak to má vypadat atd, prostě zadání. Odpověď byla od vedoucího nyxáčka: "Musíte jezdit každý den k nám do Hradce, tady to programovat u nás". Prostě oni neměli plán, ani žádné zadání. V době internetu ... :) Tak jsem přes vánoce udělal grafickou databázi, po Novém roce, 3.ledna 2017 ji dal na web a napsal jsem Nyxáčkovi do Hradce odkaz na web a zda se mu líbí. Reakce Nyxáčka byla zuřivá. Přišla sprška urážek a nadávek, co jsem si to dovolil udělat, že to byl jeho nápad ta grafická databáze a že mne bude žalovat a chce odškodné 1 milion Kč. Pochopitelně mne Nyxáček nežaloval.
    Takže, dokud máme v ČR takovéto vedoucí práce, tak se musí dojíždět za prací. A nedělejte si naději, že blbečkové ve vedení Pirátské strany tuto situaci zlepší. Ani omylem ne. Ti nedokáží uřídit ani sami sebe, natož obec nebo stát.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    ADAMIRA: ano četl, jsem před pár dny článek o přeplněnosti pražských sídlišť vozidly lidí, kteří dojíždějí do Prahy za prací. Stát chce žřešit následky (jako vždy), chce řešit parkoviště. Proč stát neřeší příčiny? Proč musí lidé jezdidt 3 hodiny denně za prací? Proč nemouhou pracovat z domova a ty 3 hodiny ušetřené věnovat něčemu užitečnějšímu, než sezení v autě?
    Zkusil jsem několikrát pravovat z domova. Problém je na straně zaměstnavatelů. Zaměstnavatel, tedy konkrétní osoba - vedoucí (obvykle primitiv) neumí zadat práci jinak než verbálně. Vedoucí nemá plán o postupu práce. Vedoucí nyxáček v práci běhá od jednoho podřízeného k druhému a kontroluje co dělají a říká jim: "Kájo teď pojď udělat tohle, Tondo pojď sem a dělej tohle a Venco dojdi támhle a tam dělej tamto".

    Resumé: dokud bude 70% obyvatelstva ČR dementních, pak se systém práce nezmění a mnoho lidí bude muset trávit 3 hodiny cestováním do práce, ačkoliv by mohli pracovat z domova.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HONCKA: Jasně a nebylo by třeba lepší se zaměřit na to, proč někdo tráví v době přezaměstnanosti 3 hodiny denně ježděním do práce a z práce?
    + teda potom se to dá aplikovat na opravdu dost malou skupinu obyvatel a stále nechápu na koho je to apel. Zaměstnavatel mu ty dvanáctky klidně dát může, asi nechce, má mu to stát nařídit? Co ostatní zaměstnanci, ty si budou vybírat nebo budou muset dělat ty dvanáctky?

    Opět já opravdu nic proti možnosti dělání dvanáctek nemám, vím že existuje hodně lidí kterejm to vyhovuje (mají například druhý zaměstnání) - spíš mi ten článek příjde moc jako výkřik.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ADAMIRA: ber to tak, že Honza Lička to bere z pohledu Středočeského kraje, kde mnohdy znamená, že ta osmička je jedenáctka, kdy mnohdy cestuješ 90min do práce, 90 z práce a když děláš od 9 tak chvíli vidíš děti ráno a pak večer (19hod fakt není odpoledne) a hlídání musíš řešit každý den, že školky ani družiny do 7 otevřený nejsou (mnohdy zavírají v 16:30)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ADAMIRA: + teda jsem zapoměl že ještě musí zařídit to hlídání a ne každej má po ruce 68 babiček cio sedí nadržený u telefonu a čekaj na befel aby šli hlídat dítě.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HONCKA: Jo, beznadějný workoholici, ty byli vždycky ideální na organizaci práce a času dělného lidu. To je zas druhý extrém.

    XCHAOS: No mě ale příjde že to podává jako kdyby si tohle vymyslel nějakej dráb, já se obávám že s tim asi nehneme a taky si myslím že se do toho nedají počítat lidi právě se specifickou pracovní dobou jakou máš třeba ty.

    Navíc moc nechápu na koho je to apel - na zaměstnavatele? Stát kterej by to měl nějak "nařídit"?

    Ale dejme tomu, že budu ignorovat myšlenky o tom že to eliminuje administrativní a "rozvrhové" problémy (proboha jak???) a zkusim se na to podívat optikou třeba dejme tomu svobodné matky.

    Takže místo 4 osmiček za sebou, kdy by teoreticky strávila odpoledne se svými dětmi a hlídání by za ní vyřídila družina a dejme tomu by nepřišla z práce totálně vyšťavená, tu máme možnost 2 dní po dvanácti hodinách a následne dvou volných dní. První dva dny bude muset "nějak" zařídit hlídání dětí, představa jak příjde v 9 veřer ze strusky a jde si hrát s drobotinou mi příjde přehnaná, takže to asi nevyjde - no a následující dva dny má suice celý den volno (jak říkají s oblibou lidi směným provozem nedotčení "alespoň máš čas si zajít do banky" - protože to je super hoby, obcházet dopoledne banky) a večer stráví s dítětem skoro stejnej čas jako kdyby přišla z tý osmičky.

    Nevím, tohle mi příjde že mi obecně vadí na pirátech, tyhle občasný výkřiky který ani nemusé dávat smysl ale otevírá se diskuze. To je fajn na nyx, ale nevim jestli je to dobrý když máš dělat politiku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    anketa - bojovník proti kapitalismu Tožička - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=637&p=678509#p678509
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: It's complcated. Situaci v severních Čechách lze zase považovat za přešlap polistopadového vývoje. Většinou když se ujasní/upřesní pojmy, tak řada kritiků pod pojmem "kapitalismus" rozumí "finanční kapitalismus".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: 12hodinovky jsou smrt. Já ani nesouhlasím nutně s jeho nápadem.. pouze s tím, že tradiční pracovní týden vznikal fakt v trochu jiném tisíciletí, pro mě pracovní doba spíš "když jsem na mobilu" a navíc k tomu "když jsem u počítače". Je to trochu specifikum.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ADAMIRA: věř že hodně, je to celkem beznadějnej workoholik :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam