CAIDEL: to si nemyslím. Podle mě to celé dopadne tak, že ODS, radši než aby hrála druhé housle s Piráty a STAN, jednoduše udělá koalici s Babišem. TOP09 na to bude nevěřícně zírat, KDU-ČSL už v takové koalici jednou byli a obecně, lidovci mají dobrý potenciál "být v jakékoliv vládě" (když tam budou potřeba). (Mohli by hrát úlohu nějakého takového pokračování Petříčka...)
Je docela možný, že i když ODS, TOPka a lidovci udělají předvolební koalici, tak v následném povolebím vyjednávání si TOPkaři zachovají tvář a odmítnou koalici s Babišem podpořit (protože co by z toho měli - jedno ministerské křeslo a trvalou nenávist svých voličů?)
Pro poražení Babiše jsou potřeba hlasy voličů pevně odhodlaných volit STAN, KDU-ČSL a TOP09. Nicméně, ODSka se podle mě nakonec cukne. Začnou vykřikovat, jak musí zachraňovat republiku před "neomarxistickými" Piráty (aniž by měli jakýkoliv skutečný argument) a "obětují se" tím, že s Babišem nejspíš vstoupí do koalice (možná s tím vytvoří menšinovouu vládu za tolerance SPD - proč ne...)
Představa, jak by šance porazit Babiše zlepšily, kdyby Piráti a STAN kandidovali nezávisle, by mě fakt zajímala. Volební matematika hovoří jasně: je zde prozatím platný volební zákon, který přepočítává hlasy ve prospěch vítězných stran. Pokud Piráti a STAN tento systém chtějí změnit (což jako potenciálně spíše malé a specializované, než "take all" strany, mají dlouhodobě zájem). tak musí nedřív udělat nějaký kompromis, který jim umožní se prosadit i v rámci toho stávajícího ohnutého systému. (Nikde není psané, že je to koalice na víc, než ty 4 roky....)
Jak říkám: co by mi na tom bavilo by bylo pozorovat, že ODS (nemluvě o ČSSD, která bude mít velký problém se vůbec do parlamentu dostat, natož se pak dostat do jakékoliv jiné koalice než s Babišem...), které obě společně prosadily ten systém přepočítání hlasů ve prospěch největších, byly poraženy právě v souladu s tímto zákonem, který jim měl zajistit rádoby parlamentní nesmrtelnost... bylo by to jedině spravedlivé.