KEB: to byly povolební koalice. A situace byla tehdy jiná, tehdy se ty strany svezly na tom, že veřejnost měla plný zuby oposmlouvy a lidi se snažili do parlamentu dostat jakýkoliv nový subjekt... SZ v roce 2006 jsem volil, VV naštěstí už ne, protože v té době už existovali a kandidovali Piráti :-)
Předvolební koalicí v téhle podobě byla kdysi čtyřkoalice, a ta moc dobře nedopadla - rozpadla se nakonec ještě před kritickými volbami. Koalice, kterých se v posledních letech účastní TOPka i STAN (často nezávisle na sobě) ale nedopadají až tak špatně. Osobně bych se bál jít do čehokoliv s lidovci, protože to jsou protřelí političtí harcovníci, a jestli fakt vytvoří ten konglomerát s ODS a TOPkou, tak to podle mě budou právě lidovci, kdo jim to zazdí na poslední chvíli, jejich poslanci pak přeběhnou, apod.
Dokuď se v průzkumech veřejného mínění nezačnou objevovat voličské preference pro ohlášené předvolební bloky, tak nevíme nic. Jisté je, že prostý součet hlasů to nebude. Taky je možné, že STAN použijí jednání s Piráty, kde má zatím předběžně dost nevýhodnou pozici pro svoje kandidáty (teda fakto by to byla kandidátka Pirátů s podporou STAN), jako nátlakovou páku na tu druhou koalici, aby si zajistili lepší pozice na jejich kandidátce - to není úplně nereálné, u Pirátů by měli snad jen čtvrtinu míst, nebo kolik - v tom případě by ty kritické hlasy byly vyslyšeny a mohli by si volit samostatné Piráty.
Každopádně, kdo nechápe, že skutečně se tu hraje o to sebrat Babišovi vedení a země a ukončit jeho dotační agrojízdu. Je jasné, že to neděláme proto, aby se všechno vrátilo do starých kolejí před Babišem, protože on obratně využil pro svůj politický vzestup jistou nespokojenost se stavem demokracie a reálnou politikou zavedených stran bez rozdílu fasády, která v zemi panovala - ale pokud někdo chce radši další 4 roky pod takktovkou pí-ár šamanů a vládnutí podle průzkumů veřejného mínění, tak ať kritizuje, že si místo z 10ti parlamentních stran bude vybírat jen asi 6... jsou země, kde by byly na výběr 2 a to by podle mě bylo smutnější...