LEON_KOWALSKI: No a co.... i kdyby, tak se zase staneme tou malou cool alternativní opoziční stranou, kterou budou mít všichni rádi, protože jsou to takoví ti outsideři s nízkými preferencemi :-)
Toho, co nejen Piráti, ale hlavně voliči mohou díky té předvolební koalici ztratit je daleko méně, než toho, co mohou získat. V opozici Piráti prosadili poměrně málo a pokud vůbec, tak došlo k takovým bizarním situacím, kdy sice prošel pozměňovací návrh, ale současně v zákonu zůstaly jiné věci, kvůli kterým pak Piráti hlasovali proti... a pak jsou z toho obviňováni, apod.
Mě jako hrob připadá spíš ta situace, kdy se nějaká strana rozhodne zůstat v opozici za každou cenu. Ono to v jistý moment nejde, protože tady fakt nechceš třeba vládu ANO s tolerancí SPD, která se může tvářit jako že nic, ale současně vládu vydírat, apod. V jistý moment je prostě jediným odpovědným krokem se té vlády účastnit - samozřejmě ne z pozice rukojmího, v jaké je teď např. ČSSD, ale právě nějak plnoprávně. A právě že předvolební koalice dává lepší šanci na vznik vlády bez ANO, než kdyby ta vláda potřebovala podporu dvou pidisubjektů. Mohly by chybět hlasy a většina by byla jen těsná, ale hlavně: ty dva subjekty by byly výrazně, viditelně slabší, než konzervativní koalice, která by pak samozřejmě dostala šanci navrhnout ke jmenování svého premiéra.
Nezlob se, ale premiér Ivan je lepší varianta, než premiér Fiala, pro mě. A třetí možnost, premiér Babiš, ta mi přijde úplně nejhorší...