CAIDEL: no, nějak tak. mě trápí ta ztráta schopnosti tu technologii zvládat a mít s ní zkušenosti, takže já bych pro nějakou formu dostavby, třeba menšího bloku, v některé ze stávajících lokalit, klidně byl. Ale snaha to škálovat, aby to bylo ekonomicky rentabilní, vede právě ke zvýšení rizik v případě nutnosti to nouzově uchladit, zvětšení množství potřebného paliva, vyhořelého paliva i jaderného odpadu, který bude nutné uložit... prostě v podstatě bych podpořil jakýsi "skanzen jaderné technologie" (což v případě té ruské platí vlastně automaticky :-))... což je podle mě chyba, kterou udělalo Německo - měli si nechat v provozu aspoň jednu nejmodernější elektrárnu, aby neztratili jaderné know-how, podle mě.
Přitom kdyby se investice do jádra pojala jako investice do vědeckotechnické úrovně státu a ne jako základ celé energetiky, tak by nebylo nutné se bavit o dotovaných výkupních cenách a dalo by se bavit i o nějakém pokročilejším reaktoru, který by se stavěl částečně jako demonstrátor a ne jen aby bylo co nejvíc elektřiny na export místo té uhelné...
Mluvím za sebe, ne za Piráty.