• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    GAARQ: a jdou ty bláboly konkretizovat, ať jdou pošoupnout k relevantním lidem?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MARTYZAN: nu, pokud jsou v jiných oblastech stejně (ne)kompetentní jako v případě očkování, tak potěš koště ;) očkování díky své vědecké specializaci rozumím, jiným věcem rozumět nemusím, ale musím se potom spoléhat na to, že oni ano. a jako reference k jejich kompetentnosti v jiných oblastech je jejich přístup k očkování ne zrovna povzbudivý. proč to proboha neviděl nějaký vědec nebo lékař? je tam tolik faktických blábolů, že je to prostě úplný nesmysl. proč bych jim pak měl věřit v jiných oblastech, pokud v nich mají stejný přístup?
    MARTYZAN
    MARTYZAN --- ---
    To vás ta problematika očkování tak pálí, že dáte bokem všechny ty další věci z programu? nový přístup k dělání politiky, transparence, sociální politika a další důležité věci?
    Mrzí mě to osobně, protože pár přátel naopak spíše antivax na nás zanevřelo, protože jsme řekli, že očkování je zatím jedinou účinnou cestou jak z toho ven. Teď zase opačný tábor tvrdí, že je to málo. Je to škoda, že covid má i takové vedlejší následky. Just saying.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Stanovisko Pirátů k problematice povinného očkování
    https://www.pirati.cz/program/temata/stanovisko-ockovani/

    Co to tam mate za se za hovna? Tohle je fakt velky spatny. Muj koment zde : [Věci Veřejné - MILOŠ ZEMAN NAVŠTÍVÍ PRAŽSKÝ HRAD]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: Pražský okruh musí dostavět vláda, ne magistrát. ODS má jedinou šanci s tím pohnout a s magistrátem to vůbec nesouvisí..
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ODSka rozjíždí pražskou kampaň, zatím je to spíše hezká přehlídka argumentačních faulů a dezinformací
    Praha vzhůru nohama | Praha na hlavu
    https://www.prahanahlavu.cz/
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    XCHAOS: mně tohle přijde na hlavu, že je poslanec půl roku mimo sněmovnu defakto navíc hned po "nástupu" do funkce. Vyjádřil se k tomu vůbec někde nějak?

    s tímhle souhlasím:
    Prioritou zvoleného zástupce musí být výkon svěřeného mandátu. Pokud má Jan Farský jiné priority, měl by uvolnit své místo v poslanecké sněmovně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Farský v čele kandidátky uvedl v omyl voliče i koaličního partnera - Pirátské listy
    https://www.piratskelisty.cz/clanek-4093-farsky-v-cele-kandidatky-uvedl-v-omyl-volice-i-koalicniho-partnera
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ
    OTZ --- ---
    ..idealni synteza je ovsem startrockismus :))
    OTZ
    OTZ --- ---
    CAIDEL: ne, jenom fanaticti SW fans :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: jinak ad Janka, ano je to blbost, ale když jsme to věděli, měli jsme jí za poškozování dobrého jména strany vyrazit hned na začátku. A když jsme to neudělali, tak to ale znamená, že je nám jedno, když nějaký Pirát o sobě tvrdí, že je komunista, protože tyhle kecy jsou každýho věc a my to nebereme vážně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: v podstatě, chápu. ale jsou dvě základní otázky, které zhruba určují polohu na politickém kompasu: jedna je. jestli si můžeš dělat víceméně co chceš, nebo jestli máš držet hubu a krok (to je kritérium autoritářství). A druhá jestli se musíš dělit o plody své práce se společností nebo jesti je to víc "každý sám za sebe" (to je pravo-levé ekonomické kritérium)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/PiratIvanBartos/status/1481567775843926017
    Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. @STANcz
    musí své financování vysvětlit. V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je namístě takové peníze vrátit. A to platí pro všechny politické strany.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    HONCKA:
    bla bla legalizace konopi bla bla
    bla bla konopi blabla

    co jste si myslela pojmem komunismus?
    *vysvetluje, co myslela*

    aha. a co jste tedy myslela tim slovem komunismus?
    *vyvsvetluje znovu, co myslela*

    a vite, ze komusimus je podle vsech mych kamaradu spatny?
    *vyvsvetluje znovu, co myslela*

    vlastne skoda, vlastne se ten rozhovor vyvyji k lepsimu, jen zurnalista je cim dal tim vetsi debil. to nejsou provokativni, investigativni otazky, imho.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: docela upřímně, politické směry a proudy jsou tak vágní, že když si člověk otevře libovolnou encyklopedii a najde si tam libovolný politický pojem, najde tam milion šest definicí různých variant a směrů, které si často protiřečí. je to jako s ateizmem - věřící může (právem) opáčit "ty nekritizuješ mého boha, ale nějakého, kterého sis vymyslel, abys ho mohl kritizovat".

    proto se osobně snažím vyhýbat např. pojmům levice a pravice, neb bráno z praktické stránky, ne deklarativní, najdi mezi nimi pět rozdílů ;)

    a když o sobě politik prohlásí, že je komunista, nebudu mít výhrady vůči tomu, že se tím řadí do směru, který lze podle jedné z mnoha definic ztotožnit s diktaturami a státním terorizmem, ale budu mít vůči němu výhrady, proč se snaží o sobě tvrdit něco, co je prakticky prázdný pojem, využívaný jen v politických šarvátkách. automaticky se tím odsuzuje k tomu, že začnou vyskakovat čertíci z krabičky anti-čehokoliv a dají mu bešing a dobře mu tak, imho. sáhodlouhé vysvětlování "já jsem vlastně liberální socialista dle kautského" je něco jako "platí pouze pro kulovitá tělesa ve vakuu" ve fyzice, je to pouhá snaha vybruslit z toho, že co tvrdím, má hodně omezenou platnost a smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: podívej, nejsem komunista, ale ani antikomunista. Anitkomunismus je fakt úplně stejná logická fallacy jaké se dopustili levicoví intelektuálové v 60tých letech, když z toho, že nacismus představoval se svými koncentráky a holocaustem jakési absolutní zlo, vlastně lze ospravedlnit všechno, co se nástupu nacismu snažilo zabránit - všechny formy antifašismu a třeba i Stalinovy totalitu, protože nakonec našla nějaké svoje ospravedlnění v porážce nacismu. Tohle je ale velmi diskutabilní postoj - už třeba proto, že bez strachu ze Stalina by se možná ani Hitler tak snadno v Německu nedostal k moci, apod.

    Stejně tak ale antikomunismus naprosto zbytečným fearmongeringem a strašením lidma, jako je Janka, v podstatě půdu pro teb pozdější případný nástup komunismu blbců (tedy ne komunismu vysokoškolaček) vlastně připravuje půdu. Vývoj sociálních vztahů je nelineární a kyvadlo dějin se později přikloní směrem ke kolapsu neudržitelných sociálních hierachií, bavíme se jen o tom jak moc tato příští krize bude bezbolestná - ať už pro stávající reálnou většinovou společnost, nebo pro stávající reálné elity. Že se tomu nebude říkat "komunismus" je jasné, ale v krizi pak nakonec všichni půjdou do fronty na polévku a je jedno jestli to bude komunistický guláš, nebo fašistický eintopf... protože prostě akumulace a plýtvání vzácnýmo zdroji v nějaký moment nepovede už k jejich lepší redistirbuci a produkci, ale už jen k nedostatku.

    Jediné v co můžeš doufat, že "příští komunismus" nebude komunismus blbců, komunismus lumpenproletriátu a bezdomovců - ale že půjde o "komunismus maloburžoazie" a "komunismus vysokoškoláků z laboratoří" - že v té další krizi nakonec bude co jíst a kde přespat a bude to dejme tomu připomínat třeba vojenské ležení a ne že lidi budou skákat z oken, protože se jim propadly akcie nebo že přijde občanská válka všech proti všem.

    V zásadě Jance plně rozuumím - ale zpočtku jsem se přílišné levicovosti Pirátů samozřejmě bránil. Já to vnímal od začátku jako středolevou stranu. Myšleno s původními požadavky, mezi které patřilo řešení dopravních zácp v Praze bezplatnou MHD (to je ale nepochopení podstaty a smyslu městských pracovních míst, do kterých manažerské elity jezdí autem jako součást životního stylu... potřebbujeme spíš kvalitnější, než bezplatnou MHD) nebo řešení sociální role státu základním příjmem (což je při dnešním způsobu financování čehokoliiv, tedy i státu, v podstatě skutečně nereálná utopie).

    Vtipné je, že pookud jsem já něco se svým spíše pravicovým přístupem k ekonomice (tedy nějaké základní chápání volného trhu aspoň na mikroekonomické úrovni) viděl Piráty jako středolevé, zatímco oni se viděli jako středoví - tak to přece znamená, že já jsem asi reálně se svým přístupem , nechutí ke zdanění, vůlí k úsporám, apod. byl středopravý či pravicový (ne ve smyslu konzervativce sociálního, i když ve mě kus konzervativce v některých postojí k životu určitě je, ale je to spíš koknzervativismus britského starého mládence než konzervativismus tradiční venkovské katolické rodiny) a Piráti byli od začátku mírně levicoví (i když sami sebe viděěli jako střed)

    co přichází, zejména ze strany Jakuba Michálka a jeho jasným tlakem řídit stranu manažersky, jako firmu, uzavřít rozhodovací mechanismy jako jsou třeba debaty na fóru před veřejností a škrtnout z programu dávné body které jsou extrémně nepopulární nejen mezi středopravými voliči (jako je třeba koncept směřování k základnímu příjmu - který ale není radikálně levicový, není komunistický, není směřováním k nepeněžní směně, je spíš dejme-tomu reálně-populistický, nabízí nějaké minimum , ve které můžou doufat i blbci - akorát, že lidé mají velký problém se sebeidentifikací coby s blbci a mají problém se považovat za ty schopné, které společnost pouze stahuje ke dnu a ne za ty, kdo jsou na společnosti existenčně závislí..)

    Celá věc je složitá a pro lidi bez 12 let insiderské zkušenosti s Piráty prostě nesrozumitelná. My, kdo jsme se postavili za Janku, jsme "anarchokapiitalisticko-komunistické" křídlo v Pirátech - tedy jsme blázni všech možných odstínů a orientací, teoretici, filosofové. Pragmatičtí kariéristé, kteří z tohoto prostředí vzešli, dostali pocit, že nás už nepotřebují, že jsme jen posloužili k výběru jich, coby "těch nejlepších z nás". Nevnímají se jako mluvčí této sebranky, vnímají se jako vůdcové, které bychom měli následovat. Nás to logicky štve. Ano, propad zpět ke 3% preferncí by pro pragmatiky teď byl likvidační z hlediska pokračování jejich kariér ve vysoké politice. Pro nás ostatní tolik ne, protože způsob, jakým jsme do té vysoké politiky vstoupili, ani nezaručuje nějakou diskuzi o původních Pirátských programových požadavcích - naopak byl podmíněn tím, že o tomhle radši budeme totálně mlčet...
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    MAWERICK: Tím, že na Start Trek ti nevystartují triggered levní antikomunisti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam