• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: Pražský okruh musí dostavět vláda, ne magistrát. ODS má jedinou šanci s tím pohnout a s magistrátem to vůbec nesouvisí..
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ODSka rozjíždí pražskou kampaň, zatím je to spíše hezká přehlídka argumentačních faulů a dezinformací
    Praha vzhůru nohama | Praha na hlavu
    https://www.prahanahlavu.cz/
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    XCHAOS: mně tohle přijde na hlavu, že je poslanec půl roku mimo sněmovnu defakto navíc hned po "nástupu" do funkce. Vyjádřil se k tomu vůbec někde nějak?

    s tímhle souhlasím:
    Prioritou zvoleného zástupce musí být výkon svěřeného mandátu. Pokud má Jan Farský jiné priority, měl by uvolnit své místo v poslanecké sněmovně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Farský v čele kandidátky uvedl v omyl voliče i koaličního partnera - Pirátské listy
    https://www.piratskelisty.cz/clanek-4093-farsky-v-cele-kandidatky-uvedl-v-omyl-volice-i-koalicniho-partnera
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ
    OTZ --- ---
    ..idealni synteza je ovsem startrockismus :))
    OTZ
    OTZ --- ---
    CAIDEL: ne, jenom fanaticti SW fans :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: jinak ad Janka, ano je to blbost, ale když jsme to věděli, měli jsme jí za poškozování dobrého jména strany vyrazit hned na začátku. A když jsme to neudělali, tak to ale znamená, že je nám jedno, když nějaký Pirát o sobě tvrdí, že je komunista, protože tyhle kecy jsou každýho věc a my to nebereme vážně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: v podstatě, chápu. ale jsou dvě základní otázky, které zhruba určují polohu na politickém kompasu: jedna je. jestli si můžeš dělat víceméně co chceš, nebo jestli máš držet hubu a krok (to je kritérium autoritářství). A druhá jestli se musíš dělit o plody své práce se společností nebo jesti je to víc "každý sám za sebe" (to je pravo-levé ekonomické kritérium)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/PiratIvanBartos/status/1481567775843926017
    Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. @STANcz
    musí své financování vysvětlit. V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je namístě takové peníze vrátit. A to platí pro všechny politické strany.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    HONCKA:
    bla bla legalizace konopi bla bla
    bla bla konopi blabla

    co jste si myslela pojmem komunismus?
    *vysvetluje, co myslela*

    aha. a co jste tedy myslela tim slovem komunismus?
    *vyvsvetluje znovu, co myslela*

    a vite, ze komusimus je podle vsech mych kamaradu spatny?
    *vyvsvetluje znovu, co myslela*

    vlastne skoda, vlastne se ten rozhovor vyvyji k lepsimu, jen zurnalista je cim dal tim vetsi debil. to nejsou provokativni, investigativni otazky, imho.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: docela upřímně, politické směry a proudy jsou tak vágní, že když si člověk otevře libovolnou encyklopedii a najde si tam libovolný politický pojem, najde tam milion šest definicí různých variant a směrů, které si často protiřečí. je to jako s ateizmem - věřící může (právem) opáčit "ty nekritizuješ mého boha, ale nějakého, kterého sis vymyslel, abys ho mohl kritizovat".

    proto se osobně snažím vyhýbat např. pojmům levice a pravice, neb bráno z praktické stránky, ne deklarativní, najdi mezi nimi pět rozdílů ;)

    a když o sobě politik prohlásí, že je komunista, nebudu mít výhrady vůči tomu, že se tím řadí do směru, který lze podle jedné z mnoha definic ztotožnit s diktaturami a státním terorizmem, ale budu mít vůči němu výhrady, proč se snaží o sobě tvrdit něco, co je prakticky prázdný pojem, využívaný jen v politických šarvátkách. automaticky se tím odsuzuje k tomu, že začnou vyskakovat čertíci z krabičky anti-čehokoliv a dají mu bešing a dobře mu tak, imho. sáhodlouhé vysvětlování "já jsem vlastně liberální socialista dle kautského" je něco jako "platí pouze pro kulovitá tělesa ve vakuu" ve fyzice, je to pouhá snaha vybruslit z toho, že co tvrdím, má hodně omezenou platnost a smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: podívej, nejsem komunista, ale ani antikomunista. Anitkomunismus je fakt úplně stejná logická fallacy jaké se dopustili levicoví intelektuálové v 60tých letech, když z toho, že nacismus představoval se svými koncentráky a holocaustem jakési absolutní zlo, vlastně lze ospravedlnit všechno, co se nástupu nacismu snažilo zabránit - všechny formy antifašismu a třeba i Stalinovy totalitu, protože nakonec našla nějaké svoje ospravedlnění v porážce nacismu. Tohle je ale velmi diskutabilní postoj - už třeba proto, že bez strachu ze Stalina by se možná ani Hitler tak snadno v Německu nedostal k moci, apod.

    Stejně tak ale antikomunismus naprosto zbytečným fearmongeringem a strašením lidma, jako je Janka, v podstatě půdu pro teb pozdější případný nástup komunismu blbců (tedy ne komunismu vysokoškolaček) vlastně připravuje půdu. Vývoj sociálních vztahů je nelineární a kyvadlo dějin se později přikloní směrem ke kolapsu neudržitelných sociálních hierachií, bavíme se jen o tom jak moc tato příští krize bude bezbolestná - ať už pro stávající reálnou většinovou společnost, nebo pro stávající reálné elity. Že se tomu nebude říkat "komunismus" je jasné, ale v krizi pak nakonec všichni půjdou do fronty na polévku a je jedno jestli to bude komunistický guláš, nebo fašistický eintopf... protože prostě akumulace a plýtvání vzácnýmo zdroji v nějaký moment nepovede už k jejich lepší redistirbuci a produkci, ale už jen k nedostatku.

    Jediné v co můžeš doufat, že "příští komunismus" nebude komunismus blbců, komunismus lumpenproletriátu a bezdomovců - ale že půjde o "komunismus maloburžoazie" a "komunismus vysokoškoláků z laboratoří" - že v té další krizi nakonec bude co jíst a kde přespat a bude to dejme tomu připomínat třeba vojenské ležení a ne že lidi budou skákat z oken, protože se jim propadly akcie nebo že přijde občanská válka všech proti všem.

    V zásadě Jance plně rozuumím - ale zpočtku jsem se přílišné levicovosti Pirátů samozřejmě bránil. Já to vnímal od začátku jako středolevou stranu. Myšleno s původními požadavky, mezi které patřilo řešení dopravních zácp v Praze bezplatnou MHD (to je ale nepochopení podstaty a smyslu městských pracovních míst, do kterých manažerské elity jezdí autem jako součást životního stylu... potřebbujeme spíš kvalitnější, než bezplatnou MHD) nebo řešení sociální role státu základním příjmem (což je při dnešním způsobu financování čehokoliiv, tedy i státu, v podstatě skutečně nereálná utopie).

    Vtipné je, že pookud jsem já něco se svým spíše pravicovým přístupem k ekonomice (tedy nějaké základní chápání volného trhu aspoň na mikroekonomické úrovni) viděl Piráty jako středolevé, zatímco oni se viděli jako středoví - tak to přece znamená, že já jsem asi reálně se svým přístupem , nechutí ke zdanění, vůlí k úsporám, apod. byl středopravý či pravicový (ne ve smyslu konzervativce sociálního, i když ve mě kus konzervativce v některých postojí k životu určitě je, ale je to spíš koknzervativismus britského starého mládence než konzervativismus tradiční venkovské katolické rodiny) a Piráti byli od začátku mírně levicoví (i když sami sebe viděěli jako střed)

    co přichází, zejména ze strany Jakuba Michálka a jeho jasným tlakem řídit stranu manažersky, jako firmu, uzavřít rozhodovací mechanismy jako jsou třeba debaty na fóru před veřejností a škrtnout z programu dávné body které jsou extrémně nepopulární nejen mezi středopravými voliči (jako je třeba koncept směřování k základnímu příjmu - který ale není radikálně levicový, není komunistický, není směřováním k nepeněžní směně, je spíš dejme-tomu reálně-populistický, nabízí nějaké minimum , ve které můžou doufat i blbci - akorát, že lidé mají velký problém se sebeidentifikací coby s blbci a mají problém se považovat za ty schopné, které společnost pouze stahuje ke dnu a ne za ty, kdo jsou na společnosti existenčně závislí..)

    Celá věc je složitá a pro lidi bez 12 let insiderské zkušenosti s Piráty prostě nesrozumitelná. My, kdo jsme se postavili za Janku, jsme "anarchokapiitalisticko-komunistické" křídlo v Pirátech - tedy jsme blázni všech možných odstínů a orientací, teoretici, filosofové. Pragmatičtí kariéristé, kteří z tohoto prostředí vzešli, dostali pocit, že nás už nepotřebují, že jsme jen posloužili k výběru jich, coby "těch nejlepších z nás". Nevnímají se jako mluvčí této sebranky, vnímají se jako vůdcové, které bychom měli následovat. Nás to logicky štve. Ano, propad zpět ke 3% preferncí by pro pragmatiky teď byl likvidační z hlediska pokračování jejich kariér ve vysoké politice. Pro nás ostatní tolik ne, protože způsob, jakým jsme do té vysoké politiky vstoupili, ani nezaručuje nějakou diskuzi o původních Pirátských programových požadavcích - naopak byl podmíněn tím, že o tomhle radši budeme totálně mlčet...
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    MAWERICK: Tím, že na Start Trek ti nevystartují triggered levní antikomunisti.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    HONCKA: Star Trek je idealizovany komunismus :) Tak cim je "komunistka" jina od "startrekistky" :D
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Tvl ja uz se tesil na ty gulagy a zase nic! 🤣
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mrzí mě, že mi Bartoš přisuzoval podporu totality. Spíš než komunistka jsem podle Pirátů startrekistka, říká Michailidu
    https://denikn.cz/785620/mrzi-me-ze-mi-bartos-prisuzoval-podporu-totality-spis-nez-komunistka-jsem-podle-piratu-startrekistka-rika-michailidu
    celá verze

    Mrzí mě, že mi Bartoš přisuzoval podporu totality. Spíš než komunistka jsem podle Pirátů startrekistka, říká Michailidu

    Slova kandidátky na předsedkyni Pirátů Jany Michailidu o komunismu vyvolala minulý týden kritiku uvnitř i vně strany. Politička v rozhovoru s Deníkem N vysvětluje svůj výrok i představy o budoucnosti Pirátů i uspořádání společnosti.

    Na co se v rozhovoru ptáme:

    Jak Jana Michailidu s odstupem času vnímá svůj výrok o komunismu.
    Zda považuje své počínání za politickou naivitu.
    Jak hodnotí větší pragmatismus Pirátské strany.

    O víkendu jste se ucházela o pozici předsedkyně. V prvním kole jste byla přijatelná pro čtvrtinu hlasujících. Stejného výsledku jste dosáhla při volbě místopředsedů. Považujete to za silnou podporu?

    Republikové předsednictvo funguje jako strategický orgán, který určuje směr jak vnitrostranického fungování, tak i politických kroků ven. Kandidovala jsem tam s konkrétní vizí, jejíž součástí bylo stmelení směrů, které ve straně vidíme – idealismem a pragmatismem.

    To byl důvod, proč vás kolegové volili?

    Myslím, že mě někteří volili kvůli vizi. V médiích se hodně probírala kauza s mým výrokem, který ale s mým fungováním ve vnitrostranických funkcích nemá nic společného.

    Vaše vize byla velmi vnitrostranicky zaměřená. Zaměřovala se na fungování strany, předpisy.

    Ano. Měla jsem jeden bod, který strana podle mě extrémně nezvládla. Byla to [lock]komunikace autentických pirátských myšlenek, jako je svoboda nebo regulace konopí. Chtěla jsem se v předsednictvu snažit o to, abychom našli politický, funkční způsob komunikace autentického pirátství, což se nám v posledních volbách nepovedlo. Tím jsme zklamali dost lidí.

    Nakonec jste se ale nezískala ani ani post místopředsedkyně. Jak si to vysvětlujete? Jsou vaše pohledy v rámci strany marginální proud?

    Nemá to jen jeden důvod. Myslím si, že tam určitě budou lidé, kteří pro mě nehlasovali kvůli tomu nevhodnému výroku. To naprosto chápu. Mohou tam být lidé, kteří nesouhlasili s mým viděním pokračování strany. Nebo tam mohou být lidé, kteří mě nechtějí v předsednictvu a nemají pro to ani jeden z těchto důvodů.

    Jaká je vaše představa směřování strany? Kam jste ji chtěla posunout?

    Hodně záleží na komunikaci navenek. Jeli jsme ji hodně málo autenticky. Neadresovali jsme kontroverznější témata, třeba regulaci konopí. To v kampani úplně zapadlo, což nebyla náhoda.

    Má to vliv na naše voliče, ale také na to, jaké lidi do strany lákáme. To, jak se prezentujeme, utváří celkový obraz strany.

    Nové předsednictvo je v tomto ohledu z pragmatičtějšího křídla strany. V čem to podle vás může být pro budoucnost Pirátů problematické?

    V extrémním důsledku to může vést k odklonu od původních myšlenek, na kterých strana vznikla, a k politickému rozmělnění. Může se stát, že budeme další z nevyhraněných liberálních stran.

    Tedy že už nebudete vybočovat a nebudete přitažliví pro voliče, které jste získávali, když strana vznikala.

    Voliči jsou důsledek. Spíše by to byl odklon od původních myšlenek a nepracovalo by se na jejich dotažení.

    To jsou témata jako zrušení duševního vlastnictví nebo legalizace konopí?

    Třeba reforma autorského zákona a podobně.

    To jsou témata, která jsou v posledních letech upozaďována.

    Ano.

    Jak si v této souvislosti vysvětlujete výsledky volby předsednictva? Že je tento odklon pro většinu strany v pořádku?

    Nebylo to tak, že by kandidáti říkali, že nechtějí tlačit reformu autorského zákona nebo prosazovat legalizaci konopí. Je to spíš o tom, že když příliš vsadíme na pragmatismus, nevyplatí se prezentovat kontroverzní myšlenky. To jde ruku v ruce.

    „Strana asi usoudila, že můj výrok byl neobhajitelný, a tak to ani nezkoušela,“ podotýká neúspěšná kandidátka do předsednictva. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
    Podle vás by se strana měla vrátit k původním myšlenkám?

    Já si nemyslím, že by mělo jít o návrat. Předtím jsme nebyli volitelní, když jsme prezentovali jen tato témata a představovali jsme pouze čistý aktivismus a idealismus. To cesta nebyla. Nicméně právě proto jsem v kandidátské řeči hovořila o syntéze, abychom si všichni sedli dohromady, řekli si, kde jsou plusy a minusy obou směrů, a spojilo se to dohromady.

    V týdnu před volbou předsednictva vyvolal pozornost váš příspěvek z vnitrostranické diskuse, že jste přesvědčením „komunistka v tom původním, demokratickém pojetí“. Od té doby jste svá slova veřejně nevysvětlila. Jak je tedy máme chápat?

    Byl to příspěvek, v němž jsem odpovídala spolustraníkovi. Evidentně jsem se dost nevhodně snažila popsat, jaká je moje vize utopického světa. Tím by byla planetární federace, kde se všichni demokraticky shodnou, že všechny statky jsou společné a všichni dostávají podle svých potřeb k maximalizaci své spokojenosti a k rozšiřování svých vědomostí.

    Taková společnost je utopická. Myslím si, že neexistuje varianta budoucnosti, kde se na něčem takovém stoprocentně shodneme.

    Vy byste za tuto svoji představu dosadila komunismus?

    Je to výraz, který jsme použila, a dala jsem odkazy na literaturu, která to popisuje lépe než to jedno slovo. Nicméně chápu, že se to do titulku nedostane, a chápu, že se tam dostalo, že jsem komunistka. Dnes bych asi ten stejný výraz nepoužila a snažila bych se to více vysvětlit.

    Zároveň bych asi víc zdůraznila, že je to pro mě utopie, kterou si pro sebe držím. Důvodem je, že mě to motivuje. Představa společnosti, kde všichni kooperujeme, ne soutěžíme, je něco, co mi přijde jako ideál. Vím ale, že je to něco, co nemají všichni, a je to spíše menšina populace této planety.

    Možná se teď budeme točit v kruhu, ale potřebuji tu myšlenku šířeji popsat. Nyní říkáte, že byste už výraz komunismus nepoužila. Proč jste ho tedy použila předtím? Je to výraz, který je z historické zkušenosti a priori spjatý s nedemokracií.

    Ano. V našich zemích, kde vládla socialistická totalita, která se nazývala komunismem, to vzbuzuje v lidech traumatickou reakci. Já to naprosto chápu. I část mojí rodiny byla perzekvována režimem. Asi bych se snažila více popsat to, co tím myslím: demokratickou, kooperující společnost. Komunismus v této zemi a této době nenese tento význam.

    Ani z komunistického manifestu nevyplývá, že by byl demokratický. Jsou tam věty o nutnosti násilím svrhnout současnou vládu. Polemizuji teď se slovním spojením komunismus v demokratickém pojetí.

    Já se nepřihlašuji ke komunistickému manifestu. Přihlásila jsem se k tomu, jak Karel Kautský (teoretik marxismu, pozn. red.) popsal Marxovy myšlenky. Pro mě je jakákoliv totalita špatná. Naše rodina je zvláštní mix, kdy z jedné strany mám komunistické partyzány, kteří byli pro svoje přesvědčení perzekvováni v Řecku po druhé světové válce. Na straně druhé mám katolíky, kteří byli v této zemi perzekvováni komunisty za svou víru.

    Máte rodinnou zkušenost s totalitní perzekucí.

    Ano. A pro mě je nejdůležitější, že jsem odpůrce totality. Ať už přichází zleva, nebo zprava. S jakýmkoliv násilným svržením čehokoliv nebudu a priori souhlasit. Dokonce nejsem úplně zastáncem revoluce obecně. Chápu, že historicky to v nějakých chvílích dávalo smysl. Revoluce produkuje tolik traumat, že se vždy obrátí proti těm, kteří prostřednictvím ní chtěli dělat dobro.

    Vy jste tedy komunismus myslela jako určitý druh utopie?

    Určitě. Pro mě je fungující systém pro reálnou společnost spíše sociální, liberální společnost ve smyslu severských zemích.

    Nešlo o snahu se uvnitř strany zviditelnit?

    Reagovala jsem na otázku spolustraníka v době, kdy jsem ještě ani neuvažovala, že budu kandidovat na předsedkyni. Bylo to před volbami, kdy nikdo nevěděl, jaké fiasko to bude. Když jsem to napsala, nevěděla jsem, že můj výrok bude politicky zajímavý.

    Na celostátním fóru nyní bylo opakovaně zmíněno, že se jako strana střílíte takovými výroky do nohy. Byla to od vás politická neopatrnost?

    Můj výrok mě mrzí, protože vyjadřoval mé utopické vnitřní přesvědčení. Nečekala jsem, že se to stane tak zajímavým, že to stranu poškodí. Nečekala jsem, že budu kandidovat do předsednictva nebo že se o mě budou zajímat média. Kdybych to věděla, zvolila bych víc vysvětlující přístup.

    V Pirátské straně témata probíráme a odpovídáme upřímně a následně o tom diskutujeme. Je to pro mě utopická představa, se kterou v té straně funguju už deset let a nikdy jsem se nesnažila prosazovat žádné takové myšlenky.

    Ale bylo to před volbami, Piráti byli terčem dezinformační kampaně. Z pirátského fóra se tahala slova jednotlivých kandidátů. Neukazuje to tedy na vaši naivitu?

    Ve straně máme liberály z různých stran spektra – zleva i zprava. Většina se pohybuje kolem středu. Já jsem nikam nekandidovala, starám se o programové záležitosti ohledně duševního zdraví a návykového chování. Nemyslela jsem si, že by to mohlo být problematické i v předvolebním dezinformačním boji.

    Jak se k vám po medializaci postavila strana?

    Respektovala jsem rady mediálního odboru, abych to nerozmazávala, a tak jsem mlčela. Strana se chtěla distancovat od toho nevhodného výroku, což chápu, protože v lidech vzbudil traumatickou reakci. Lidé si ten pojem spojují se socialistickou totalitou, která tu byla.

    Velmi mě zamrzelo, že spolustraníci, které znám deset let, neváhali říct, že jsem podporovatel totality. Byl to ale jejich způsob, jak se distancovat.

    „Zpětně bych se jako komunistka neoznačila, snažila bych se popsat utopii, kterou v sobě mám,“ říká Jana Michailidu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
    Stojíte si teda za výrokem, že jste komunistka? Je vaše vnitřní přesvědčení opravdu komunistické?

    Řešila jsem to se straníky a říkali mi, že zním spíš jako startrekistka (podle seriálu Star Trek, pozn. red.) než komunistka. Ale nevím, zda se s tím úplně ztotožňuji, protože o politicko-ekonomickém systému, který je ve Star Treku, máme málo informací, abychom dokázali říct, zda to souhlasí s tím, co si myslím já.

    Zpětně bych se jako komunistka neoznačila, snažila bych se popsat utopii, kterou v sobě mám.

    Jak byste ji vysvětlila? Můžete nám ji ještě popsat?

    Souhlasím s tím, že každý by měl přispívat podle svých individuálních možností a každému by mělo být dáno podle jeho potřeb. A to je spojováno s komunismem. Nicméně lidé si jej v Česku většinově spojují s totalitou – to pro mě není pravda, protože jsem tam měla dovětek demokratický, což ale nestačilo.

    Politolog Daniel Kroupa k tomu řekl České televizi: „Demokratický komunismus je protimluv, to si mnozí mladí lidé neuvědomují, protože součástí komunismu je zrušení všech podmínek pro výkon demokratické správy země.“ Nemá pravdu? Všude, kde byly myšlenky komunismu aplikovány v praxi, to dopadlo špatně.

    Souvisí to s tím, že to, co si představuji, je utopie, a proto bych se to nikdy nesnažila prosazovat. Takže nejsme v rozporu.

    Podle Mikuláše Ferjenčíka jste mohla stranu pohřbít, kdybyste se dostala do jejího vedení. Co jste na tento distanc říkala?

    Je správně, že se strana distancovala od mého výroku. Mrzí mě, že to bylo spojované se stranou, protože je to můj osobní sen – ne komunismus, ta utopie –, který jsem špatně pojmenovala a nikdy jsem se nesnažila a nebudu snažit jej prosazovat.

    Mrzí mě, že mi někdo přisuzoval totalitní tendence, konkrétně Ivan Bartoš. Řekla jsem mu to, protože se známe deset let. Ve straně jsme spolu byli v době, kdy ještě neměla žádné šance na zvolení.

    Co vám na to řekl?

    Hlouběji jsme to neřešili.

    Od některých členů jsem slyšel, že Ferjenčíkův postoj byl nespravedlivý. Jak vnímáte to, že zatímco Bartoše s vlajkou Antify obhajoval, vás veřejně kritizoval?

    Strana asi usoudila, že můj výrok byl neobhajitelný, a tak to ani nezkoušela.

    Není to poprvé, kdy silně levicové postoje ve straně vyvolaly veřejnou i vnitrostranickou kritiku. Kandidatura do Senátu Tomáše Tožičky, vyjádření člena Mladého pirátstva Radka Holodňáka o komunismu, nyní vy. A pokaždé skončily podobně: v prvních dvou případech odstoupením, ve vašem případě upozaděním. O čem to podle vás vypovídá?

    Nevypovídá to tolik o straně jako o socio-politickém klimatu, který v zemi je. Je zde daleko větší tlak distancovat se od silnější levice než od silnější pravice. Přijde mi, že to souvisí stále s historickou zkušeností a totalitou, kterou absolutně odmítám.

    Vnímáte to jako společenský problém?

    Neměli jsme prostor a nástroje, abychom se s tím traumatem vyrovnali. A dokud se to nestane, nebudeme se moci na tohle téma bavit racionálně.

    Vnímáte to i ve straně? Levicové postoje jsou Pirátům dost často přisuzované, i když vstoupili do pravicové vlády.

    Máme lidi z obou stran z liberálního spektra a v našem programu se projevují funkční pravicová i levicová řešení. Nicméně ve straně vnímám i společenské trauma a větší tlak na distanc od levicových směrů více než od těch pravicových, které se tam projevují.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    MRTVEJ: tak to teď řešily v Interview ČT24, za mě mluvila dost srozumitelně :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRTVEJ: ok, tak v tim bodě skutečně jako europoslankyně zdánlivě šlápla mimo, ale víš co.. některý lidé v politice jdou po miliardách...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam