• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STAROJDA: Aha, mas problem s alkoholem, pak je vse jasne.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KEB: Tak teď koukej, jak hystericky budou všichni tu kosmetickou změnu blokovat :)
    Za mě to dělá dobře a já to podporuju na max. Nechci populisty, chci politiky co řeší reálné problémy. A to alkohol je.
    KEB
    KEB --- ---
    STAROJDA: podle mě je blbá, ale souhlasím s tím, že o téhle problematice ví opravdu hodně.

Nicméně ty tv reklamy jsou změna jen kosmetická
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KEB: To je kvůli tomu, že v tuhle chvíli to má být jen menší změna v mediálním zákoně, který se teď bude upravovat. Kdyby se do toho musel zahrnout internet, bylo by to složitější a nestihlo by se to do konce volebního období.

Neboj, Michailidu opravdu hloupá není ;)
    KEB
    KEB --- ---
    KRAMERIUS: Michailidu...

Já s tím problém nemám, ale kurva, reklamy na internetu na internetu na internetu, doprdele, to si Michailidu opravdu myslí, že děcka čumí na televizi?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    OTZ: AFAIK opraveno prakticky obratem.
    OTZ
    OTZ --- ---
    btw tohle uz je opraveny?

Bezpečnostní riziko. Úředníci mohou číst i mazat záznamy ve stavebním systému - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-reality-bezpecnostni-riziko-urednici-mohou-cist-i-mazat-zaznamy-ve-stavebnim-systemu-255056
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QZUZKA: jednoduše, za pár let začnou probíhat protesty turistů, že hotely jsou moc drahé. A nebo ještě jinak - Arirbnb BYL protest turistů, a vlastně docela efektivní. V tomhle ohledu si myslím, že Piráti prostě přehnuli výhybku na levicovost ve špatné agendě. Stížnosti nájemníků se můžou týkat konkrétních lokalit, ale není to nic, co by nedokázal upravit stávající domovní řád v domě, který má majitel vyhlašovat (např. komu se smí dávat přístup do domu, apod.). Pokud airbnb nevadí majiteli domu, ale jen nájemníkům, tak vlastně nevím, z jakého titulu to chtějí vlastně napadnout...

Dobře, extrémy jako rušení nočního klidu po 22h můžou nastat, ale jsou řešitelné. Tak prostě hluční pod-podnájmeníci budou vykopnuti a přespat budou moc jen ti, co budou přiměřeně potichu. Tady interakce s nájemníky končí: pokud si je na co stěžovat, jistě. Ale pokud není...?

Stále se domnívám, že podstatná část tohohle problému je jen astroturfing v zájmu hotelové lobby. Případně si lidi špatně vybrali čtvrť, ve které chtějí bydlet: v Praze je spousta velmi tichých čtvrtí, méně turisticky atraktivních...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    Piráti snad v příštích volbách do Sněmovny vůbec nechtějí... :-))
    Piráti přitvrzují v boji proti alkoholu. Ať se večer neprodává, říká Michailidu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozhovor-michailidu-opatreni-k-omezeni-prodeje-alkoholu-omezeni-po-22-00-pestovani-konopi.A240730_114006_domaci_kop
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KAMAHL: Zalistuj tu maličko zpátky, celkem odborný vhled pod pokličku už tu myslím byl.

Kolaps to není, vlastně to možná jde lépe než se dalo čekat :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KAMAHL: Za mě (aféru dost sleduju, jako voliče mě to dost trápí):
    1) DSŘ se skládá z více aplikací, takže se honí víc zajíců najednou.
    2) Velký impact měla žaloba z UOHS, zpozdilo se to, musela jít nabídka z ruky.
    3) MMR se drželo plánu splnit termín. Takže se vydalo minimální funkční produkt, co splňuje zákon, ale UX není dobré.
    4) Takže klasicky, když je změna, je začátek vždy problém. Tady se ale mění 30 let staré úřednické procesy a rozbíjí vendor lock-in. Takže protitlak je brutální.
    5) Plus ten průšvih, že lidi poslali mraky žádostí (mnohdy neúplných) ve starém režimu. Už to je přetížení pro úředníky.
    6) MMR teď agilně řeší backlog požadavků, zřejmě podle priorit. Ale je toho hodně a jsou dvě hlavní aplikaci (pro stavebníky, pro úředníky). A ty kritické požadavky tam pořád jsou.

PR plán je imho takový, že se to do Září vyklidní a největší požáry se uhasí. Takhle se to teď komunikuje (MMR i koalice). Pak lidi zapomenou, kolegové v koalici podpoří Ivana. Úředníci budou trochu uspokojeni s tím, že se to zlepšuje. Tomuhle já držím palce. Pokud tohle nevyjde (září), tak je to fakt průser. Piráty ale budu volit i tak. Tohle pro mě není breaking point.
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    XCHAOS: podívej se na protesty na Mallorce.
    Ceny bydlení, ať už prodej nebo pronájem stoupají hodně rychle. Obecně jsou tři větší omezení na straně existující nabídky - prázdné domy/byty, Airbnb a 2nd homes/rekreační domy.
    Z toho se městským lidem na Airbnb nadává nejsnáz - a je to nejvíc "oprávněné" - jednotlivec má zisk za cenu zhoršení podmínek pro obyvatele, a zvýšení cen pro všechny.
    Jak velký ten vliv je nakonec jedno - je to srozumitelný faktor zdražování a můžeme být proti.

Hotely jsou spojené s pracovními místy a s turisty, kteří utrácí peníze ve službách - profit pro širší část místních. Komerční Airbnb nikomu kromě majitele nic nepřináší (kdyby tam někdo bydlel trvale, bude v lokálním obchodě nakupovat taky nebo i víc)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XCHAOS: "niche autenticky sousedsky aktivismus":
    Why are people protesting against tourists in Barcelona? - ABC News
    https://www.abc.net.au/news/2024-07-09/why-are-people-protesting-against-tourists-in-barcelona/104073646

zpocatku to zni jako skvely napad.. odjizdis na par dnu, tak proc nepronajmout byt nekomu, komu se to hodi. win-win. nebo jedes nekam pres republiku, v aute mas misto, vem nekoho sebou! lepsi pro prirodu, hodi to maly peniz, win-win! jenze pak se najde par vychcanku, kteri to zacnou pres zadni vratka provozovat ve velkem, a vyjma namidleni vlastni kapsy se situaci pro vsechny zhorsi. kdo bude platit banany, dostane opice.
    a cesta do pekla je dlazdena dobryma umyslama.

smutne na tom je, jak se tady vzdy najde par vykuku kteri pod vlajkou zdanlive obrany osobnich zajmu a "prav" tem nenazranym jeste nahravaji.

kdo maka, at ma vic, nemam s tim nejmensi problem. ale kdyz uz nekdo ma (a pronajima) 200 bytu tak si tech dalsich 20 koupi jednoduseji nez nekdo jen svuj prvni, a to imho neni ok, to nemusi byt.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    O co jde s tou digitalizací stavebního řízení? Nechce se mi věřit, že je to takový totální kolaps úřadů, jak popisují média, byť teda je mi jasný, že žádný software nebyl nikdy v první verzi bez nedostatků, na které se přijde až v produkci. Může mi někdo k tomu dát zasvěcený střízlivý komentář? Plus jak tohle hodlají Piráti řešit z hlediska PR? Protože teď mi přijde, že hodně lidi slyší něco v duchu "tahle jedna věc, na kterou si Piráti tolik vyhrnovali rukávy je totální průser".
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: ne, hotely nijak moc airbnb netrápí, protože je to pro jinou klientelu. Řešíš, jaký ceny má 5-10 nejbližších srovnatelnejch hotelů kolem tebe, co maj dohromady kapacitu 500+ lidi, ne nějakýho vykuka s dvěma garsonkama.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: problém je s tím, kdo na Praze 1 skoupil nemovitosti a s jakým záměrem pronajímá ty byt. To je samozřejmě širší problémy, který regulace airbnb nevyřeší - maximálně ti majitelé daj výpověď všem nájemníkům a udělaj z toho hotel - to je tak celý, co dosáhneš...

Kdo může úspěšně regulovat airbnb z pozice majitele, je magistrát a městská část. Mimochodem, přepronájem bytů v majetku města se děje běžně... a myslíš, že je to fér?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Inak Praha1 je dost specificka tym, ze na tom ze airbnb a dalsi su problem sa zhodne prakticky cela miestna politicka reprezentacia vratane ODS a spol. Co je teda velmi vzacny jav, a normalne sa nedeje skoro pri ziadnej inej teme.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Sa pobav s niekym kto to ma v dome, idealne niekde kde toho maju viac (Praha1 napr.), a zistis ako to "nevadi". Nevadi to, ked to mas riedko rozhadzane, pripadne obcasne vyuzivane, tam s ato strati, ale koncentrovane miesta ako Praha ta Praha1 alebo ine turisticke mesta to hejtia dost vyrazne.
    Tam sa potom casto aplikuje model hotel/nehotel, keby barak realne funguje ako hotel, ale ziadne povolenia/kolaudancie na to nema. Co sa mozeme bavit nakolko je to "way to go", ale rozhodne by chcelo zjednotit podmienky s normalnym ubytovanim potom.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: no, evidentně nějaká regulace asi nutná je. Na druhou stranu... Dlouhá je centrum nočního života v Praze... co kdo čeká jinýho?

Existuje asi nějaký niche autentický sousedský aktivismus proti airbnb, ale nejvíc to musí poškozovat hotelovou lobby...

Rozhodně víc voličů Pirátů bydlí jinde, než v Dlouhé...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam