• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: proc by byla takova predstava nerealna? na Praze 1 jsou byty. muzou muzou v nich bydlet lide.

uplne staci kdyby uplatnili stejny pristup jako Barcelona. totalni konec short-term rentals. a pokud budou byty prazdne...

To Fill Vacant Units, Barcelona Seizes Apartments - Bloomberg
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-16/to-fill-vacant-units-barcelona-seizes-apartments
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XCHAOS: vždyť v ťehle oblastích investiční byty dávno jsou airbnb, win-win, jen ne pro lokální lidi.
    airbnb už dávno není pronájem vlastního když je člověk mimo, ale business ve velkém velkých žraloků.
    a nejde o to vyhodit všechny turisty, ale klasicky česky se to všechno ždímá co zo jen jde, bez ohledu na okolí, a pak to končí jak píše pulnoc.
    třeba by se ten podnájem dal regulovat nejakou maximální cenou, že by se pravidelná administrace ve srovnání s regulérním nájmem už tak nevyplatila.

víte proč v rakousku v periferních městech vyhrávají poslední dobou komouši? protože řeší bydlení a nájmy.
    tak by se toho měl rychle někdo chytnout, protože lidi tu rychle zapomínají.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PULNOC: Samozřejmě, že nemůžou Piráti plnit sliby, když se s malým počtem mandátů spojili se stranami, které jsou víceméně na opačné straně spektra. Jinou alternativou (ve státní i Pražské politice) bohužel byl odchod do opozice, kde by také nic neprosadili. Takže je to volba mezi tím zachovat si nějakou hrdost (opozice) a neprosadit nic nebo neprosadit nic, ale dělat aspoň nějaký damage control na to, co tlačí ostatní. Co jsi čekala, že jako protlačí strana bez mandátů? Já nechápu tohle naštvání Pirátských voličů na Piráty, že ostatní, politicky mnohem silnější, strany neplní pirátský program lol.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ZSIS: Ajo vlastne, ja to blbe pochopil. Inu, uvidime u voleb.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: já teda žádný byt na Praze 1 nevlastním, nepronajímám ani si pronajímat nechci, takže ke mě tenhle projev asi nemíří. Fakticky se ale bojím, že představa, že se z Prahy 1 stane normální obytná čtvrť bez turistů, je v podstatě naprosto nereálná. Víc se prostě bojím spekulativního držení nepronajatých bytů, protože si je nikdo nebude moc dovolit (skoro nikdo). Barcelona má zajímavé sociální experimenty, mj. tam zablokovali developerům novou výstavbu regulatorním požadavkem na 30% sociálního bydlení, na což se jim developeři vykašlali. Spíš bych se obával trajektorie Londýna, kde prostě spoustu nemovitostí skoupili spekulanti, např. z Blízkého východu.

Skutečnou hrozbou není airbnb, jakkoliv je problematické, ale investiční byty. To je pak teprve peklo. Vzpomenete si na moje slova.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Zkratka potrebujeme tady stranu, co realne zastupuje zajmy lidi. Pirati v tuto chvili tu roli spis LARPuji, realne neplni sliby a system je hezky semlel. Je to fakt skoda a necekala jsem to.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Predstavte si, ze na Karlove moste misto hordy turistu potkate studenty, co jdou do skoly, nebo lidi, co jdou do prace. Misto stanku karikaturistu tam bude stanek kde vam navari cerstvou kavu nebo matchu, kterou si vychutnate primo na miste. Je tam takove misto kde by slo natahnout elektriku, z prostoru pod schodama na Kampu.

Mesto ma slouzit obyvatelum. Na soukrome vlastnictvi nikdo nesaha, ten byt vam nejdou vyvlastnit. Kdyz v nem nechcete bydlet, protoze vas vic bavi bydlet v rodinnem dome v Cernosicich, zadny problem - dejte ho do pronajmu.

Ten byt tam byl predtim nez jste se narodili a bude tam po tom co zemrete. To abychom to soukrome vlastnictvi postavili trosku do perspektivy.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    V Praze jsou ulice, kde pronajem 3-pokojoveho bytu stoji 80-90k za mesic. Zbytek budovy je AirBNB.

Nadavame tady na to ze Praha 1 je skanzen, a opravnene. Ve meste maji bydlet lide, ne turisti. Pro turisty mame hotely.

Co ja jako obyvatelka Prahy mam z toho, ze v lete skoro nelze projit pres Karluv most?? Nic.

Turisti nemaji volebni pravo, zato ja ano, takze se divim, ze na tom jeste nejaka politicka strana neumela kapitaliovat. Respektive, Praha Sobe to slibovala, proto jsem je volila, pak z toho bylo velke nic.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    XCHAOS: Však ta regulace může být pojatá tím způsobem, že dá nějaké obcím nějaké pravomoce. Nemusí to být nějaký plošný nálet proti krátkodobému ubytování, samozřejmě že se má řešit problém jen tam, kde je problémem.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XCHAOS: jenze airbnb strdni trida provozuje uz jen zridka. to co pred tim byli ty spekulativni byty, je dnes airbnb, imho. taky uz davno nekde o nejakou sluzbu batuzkarum, hotel 15-20min od centra je treba i levnejsi nez centralni airbnb.
    srovnavat blizici se problem (opakuji, jinde uz se to deje, a praha by na to byla vyborny kandidat..) se pravicovym populismem fasounu typu okamura nebo kickl se mi zda dost naivni, a ackoli si jinak cenim tvych rozumnych prispevku, tak me trosku prekvapuje.
    co uz, taky nazor, budoucnost ukaze.

PULNOC: :D ok, tak radsi nic. cesta do pekla a dobry umysly a nejaka dlazba, pry.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    ZSIS: tu dekrim radši nezmiňuj protože to je největší fiasko.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    MAKROUSEK: akorat ze nikdo cestovani ani alkohol neomezuje. a zapomnel jsi dodat, ze pirati delaj na dekriminalizaci jinych drog.
    genialni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: omezování reklamy na alkohol není omezování alkoholu. A mládež vidí vylité trosky typu Miloš Zeman a chce chlastat odpovědněji....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZSIS: viz předchozí, ale z rostoucí atraktivitou těch měst se realitní bublina v centrech nafukuje, a ty byty mají hodnotu jen jako vzácný token.

Opakem airbnb nebude nějaké vzkvétající město s vysokou kvalitou života v centru a nájemným bydlením, které si budou moci dovolit lidé, kteří tam pracují. Opakem bude bude prázdné město, kde bude většina bytů luxusních, spekulativně držených a vlastně kromě krátkodobých občasných pronájmů tam nikdo bydlet nebude. Luxusní klientela bude utrácet jen v luxusních podnicích a v centru vlastně vůbec nepřežijí podniky, které by si běžný obyvatel ČR mohl dovolit, protože vysoké nájmy za nebyty povedou k vysokým cenám všeho, apod.

Opakem "turistického skanzenu" pro nejširší vrstvy populace by byla jakási bizarní "středoevropská Dubaj", s absurdně vysokými cenami všeho. A to podle mě taky nikdo nechce...

A hlavně mi tu chybí ta empatie nebo schopnost sebereflexe: já třeba nikdy nebudu chtít utrácet velké peníze za hotely, já kdybych přišel k nějakým penězům, tak jich maximum investuju do eko-technologické transformace (kdo zná moje aktivity v mém osobním a podnikatelském životě, tak dobře ví, o čem je řeč) a stejně na cestách dám přednost airbnb před drahým hotelem. Podle mě typický účastník zdejší diskuze si nikdy nebude moci dovolit drahý hotel v centru nějakého města a tak jediným způsobem, jak pro něj zažít život v nějaké světové metropoli je stejný, jako pro ty airbnb turisty v Praze. Podle mě by stačilo regulovat excesy typu rušení nočního klidu, ale ten širší ideologický záměr, tedy uvolnit byty pro nájemníky, je slepá ulička. Majitelé ty byty budou držet spekulativně. Méně movití majitelé je kvůli tomu budou nuceni prodat těm movitějším a nemovitosti v centru se tedy začnou přesouvat do rukou horního 1%, jako se tomu stalo v řadě jiných ekonomicky rozvinutých zemích.

Radši budu fandit střední třídě, která provozuje v centru airbnb, ale zaručuje alespoň nějakou decentralizaci vlastnictví, třeba skrze SVJ - než abych fandil postupnému přesunu veškerého majetku do rukou realtiních oligarchů. Fakticky podle mě někteří ani netušíte, s čím si tady zahráváte...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Naprosty souhlas. Volici piratu jsou mladi, co radi cestuji a pari. A jakou politiku si Pirati vyberou? Omezovat cestovani a zakazovat alkohol. Genialni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SPIKE411: no ale tak zpět k nějakému pragmatickému pohledu: kolik voličů Pirátů (nebo kohokoliv) doopravdy žije na Praze 1 a kolik ve zbytku Prahy? Centrum Prahy už turistický skanzen je, a stěží s tím někdo něco doopravdy udělá... pouze jedna forma vystřídá druhou. Sice to může pro nějakou hrstku lidí, co se rozhodli tam normálně bydlet, být omezující, já je chápu, ale je to místní politické téma, a museli by nějak ovládnout radnici, což se jim asi nepovede. Mě asi víc vadí přetrvávající vjezd aut do památkové rezervace a nedostatečná cyklistická infrastruktura, než airbnb, ke kterému budu tak nějak neutrální.

Problém, že některé byty nebo celé domy v Praze nevlastní osoby, které by s Prahou měly nějaký dlouhodobý pozitivní záměr a mají to jen na kšeft je širší, systémový a dílčí regulace airbnb ho absolutně neřeší. Chápu za tím tu snahu, aby teda byly v centru musely být pronajímány dlouhodobým rezidentům, co pak budou hlasovat v komunálních volbách, atakdál... jenže prostě je to boj s větrnými mlýny. Problém je širší a za mě je airbnb možná i realističtější směřování, než přeměna bytů na kanceláře, která je podle mě pro 21.století úplně slepou uličkou. Město, ve kterém budou jen rezidenční byty, kanceláře a hotely je nějaká snaha o zakonzervování 19.století. Fakt by mi zajímalo, kde jsme k tomuhle programovému bodu vlastně přišli... tedy kdy jsme se stali stranou, požadující více regulace těhle věcí a méně svobody (byť v tomto ohledu je to teda svoboda spíš pro majitele, než pro všechny občany). Myslím, že se ten e-turista dá vystopovat tímhle směrem, jenže tady je potřeba si uvědomit, že "ubytovací monopol" je podobná kategorie, jako "kopírovací monopol", proti kterému jsme kdysi bojovali. Pokud nebude možnost ubytovat se jinde než v hotelu, tak právo volně cestovat po světě zůstane v podstatě jen vyšší střední třídě...

Fakt je, že pro mě to není téma. Možná část lidí fakt věří, že airbnb je to, co zvyšuje nájmy, ale ty by rostly i jen spekulativně. Ty byty by taky mohly bejt prázdný a držený čistě spekulativně, protože ta realitní bublina v turistických centrech je a ještě bude obrovská a naopak ... lidi, co by tam fakt chtěli bydlet, v bytech, co si koupí, by možná měli zájem všechny ty turisty nejdřív povyhazovat, takže není jasný, odkud vítr vane a nemusí to být žádné autentické hnutí drobných nájemníků v centru.

Pro městskou ekonomiku může být airbnb např. lepší, než spekualtivně držený prázdný byty.... a místo skanzenu tím pádem úplně mrtvé muzeum. Fakt nevím, co si vlastně vybrat. Představa, že to uregulujete přesně tak, aby to balancovalo na hraně mezi dvěma extrémy, mi přijde naivní. Je fakt, že včera jsem měl jinou debatu o regulaci, pro změnu komunitní energetika a "posílání" přebytku z FVE na venkově na svoje elektroměry ve městech. I poměrně chytrý lidi mají občas problém vyznat se v abstraktních konceptech. Vysvětlit někomu, proč realitní bublina ve městech může růst nade všechny meze, je složité a vyžadovalo by to např. pochopit, co se stalo v Londýně a v hlubším smyslu i proč se to stalo a tak a proč taková ta populistická pravice nabírá hlasy střední třídy a kde je jádro "strachu z přistěhovalců"... je to složité.

"Strach z airbnb" je paralelou "strachu z imigrantů". Já doufal, že Piráti budou mít na víc, než být jen "anti-Okamura"...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XCHAOS:
    jenže to, že si někteří vlastníci, ať už reálné či jurustické osoby, zakládají ve svých domech de facto hotely s apartmány, kde máš u vstupních dveří 10 schránek na klíče, není v mých očích sdílená ekonomika ale zas ochcávání regulací.
    díky tomu bude mizet lokální populace z historických center, jak už se to jinde děje, a ty lidi postupem nebudou mít na bydlení v rozumné vzdálenosti od práce. viz barcelona, ty věci se už dějou.
    až makrouska vyhodí, taky pochopí.

mě až fascinuje jak je v ČR zvykem si radši uříznout nohu než si přiznat, že některé postupy a idee tzvn. pravice či neoliberalismu jsou vlastní cestou do pekel. mít střechu nad hlavou je na žebříčku lidských potřeb někde jinde než golf nebo motorka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAMAHL: v zásadě, pokud hledáme důvod propadu preferencí z těch maximálních cca 11% (kdy podle mě voliči dokonce vkládali do Pirátů nerealistické naděje a prostě hledali jen změnu za každou cenu...) na těch asi 7%, tak já bych si tipnul naprosté odtržení programu od reality voličů v menších městech v regionech. Pražské problémy jsou pro ně obtížně srozumitelné. Airbnb někde v průměrném krajském městě bude aktivitou těch podnikavějších, kteří chtějí dostat město na mapu evropského turistu a přitáhnout do místní ekonomiky - kaváren, hospod, klubů - jakékoliv projíždějící turisty aspoň na den na dva. Když peníze neutratěj za hotel, utratěj je v místní drobné ekonomice. Jak prosté...

Praha je v tomto případě specifická a neměla by být zahleděná do svých vlastních problémů na úkor celé ČR. Pokud ten turista co spís v aribnb nepřijede autem, ale třeba vlakem nebo na kole, měl by být náš kamarád a spojenec. Nejspíš je to stejně někdo, kdo na hotel ani nemá.... to, že by se měl chovat slušně, je už jiná kapitola, ale stavět program Pirátů na averzi vůči sdílené ekonomice mi přjde krátkozraké. Říkal jsem to už dřív, ale já jsem marginální...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XCHAOS: Byty výlučně na krátkodobé pronájmy nejsou žádná sdílená ekonomika. Je to normální byznys.

V turisticky atraktivních lokalitách nežijí jen nájemníci, ale třeba i majitelé bytů.
    Nejsou to jen činžáky vlastněné jedním subjektem, ale i SVJ.
    A opravdu chceme mít z turisticky atraktivních lokalit skanzen, kde jsou jen noční podniky, ubytování a možná nějaké kancly?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam