ZSIS: viz předchozí, ale z rostoucí atraktivitou těch měst se realitní bublina v centrech nafukuje, a ty byty mají hodnotu jen jako vzácný token.
Opakem airbnb nebude nějaké vzkvétající město s vysokou kvalitou života v centru a nájemným bydlením, které si budou moci dovolit lidé, kteří tam pracují. Opakem bude bude prázdné město, kde bude většina bytů luxusních, spekulativně držených a vlastně kromě krátkodobých občasných pronájmů tam nikdo bydlet nebude. Luxusní klientela bude utrácet jen v luxusních podnicích a v centru vlastně vůbec nepřežijí podniky, které by si běžný obyvatel ČR mohl dovolit, protože vysoké nájmy za nebyty povedou k vysokým cenám všeho, apod.
Opakem "turistického skanzenu" pro nejširší vrstvy populace by byla jakási bizarní "středoevropská Dubaj", s absurdně vysokými cenami všeho. A to podle mě taky nikdo nechce...
A hlavně mi tu chybí ta empatie nebo schopnost sebereflexe: já třeba nikdy nebudu chtít utrácet velké peníze za hotely, já kdybych přišel k nějakým penězům, tak jich maximum investuju do eko-technologické transformace (kdo zná moje aktivity v mém osobním a podnikatelském životě, tak dobře ví, o čem je řeč) a stejně na cestách dám přednost airbnb před drahým hotelem. Podle mě typický účastník zdejší diskuze si nikdy nebude moci dovolit drahý hotel v centru nějakého města a tak jediným způsobem, jak pro něj zažít život v nějaké světové metropoli je stejný, jako pro ty airbnb turisty v Praze. Podle mě by stačilo regulovat excesy typu rušení nočního klidu, ale ten širší ideologický záměr, tedy uvolnit byty pro nájemníky, je slepá ulička. Majitelé ty byty budou držet spekulativně. Méně movití majitelé je kvůli tomu budou nuceni prodat těm movitějším a nemovitosti v centru se tedy začnou přesouvat do rukou horního 1%, jako se tomu stalo v řadě jiných ekonomicky rozvinutých zemích.
Radši budu fandit střední třídě, která provozuje v centru airbnb, ale zaručuje alespoň nějakou decentralizaci vlastnictví, třeba skrze SVJ - než abych fandil postupnému přesunu veškerého majetku do rukou realtiních oligarchů. Fakticky podle mě někteří ani netušíte, s čím si tady zahráváte...