• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    dneska v diskurzu na sockach a i ve spolecnosti obecne je hrozne moc memes, ktere jsou treba hodne komplexni a maji schopnost navazat vasi pozornost a presvedcit vas, ze neco je jakoze "spravne". pritom uplne staci si to rozebrat a **nezastavit se**. Reductio ad absurdum.

my tady mame uplne absurdni veci kterym jakoby takovi "half-smart" vykukove z univerzit podlehaji, a pak se nechaji radikalizovat a kdovi co. protoze je polapi konceptualni pavucina.

je to o tom ze mate nejake premisy. premisy musite vyhodit do kose. protoze, treba mate premisu "trans rights are human rights". pak slysite neco o tom ze nekde zakazuji puberty blockers a vy hned, "aha to je spatne *protoze* trans rights atd." a prask prispevek na IG a echo chamber.

nebo mate premisu "verim ve vedu", pak nekde si prectete ze "vedecka studie potvrdila/nepotvrdila to nebo ono", a vy si reknete "ok, ja jsem za vedu, takze tohle prejimam za svuj nazor". nastudujte si neco o tom jak giganticka korupce existuje na poli vedeckych publikaci, pak uz nikdy nebudete verit nikomu.

mne neprijde, ze to je tak tezke, ale tato situace je fakt zoufala dnes a ja nevim proc a je mi z toho dost jako ouzko.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    PALEONTOLOG: nebo jim nabidnout tema, co je oslovi? Treba bydleni? Nebo solidnejsi 3.pilir na duchody?
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    FRK_R23: Ja nejsem danar, ale dovedu si predstavit treba zvlastni zdaneni veskere reklamy, pro zacatek billboardy, online bannery, tv, rozhlas, letaky.

Samozrejme propaganda je sirsi a na sockach hur uchopitelna. Dezinfo timto nevymytis, ale urcite omezis.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NECROMAN: hele k tomu debaklu, u nas na osmicce to meli pirati tesne o prsa s ano, takze skoncili treti. na stranu, o ktere jsem neslysel posledni ctvrtrok jinak nez v souvislosti s posranou digitalizaci, je to solidni vysledek. spis me zarazila silena neucast, nekeo by mel mladejm rozdavat hhc, kdyz pujdou alespon volit, jedno koho
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PULNOC: Jasně.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    mne hrozne sere jak evidentne chytri lidi neumi premyslet o premysleni, a nechaj se chytnout do ruznych semiotickych psyop pasti. to si nemuzeme dovolit. lidi co maji brain power musi umet ten brain power pouzivat.

prectete si o Tetralemma a taky si prectete Mūlamadhyamakakārikā od Nagarjuny. to je nejlepsi knizka pro cloveka ktery chce zbystrit svuj kognitivni proces. je to i online zadara v PDF, treba tady:

https://terebess.hu/english/Nagarjuna.pdf
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    ZAHRADKAR: A jak si to jako představuješ? Jak chceš danit propagandu tyvole? Navíc ta z velké části přicházi z Ruska.

Ten problém je super komplexní a jako takovej vyžaduje super komplexní řešení.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    FRK_R23: soucasti reseni imho musi byt regulace a daneni propagandy/reklamy a vynos dat na skolstvi

Bouzel toto nikdo neprosazuje, protoze propaganda je nastroj moci.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    STAROJDA: Společnost jako celek je totálně rozmrdaná propagandou a hardcore populismes. Nemám řešení a rozhodně ne rychlé. Jediné smysluplné řešení mně osobně přijde kvalitní vzdělání a aktivní boj proti dezinformacím. Dále by se mi líbila podpora občansé společnosti a nějakej pocit společného snažení mezi lidmi.

Sociální sítě nastoupily a totálně rozhodili převážně starší populaci. Ta je ale vzhledem k vývoji 20. století dost dominující. Ono je to vidět na gerontokracii, která tady jede poslední roky. Celej úspěch ANO stojí na hromadě důchodců, co se narodili ve 40.-50. letech 20. století. Tedy lidí, kteří tady už moc dlouho nebudou, ale jejich odkaz lidem narozeným po roce 2000 bude kurvit život další dekády.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    a to taky neni konzervativismus, ze ano, protoze tady uz neni co konzervovat, ten stav co by stal za konzervaci totiz nikdy neexistoval.

proste tohle jsou pojmy ktere 10 vterin aplikovaneho analytickeho mysleni eradikuje. tim padem nam zustava pravice, neco jako free market capitalism, a levice, neco jako "s prihlednutim na socialne slabe atd". to dava smysl. "konzervativismus" a "progresivismus" je nejspis nejaky psyop
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    FRK_R23: Ok, tak upřesňuju na "woke aktivismus" :). To asi moc českou společnost triggeruje (příklad - těhotný muž nebo fotbal jako toxická maskulinita). Jak jsem psal, mě to taky nevadí. Ale jak je na tom společnost jako celek?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PULNOC: Sorry, ale vrať se do reality. Očividně s tím máš nějaký problémy.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    FRK_R23: no tak vzhledem k tomu ze od roku 2020 se to tady riti do nejake hellscape WEF overlord timeline je progresivizmus tim padem spatnej, pokud je to jen pokracovani, s cilem treba v pekle, protoze co potrebujem je dupnout na plyn, dat si praska DMT a trosku se vzpamatovat
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PULNOC: "progresivismus" je technický termín v politické teorii, je to prostě jen protipól konservativizmu. Ten pokrok nemusí nikdo definovat, abys byla progresivní stačí prosazovat nějaké změny, od kterých si osobně pokrok slibuješ, ať už si pod tím osobně představíš cokoliv: stačí když je to v opozici k udržování statutu quo respektive snaze vrátit se k něčemu "starému dobrému" (opět, klidně jen domněle existujícímu).
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PULNOC: Progrese (z latinského progressio = postup) je postup, šíření, pokračování, pokrok, vzestup, růst (ve smyslu zlepšení i zhoršení).

Takže progresivismus bychom česky mohli označit jako pokrokovost, postupnost (pokud to vůbec je slovo). Pozitivní nebo negativní aspekt souvisí s kontextem, ve kterém je to použito.

A nebejt aktivistů, tak ženský pořád nemůžou volit a negři seděj dál v busech vzadu. Fakt že tohle už neplatí je progres.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    "progresivismus" jako termin je IMHO proste nesmysl tahat do politiky protoze nikdo neni schopen dnes rict, co skutecne vyusti v pokrok co ne. case in point - progresiviste si hodne ulitaj na technooptimismu, ale mozna pro skutecny pokrok lidstva by bylo lepsi kdybychom vsichni zahodili mobily, sedli si a 3 roky meditovali. mozna bychom se promeditovali do nejakeho sci-fi scenar ala Childhood's End od ACC.

proste ohanet se terminem "progresivismus" je inherentne biased as fuck a je to levny trik ktery je az urazily, rekla bych. asi jako kdyz brainwashed kancelarske krysy z korporatu mluvi o "dezolatech" a maji u toho prst v nose a srackokavu ze Starbucks za 120 korun na stole.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    STAROJDA: A proč se to bije a "nejde pod jednou střechou dát dokupy"? Co jsi popsal (reálná implementce politik vs světonázor a ideologie) jsou imho naopak dva aspekty, které se přirozeně doplňují.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Tyvole a co je jako špatnýho na aktivismu kurva? To už fakt všem jebe? Základem úspěchu je aktivní občanská společnost, tedy aktivisté. A protože to nemáme a jen prahnem po dalším kultu osobnosti, tak jsme tam kde jsme.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KAMAHL: Mě se líbí rozlišení, že progresivismus je politicky zaměřený směr (tj definujeme politiky, normy) a woke je ideologické vidění světa. Tj rozdíl mezi politikou a aktivismem.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    NIEKT0: a ten pokrok definuje kto?

nie kazdy krok je pokrok a krok dopredu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam