• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    FRK_R23: Vidím to jinak. Nejde jen o hru, vláda a opozice reprezentují mh. různé reálné ekonomické zájmy. Třeba ANO reprezentuje mj. domácí výrobce potravin, což je už od Františka Josefa velká část základ českého průmyslu.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    FRK_R23: soucasti reseni imho musi byt regulace a daneni propagandy/reklamy a vynos dat na skolstvi

Bouzel toto nikdo neprosazuje, protoze propaganda je nastroj moci.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    STAROJDA: Společnost jako celek je totálně rozmrdaná propagandou a hardcore populismes. Nemám řešení a rozhodně ne rychlé. Jediné smysluplné řešení mně osobně přijde kvalitní vzdělání a aktivní boj proti dezinformacím. Dále by se mi líbila podpora občansé společnosti a nějakej pocit společného snažení mezi lidmi.

Sociální sítě nastoupily a totálně rozhodili převážně starší populaci. Ta je ale vzhledem k vývoji 20. století dost dominující. Ono je to vidět na gerontokracii, která tady jede poslední roky. Celej úspěch ANO stojí na hromadě důchodců, co se narodili ve 40.-50. letech 20. století. Tedy lidí, kteří tady už moc dlouho nebudou, ale jejich odkaz lidem narozeným po roce 2000 bude kurvit život další dekády.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    a to taky neni konzervativismus, ze ano, protoze tady uz neni co konzervovat, ten stav co by stal za konzervaci totiz nikdy neexistoval.

proste tohle jsou pojmy ktere 10 vterin aplikovaneho analytickeho mysleni eradikuje. tim padem nam zustava pravice, neco jako free market capitalism, a levice, neco jako "s prihlednutim na socialne slabe atd". to dava smysl. "konzervativismus" a "progresivismus" je nejspis nejaky psyop
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    FRK_R23: Ok, tak upřesňuju na "woke aktivismus" :). To asi moc českou společnost triggeruje (příklad - těhotný muž nebo fotbal jako toxická maskulinita). Jak jsem psal, mě to taky nevadí. Ale jak je na tom společnost jako celek?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PULNOC: Sorry, ale vrať se do reality. Očividně s tím máš nějaký problémy.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    FRK_R23: no tak vzhledem k tomu ze od roku 2020 se to tady riti do nejake hellscape WEF overlord timeline je progresivizmus tim padem spatnej, pokud je to jen pokracovani, s cilem treba v pekle, protoze co potrebujem je dupnout na plyn, dat si praska DMT a trosku se vzpamatovat
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PULNOC: "progresivismus" je technický termín v politické teorii, je to prostě jen protipól konservativizmu. Ten pokrok nemusí nikdo definovat, abys byla progresivní stačí prosazovat nějaké změny, od kterých si osobně pokrok slibuješ, ať už si pod tím osobně představíš cokoliv: stačí když je to v opozici k udržování statutu quo respektive snaze vrátit se k něčemu "starému dobrému" (opět, klidně jen domněle existujícímu).
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PULNOC: Progrese (z latinského progressio = postup) je postup, šíření, pokračování, pokrok, vzestup, růst (ve smyslu zlepšení i zhoršení).

Takže progresivismus bychom česky mohli označit jako pokrokovost, postupnost (pokud to vůbec je slovo). Pozitivní nebo negativní aspekt souvisí s kontextem, ve kterém je to použito.

A nebejt aktivistů, tak ženský pořád nemůžou volit a negři seděj dál v busech vzadu. Fakt že tohle už neplatí je progres.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    "progresivismus" jako termin je IMHO proste nesmysl tahat do politiky protoze nikdo neni schopen dnes rict, co skutecne vyusti v pokrok co ne. case in point - progresiviste si hodne ulitaj na technooptimismu, ale mozna pro skutecny pokrok lidstva by bylo lepsi kdybychom vsichni zahodili mobily, sedli si a 3 roky meditovali. mozna bychom se promeditovali do nejakeho sci-fi scenar ala Childhood's End od ACC.

proste ohanet se terminem "progresivismus" je inherentne biased as fuck a je to levny trik ktery je az urazily, rekla bych. asi jako kdyz brainwashed kancelarske krysy z korporatu mluvi o "dezolatech" a maji u toho prst v nose a srackokavu ze Starbucks za 120 korun na stole.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    STAROJDA: A proč se to bije a "nejde pod jednou střechou dát dokupy"? Co jsi popsal (reálná implementce politik vs světonázor a ideologie) jsou imho naopak dva aspekty, které se přirozeně doplňují.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Tyvole a co je jako špatnýho na aktivismu kurva? To už fakt všem jebe? Základem úspěchu je aktivní občanská společnost, tedy aktivisté. A protože to nemáme a jen prahnem po dalším kultu osobnosti, tak jsme tam kde jsme.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KAMAHL: Mě se líbí rozlišení, že progresivismus je politicky zaměřený směr (tj definujeme politiky, normy) a woke je ideologické vidění světa. Tj rozdíl mezi politikou a aktivismem.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    NIEKT0: a ten pokrok definuje kto?

nie kazdy krok je pokrok a krok dopredu.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Sa mi paci ako kopa ludi pouziva "woke", be ztoho aby bola vobec schopna zadefiovat, co to teda vlastne je. Ak to ma byt hanlive oznacenie pre progresivcov, tak sa k tomu hrdo hlasim. Progresivizmus, ako viera v pokrok, tak je pre mna jednym zo zakladov motivacie. A nie je na tom nic zle, a pokial to niekomu vadi, tak akurat ukazuje, ze je konzervativec. (Co je za mna uplne v poriadku, ale pirati nikdy neboli konzervativna strana, tych su na scene tri pr**le, staci si vybrat). Progresivizmus je presvedcenie, ze preventivnym ockovanim dokazeme prakticky zlikvidovat choroby (co sa obcas podari), ze vseobecnym vzdelanim dokazeme pozdvihut uroven celej spolocnosti, atd, atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRK_R23: ano. A levicovost bez demorkacie - to je v podstatě klasický fašismus.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    STAROJDA: já nechápu, co jsem si přečetl. Měl jsem za to, že "woke" je hanlivý název pro "progresivitu". Co mi zde uniká?
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    BUGAS: To mě připomnělo toto.

Mě woke nevadí ale chápu že se to bije..

FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PULNOC: Na tom je nejsmutnější, že tahle země je de facto levicová. Většina lidí tady jsou v podstatě sociální demokraté. Jen ta sociální demokracie nám ty chybí.

A wokeness (nejprázdnější termín ever) fakt lidi netrápí. Je to mnohem trapnější. Levice se pro ně rovná komunismus, což jim ovšem nebrání volit STBáka...

Jsme taková země kontrastů. K osudu strany psát nic nebudu, vše tu myslím už zaznělo.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Cesko je uplna anomalie ve vztahu k levicove politice. Ma to svuj puvod v komunismu, ale..kolik z vas tady zazilo opravdu nejakym realnym zpusobem komunismus? A stejne je levice pro vas problem.

A to je IMHO duvod proc je Praha jedno z nejdrazsich evropskych mest nezavisle od kupni sily.

A proto ze levici v CR de facto nemame, nepocitame-li silenosti jako Komuniste, tak vlastne prumerny Cech ani nevi, co to levice je, a modeluje si sve predstavy o levici na USA Demokratech atd. coz je velmi nestastne. Protoze levicova politika != wokeness.
    GEE
    GEE --- ---
    Jsem jeden z těch, co kroužkoval Starosty a Piráty nikdy nevolil. Ale teď je mi jich fakt líto a vlastně úplně pochopím, jestli se vydají cestou doleva, ať se trochu odliší a osloví nejmladší generaci spíš, než Turek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam