• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    XCHAOS: je to úplně normální. Business proces má i neziskova, má ho i kulturní instituce. Ty furt nevíš která bije, pokud se jedná nějaký zajetý institucionální svět.

STAROJDA: Základní analýzu mají, pod BA myslí do detailu rozpracovaný proces, včetně modelu. Ten nemůžou ukázat, když ten proces není definovaný. High level proces si vymýšlíš na všechno z hlavy, že neodpovídá realitě je druhá věc.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Doplnění: Tím vůbec nechci říci, že nejsou manažerské schopnosti potřeba. Navíc pojem "manažerské schopnosti" je strašně široký. Jen jsem chtěl zdůraznit, že to je úplně jiná disciplina, než když někdo dostane budget a má něco zařídit a může se rozhodnout, že tohle objedná externě, na tohle si někoho najme, těmhle lidem dá větší odměnu... tohle jde ve veřejné správě prostě extrémně omezeně.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    RUDOLF: stručně.. To že si to každý úřad dělá po svém imho není uplně pravda. Zákon je jeden, vyhláška je jedna. Detaily jsou možná různé, ale základní BA určitě udělat šla. Ne nutně s úředníkama, ale s někým o něco high-level. Ideálně opět někdo z VITA :). Nebo s Kaslem.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    STAROJDA: nemyslím si, core problém je, že nejde udělat business analýza, když to každý úřad dělá po svém. Takže ten proces se ladí vývojem. Klasický agile přístup, který je imho lepší než strávit rok vytvářením mapy procesu a pak jen implementovat a pak ho stejně předělávat, protože model často nepostihuje realitu v detailech. Mě tohle bylo celkem jasný podle kusých informací před měsíci.

Co nechápu je, že Ivan neuměl prodat MVP vizi, kde bude mít definované jádro funkcionalit. A roadmapu, klidně na roky co se přidá. Tohle jde udělat bez znalosti detailů procesu.

Za další je celkem chyba, jak je kolem toho taková šuškanda. Mělo to být celé transparentní, mít microsite, mělo se zaplatit PR, který udělá videa a ukáže co nefunguje a jít s tím mimo úřady. V takovéhle situaci by Půr měl mnohem těžší pozici. Protože může regulovat informace a novináři nemají kam zajít, než na úřad pro informace. Ten counter-narativ s průchodem co měl Ivan na Facebooku je slabý. Ani jsem doteď neviděl žádný narativ proti bodům té zprávy. Prostě totálně podceněné riziko.

Pokud zařezáváte velkého vendora, musíte lepší mít komunikační strategii lepší než on. Pak se mnohem hůř angažovaným lidem kolem vendora podaří ovlivnit Fialu. Takhle medíalně bylo všechno připravený, aby sejmuli Ivana. Stejný problém byla debilní komunikace při parlamentních volbách, sám jsem si musel uvědomit, že je potřeba kroužkovat piráty na prvním místě, když jsem kolem slyšel několik lidí kroužkovat Stan. Místo úplné debilní domluvy se stanem, o nemluvení o kroužkováni - který logicky pomůže stanařům, čistě kvůli způsob propoćtu, jsem mělo jasně říct, ať piráti kroužkují piráti.

Furt neumíte komunikovat. Pusťte nás na ně, odteď nebude fungovat. A nemyslím, že mě martyrium fialou bude jako voliče zajímat. Prostě jste posrali svoji historickou šanci něco prosadit. DIA skončí, starej vendor to dostane zpátky a Lipavský skočí jinam. Skvěle promrhaná šance!
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: To není přesné. Jako ministr, náměstek, poslanec apod. nemáš přiliš velké možnosti uplatnění manažerských schopností. Protože politický systém je nastaven pro "šlechtu". Předpokládá se, že jsi již dost bohatý, že si zajistíš zdroje sám (a v pozadí nejspíš zhodnotíš majetek jinak).

Extrémním případem jsem třeba já. Náměstek člena vlády bez jediného podřízeného a bez rozpočtu na agendu. Čili mohu vykonávat koordinaci a spolupracovat. Ale čistě sám nemohu moc nic. Na druhé staně statutární symboly tu jsou. Mohu si objednat auto s řidičem, mám rozpočet na občerstvení... ale nedej bože, že bych si sám chtěl zadat analýzu, najmout si někoho či něco podobného, mít nestandardní vybavení (třeba 4K monitor jako má každý stavební úřad) - nemohu. Stejně tak s prezentací. Prosím neberte to jako fňukání. Jen z první ruky předávám jak moc je náš stát nastavený tak, že nemůže fungovat jak by měl. Informoval o tom třeba i Jakub Drbohlav, který pracoval na MŠMT.

Ministři jsou na tom pochopitelně lépe. Ale třeba na MMR byli i poradci pod státní službou. Čili když tam Ivan Bartoš přišel, tak tam neměl místa pro své poradce a musel řešit tuto situaci. Blbost, ale hned to zdrží nástup plnohodnotného týmu třeba o 2-3 měsíce. A čas tiká. V mediích se samozřejmě řekne: "Jste tam 2 měsíce jaktože jste ještě neaktualizoval tuto vyhlášku" a v praxi váš expert na dané téma to buďto bude dělat zadarmo, anebo čeká na nástup...

Dalším šíleným faktorem jsou media. V dnešním světě musí mít před vším přednost. Čili máte domluvené jednání s úředníkem, který zaštituje danou agendu, ale vy mu ho musíte 2x zrušit, protože se zrovna někdo vyjádřil naprosto lživě, ale vy musíte reagovat hned. Následně v pracovní době čas nenajdete... a opět agenda trpí.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    STAROJDA: Daná analýza není nepravdivá, protože víceméně nemůže být. Je to tak obecné, že to můžete naroubovat na jakýkoliv složitější IT projekt. Stručně řečeno říká to samé, co MMR - nebylo dost času na přípravu, některé vstupní informace nebyly k dispozici (nebo nebyly v požadované přesnosti), UX nedobré, párkrát se objevily výkonnostní problémy. Řešení je úplně k smíchu. MMR má mnohem podrobnější plán - většinou již vtělený do závazných objednávek s jasným datem dodání. Zcela s jistotou by to bylo každý měsíc výrazně lepší a třeba za 3 by opravdu kritika už moc neobstála. 18 měsíců je prostě výsměch, který je jen jeho příprava na převzetí daného systému.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: protože když se 10 zaměřuješ na vedení kampaně a komunikaci se spolustraníky a novináři, tak prostě v té době nerozvíjíš manažerské schopnosti. Tohle je ale podle mě potenciální problém všech stran, které existují dlouho v opozici. Potřebuješ jak ty opoziční dovednosti, tak ty manažerské a vedoucí.

Fakticky to dokazuje to, co jsem říkal: že role menšinového ministra koaliční vlády není vlastně moc slučitelná s tou politickou prací. Předseda před volbami musí řídit kampaň, před krajskými volbami by předsedou měl být někdo z těch regionů, před parlamentními to naopak může být někdo, kdo po volbách míří na to ministerstvo... nevím, kde je psáno, že politická strana je definovaná tím, že si ji veřejnost 10 let spojuje s jediinou tváří a jiné vůbec nezná....
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: Ono to taky nejde brát moc vážně, že třeba Adéla ani není členkou strany (bude se o tom rozhodovat teď v neděli na schůzi), ale holt Tkadlec háže příspěvky dřív než myslí
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SPIKE411: pardon, skutečně jsem do toho vstoupil nějak zprostředka....
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    XCHAOS: O tom zřejmě byla to setkání na vládě, kde tyhle pojmy asi byly vysvětleny. Jelikož je to interní (už ne, lol) vládní materiál, tak není potřeba ho překládat pro "veřejný sektor".

No a jak vidíš, tak se o výklad teď aspoň snaží novináři.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jo a samozřejmě:

Lukáš Wagenknecht PRO 184 (77%)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KEDRIGERN: A ještě dodám, že nejvíc mě zaráží ta absence Business Analýzy. Tedy že se nevydefinovali aspoň základní požadavky s uživateli systému. Protože tohle mohlo vzniknout čistě v gesci MMR, tedy bez nutnosti nasmlouvané IT firmy. Imho by tohle mohla řešit (pomoct) i DIA. Chápu že zákon byl čerstvý a vyhláška možná ještě ani nebyla, ale šlo by to. Ještě kacířská myšlenka - mohl by s tím pomoct i někdo z VITA :D, třeba nějaký renegát. Tohle teda Ivan podcenil hodně. Možná to pořádně ani netušil, to mu měl říct jeho ekvivalent Trpkoše.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: dost newspeaku,na mě, co je "business" stavebních úřadů? neměli by pro potřeby veřejného sektoru ten newspeak nějak upravit? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: bez informací o aktuální podpoře to je relativně nicneříkající informace. Mimochodem, ten Valenta je nominován jen na místopředsedu, jednoznačně je totiž snaha přesunout předsednictví na některého ze současných či bývalých místopředsedů. Adéla Šípová zase zatím ani není členkou strany, což sice středočeské KS plánuje změnit, ale myslím se ty výsledky už zásadně nezmění:

Adéla Šípová PROTI 63 (60%)
    Jana Holomčík Leitnerová PRO 73 (62%)
    Rudolf Špoták PROTI 145 (76%)
    Martin Šmída PRO 100 (64%)

Je to docela těsné, já osobně bych se nedivil, kdyby Jana Holomčík Leitnerová nakonec byla nejpřijatelnější variantou, ale uvidíme. Taky je otázka, zda půjde o "překlenovacího" předsedu pro období, kdy se budeme muset tak nějak uzavřít do sebe a média nás budou spíše ignorovat a zesměšňovat (pochopitelně, rok před parlamentními volbami prostě nesmíme být v médiích vidět, nebo pouze v negativním kontextu, jako bylo Ivanovo stavební řízení), nebo zda půjde o předsedu, která nás povede i do parlamentních voleb.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KEDRIGERN: Díky! Mmj jsem si ověřil že moje IT expertíza je na slušné úrovni. Léčí to můj impostor syndrom jakožto letitého produkťáka :)

Šlo by (případně už existuje) udělat nějaká reakce, která by vyloženě komentovala jednotlivé body té analýzy? Vím že se Ivan obecně vyjadřoval a rozporoval některá místa. Je jasný, že spousta věcí je pravda (absence analýzy, chybějící testy, APM atd.) ale já bych je ospravedlnit dokázal. Většina jde právě za nedostatkem času.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Začínají se ty nominace množit. Špotákova nominace je teda jasnej trolling :)

RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    KU13AR: lol, radovat se, že odchází váš nejkredibilnější ministr je řádný důkaz, jak nechápete, kde máte voličskou základnu a směřujete do zapomenuté.

Hele, nemáte odkaz na tu 22 stránkovou přezošku.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SPIKE411: Jo, ale nedivím se, že se to Chaosovi plete. Jsou propojení jak siamská dvojčata...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XCHAOS: Zajíček z ÚOHS? Ten je snad z ITC unie, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam