JVMLOK: za tak zpackanou psychoanalýzu bych se styděl ;)
david attenborough je skvělý vědec a aktivista, ale jako (politický) lídr je dost nepoužitelný. nevšiml jsem si, že by dokázal strhnout davy. umí nadchnout ty, co jsou už připraveni nechat se nadchnout, umí dojmout pár citlivých a zbytku, tj. většině, je docela lhostejný. a myslíš ti kapitáni průmyslu, kteří nás dostali do těch sraček, ve kterých dnes jsme? vždycky se museli najít nějací magoři, kteří civilizaci vytáhli z hnoje, do kterého ji zatáhli tihle kapitáni, co nikdy nedokázali dohlédnout konce svých činů :)
anarchie mi nikdy nebyla sympatická, nechápal jsem, co na ni kdo vidí. já miluju pravidla, protože jenom pravidla jakž takž zaručují, že se nesežereme navzájem. naše biologie nám to trochu kazí (asi netřeba připomínat třeba milgramův experiment), ale došli jsme až sem, žijeme v milionových aglomeracích a ještě se nemasakrujeme. to považuji za úspěch pravidel. ale nějak se nám zase změnily okolnosti a pravidla zaostávají za možnostmi konat dobré i zlé.
piráti bez vize? dobrá, léčit tvou slepotu mi nepřísluší. nicméně, já naopak vizi nevidím nikde jinde na naší politické scéně, jen u nich - slušnost, spolupráce, soužití bez nutnosti zglajchšaltování. ano, je to hrst plná ještěrek, ale já nejsem příznivcem pochodňových pochodů jednoty.
a nepodsouvej mi něco, co jsem nikdy neřekl a ani nenaznačil. kde, bohové pod námi, čteš v mých textech touhu po neviditelné ruce trhu, minimalizaci státu? nějaký příklad? společenská konsenzuální smlouva (nakolik je něco takového možné) je mi určitě bližší než to, čemu tu zaobleně říkáš "co si jako jedinec dokážeš individuálně vyjednat". tomu já říkám zákon džungle, "vyjednat" zní v tomto kontextu jen jako eufemizmus pro obelhávání, manipulaci a zastrašování. ale to je spíš ta volná ruka čehokoliv. to nemá se solidaritou nic společného, právě naopak. jako otloukánek v časech anarchie a volných rukou jsem náležitě ocenil, když jsem se později dostal mezi lidi, kde konsenzus a solidarita něco znamenají.
a víš co, mě docela baví si tu cvičit slovní ekvilibristiku na nereceptivním diskutérovi, ale všechno má své hranice. mám dojem, že to tady nebaví ani nikoho jiného. domluvil jsem.