• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: budeš si to moc předplatit:
    Alternativní návrh usnesení k CF 24/2024 - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=67760

Popravdě - hodně jsem té otevřenosti fandil, ale média taky poslední léta hodně jedou paywally. Koho Piráti upřímně zajímají, tak by konečně měli udělat další krok a stát se registrovaným příznivcem nebo rovnou zažádat o členství. Třeba takoví Zelení mají řadových členů daleko více... jsme fakt malá strana. Tak koho fórum zajímá a je aspoň trochu příčetný a tedy schopný absolvovat "grillování" v místním sdružení - tak za to snad ty dvě kila ročně dát může?

(organizovat v politických stranách je třeba v takovém Německu daleko, ale řádově větší než u nás. jestliže žijete v demokratické zemi a zajímáte se o politiku, tak je prostě normální v nějaké straně být... není to žádné stigma, spíš je divné, jak je u nás takový ten postoj "cokoliv je lepší než komouši, prosím doneste mi cokoliv, jen abych to nemusel řešit já"... všichni chtějí politiku řešit tak, že budou chroustat popcorn a bavit se tím jako nějakou show...)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ajaja, vidím velký špatný. Asi už si na fóru brzy nepočtu a budu odkázán na leaky vyvolených, co maj kontakty v médiích :(

Podpora zařazení návrhu Pavla Knežika a skupiny členů o reformě přístupu na jednání - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=67724
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Debata zákonodárců o ceně české muniční iniciativy | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/senator-kritizuje-municni-iniciativu-je-podle-nej-predrazena-nahravate-rusku_2409050045_tko
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: Nemyslím si, že "normie" je urážka nebo nálepka, je to prostě pojmenování kategorie, která reálně existuje. Pan Novák, má 2 a půl dítěte, rozvedený, střídavá péče, bydlí v paneláku, jezdí v ojeté Škodě Octavia, bydlí v krajském nebo okresním městě, ale ne v Praze, atakdál. Kdyby přišel o práci, tak má dost problém, takže i když nevydělává nějakej majlant, drží se jí a spoléhá, že o ni nepřijde. Pracuje v něčem, hmm, ne ve státním, ale v něčem pseudosoukromém, co nejspíš závisí na veřejných zakázkách. Typický volič ANO nebo ODS.

Já tím nepohrdám. Já s ním soucítím, do jisté míry. Spíše on bude pohrdat mnou, z důvodů, které nemá smysl komentovat. Ale spíš mu budu ukradenej. Podstatný je, že já si můžu dovolit luxus nějakých myšlenek a hodnot, on spíše ne. Ve skutečnosti průměrnej normie volič nebude žádnej fanoušek fašismu nebo dokonce neonacismu. Bude se upřímně obávat Green Dealu, protože z něj tak nějak vyplývá, že si nejspíš nebude moci dovolit nový auto ani to ojetý, nebo tak něco. Nějaká svoboda Internetu nebo legalizace je mu upřímně jedno, trochu ho míjí i ta digitalizace, nejspíš. Nerozumí tomu, Internet ale má, možná má i Netflix (takže na co by řešil nějaký torrenty, nebo tak)

Prostě tohle je volič catch-all party, a já upřímně nevím, jak ho Piráti chtějí oslovit. Snad leda, kdyby to byl ten typ, co nás bude volit z recese. Je to přesně to, nad čím se zamýšlel třeba Patrik Zandl, když vysvětoval, že fakt nechápe, jak takovýho voliče chce Ivan oslovit (možná jeho manželku... protože má charisma, no...)

Jenže... my jsme prostě Piráty nezakládali proto, že bychom vymýšleli, jak tohoto normie voliče oslovit. Nejsme proti němu, nechceme mu komplikovat život.... ale ten požadavek snadného života pro normálnost a průměr některým z nás komplikuje život a jiným sice ani tolik ne, ale prostě nás neoslovuje. Společným jmenovatelem Pirátů bylo: nemáme koho volit! Nechceme zahazovat hlas, chceme chodit k volbám, ale přijde nám to všechno nepřijatelné, odtržené od reality, bez šance cokoliv sebeméně ovlivnit...

Piráti tu nejsou pro každého. Jsou proto, aby určitý typ voličů měl koho volit a měl z toho dobrý pocit. Funguje to 15 let. Jak to bude dál, to se uvidí. O jádro voličské základny jsme zřejmě zčásti přišli, ale myslím, že ani Piráti samotní nechápou, z jakých důvodů. Něco jsem se snažil vysvětlovat na fóru...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    JVMLOK: ANO ten dojem jednoty vytvoří právě tím silným vůdcem. Řadový člen ANO je jednoduše čitelný: Předseda řekne, člen bez odmlouvání vykoná. Proto normie voliči mají ANO rádi, stačí jim důvěřovat předsedovi a zbyek volit podle jeho značky. Nestojí to voliče moc mentální námahy. Ale Piráti ale nejsou strana desginovaná na silného vůdce, takže tam tohle tak úplně fungovat nebude i když zrovna je předseda výrazná osobnost, voliči jsou podezřívaví k tomu, co ti ostatní straníci.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KAMAHL: 1) Zajímalo by mě, jestli řadoví členové ANO nebo jiných stran někdy přemýšleji o "normie voličích".
    Jakože...těch pár stovek Pirátů rozhodně není ani vizí, ani technologickejma a metodickejma dovednostma špička v oboru, ale ta arogance čišící z toho postu je neuvěřitelná.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    CAIDEL: Jakoby... přál bych si žít ve světě, kde osoba předsedy strany nemá zásadní význam, protože strana se hodnotí jako celek.

Tohle Piráti moc nezvládají. Silná osobnost předsedy (což Bartoš byl) není problém per-se, ale problém je, když ostatní členové jsou upozadění a nejednotní. Piráti se snaží do médií posílat různé lidi, to dobře, ale i tak se obávám, že pro spoustu lidí je strana jako celek špatně čitelná. Piráti neumí směrem k normie voliči vytvořit dojem, že jako strana bude podstatná většina členů prosazovat podobné priority a které to vlastně vůbec jsou nebo dokonce, že program je myšlen nějak zvlášť závazně pro zvolené zastupitele. Nehodnotím, nakolik tomu tak skutečně je nebo není, ale tohle je dojem, který vzniká, když média píšou o křídlech ve straně nebo diskusích na fóru plus je to i ve velké míře samozřejmě důsledek antikampaní, kterým se Piráti zatím neumí účinně bránit.

Pak situace jako změna předsedy, vypadá jako chaotická revoluce místo přirozené evoluce.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KAMAHL: Jistě. A?

Možná hledáš dalšího tuctového politika, stejného jak stovky jiných politiků. Já úplně ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAMAHL: v podstatě ano. To, co jsem navrhoval (nějak neformálně, skrze spolustraníky), bylo "vykopnutí směrem vzhůru" - tedy, aby se zaměřil na toho ministra, s možností návratu na pozici předsedy v čase, kdy bude mít fakt čas vést předvolební kampaň, ideálně parlamentní. Ale aby se nepřekrývala funkce ministra s funkcí předsedy strany... tohle ať si dělají STAN a podobní, ale podle mě u nás to byla ideální příležitost to předsedování aspoň na chvíli pustit a mluvit do médií za vládu a za ministerstvo, ale ne za Piráty jako celek.

Nevím, proč ho to nenapadlo nebo proč to nechtěl... možná si nebyl jistý, že by ho pak před volbami k tomu předsedování znovu pustili, taková věc je hodně o důvěře a dohodě se spolustraníky... prostě si myslím, že to chtělo pauzu a změnu, vystupoval 15 let relativně "rebelsky" a zastupoval alternativu a to prostě nebylo jednoduché přepnout na vystupování za úplně jiný tým (vláda) a udržet si stávající voliče a ještě nabírat voliče. Stárneme... nemůžeme být věčně "strana pro mladé"...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: souhlas.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    XCHAOS: Souhlasím a proto bylo divné, jak dlouho byl Bartoš na postu předsedy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZSIS: existujou silnější a slabší osobnosti, ok, ale koncept jediné arcisobnosti v každé struktuře... straně, firmě, státu... je mi fakt bytostně cizí Celá myšlenka demokracie byla o tom, že lidi na těchto exponovaných postech budou pravidelně rotovat, aby si na to moc nezvykli a nezabrali tu židli doživotně...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZSIS: U nas se Vudce taky zrovna nenosi. Protim v byznysu predchod od managementu k ledershipu a rozpoznani rezdilu mezi temi pristupy zasadne "meni kapitalismus zevnitr" i když je to 70 let po vydani "The Human side of Enterprise". Takze ne, nepicuju bezduvodne jen pro radost z kopani do Piratu. Leadership meni industrialni komplexy, s prichodama novejch generaci jsou standardni manazersky rutiny s korenama v armadni hierarchii a dogmatickej pristup k zadavani prace neudrzitelny. Ale jak jsme se dozvedeli, Leadershp neni o tom vyuzivat vnitrne motivovany lidi a stavet Y-kulturu. Leadership prudokuje diktatory a renegady a neprinasi zadnou relevantni alternativu. S cimz bytostne nesouhlasim, protoze mam tuhle transformaci nekolikrat za sebou i v takovejch odvetvich, kde si to clovek nedokaze predstavit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: ano, a ty digitalizace občas vázly i bez Pirátů...

Jinak ano, samozřejmě je mým cílem vytvořit společnost, kde lidi bez disciplíny, jako jsem já, nebudou terorizováni žádným násilím, monopolizovaným ani oligopolizovaným, státním ani privátním, a bude nám umožněno slastně přežívat a prokrastinovat. Proč bych proboha měl vymýšlet společnost, ve které by lidi s mými povahovými vlastnostmi trpěli? Bohužel to nemám tak jednoduché, jako echt levice, abych si zanadával na oligarchy v soukromých tryskáčích a zamoralizoval, že kdyby jezdili autobusem, tak bude všechno ok. Vím, že ten problém je daleko komplexnější.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    JVMLOK: mam pocit ze si "anarchii" vykreslujes jak chces, a pritom akorat popisujes vysledek neregulovaneho volneho trhu. mam pocit zeco chces je zdiskreditovat zatahovanim diskuze do filozofickeho kocourkova, bez nabidky nejakeho reseni nebo alternativni myslenky.
    lidri jsou dobri a spatni. koncept silne osobnosti se muze libit nebo nemusi. velka vetsina z nich koncila jako absolutni regenti ci diktatori a ti moc dobrou povest v ramci dejin nemaji.
    ono je vtipne, jak se v cestine chytlo anglicke slovicko "leader". to treba v nemecky mluvicich zemi nepouzivaji. ani "führer" se tam moc nevede, i kdyz si 30% rakusaku zrovna takovyho zvolilo.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: Hele to je sice pěkná úvaha ale digitalizuje se i bez Pirátů, digitalizovalo se i před nima, a bude dál. "CRM" pro Úřad práce Olomouc jsem s klukama s pár známýma s Mamedií implementovali během mého krátkého zaměstnání tamtéž ještě někdy před vojnou v r. 1997. Takže internet, dokonce ani digitalizaci státní správy, rozhodně nevymysleli Piráti, a že se na té vlně svezli je sice hezké, ale prrr.

XCHAOS: To je rozhodně pravda. Ale ostrůvky pozitivní deviace fungují jen díky tomu, že lidi bez disciplíny a vnitřního morálního kompasu alespoň do značné míry reguluje monopolizované násilí státu ajko vnější autorita. V naprosté anarchii jsi zpátky u zákonů džungle.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZSIS: Ty mas pocit ze takovej system chci? Nebo ze treba jen popisuju alternativy?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: Piráti byli jediní, kteří přinesli nějakou vizi. Zelení (ti evropští, spíše než ti čeští) sice vznesli požadavky, které skutečně tlačí na omezení spotřeby a deindustrializaci a zánik řady pracovních míst, ale v zásadě nenabízí jasnou vizi co dělat místo toho. Piráti přišli s vizí, která pro mě byl "Internet". Ten byl před 15 lety už celkem zavedený a všudypřítomný, dalo se přes něj dělat ledacos (homebanking myslím už nějaký čas ano), ale nebyl ani zdaleka tak prorostlý se vším, jako dneska... existovaly k němu alternativy, které dnes už v podstatě neexistují (to ani nevím, jestli je dobře). Internet ale otevírá cestu ke všemu možnému... k novým médiím, ke znalostní ekonomice, k smart věcem, smartphony se staly novou platformou, která ale není tak otevřená, jako byla platforma PC (a o všem obejde se díký tomy v podstatě bez samostatné kasty "ajťáků"... učí se s tím všichni už od dětství....)

Tedy ta představa, co budeme všichni v Evropě dělat, pokud nebudeme těžit uhlí a montovat auta, tady chyběla. Nemůžou všichni být jen umělci a a nebo se věnovat špičkovým službám... ne všichni chtějí, ne všichni mají talent a taky tu není po tomhle nekonečná poptávka. Určitá část populace musí udržovat infrastrukturu v chodu a těm jsou srozumitelné požadavky na otevřenost dokumentace technickch systémů obecně, a na open source zvláště.... oslovili jsme podle mě skupinu, která je důležitá a kterou ty strany zaměřující se na "umělecký dojem" ani nedokázali indentifikovat, že existuje a že je pro ně třeba důležitá a že třeba by i ráda chodila k volbám, ale nebylo volit koho... tyto lidi nedokázali oslovit Zelení, protože jejich politika stojí na emocích a chybí jim jasná technická vize "jak to dělat jinak"....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: anarchii ale lze chápat i jako "pravidla místo leaderů". já sám jsem nedisciplinovaný chaot hrozný, ale spousta lidí hlásících se k anarchismu ve skutečnosti nějaká pravidla dodržuje, asketická a striktní: vegani určitě. Jiní nepijí alkohol... myslím, že absenci vlády nelze chápat jako absenci pravidel. Lidi, kteří si nechtějí nechat vládnout od nějakého nadřízeného, to většinou suplují nějakou tvrdou disciplínou a dodržováním pravidel. Opravdu úspěšní nezávislí podnikatelé (no, spíš self-employed, živnostníci, než podnikatelé) jsou většinou velmi disciplínovaní, pokud jsou úspěšní (ti nedisciplinovaní potřebují nad sebou nějakého manažera...)

Piráti v tomhle ohledu se svým bludištěm vnitřních pravidel (ve kterých jsem se ztratil hned na začátku, protože já věci rád vymýšlím, ne se je učím, a tohle úplně vymyslet nejde, to nemá logiku - to jsou zkratky, zvyklosti, procedury...) jasně dávali najevo, že se místo o autoritu nějaké neomylné osoby hodlají opírat spíš o svoje vnitřní pravidla.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    JVMLOK: "systém, kde vyhrává právo silnějšího bez jakékoliv kontroly. Díky, nechci."

babis, musk, orban,...
    vzdyt to je vlhky sen kazdeho turbokapitalisty. mas vybrany slovnik, ale tva agitace je pruhledna jak celofan.
    skoda.

GAARQ: ahhhhh, sorry, omyl v odpovedi. bylo mysleno jinemu.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZSIS: wut? 😳
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam