JVMLOK: Já myslím, že to Foltýn napsal přesně.
DSŘ potřebuje ještě rok vývoje, aby dodalo fundamentální funkce a splnilo zákon. A pak se to bude pár let ladit jako jakýkoliv jiný systém. Pak to bude moderní systém jak jsme na něj zvyklí. Bohužel, do toho hodil Fiala vidle a imho se to bude porcovat. Doufám, že ten základní koncept zůstane. Tenhle stav jsem pochopil po prvním rozhovoru na Insideru s Kaslem. A nic se od té doby nezměnilo. Jen se z toho dělá větší nebo menší průšvih. Přitom to imho průšvih v jádru není a nic se nezastavilo - mělo by se mluvit o úspěchu, co je možný zvládnout v tak krátkým čase. Jen někdo přišel o prachy za dodávku. Imho to je celý v tom pirátským mottu Pusťte nás na ně. Udělali to tak, ale neustáli to mediálně ani politicky. Naposled to byl Zaorálek, kdo vyhodil prase Prakse z MK, protože neměl nic jiného na práci než managovat jaký firmy budou mít jaké zakázky. Netuším jak to má Zajíček, ale podle mě je ve skvělý pozici, aby tlačil aby dodávali určitý firmy + někdo z toho měl malou domů, nebo ty firmy samotný si udělali astronomickou marži. Do toho nevidím. Ale Zajíčka chvíli za digitalizaci kdejaký ODSák co nastoupí do Insideru. Dokonce i ten narativ Insideru, že od CzechPoint se nic nestalo a že vznikla identita občana se prodává jako vítěztví bankovní lobby. Celý to je svoloč.
...
Co takový agilní vývoj znamená přibližuje ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Petr Foltýn. Hlavním kritériem je podle něj v takové chvíli čas. „Kdyby se měla tato procedura realizovat v rámci DSŘ, zřejmě by se dostali v procesu do fakt slepé uličky. Ten agilní vývoj znamenal postupné profinancování a už tak v časové tísni. Já si dost dobře neumím představit, co by na to měla DIA vydat, když to pro produkci bylo ve stavu, který byl mírně řečeno nedokonalý. Víceméně to do sebe zapadá, kolaudací by tento systém zřejmě prostě neprošel a i proto se do ní ani dostat nemohl.“