• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: navrhuju ti emigrovat do Orbánistánu :-) Tam se illiberalismem zaklínají hodně.

Problém je, že Piráti jsou tu prostě pro ty voliče, kterým illiberální tendence vadí. To, že to není 51% populace je celkem v souladu s tím, že v politice by neměl vznikat systém dvou polarizovaných bloků, jak jsem už nastínil, protože to demokracii zabíjí.

Jinak motat se kolem _liberální_ strany s nápadem, že vlastně už to dnes není v módě a je to moc "woke" a lepší by bylo mít z toho illiberální stranu hochštaplerů vzhlížející k mocné autoritě, to je skutečně politicky program staletí, gratuluju ke kreativitě :-)

Pojďme se vrátit k té nálepce "woke". Podle mě vznikla tak, že kremleboti tak dlouho házeli na širší sociálně-liberální proud na Západě nálepky "neomarxismu", až je někdo upozornil, že Karel Marx se ale příliš nezabýval právy trans-lidí na sebeurčení a gender-neutrálními toaletami (ovšem třeba rasismus už zaregistrovat myslím stihl). Ostatně, udělat ze všech proevropských sil paušálně "neomarxisty" taky moc nedávalo smysl (TOP09 a Kalousek jako "neomarxisti"? oh wait....). Takže bylo potřeba vymyslet inkluzivnější nálepku.

Hele, já myslím, že zaměřit se jen na "woke" a na kalifát nestačí. Co takový Soroš hele, Pojďme si popovídat o Sorošovi :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: hochštapleři všech staletí, spojte se? oh wait, hochštapler hochštaplerovi nemůže být spojencem, u královského dvora není dost místa pro všechny :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: OMG, Konvička tohle aspoň hlásal, než to bylo in :-) Dnes, po tom všem, ještě vytáhnout tohle.... kdyby aspoň Rusko do Evropy uprchlíky ze Sýrie bývalo nelifrovalo pod tlakem, takže nejprve krizivou situaci vytvořit a pak rozdmýchávat islamofobii bylo od kremlebotů mimořádně cynické.

Samozřejmě, Turci (etnicky v podstatě hodně smíšení s ostatním středomořským obyvatelstvem) se asimilovali daleko snáze, než se budou asimilovat Arabové, kteří mají přeci jen blíže ke kočovnému, než usedlému životu. Ale problém je to zcela umělý, vytvořený občanskou válkou, kterou rozpoutali síly, které Evropu fakt nehodlaly jakkoliv posílit.

Nicméně, celá tahle debata aspoň ukazuje, proč jsou Piráti a naše fórum fakt potřeba. Plníme ve společnosti nezastupitelnou roli a měli bychom na to dostávat větší dotace, než jen příspěvek za hlasy :-))
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    půlnoční festival slaměných panáků. pámbů snáma...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: ... takže místo toho budou venkované převychovávat městskou populaci?

Typický příklad: venkovani (hluboký venkov je reálně asi jen 2-3 mega obyvatelstva, u nás) jsou strašeni Green Dealem a koncem spalovacích motorů. Ano, obavy jsou do jisté míry oprávněné, protože na venkově veřejná doprava fakticky zanikla a bez auta se nedostanete nikam... do práce, na nákup, nikam. Současně je hluboký venkov velmi řídce zalidněn, takže tam lidi ani negativní následky automobilismu moc nepociťují: ve vylidněných Sudetech na dopravní zácpu fakt nenanarazíte, když po okresce ráno v 6 projede 10 aut za sebou do práce, tak je to vrchol civilizace.

Současně ale není možné, aby venkovani převychovávali obyvatele měst - což je ale právě to, co je reálně vyžadováno. Ve středních a větších městech reálně žije nadopoloviční většina obyvatelstva. Šedou zónu představují obyvatelé předměstí, kteří se snaží životním stylem hlubokého venkova infiltrovat město, jenže ono to prostě není škálovatelné, a z toho jsou ty dopravní zácpy a tak.

Ad squaty na univerzitách.. no jo, squaty aspoň nejsou gulagy, ale celkově je otázka, kdo to vlastně organizuje a kdo na tom má zájem, apod. Obecně jsou dva hlavní proudy ve společnosti, buď chceš sociální smír a řešit konflikty diskuzí a demokratickým hlasováním, a nebo chceš nějakou formu sociálního konfliktu: náckové a gun-nuts občanskou válku, levice nějakou formu násilné revoluce, apod. Prostě buď si extrém, nebo ne. Polarizace spektra právě nutí obě křídla, aby do sebe asimilovala i násilný extrém, a to je problematické (resp. extrém se nakonec do společnosti asimilovat i chce, ale ta polarizace tomu efektivně brání)

4. monarchistická revolucionářka, LOL :-) proč se proboha někdo, kdo pohrdá volbením právem, zajímá o demokratickou politickou stranu? Fakt asi ... drops mic :-)

Takže "anti-woke" = pohrdat demokracií jako takovou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: vytváříš si nepřítele, kterému podsouváš víceméně náhodnou směs názorů, do kterých se ti dobře trefuje. Bez jasné definice, co je "progresivismus" se nikam nehneme. "Woke" je spíš nenávistná nálepka, zatímco pro levici (pro tu konvenční, která u nás téměř zanikla) byl kdekdo "neoliberál" (v podstatě každý, kdo není vyhraněný antikapitalista, v konečném důsledku), tak krajní pravice začala cokoliv jen trochu liberálního označovat za "neomarxismus", apod.

(BTW v hospodě jsem měl včera zajímavý diskuzní střet, kdy jsem byl obviněn, že termín "neokonzervativismus" neexistuje a že jsem si ho vymyslel :-) čemuž se vyrovná jen hospodská debata před týdnem v jiné hospodě, kdy jsem byl od absolventa zkoušky z jaderné chemie - ovšem před asi 25 lety, že - obviněn, že izotop Pu239 neexistuje a že jsem si ho vymyslel :-) tolik z zajímavému tématu, kdo se má právo zapojovat do jakých debat, jestli lze argumentovat wikipedií v debatách, apod.)

Podle mě polarizace americké politické scény je zlo, kterému bychom v Evropě měli zabránit. Dovedu si i představit, že někomu nemusí vyhovovat krajní polohy levice nebo krajní polohy liberalismu - ale v USA teď nemáte žádnou jinou šanci, než se spojit s bojovníky proti potratům (kam až můžou některé excesy zajít, ukazuje v EU např. Polsko), křesťanskými konzervativci a v konečném důsledku i s otevřenými nácky (protože toto není v USA tak regulované, jako v traumatickou zkušeností poznamené Evropě).

Existují některé body v debatě. Např. jsem zaslechl od gay lidí, že mají často poměrně konzervativní názory a nemají pocit, že by za ně někdo měl mluvit. Pochopitelně jsou rádi za konec otevřené kriminalizace, což je otázka teprve posledních desetiletí, ale třeba "manželství pro všechny" není téma pro většinu mužů: to by možná pomohlo lesbám, které chtějí společně vychovávat děti, ale není to tak zásadní politické téma. Má ale zajímavý aspekt v tom, že většinové společnosti nevadí, pouze právě té malé hrstce echt-konzervativců a anti-woke, a proto se na to pirátští politici tak zaměřili: jestli 60% veřejnosti nemá problém s "manželstvím pro všechny", zatímco jen 10-20% je ochotno vůbec nějak uvažovat o transformaci sociálního systému a regulací pracovní trhu do podoby všeobecného základního příjmu, tak co si asi vyberete jako program, pokud máte ambice na catch-all stranu?

Tyhlety debaty se netýkají jen Pirátů, ale obecně politické scény jako celku. Když pomineme totalitaristy a vládu jedné strany, tak problém je, pokud politické spektrum zdegeneruje do systému 2 stran, kdy v podstatě nevyhnutelně pro-demokratická část společnosti vymýšlí nějaké kompromisy s krajně levicovými tezemi (které lze shrnout jako "nechceme se mít stejně dobře jako vy - chceme, abyste se měli stejně špatně jako my") a pravice se naopak začne zaměřovat na kult hierarchií a lídrů a odmítání demokracie jako takové - nekonečné omílání, jak si lidi nejsou rovni a jak jsou někteří úplně blbí a neměli by do ničeho mluvit (čehož se často chytají ti, kdo sami nejsou zrovna nejostřejší tužky v penálu...)

Fungující politický systém by měl zahrnovat 3-6 politických směrů a nejblíže jsou k tomu třeba v Německu. I když tam reálně hrozí, že se všichni budou muset spojovat proti AfD, což je trochu šílené.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    JVMLOK: tak prvně vyhoď z argumentu nějaké nesmysly, např. že je předražená. Původně ta zakázka byla na 1,5 mld. Ivan měl v plánu asi 700-900 mega, ~400 mega proplacených + zbytek se bude dodávat. Zajíček & původní vendor chtěli jen za konektor 300 mega;-) Tj. předražená byla původní zakázka.

Ano, neprošli s tím z objektivních důvodů, zpětně to zkolaudovat asi půjde. Bylo dělaný last-minute, protože blbě ukončili předchozí zakázku. Jiný zakázky třeba budou míst dost času projít normálním procesem. Mě to přijde v IT dost přirozený. Když business tlačí, dodáš co je možný a compliance dotáhneš později. Pokud si z toho neuděláš špagety a umíš dodat zpětně, tak je to nejlepší řešení jak uspokojit business a udržet systém v udržovaném stavu. Což předchozí vendor nedokázal a nic nenasvědčuje, že to udělá lépe za 1,5 mld.

To že by si piráti smlsli sami na sobě, není pochyb;-) Nicméně, já vnímám jejich práci jinak, než ji prodávají svým voličům. Velký rozdíl je v tom, jak se ten IT projekt řídí. A podle všeho se řídí tak, aby šel rozvíjet dalších 5 nebo 10 let. To je co mě zajímá. Protože zkušenost s ODS a jinýma digi projektama, že to bylo hurrdur v krátkým čase, který už nikdo nebyl schopen provozovat bez toho aby toho nesypal sta milióny.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    RUDOLF: Takže Piráti vytvořili DIA aby hlídala efektivitu a transparentnost IT projektů státní správy, a pak ji ojebali, když se jim to hodilo, protože by neprošli auditem efentivity a transparentnosti, a ještě mluví o tom, že přiskřípli prsty neefektivním a netransparentním dodavatelům předražených služeb a produktů, a proto dostali po prstech.
    Jako...
    jak jinak definovat totální pokrytectví?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    JVMLOK: Já myslím, že to Foltýn napsal přesně.

DSŘ potřebuje ještě rok vývoje, aby dodalo fundamentální funkce a splnilo zákon. A pak se to bude pár let ladit jako jakýkoliv jiný systém. Pak to bude moderní systém jak jsme na něj zvyklí. Bohužel, do toho hodil Fiala vidle a imho se to bude porcovat. Doufám, že ten základní koncept zůstane. Tenhle stav jsem pochopil po prvním rozhovoru na Insideru s Kaslem. A nic se od té doby nezměnilo. Jen se z toho dělá větší nebo menší průšvih. Přitom to imho průšvih v jádru není a nic se nezastavilo - mělo by se mluvit o úspěchu, co je možný zvládnout v tak krátkým čase. Jen někdo přišel o prachy za dodávku. Imho to je celý v tom pirátským mottu Pusťte nás na ně. Udělali to tak, ale neustáli to mediálně ani politicky. Naposled to byl Zaorálek, kdo vyhodil prase Prakse z MK, protože neměl nic jiného na práci než managovat jaký firmy budou mít jaké zakázky. Netuším jak to má Zajíček, ale podle mě je ve skvělý pozici, aby tlačil aby dodávali určitý firmy + někdo z toho měl malou domů, nebo ty firmy samotný si udělali astronomickou marži. Do toho nevidím. Ale Zajíčka chvíli za digitalizaci kdejaký ODSák co nastoupí do Insideru. Dokonce i ten narativ Insideru, že od CzechPoint se nic nestalo a že vznikla identita občana se prodává jako vítěztví bankovní lobby. Celý to je svoloč.

...

Co takový agilní vývoj znamená přibližuje ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Petr Foltýn. Hlavním kritériem je podle něj v takové chvíli čas. „Kdyby se měla tato procedura realizovat v rámci DSŘ, zřejmě by se dostali v procesu do fakt slepé uličky. Ten agilní vývoj znamenal postupné profinancování a už tak v časové tísni. Já si dost dobře neumím představit, co by na to měla DIA vydat, když to pro produkci bylo ve stavu, který byl mírně řečeno nedokonalý. Víceméně to do sebe zapadá, kolaudací by tento systém zřejmě prostě neprošel a i proto se do ní ani dostat nemohl.“
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    PULNOC: Jak moc jsou nebo nejsou relevantní hoši z alt right scény a jak by měl vypadat boj za ženská práva jsou imho, ač zajímavá, ale jiná diskuze.

Wokeismus nebo antiwoke jsou už vžité termíny. V diskuzích na sockách mají známé poměrně konkrétní obsahy. Stačí si otevřít diskuzi na Novinkách a je jasné, jak woke chápe průměrný volič, což je někdo koho chceš oslovovat. Po pár větách asi budete oba koukat, co na vás ten druhý valí..

I když mě některé postoje, které jsem měla před deseti lety také přešly, tak doteď budu z pohledů spoluobčanů, kteří (kdyby žili US) volili Trumpa, aby s těmi woke nesmysly zatočil, furt woke feministka jak noha a pro moje sluníčkářské okolí je anti-woke zaklínadlo, které tě umístí mezi názorové souputníky Alexandra Vondry.

Mě by stačilo, kdybys shrnula klidně jen stručně v bodech ...proti konkrétně čemu se ve wokeismu vymezuješ? Takhle je fakt nejasné o čem se tady bavíme.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    PULNOC: pletes si pojmy. samozrejme ze tu politika je od toho, aby lidem menila nazory. jinak by to byl fotbal.
    PULNOC: akorat ze vubec. az na vyjimky prevazne levicove-alternativnich squattu a podobnych "instituci" se nic takoveho nedeje. a to jsou skupinky ktere byli vzdy tak trosku podivne. mimochodem, nazi-skins tu praktikovali cancel.culture jeste pred tim, nez to bylo cool.
    PULNOC: phase 3: profit.
    PETER_PAN: a.. jak je to se svobodou slova v nemecku? nicehop bych si nevsiml. ale jedu tam ted na 2 dny zapracovat, tak kdyz tak hodim report.
    PULNOC: od 7.2.1971 smi ve svycarsku volit i zeny. CIA psyop.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    sila zeny nespociva v debilni demonstraci za zenska prava, coz je nejakej CIA psyop. nic takoveho nepotrebujeme delat. vsechny karty prece drzime v rukou my. staci si to uvedomit
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    ATROPOS: hosi z alt right nic nezkazili protoze jsou irelevantni. jsou to smutna stvoreni ktere klidne u te plotny budou stat i sami, pokud jim naznacime, ze by jim to mohlo ziskat jiste sympatie ze strany matriarchatu. samozrejme, ty naznaky jsou jen cynicky blaf, nic jim z toho plynout nebude, ale priste to udelame zase, a oni taky, protoze co jineho jim zustava? potrebuji nas jako kyslik, my je ne
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KEDRIGERN: Ty jako politik bys mel mit elementarni mezinarodni rozhled. S tim kam se to dostalo v UK souhlasis?
    K tomu jak je to v Nemecku se svobodou slova souhlasis? S tim jake pravidla EU integruje pro google, facebook souhlasis?
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    a Piratska strana ak chce byt realne silou pre spolocenske dobro, tak sa musi odputat od tejto sfery Linux nerd basement dwellers, akokolvek to moze boliet a mozno nas to bude stat aj tych 3000 hlasov ktorymi tato velevyznamna spolocenska vrstva disponuje.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    to ze vies pouzivat Linux este neznamena, ze nie si polovzdelany ignorant.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PULNOC: Ja tohle zaznamenal u ekologickych aktivistu, myslitelu a vizonaru. Naproste netuseni cehokoliv, pripadne argumentovani neexistujicimi studiemi, nebo kazanim altajske samanky na tema biotechnologie.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    ja som stravila nejaky cas v aktivistickom prostredi "progresivistov", kde som ucinila take pozorovanie, ze cim vacsi aktivista, tym vacsi nevzdelany blbec na kvadrat. niektori ti ludia nemali vobec potuchy ako funguju peniaze, ekonomika, zato mali velku chut to vsetko cancelovat a nahradit, neviem cim presne? a nevedeli to ani oni.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PULNOC: Je to jak pises. UK specialne je v tomhle uz dalece za bodem kdy "neco hrozi". Pro me je totalni rezignace na fatka, vedecke postupy a cokoliv co jen vzdalene pripomina pricetnost, plus ta zaslepenoste ve stylu Josefa Urválka je pro me dneska vetsi spolecensky problem nez cokoliv jineho.

Naopak nejvetsi planetarni problemy jsou ekologicke. Klimaticka zmena, znecistovani mori, rozpad ekosystemovych modulu, prelidneni atd. - je clusterfuck a dohromady nejdulezitejsi planetarni problem, proto jsem take byl priznivcem piratu. Ale samozrejmne inspirace nemeckou stranou zelenych v ekologickych tematech (proti jadru, proti GMO, omezovani tech nejmene zastoupenych problemu z ideologickych duvodu, zakleknuti stredni tridy namisto prumyslu atd.) to pirati moc nedali.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam