• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    KEB: sw je jen malá část digitalizace, jde o zákony, procesy, školení, změnu kultury práce, organizační změny. Na klíč to nejde.
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    KEDRIGERN: Ahoj, reaguju na naší krátkou konverzaci tady v auditku asi měsíc a půl zpátky o nedostačující PR pirátů. Chci dát teď konkrétní příklad něčeho, co by fungovalo a není potřeba na to mít prostředky jako ANO a jim podobní.
    Michálek and company teď udělal ten zjednodušený exekutorská papír. Což je super konkrétní příklad práce, co piráti dělají, která je očividně prospěšná. Co vám brání v tom udělat grafiku, jeden obrázek, kde bude "před" a "po", s výčtem u "před" - 5 stránek, - napsáno nesrozumitelnou češtinou, - plýtvání papírem, - náročnější pro úředníky, atd... A u "po" - snadno pochopitelné, - jen 1 papír, - rovnou platba přes QR, atd...
    A tuhle jednoduchou grafiku všichni piráti přesídlí na všech svých platformách na všech svých účtech.
    Nic z toho není nic náročného, co byste nemohli dělat. Je to jenom otázka toho, jak uvažovat o sockách a vaší imidži.
    Můžu tě (sry, že jsem začal tykat) poprosit o vysvětlení, proč se tyhle jasný jednoduchý a konkrétní kroky ohledně pirátský imidž a socek prostě nedějí? Díky
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KEB: protože by to bylo levné a "velký kluci" by nedostali vydělat?
    KEB
    KEB --- ---
    Proč vlastně digitalizaci státu nekoupíme jako ČR od baltanu na klíč?
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    tak si tam kdyztak oprav
    (ISSS, drive eGSB) e-Government Service Bus
    ne ze by na tom nejak zalezelo:) jen jsem se zrovna tohodle v NAKITu ucastnil :)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Ha, koukam že i místní id tam mělo prezošku.

Ondřej Profant: eGovernment v Česku i v EU
    https://youtu.be/iCafbWQUris?si=mRXe8dHmEKv1YJmG
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Díky, je tam bezva přednáška na téma "Jak to bylo se stavebním řízením". Koukám na to akorát 👍
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Heh, ativní sabotáž školení: "nechoďte na školení"... ta přednáška je fakt vtipná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: a ty myslíš, že prokázaný lobbying je automaticky žalovatelný? Lobbying sám o sobě ilegální není... konkrétně: lobbying proti zákonu, který by z toho potenciálně udělal něco žalovatelného, ještě žalovatelný není :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ztreamy z OpenAlt jsou na YT např. zde:
    Konference OpenAlt 2024 – sobota – D105
    https://www.youtube.com/watch?v=LA-jCIw7xRw&list=PLOEQDQruWfhzeeKBjp1wIb6Dbq1wBasXr&index=10

v 11:00 začíná KEDRIGERN s tou prezentací DSŘ
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    KEDRIGERN: v tom případě, když prokazatelné není žalovatelné, tak jsme právní stát hadr (ale tak co čekám, viz Mlsna a další podivné úřady)
    jako chápu, že sebrat někoho za úplatek (tak jsem pochopil všimné), je také komplikované - no a proto co měsíc slýchám z Reportérů (ČT) tunel tady a tam v řádu 100m od ANO/ODS furt dokola

všichni chápem, že to musí chtít změnit velké strany (ODSÁNO) a to je důvod, proč se tak neděje a točíme se pořád jak vítr v bedně
    já to vnímám jako obrovské selhání ODS (nebo celého SPOLU) - protože fakticky žádná změna v tomhle klimatu není možná díky nim (od ANO to reálně nikdo nečeká, resp. od našich dezolé populistů)

z toho původního postu na který jsem reagoval - Ta stejná partička - sem čekal ODS boys a ne Nováka (ANO) - o kterém jsem do té doby neslyšel. takže nějaký low lvl užitečný idiot (proti Zahradilovi. ostatně i AB ho za to tradičně proplesk, ostatně jak je to u něj běžné v případě jeho podržtašek)
    o info.cz jsem neměl nikdy velké mínění a asi to nikdo v mojí bublině ani neposlouchá
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: já už říkám nějaký pátek, že by bylo fajn vybodnout se na tu pseudopravici i pseudolevici, co tu máme
    pořád je tu silný odpor po komouších a ty nálepky neomarxista/bolševik úplně mimo mísu

stejně jako se nikam nehejbem, dokud rotujem mezi limitami ODSÁNO - podle mě už je obdobnej blb ten, kdo se zastává Babiše nebo Fialy (ten lže, ten lže víc! ano korupce, ods větší! atd.) - vtipný je, když do jednoho z nich cvnrknu, tak jsem automaticky volič toho druhého trotla :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Měl jsem super politickou debatu se svojí matkou. Echt pravicová volička, "cokoliv je lepšího, než komunisti", apod. "Akorát ty chátrající baráky na Újezdě, kdybyste donutili majitele, aby opravili a pronajali".... absolutně se mi nedařilo vysvětlit, jak je vlastně ultralevicový požadavek majitele domů k něčemu nutit. Zvýšení daně z nemovitosti, třeba ve vybraných lokalitách, které by v nich neumožňovalo spekulativně držet nepronajatý dům? Komunismus!

A takhle to je se všemi těmi pravicovými voliči, na které jsou Piráti moc "doleva": ve skutečnosti vůbec neexistuje dobré povědomí o tom, jakými prostředky ještě vůbec v rámci právního státu lze vládnout ostatním (např. v Berlíně město prohrálo snahu regulovat developery u Ústavního soudu...)... a pokud ano, tak mají lidi jen mlhavé ponětí, co z toho je "levicové" a co "pravicové".
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    KEDRIGERN: Někteří prokazatelně dostali minimálně všimné.

tomuhle nerozumím - prokazatelné - žaloba kdy? protože většinu věcí, co blekotá Michálek prokazatelné (bohužel) nejsou. tak tady je příležitost, když je to prokazatelné
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEB: Pokaždé, když jsme to říkali, tak jsme se dozvěděli, že jen brečíme... to je těžké. Čili jsme se drželi jasných faktů a říkali je dokola. Akorát jaksi chyběli novináři, kteří by fakta posunuli k interpretaci. Naopak našlo se mnoho novinářů, co zpochybnili jasná fakta.

ROZTE: Zadavatel byl rozprášen. Bylo mu zakázáno komunikovat. Kupka a spol odmítali i platit. Již veřejně řekli, že to zadají znova někomu mnohem dražšímu a že to bude za dlouho.

Ad vyhození: Nikdo ani nestál o předání rozpracované agendy apod.

XCHAOS: Ono je. Má to dvě roviny. První je funkce. Do té jsi jmenován a můžeš být odvolán. Například já jsem byl rozhodnutím ministra jmenován náměstkem. Na základě tohoto jmenování s tebou ministerstvo uzavře pracovní smlouvu. Po odvolání z funkce můžeš být i nadále zaměstnancem, ale logicky pro tebe nemají odpovídající místo, čili skončíš na překážkách. U ministra není ta část s překážkami, protože je to u ústavních činitelů upravené jinak včetně odstupného.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ehm, nedoknčil jsem odstavec

- obecní bydlení (obecní byty z principu nebudou drženy spekulativně prázdné a nebudou vyřazeny z nabídky na trhu bydlení, cena obecního bydlení může být normálně tržní a přesto to bude mít vliv na celkovou cenovou hladinu a dostupnost bydlení)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ROZTE: eh že ministr není zaměstnání jako každé jiné a není chráněné zákoníkem práce, to je snad jasné... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No možná je na čase tu otevřít debatu k údajné "levicovosti" Pirátů... toto je nejčastější argument od voličů koalice Spolu nebo kandidátky STAN, kteří ale nakonec bez ohledu na cokoliv stejně budou taktizovat a volit tyto strany (někdy dokonce jako první volbu, a pouze z Pirátů potřebují udělat "vhodného koaličního partnera", názorově).

Některé typicky levicové požadavky/policies:

- progresivní zdanění (teoreticky ultrabohatých, ale v praxi obvykle dopadne na střední vzdělanostní třídu)
    - regulace cen (zejména nájmů, ale někdy zahrnuje i regulaci maloobchodních cen)
    - masivní státní investice do průmyslu a tvorby pracovních míst (těžký průmysl, "montovny", ....)
    - masivní investice do infrastruktury

Ultralevicové požadavky:

- 100% mezní sazba daně z příjmu ("zastropování" příjmu bohatých a ultrabohatých)
    - vyvlastňování, znárodňování, zestátňování... (ve skutečnosti, stát hospodařit neumí, takže moderní levice preferuje výběr daní)
    - "pomsta" bohatým (kam spadá i "climate justice"), trestání za úspěch...

Mírně levicové, dejme tomu středolevé požadavky:

- podpora hromadné dopravy (v ČR: podporuje EU a obecně téměř všechny strany)
    - obecní bydlení (obecní byty z pr
    - s předchozími body souhlasí deprivatizace (výkup spekulativně držených nemovitostí a pozemků za účelem obecního podnikání - nezaměňovat se "znárodňováním")
    - zdanění některých druhů luxusu s velkou mírou negativních externalit (obří SUV registrované jako osobní vozy a ne jako náklaďáky, soukromé tryskáče, jejich palivo je osvobozené od spotřební daně...)
    - řešení negativních externalit některých druhů podnikání obecně (bohatnutí skrze řetězce energií z fosilních paliv - motivace může být gepolitická nebo environmentální, ale výsledné ekonomické policies a regulace působí "levicově")

Ať se na Piráty koukám jak chci, tak prostě ultralevicové požadavky nevím ani u jejich "levého křídla" (které fakticky ani neexistuje, ne jako ucelená frakce... je to spíš taková chiméra, jsou to jednotlivci, neschopní se koordinovat, nominovat konsensuální kandidáty, apod... typičtí anarchisté, v podstatě :-). Přesto tyto hlasy pořád zaznívají. Kdo je šíře?
    ROZTE
    ROZTE --- ---
    Takže to chápu tak, že obecně je problém s tím, že byli Piráti členy vládní koalice se kterou hodnotově nekonvenovali.. a že měli slabý volební výsledek, takže nemohli nic moc prosadit, co by prosadilo/ochránilo zájmy jejich voličů. Těm výhradám rozumím. Nicméně, mít slabou pozici ve vládní koalici nebo slabou pozici v opozici nevyjde nastejno, protože v rámci vládní koalice jsou přece jen stranou obsazena některé funkce/pozice, které minimálně umožní hlubší vhled do problematiky.
    Uvědomuji si, že politika je prostoupená klientelismem (termín kmotrovství mi není moc jasný, tak se mu vyhnu), ale doufala jsem, že máme nějaký právní řád, který neumožní mít klientelismus jako hodnotící kritérium veřejných zakázek.
    Čím byla "zpackaná" ta digitalizace? Jako objektivně... Ten projekt by měl mít nějaké měřitelné parametry... Já bych čekala, že se za to projekťák postaví a obhájí ten současný stav, že je v pořádku podle smlouvy/ kde jsou problémy a jak se budou řešit. A všem remcalům svým nehynoucím projekťáckým optimismem vysvětlí, že tam žádné problémy nejsou.. Však přece ten dodavatel by měl chtít dostat zaplaceno, tak by si to měl obhájit...
    A jak to s tím vlastně bude dál? Dořídí to na straně zadavatele někdo jiný než pan Bartoš?
    A vlastně mě fakt překvapuje, že když je člověk ministr, tak ho mohou vyhodit z práce ze dne na den, prakticky bez udání důvodů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam