JVMLOK: Nedokážu se zorientovat, co není tak úplně pravda... mě nepřijde že bych se vůbec tématu pravice a levice dotkla - považuji tuhle terminologii u sebe ukotvenou ve fundamentu pravolevého přerozdělování veřejných prostředků. Z mého pohledu, to co říkáš ty se týká témat nebo hodnot, které bych spíš řadila na osu politicky konzervativní - liberální, tak úplně nerozumím Tvé pozici pokud to mícháš dohromady. Chápu, že je zvykem tyhle pojmy používat velice volně, ale mě to pak prostě nedává smysl.
Za zmínku stojí připomenout, že obě osy: pravice-levice; konzervativní-liberální nemají jen své extrémní polohy, ale i středové hodnoty, takže středový levičák může být efektivní a středový pravičák solidární.
Když jsem v pirátském fóru, není tohle právě Pirátský problém? Že se pohybují kolem středu, ale že by potřebovali být v tom ekonomickém smyslu jakoby více ukotvení - jsou politicky liberální, ale nedokáží se vlastně rozhodnout jestli budou spíš pravice nebo levice, a to způsobuje i ten vnitřní rozkol? Zároveň to má/mělo docela dobrý něco jako all-catch potenciál, ale idey jsou jedna věc, ale lidi na konci dne volí peněženkami a chaos většinou není spojován s prosperitou. Takže kdyby třeba Piráti dostali na starost ministerstvo financí, jak by to vlastně bylo? Roztrpčili by půlku svých voličů, protože ti by bývali čekali, že budou to druhé?
Myslíte, že by se měli Piráti lépe ekonomicky ukotvit? A doporučili byste jim, pro lepší volební výsledek, se přiklonit spíš k pravici nebo spíš k levici a proč?
Když jsi zmínil ten nepředstavitelný vesmír, já si myslím, že populismus celkem zdatně překonává toto tradiční křížové dělení na prvá-levá-konzervativní-liberální a uspokojuje "fanoušky" všech těchto směrů najednou.