• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KEB: Ty chceš někomu zakazovat, aby opouštěl stranu, nebo si celkově dělal co chce?

A tedy technická: Máme nějaká data k tomu, zda se tahle "vlna" odchodů nějak zvlášť liší od libovolné jiné vlny odchodů, která někdy v minulosti nastala?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ALESH: Když nebude po mým, tak s váma nehraju. A fakt, že na prosazení myšlenek je potřeba pracovat dlouhodobě a při záskání dostatečného vlivu a přesvědčení doistatečného množství voličů se příště kormidlo máže otošit mým směrem, mě nezajímá, protože to smrdí prací. Stejně jako dělání kampaně před volbama, práce na legislativě a na ministerstvech. pokud jsem ve vládě, nebo na pozměňovacích návrzích a legislativě, pokud jsem v opozici.
    Podtrženo sečteno, kde se pracuje, nezavazej. Tak je fajn že jdou.
    KEB
    KEB --- ---
    ALESH: na mě to působí jako uražená ješitnost nebo tak něco, ale možná jen slyším trávu růst.

Protože zatím nesměřuje strana nikam. Jen se odhlasovala změna kurzu a nový kapitán
    ALESH
    ALESH --- ---
    KEB: kdyz ta strana smeruje vyrazne jinam a je jina nez kdyz si do ni vstupval, nevidim v tom problem proboha.
    KEB
    KEB --- ---
    ALESH: jestli je uznání odchod ze strany, tak asi uznávají 🤷
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEB: uz trochu prehas s trolingom, nie?:) Alebo trump niekedy na nieco rezignoval dobrovolne?
    ALESH
    ALESH --- ---
    KEB: a oni je neuznavaji?
    KEB
    KEB --- ---
    ALESH: to je takové Trumpovske, uznám volby pokud vyhraju já!
    ALESH
    ALESH --- ---
    JVMLOK: 2) oni respektuji demokratickou vobu, ale nesouhasi s ni, tak odchazeji. Co je na tom nedemokratickeho?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Každopádně, na pravici jsou "demo" strany na výběr asi čtyři, na levici je jich nula, takže úplně nevím, proč se cpát doprava (když bohužel nevyhnutelně všechny progresivnější postupy jak věci řešit končí zaškatulkované vlevo).
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ROZTE: No, pravolevé rozdělení mě popravdě vůbec nezajímá, já jsem volič úplně jiného typu a označil bych se jako někdo, kdo hledá politiku bez ideologie, hnanou čistě daty, případně zpětnovazební smyčkou.

Tzn. já nechci pořád poslouchat, jak si někdo ve světle padesát let překonaných ekonomických teorií pravicově myslí, že na chudý musí být přísnost, trickle down economy funguje a z krize se lze proškrtat (na to máme asi čtyři strany). Já chci program, který by se dal shrnout jako "my se nad tím zamyslíme" - tzn. pokud narazíš na libovolný problém (ekonomika, sociální sféra, digitalizace atd.), tak se prostě podíváš do světa, jak to dělají jinde, vybereš nejvhodnější variantu a opíšeš implementaci od toho nejlepšího (zpravidla severské státy). Tzn. mě neuvěřitelně vytáčí, když pořád dokola děláme ekonomicky úplně nesmyslné věci, jenom proto, že nějaký blbeček má dojem, že by se to tak mělo dělat (drtivá většina sociálních témat obecně), ačkoli už z různých studií, experimentů a celosvětových příkladů dávno víme, že se to prostě má dělat jinak a že je to tak nejen etičtější, ale dokonce i levnější.

A Piráti se tomuhle ideálu jako jediní aspoň trošku blížili, právě díky určité participativnosti toho, jak se vůbec skládal jejich základní program. Že už ta jednotlivá témata prostě nějakou širokonázorovou diskuzí prošla a výsledek byl překvapivě příčetný.

Zatím tuhle roli pořád budou plnit. Jak dlouho ale, toť otázka.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS:
    1) Může za to někdo jinej a tajemná vlivová kampaň
    2) Vynikajici pohled na to, jak se da taky vnímat demokracie... Nevyjde volba podle mého, tak du do prdele, je dobojováno. Takže...jestli šli do prdele podobní demokrati a znamená to, že jich bude v veřejným životě míň, pro obřana ČR je to výhra.

Čím dřív se nad touhle lodí zavře voda, tím líp.

"Pokud se Piráti do Sněmovny ani nedostanou, bude to pro Spolu záminka prohrát, odejít do opozice, přenechat to Babišovi a mít pokoj" Co je tohle za blábol...jestli se Piráti do Sněmovny nedostanou, bude to po volbách, ve které voliči rozhodnou, kdo tam má být a kdo ne a v jaké síle. Počet obsazených křesel není "záminka" ale volební výsledek, který určí, jestli bude Spolu v opozici nebo ve vládě.
    ROZTE
    ROZTE --- ---
    JVMLOK: Nedokážu se zorientovat, co není tak úplně pravda... mě nepřijde že bych se vůbec tématu pravice a levice dotkla - považuji tuhle terminologii u sebe ukotvenou ve fundamentu pravolevého přerozdělování veřejných prostředků. Z mého pohledu, to co říkáš ty se týká témat nebo hodnot, které bych spíš řadila na osu politicky konzervativní - liberální, tak úplně nerozumím Tvé pozici pokud to mícháš dohromady. Chápu, že je zvykem tyhle pojmy používat velice volně, ale mě to pak prostě nedává smysl.
    Za zmínku stojí připomenout, že obě osy: pravice-levice; konzervativní-liberální nemají jen své extrémní polohy, ale i středové hodnoty, takže středový levičák může být efektivní a středový pravičák solidární.

Když jsem v pirátském fóru, není tohle právě Pirátský problém? Že se pohybují kolem středu, ale že by potřebovali být v tom ekonomickém smyslu jakoby více ukotvení - jsou politicky liberální, ale nedokáží se vlastně rozhodnout jestli budou spíš pravice nebo levice, a to způsobuje i ten vnitřní rozkol? Zároveň to má/mělo docela dobrý něco jako all-catch potenciál, ale idey jsou jedna věc, ale lidi na konci dne volí peněženkami a chaos většinou není spojován s prosperitou. Takže kdyby třeba Piráti dostali na starost ministerstvo financí, jak by to vlastně bylo? Roztrpčili by půlku svých voličů, protože ti by bývali čekali, že budou to druhé?
    Myslíte, že by se měli Piráti lépe ekonomicky ukotvit? A doporučili byste jim, pro lepší volební výsledek, se přiklonit spíš k pravici nebo spíš k levici a proč?

Když jsi zmínil ten nepředstavitelný vesmír, já si myslím, že populismus celkem zdatně překonává toto tradiční křížové dělení na prvá-levá-konzervativní-liberální a uspokojuje "fanoušky" všech těchto směrů najednou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KLIP: prosímtě, Zandl by taky klidně používal AI pro výuku dětí (nebo co je to za výstup PI od něj... ještě že Pirátský Institut nikdo nesleduje...)

Lidi co odcházej, jsou názorově velice pestrý, ale jistý je, že struktura stanov strany jim dávala pocit nějaké důstojnosti a významu a o tenhle pocit přišli (je fakt, že já ten pocit už spoustu let neměl, já přišel o ty iluze už dřív, ale nepřišlo mi vše, co se děje, úplně špatné...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOSZLIK: těžko někomu, kdo 12 let (2009-2021) budoval politickou kariéru říkat, aby si nezkusil kariéru ministra, když jednou v životě dostane šanci...

ano, hlasoval jsem pro PirSTAN, hlasoval jsem pro účast ve vládě. Hlasoval jsem ale logicky pro to to zabalit poté, co hodili Ivana přes palubu. Věděl jsem, že to u našeho voličského jádra nevzbudí příliš kladný ohlas, ale nejde se cpát do politiky jen jako protestní strana, která jen vyjádří nesouhlas, ale neušpiní se: doufal jsem, že když jsou teda naši zástupci tak sebevědomí, že se cpou na volitelná místa kandidátních listin, že trochu vědí, co dělaj...

V roce 2017 a v roce 2021 nás volili trochu jiní lidé. Dát najevo, že koalice plus-minus demokratických stran je pro nás přijatelnější, než Babiš, byla asi jediná možnost. Nicméně vymezování se všech vůči Babišovi ho nakonec akorát posílilo, takže situace je složitá. Pokud se Piráti do Sněmovny ani nedostanou, bude to pro Spolu záminka prohrát, odejít do opozice, přenechat to Babišovi a mít pokoj. Ovšem Babiš s těmi traktoristy a Okamurou klidně dosáhnou po příštích volbách i na ústavní většinu... je to zkrátka složité.

Nedělat nic nejde. Aby mohla demokracie fungovat, musej bejt v politice aspoň třeba dvě strany schopné spolu mluvit, které nejsou úplně dementní (zaslechnuto od Pirátů, ale je asi logické, že nemůžeme mít demokracii se samými stranami, které jsou pro nás všechny nevolitelné...). Problém je, že se samotnou čistotou idejí se vládnout nedá .. a někdo bude vládnout vždycky. Reálná politika znamená dosáhnout nějakého kompromisu, který není úplně dementní. Tohle říkal zrovna třeba Hřib, ale co jsem tak slušel, tak třeba současné složení zastupitelstva a rady na magistrátu je takové, že tam válčí všichni se všemi (trochu jako v Pirátech po CF...)
    KLIP
    KLIP --- ---
    STAROJDA: Zandl nazyva novy vedeni progresivisty, a lidi, co odchazeji, konzervativcema :D
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KAMAHL: Tady to není do detailu a je to jedna strana pohledu, ale mě se to jako shrnutí líbilo: https://www.marigold.cz/item/vysledek-a-memento-piratskych-voleb/

V diskuzi pak někdo přihodil tento druhý pohled, pro vyvážení: https://www.facebook.com/michalgill/posts/pfbid02ZgUGx4RtUAcTyXs2nRSrixC8jETdotYPwqnWCd5E17WonKV6kLezmSoyfcvsJaMjl
    KEB
    KEB --- ---
    https://open.spotify.com/episode/46rB7lsYRLhEoKaFKnvV10?si=4SWRYNp-TjuxF4-__dXrXA&context=spotify:playlist:37i9dQZF1FgnTBfUlzkeKt

Tak jsem si poslechl hřiba a za mě docela dobrý. Já vlastně nevím v čem bych s ním nesouhlasil.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KOSZLIK: Hindsight 10/10 je celkem lehká věc.

Stejně tak se dá říct/věštit, že kdyby se Piráti na vládní angažmá vybodli, bude následovat exodus lidí/příznivců/voličů pod hlavičkou: "já vás nevolím proto, abyste strávili celý život v opozici." Ale reálně už to nezjistíme.
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    XCHAOS: bohužel naprosto přesné. Stejně tak důvody proč nechodit do vlády pěkně uzrály a staly se skutečností :( mám Ivana rád jako člověka, ale jako politik to docela posral.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam