KOSZLIK: těžko někomu, kdo 12 let (2009-2021) budoval politickou kariéru říkat, aby si nezkusil kariéru ministra, když jednou v životě dostane šanci...
ano, hlasoval jsem pro PirSTAN, hlasoval jsem pro účast ve vládě. Hlasoval jsem ale logicky pro to to zabalit poté, co hodili Ivana přes palubu. Věděl jsem, že to u našeho voličského jádra nevzbudí příliš kladný ohlas, ale nejde se cpát do politiky jen jako protestní strana, která jen vyjádří nesouhlas, ale neušpiní se: doufal jsem, že když jsou teda naši zástupci tak sebevědomí, že se cpou na volitelná místa kandidátních listin, že trochu vědí, co dělaj...
V roce 2017 a v roce 2021 nás volili trochu jiní lidé. Dát najevo, že koalice plus-minus demokratických stran je pro nás přijatelnější, než Babiš, byla asi jediná možnost. Nicméně vymezování se všech vůči Babišovi ho nakonec akorát posílilo, takže situace je složitá. Pokud se Piráti do Sněmovny ani nedostanou, bude to pro Spolu záminka prohrát, odejít do opozice, přenechat to Babišovi a mít pokoj. Ovšem Babiš s těmi traktoristy a Okamurou klidně dosáhnou po příštích volbách i na ústavní většinu... je to zkrátka složité.
Nedělat nic nejde. Aby mohla demokracie fungovat, musej bejt v politice aspoň třeba dvě strany schopné spolu mluvit, které nejsou úplně dementní (zaslechnuto od Pirátů, ale je asi logické, že nemůžeme mít demokracii se samými stranami, které jsou pro nás všechny nevolitelné...). Problém je, že se samotnou čistotou idejí se vládnout nedá .. a někdo bude vládnout vždycky. Reálná politika znamená dosáhnout nějakého kompromisu, který není úplně dementní. Tohle říkal zrovna třeba Hřib, ale co jsem tak slušel, tak třeba současné složení zastupitelstva a rady na magistrátu je takové, že tam válčí všichni se všemi (trochu jako v Pirátech po CF...)