• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    KU13AR
    KU13AR --- ---
    jo i tady pirati strasi extremni levici... to uz jsme to dopracovali... staci kritizovat neoliberalismus... jehož plodem je i soucasny Trump a jeho agentda Project 2025 btw... a taky straseni Antifou... sv.Ivane vidis to? :D btw tady mate clanek od ideologa Curtose Yarvinga z r. 2022 , sdilel ho dnes vědec Jan Kulveit na fb. To jen k te roztrzce USA EU. .. ktera neni nahoda... Ty kroky Trumpa dokonale sedi... https://graymirror.substack.com/p/a-new-foreign-policy-for-europe
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: proč bych tě banoval? Myslím, že je to offtopic. K té radikálnosti: no jakýkoliv směr, jedno jestli levicový, pravicový, konzervativní, progresivní, lze hodnotit jako umírněný nebo radikální. Nejen podle rétoriky, ale i podle prostředků k dosahování cílů. Za radikály následují ještě extrémisté. Nevím, proč je takové tabu to zmínit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: Ok, prostě mi konkrétní příklad nedáš (tzn. se není od čeho odpíchnout) a pořád se budeš schovávat za offtopic. Seš spávce, zabanuj mě, smaž to tu, whatever, ale proboha, měj trošku koule a udělej to bez těhle schovávaček ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: asi je to tady offtopic. Může to znamenat cokoliv. Ekonomicky úplné odmítnutí vlastnictví, nejenom excesivních forem. Nebo volání po extrémních formách zdanění. Sociálně je často preferován kolektivismus a komunitní příslušnost před individualismem. Atd. Nevnímám to kriticky, některé etické postoje moderní radikální levice jsou zřejmě správné...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: ten pojem je nesymslný už dekády (teda ta "levicová" část), proto se tě ptám co si pod tím představuješ (a ty mi z nějakýho důvodu nechceš dát příklad :) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (Nebo teda Antifou strašily spíš elementy Trumpova MAGA hnutí...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: ano, to je pravda. Nejsem Elon, abych strašil Antifou.

Myslím, že jsme za důležitým předem. Dobrých 80 let se krajní levice vyznačovala kritikou "amerického imperialismu", "neoliberalismu", "globalismu", apod. Ale teď jsme asi měsí uprostřed zcela nemyslitelné roztržky EU s USA. Pravděpodobně ztratí smysl i pojem "krajní levice" jak byl chápán celá léta...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: Opravdu kvalitní přístup kterej je tady bohužel čím dál tím čaštější, hodit někam šrapnel a pak se začít schovávat za "off topic", like really?

CO je pro tebe "krajní levice"? Můžeš říct příklad nějakýho jednotlivce nebo skupiny.

Protože tenhle termín může znamenat absolutně cokoliv, především podle toho, kdo ho používá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: ok, nemyslím, že krajní levice podporuje současné Rusko (s výjimkou možná nějakých postkomunistických východoevropských anomálií, ale to nepokládám za levici)

Asi jsme tu offtopic, ale viz [XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: Vždyť přece nikde nic takovýho netvrdím.

Jediný co jsem chctel říct je, že postoj “krajní levice” k Izraeli neni postavenej na podpoře Palestinců ale na nenávisti k USA, absolutní contrarism.

Kdyby zitra zacli USA podporovat Palestince v jejich boji za svobodu a Rusko se postavilo komplet na stranu Izraele a zacli by mu posílat zbraně / finančně ho podporovat tak “krajní levice” začne okamžitě mávat izraelskou vlajkou, zpívat hatikvu a možná i jíst košer.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: a co k tomu chceš říct? mě ten přístup "naši náboženští fanatici trpí víc, než vaši náboženští fanatici" prostě nevyhovuje.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: Wow, just wow!

Takhle ultimatni nepochopeni a překrouceni toho co jsem napsal se jen tak nevidí :)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: utrpení Palestinců nezlehčuju, ale ten přístup, že jediným řešením je se za to po další generace mstít, prostě taky není řešení.

Jako je mi jasné, že nedávné společné hlasování USA, Izraele, Ruska a Severní Koreje proti Ukrajině na půdě OSN změnilo mapu poválečného uspořádání opravdu hodně. Celkem mi přijdou pravděpodobné teorie, že Netanjahu na pozadí pomáhal Hamás financovat, protože na rozdíl od opravdu nebezpečného iránského jaderného programu představoval užitečnou záminku k občasnému rozbombardování Gazy, apod.

Problém tam nemá jednoduché řešení a propalestinská radikální levice, tím že prostě všechno označí za izraelskou propagandu a uvěří naprosto jiné verzi reality, podle mě nepřispěla k prosazení politiky dvou států dle OSN. Vzájemné uznání dvou států nevznikne tak, že půlku jednoho z nich obsadí teroristická organizace a na ten sousední střílí rakety a sem tam výpad (de facto neuznání Západního břehu Izraele a expanze osad je samozřejmě stejný problém)

Srovnání s Ukrajinou je mimo. Spor na Blízkém východě trvá 70 let a měl mnoho podob, včetně zapojení sousedních zemí, do kontextu je nutné zasadit třeba i syrskou občanskou válku, Libanon, apod. Je to složitý spoj o rozvoj do té doby nepříliš zalidněné oblasti, která má historický význam nejen pro Židy, ale i pro další dvě velká globální náboženství. Obchod s utrpením Palestinců ale není jednostranným vynálezem Izraele... situace je opravdu zamotaná z celé řady hledisek a kdokoliv se staví bezpodmínečně na jednu stranu sporu, tak mu toho dost uniká.

Válka na Ukrajině trvá v plném rozsahu 3 roky a je to klasická agrese regionálně silného státu vůči slabšímu sousedovi pod záminkou pofidérních historických nároků, kterých se dřív agresor v očích světového společenství zřekl.

Oba konflikty mají společný silný zájem různých zájmových skupin (a tady bych zdůraznil, pokud si někdo spojuje Izrael s velkými penězi, že arabské státy ale zase díky exportu ropy taky nejsou úplně chudé...), které mají zájem udržet svojí verzi příběhu v médiích. V případě Izraele většina Evropy zaujímala neutrálnější postoj, než třeba USA, v případě Palestinců podpora přichází z naprosto neslučitelných směrů, protože radikální levici a islámský fundamentalismus všeho druhu spojuje akorát antiamerické naladění, v případě Ukrajiny je Evropa naopak více zainteresovaná, než USA a v případě Ruska si Rusko vypěstovalo uspěšnou globální síť šiřitelů proruských ultrakonzervativních narativů, kterou se jim podařilo dosadit až do Bílého domu (celá ta síť pravicových populistů vzhlížející ke Kremlu je vlastně taková Kominterna 2.0, akorát ideově úplně naruby a celé se to lépe maskuje, jako že ve skutečnosti jde jen o peníze...)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: Nicméně bylo by dobry dodat proč, clovek by myslel ze je to kvuli utrpení Palestinců ale je to především kvůli spojení Izraele a USA, ze stejnyho důvodu podporují Rusko (a utrpení Ukrajinců je jim uplne volný).

Teda, kdyz udělám krok stranou do reality kdy ma sto let shnilej pojem “radikální levice” nejakej smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: [XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]

no, radikální levice v Evropě opravdu Izrael obecně a Netanjahua zvláště moc nemusí. dalo by se to říct, že je to vlastně jeden z posledních sjednocujících prvků radikální levice (když je tak občas pozoruju). Ale kritická je fakt i řada Izraelců.
    KEB
    KEB --- ---
    Naposledy zazářila šípová, ta umí taky dobře zaperlit 🤷
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    CHORCHE: zapomněl jsem dodat - já volím liberály a strany proti ODSÁNO - takže proto rovnou zmrd
    a samozřejmě to zas přihřálo všem polívku, že nejde o nic jiného než o prachy... fakt nedík

+ teď taková cynická perlička - kdo jsou aktuálně 2 nejvyšší piráti? Lipo na zamini a Dostál v EP ;) sorry (samozřejmě to je chyba jednotlivce)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam