DOCKINEZ: členů KSČ bylo přes milion. To znamená, že každá rodina tam někoho měla. Vstoupit do KSČ V 80tých letech bylo funkčně ekvivalentní tomu, vzít s hypotéku nebo nějaký úvěr třeba na podnikání. Prostě byla to ochota přijmout nějaký závazek vůči systému (co vše to znamená v dnešním systému, to zase odhalí až další generace, řekl bych)
Až praskne realitní bublina a naroste počet těch, kteří třeba nebudou schopni splácet dluhy a současně zástavy nepůjde vydražit za částky, které by pokryly jejich dluhy, tak ekvivalentem dnešního požadavku přetrvávající ostrakizace i mladých kádrů KSČ i v jejich "nejlepších letech" bude třeba požadavek, aby budoucí oddlužení nikdy nesměli podnikat (a nebo taky vstoupit do politiky, i když to tuším nebude v budoucnu až tak významné omezení, pokud se demokracie dál bude ubírat směrem, kterým se ubírá...)
Mezi Piráty pořád zaznívají hlasy, aby minulé členství v KSČ nadále znamenalo zákaz kandidatury za Piráty. Je to jednoduché a úderné. Já ale nevím, jestli takto silný požadavek dává smysl, stačil by mi slabší požadavek "politické příčetnosti", kdy by se bývalí členové nestávali lídry kandidátek... zejména v situaci, kdy hledáme i ženské osobnosti do čela kandidátek, apod. Skoro mi přijde, že centralizace moci v Pirátech vystavuje členy takovýmto zkouškám: že dostanou pokyn obhajovat neobhajitelné, aby se vlastně prověřila jejich loajalita při prosazování linie vedení, apod. (tedy v podstatě: přesně to, co slovo "marxismus-leninismus" doopravdy znamená: ruský styl budování mocenské struktury, velmi ironické, že jde o osobu, která před tím varuje :-)