QZUZKA: nevím, jak můžeš vědět, že "mám airbnb rád". Zkusil jsem to spíš jednou, v cizině, a byl to spíš zmatek (vyplývající z mého specifického způsobu cestování) a i ta jedna zkušenost mi stačila, aby mi došlo,jak je to rušivé pro ostatní nájemníky v domě, apod. Pouze pro spoustu lidí to může být jediné ubytování, které si mohou v cizím městě dovolit, protože ceny hotelového ubytování jsou fakt někde jinde. Když řeknu, že airbnb vadí hotelové lobby, tak tím nemyslím, že mám rád airbnb, ale prostě jen konstatuju, že jednotlivá odvětví ekonomiky mají svoje lobby s tím větší pravděpodobností, s jakou je daná aktivita "dobrý business" (a nebo byl v minulosti a to odvětví najednou řeší, proč už není a proč si musej půjčovat peníze, apod). Především by stálo zajistit, zda za vyšší hladinu nájemného může spíš airbnb (podle mě mimo centrum je ten vliv zanedbatelný a počet bytů mimo centrum je o tolik vyšší, než v centru, že se neumím představit, že by airbnb někde na Újezdě nebo na Vinohradech mělo zásadní vliv na výši nájmu na Jižáku nebo na Proseku) nebo spíš spekulativně držené nepronajaté nově postavené byty (což je zase prý zanedbatelné celorepublikově, jednotky procent nebo tak, ale zase třeba nevěřím, že v Praze je to menší problém,než airbnb)
Souhlasím, že rozhlížet se jaká řešení fungují ve světě obecně smysl dává. Souhlasím taky s tím, že pár, který si napíše dvě trvalá bydliště do dvou bytů, není systémový problém, ale v zásadě běžná forma rodinného investování - problém jsou vždy struktury, které to dělají ve velkém (a to třeba ještě navíc v kombinaci s tím, že mají zajištěné financování, investory nebo úvěr). Přijde mi vtipné, že i ve Švýcarsku, ke kterému obvykle vzhlížejí libertariáni (daně tam jsou nižší, než v EU, ale pamatuji tam jednocifernou sazbu DPH v době, kdy v EU byla už minimální sazba 15%) mají tohle ošetřené. Ovšem otázka je, proč by nízkou daň z nemovitosti a příjmů z nájmu mělo kompenzovat vysoké DPH (které je nakonec jen další zdaněním práce a nízkopříjmových skupin, které všechny příjmy spotřebují, nevytváří úspory a nemohou investovat)
Další věc je, že business se sociálním bydlením zkrátka zvyšuje nájemné. Pokud se přídavek na bydlení odvíjí od tržního nájemného, tak prostě nakonec zvyšuje hladinu tržního nájemného a komplikuje to život těm, kdo na přídavek na bydlení nedosáhnou a musejí si na nájemné vydělávat. Vysoké zdanění práce a nízké zdanění pronájmu je spolehilvý recept na cestu do pekel, každopádně pořád si myslím, že ta regulace musí být opatrná a že zase odradit lidi od toho, aby se do bydlení investovalo, je špatně (ale spíš by to měla být investice "na jistotu", a ne v kategorii spekulace na mnohonásobné zhodnocení, což se podle mě děje dnes...)