• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    EL_TOPO: tak je nějak přehlasujte na tom foru ne?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    EL_TOPO: tolik jo? fiha. a proc teda ty lidi neodejdou a nezalozej si The Real Original 2006 Piraty? neni to tak dlouho, co se volil predseda, kde byla ta nadpolovicni vetsina, jaktoze se neprosadil jejich kandidat?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    HAR4NT: minimálně půlky strany, a píšu ti černý puntík za nevhodný tón příspěvku. Takhle se psát nesmí!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    EL_TOPO: jasne. hlavne se prosimte dal ohanej transparentnosti a vymezuj vuci manipulaci a pak na me zkousej obraty "nazory velke casti lidi"
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS:

"zaměstnanci to platí účtárna..." - aha a kdo platí tu účtárnu?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    HAR4NT: to co sem píšu jsou názory velké části lidí ve straně kteří si rvou vlasy z toho co vedení s Piráty několik let dělá a jak leze do prdele ODS. Jak teď kvůli kampani navenek otočili, ale chtěj do vlády s ODS jít samozřejmě okamžitě znova. Kdyby náhodou mohli. Bartoš, Hřib, Michálek a další. Akorát panuje kombinace strachu aby členové nebyli vyloučení když to začnou řešit. Těch lidí co byli zlikvidovaní už je moc. Zrovna takovej jako ty by ostatně okamžitě letěl, mluvíš sprostě a urážíš. Už by se ti za to cos teď napsal rozjelo kárné řízení.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: podívej, ale přihlásit se k nulovýmu poplatku je přesně ten typ byrokratické buzerace, kterým někoho buzeruješ. Poplatek je možná nulový (tím hůř - ani se tím k financování veřejnoprávních médií, jakkoliv jsem k financování mimo daňový systém skeptický, nijak nepřispěje) ale sankce za nedodržení předpisu je reálná.

Není to přímo totalitní, ale je to semi-totalitní: lidi, kteří skutečně pracují, mají omezený čas a potýkat se s nějakými dalšími a dalšími byrokratickými požadavky (on živnostník těch povinností, které za tebe normálně ve firmě jako za zaměstnance řeší účtárna, nemá zas tak málo) je pro ně opruz. Prakticky cokoliv, co v téhle zemi začneš dělat, za co jsou ochotní lidé platit, někomu šlápne na kuří oko a začne hledat, jak ti to znepříjemnit: technaři platili (pro ně absurdní) poplatky OSA, sousedské sítě pro přístup k internetu čelí během 20ti let stále více gradující byrokracii, atd. Je zde prostě tendence, že správná kariéra je zaměstnat se v nějaké montovně aut, případně zakládat IT startupy, umět čerpat evropské dotace, apod. Nezávislé podnikání, reprezentované živnostníky, vlastně stále moc vítané není.

Představa, že budoucností nás všech je to, že než abychom si troufli na nezávislost, že budeme všichni radši zaměstnanci a budeme držet hubu a krok a naslouchat manažerům, kteří se radí s AI - to teda není vize, se kterou jsem Piráty spoluzakládal (a to, že jsem na rozdíl od jiných zakladatelů rozhořčeně ze strany nevystoupil, to ovšem souvisí s mými celkovými povahovými vlastnostmi... prokrastinací, liknavostí...)

Původní Piráty reprezentovala přesně určitá směsice drobných podnikatelů, provozovatelů klubů, čajoven, hospod, kterým různá drobná byrokratická šikana, které čelili, připadala absurdní - zejména ve srovnání s tím, jak měli umetenou cestičku velcí korporátní hráči. Ale současně, na rozdíl od různých těch živnostenských stran to byla velká masa lidí, kteří necítili potřebu uvažovat sociálně konzervativně v jiných ohledech. Samozřejmě ale možná maximální voličská základna, kterou šlo touto cestou oslovit, byla omezená.

Fakt je, že jestli se proti tomu Michálek na Xitteru ohradil a distancoval od toho, tak to aspoň dělá správně.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    EL_TOPO: Ahoj, mínusek áš ode mne, jsem ve vrcholovym vedení Pirátské strany a už to několik dní řešíme jak tě zničit mínuskama, vše potvrzuji ;)

XCHAOS: hrozná šikana živnostníků, musíš se přihlásit k nulovýmu poplatku, je to jako v padesátejch letech u nás, navíc ten web padá, takže je to jak ve třicátejch letech v sovětskym svazu

Naprosto jediná věc která bude pozitivní na výhře ano, je znovuzavedení EET (moc dobře vím že to babiš nedělá kvůli státu nebo občanům, ale hlavně kvůli sobě, ale nakonec je to pozitivní), už teď se nemůžu dočkat jaký výmluvy proč to nejde přijdou tentokrát, tipuju třeba "mám alergii na terminály" nebo "zakazuje mi to moje víra".
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    EL_TOPO: jiste, kdykoliv ma nekdo pripadnej problem s formou nebo obsahem tvych mouder, tak je to proto, ze neunese jejich vahu, britkost a penetracni schopnost, jen ty, jako Atlas Pravdy dal neohrozene stojis rozvazne rozkrocen a neses jeji tihu na sve odhodlane pleci i za ty a pro ty, kteri takove rozvazne rozlozitosti nejsou z ruznych duvodu ochotni ci schopni.

takovy mudrlanty ohledne povahy pravdy a jejiho dopadu na Nepripravene mam nejdradsi, kolik ti je, 19? blbecku:))
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    CAIDEL: pravda bolí a každý ji neunese.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Sjednocení daňové zátěže OSVČ je jen jiný označení pro “likvidace OSVČ”.

A je to agitka právě nadnárodních molochů a jejich bootlickerů, kteří nás chtějí zničit, protože prostě proto.

A je to agitka, která odvádí pozornost od toho, že nadnárodní firmy tu platí o stovky miliard méně než by měly.

Ne, OSVČ nemůžou za vaše posraný životy.

A Piráti by se neměli nechat opít tímhle rohlíkem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: obecně existuje tendence šikanovat živnostníky, protože v podstatě systém jich nějak extra moc nechce. Stát se chce bavit s několika velkými korporacemi, které budou předstírat nějakou vzájemnou konkurenci, tak jako velké dopravní stavební firmy nebo dopravci soutěžící rychlíky nebo mobilní operátoři, ale spousta malých neuchopitelných subjektů je prostě problematických, zvlášť proto, že velká část z nich jede spíš švarc systém a jsou to reálně zaměstnanci svých odběratelů.

Řešením by bylo sjednocení daňové zátěže mezi zaměstnanci a OSVČ (což si ale dnes stát nemůže dovolit) a současně ale nulová šikana živnostníků tím způsobem, který předvedl rozhlasový a televizní poplatek. Bohužel je to tak, jak předvedlo třeba Babišovo EET: lid obecně (důchodci, zaměstnanci, studenti...) šikaně živnostníků a podnikatelů spíše tleská, protože je pokládá za příčiny svých problémů. Piráti tedy moc nemají šanci být pátou pravicovou stranou, která se nominálních zastává živnostníků - a v praxi po volbách zjistí, že jsou jediní, od kterých je možné ještě vybrat nějaké daně, protože všechny ostatní instituce provozují nějaký institucionální lobbying a daně si offsetují granty nebo dotacemi nebo veřejnými zakázkami.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: nesouhlasím s tím, že mám jako občan povinně sanovat něco, co nekonzumuju, ale těch pár stovek mě nepoloží, tak jako občan TV a rozhlasový poplatky platím, ač TV přijímač nemám.

Ale proč, když po mě coby živnostníkovi instituce placená z eráru něco chce, jí nestojím ani za zprávu datovkou, když už tu datovku teda povinně mám, to je naprostej šlendrián a arogance moci.

STAROJDA: díky, aspoň někdo. Ale soukromý socky vs ofiko kanál partaje je dost rozdíl.

Ale nejsem neuznalej: díky aspoň za to málo, když jiní nedělají nic.

Nicméně pochybnosti tam jsou: je totiž i druhej výklad, že se nikam nic posílat nemuselo, že to platilo jen pro firmy, který před daným datem už TV a rouhlasové poplatky platily, tj. pokud já jsem neplatil A ZÁROVEŇ živím méně než 24,99 úvazku A ZÁROVEŇ nemám přijímač A ZÁROVEŇ neprovozuju žádný auto s přijímačem, tak jsem nic nikomu hlásit nemusel.

Ale riskni si to, že jo...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DOCKINEZ: Zrovna včera o tom měl Michálek reelsko. Shrnu:
    - Pozor, musíte se zaregistrovat
    - My Piráti jsme pro tohle šikanování nehlasovali, jsme proti
    - Ale když už to je, tak se musí informovat. Takže informuju.

A celkově tohle téma jede delší dobu na Xku. Ale chápu to no, měla by ta informace proniknout i mimo bubliny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: já si taky nejsem úplně jistý, že daň z vlastnictví smartphonu je to, co naši společnost zachrání. To už i ty Trumpovy extempore se clama (tedy teoreticky: aby se elektronika vyráběla v západních zemích a nedovážela en-mase z Asie?) dávají větší smysl...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Za mě velká nespokojenost s tím, jak se k týto šikanózní pakárně postavila, nebo spíš nepostavila, Pirátská strana.

Noviny byly plný toho, jak občani musej platit TV a rozhlasové poplatky (potud v pořádku), ale že se živnostníci musej někam registrovat a nahlašovat to či ono, aby vyloučili, že nebudou muset poplatky platit dvakrát nebo že nedostanou pokutu deset, resp. u rozhlasu pět litrů, to jsem se musel dozvědět z Babišpressu až včera, tj. poslední možný den.

Solidní vejmrd. Protože poslední den v měsíci nemá živnostník nic lepšího na práci než vyplňovat formuláře a posílat je datovkou, protože příslušný portál umožňující nahlášení online pod náporem nešťastníků řešících to poslední den skoro nefungoval.

A propos portál: věřili byste, že k nahlašování jedný a tý samý věci mají TV i rozhlas různý webíky? Asi aby to neměl občan moc jednoduchý a kámoši – tvůrci webíků – dostali z eráru víc nažrat.

A samozřejmě kolem toho byla celá řada protichůdných názorů a dohadů (musí vs nemusí se nahlašovat, kdy musí, bude vs nebude příslušná instituce benevolentní atd.), takže možnost „vyflajznout se na to“ nebyla validní řešení.

V takový situaci bych opravdu ocenil, kdyby existovala opoziční strana, která by pro jednou překonala svou vášeň pro nejrůznější lejstra a předpisy a věcně, kriticky a především včas na daný téma udělala tiskovku, vymezila se vůči zbytečný šikaně OSVČ, vůči vlezlýmu vynucování informací pod pokutou, zkritizovala nechutně zastaralý a těžkopádný procesy nahlašování a nabídla alternativu.

Škoda, že taková strana neexistuje a na celý věci si tak přihřejvá polívčičku ANO, viďte?

Promarněná příležitost bejt užiteční a ukázat, na čí straně Piráti stojí. Ale můžeme se důvodně domnívat, že na straně živnostníků fakt ne.

Nu, i k tomu přihlédnu při předvolebním rozhodování.

Rozhlasový a televizní poplatek 2025: povinnost OSVČ přihlásit se - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/mediahub/firmy-a-osvc-dnes-musi-ct-a-cro-nahlasit-pocet-zamestnancu-a-kdyz-je-nemaji.A250627_150641_mediahub_zust
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    EL_TOPO: Já tě tedy nemínusuji (nemínusoval jsem nikdy nikoho, tu funkci neuznávám a nepoužívám), ale tak nějak tuším, že ty mínusy nebudou vůbec souviset se současným vedením a autoritářskými metodami, ale spíš s tebou a způsobem jakým se tu prezentuješ.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Vono mimochodem ty sektářské metody současného vedení nic nereprezentuje líp než ti permanentní minusující trapáci v tomhle klubu. Pravdu ale mínusy neumlčí. Ať se o tom veřejně hezky píše v jakém je to stavu a jak se za nesouhlas a snahu o vnitrostranickou demokracii likvidují dobře pracující členové. Lidi mají do detailu vědět co se děje ve stranách které jdou do voleb a kdo je vede. V normálních stranách je diskuze a frakce. Nediskutuje se a tupě se poslouchá ve stranách jako Ano a Spd. Tam teď patří Piráti, mezi autoritáře?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: to je bohužel pravda a ustupuje se už i ze soft pozic typu open source a transparentnost veřejné správy. ono tomu spousta lidí nerozumí, ani voličská cílovka ne, normies v regionech taky ne... Je to škoda. Bohužel, to masivní protestní vystupování ze strany bylo trochu jako to sebevražedné komando na závěr filmy Life of Brian...
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    MAKROUSEK: ale houby. Můžeme si připomenout o čem měli být původní Piráti založení v roce 2006. Současné vedení s tím nemá skoro nic společného. To je ten problém.

Central to their vision is the defense of free access to and sharing of knowledge, and opposition to intellectual monopolies.

Advocate for copyright and patent laws reform, aiming to make them more flexible and fairer, foster innovation and balance creators' rights with public access to knowledge.

Unlike many conventional political positions, Pirate Parties oppose concepts of cyber sovereignty and digital protectionism, instead promoting unrestricted information flow across international borders and the systematic reduction of digital barriers between nations.

The core Pirate Party position maintains that the internet must be preserved as an open public space devoid of unnecessary restrictions, where individuals can freely access, create, distribute, and share content without experiencing coercion or intimidation. This position reflects their fundamental commitment to digital freedom and the democratization of information technologies.
    A significant concern for Pirate Parties is the growing threat of disinformation, infodemic and manipulation in cyberspace. They advocate for media literacy and information literacy programs and transparent content moderation policies that combat false information while preserving freedom of expression.

Rather than completely rejecting the traditional political spectrum left–right, Pirate Parties operate on a distinct political axis that political scientists might call authoritarian-anarchist or centralized-distributed in the digital and technological spheres. Therefore, they tend to combine libertarian and anarchist elements on digital issues with progressive (from the American point of view) positions on social issues.

Pirate Party - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pirate_Party
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam