NIEKT0: no s tou dělbou moci to byla taková salámová metoda, ale jako že jo, Pirátská strana neměla nikdy za úkol fungovat jako stát ve státě, a to nejdůležitější, teda by mít nějakou páku na jednou zvolené poslance, aby se drželi programu a slibů, to by v ústavním systému ČR stejně bylo protiústavní. Zajímavostí byl systém primárních voleb, nepochybně, který podle mě ostatní tuzemské politické strany (resp. lobbyisty, které v nich mají želízka v ohni) hodně znepokojil. Samozřejmě měl mouchy (např. systematické generování lídrů-mužů ve všech krajích...), ale v obecné rovině: přemrštěně vysoká hranice pro podporu členského podnětu (ta původní ale pravda byla zneužitelně nízká, hlasovalo se občas o blbostech...) a osekání primárních voleb mi samozřejmě vadí, ale v zásadě jde o reverzibilní změnu, pouze se o tom hodně členů musí dostatečně dlouho bavit (spousta těch "spících" ani pořádně nepřemýšlelo, co se děje, podle mě)
A kádři a od začátku: ano, můžeš srovnávat třeba Jakuba a Janku, ti tam jsou oba dlouho. Ale striktně vzato, Mikuláš Peksa tam podle mě nebyl od začátku, Adéla Šípová už vůbec ne. Naopak Hřib je tam už 10 let. Jirka Kadeřábek moc aktivní nebyl, fungoval spíš jako takový maskot. Ano, noví kádři jsou kromě Zandla především Hlavenka, ale ono není jasné, jak výrazně se prosadí... myslím, že mladší generaci ta jména nic moc neříkají.
Já jsem první ochoten přiznat, že tuhle dobu moc nechápu. Občas když se lidi rozpovídají, taky ty názory jsou dnes skutečně doširoka rozkročené. Neměli jsme možná tolik vyjíždět proti tomu Votápkovi, protože současné postoje jsou možná důležitější, než prehistorie.... těžko říct. Prakticky všichni mi přijdou konzistentně šedí, bez ohledu na to, jestli máme stejné názory nebo jak "čistou minulost" mohou nabídnout.
Přesto, jsme jediná politická struktura, vzniklá po roce 1989, která nebyla ani n-tou iterací pozůstatků a dědiců Občanského Fóra, ani nebyla plně ovládnuta proruským trollingem (takových stran bylo tolik, že už dokázaly zformovat několik soupeřících koalic, dokonce!), ani nešlo o čistě marketingové projekty (Věci Veřejné, ANO, v jistém smyslu i TOP09). (Zelené vzhledem k složité a zamotané historii v devadesátkách ani nejmenuju, to fakt nebyli typičtí evropští Zelení, zpočátku...). Já nevím, jaké představy a záměry si s tím původně měl ty, ale za mě, pokud tahle značka vůbec přežije další 4 roky a udrží se ve sněmovně, ať už s jakýmkoliv dalším směřováním, tak je to pozoruhodný výsledek sám o sobě (i když ho třeba budu muset vyhodnotit jako zneužití té značky... to vyloučit nejde)