CHORCHE: já takhle uvažoval od dvaceti do čtyřiceti, dá se říct. Resp. je to takové legrační, kolem politiky jsem se nejdřív krátce motal kolem svých cca 30ti let, pak jsem na to pár let kašlal s tím, že budu stát mimo systém, pak jsem zase zjistil že to nejde (Piráti vznikli, když mi bylo 36). A zase, nejdřív mi přišlo důležité nějak umožnit lidem názory, které očividně podle všech debat na Internetu a průzkumů existoval, ale prostě bylo naprosté tabu vyjádřit ho, protože u voleb je přece potřeba taktizovat a hlavně "nezahodit hlas".
Ok, ale čeho dosáhneš, když vytvoříš platformu, kde lidé "zahodí hlas" koordinovaně a tím ho současně zahodí a nezahodí současně? Tohle je mnoharozměrný problém a Ferjenčík představuje jen jednu dimenzi, jednu osu: může sledovat, na jaké souřadnici na "ose Ferjenčík" zrovna seš a tunit to tak, že máš buď více, nebo méně nebo vůbec žádného Ferjenčíka... ale tím pořád neřešíš ty další dimenze, další osy, podle kterých se můžeš pohybovat...
Všeobjímající všechnosjednocení všech nespokojených, kteří se vlastně na moci doopravdy podílet nechtějí, ale chtějí se před ní chránit, je zajímavý projekt, ale těžko můžeš čekat, že ten projekt zůstane úplně jednotný...
Tezi, že dnešni Piráti jsou "špatně" nemá cenu řešit bez toho, "jak by byli dobře". tuším id KEDRIGERN tu správně poukázal na to, že 5% je chiméra, je potřeba cílit na 7-8%, aby strana měla jakýkoliv vliv na politiku (třeba i opoziční) a nebyla tam jen k smíchu. To znamená, že rozhodně nestačí nějakých 10 poslanců, ale potřeba cílit aspoň tak třeba na 15. Je potřeba mít poslance z pohraničních krajů - kromě Moravy, všechny české pohraniční kraje (obsahující tak či onak fragmenty bývalých Sudet, i když ne všude se vysídlenému pohraničí tak říká) mají mandátů méně než 20 a tedy lokální kvórum je v nich vyšší než 5% a malé strany se tak automaticky jeví jako "pragocentrické", aniž by reálně pragocentrické byly - jsou prostě lokálně nereprezentované, a to díky čisté volební matematice, ne proto, že by lidi v Sudetech byli "nějací", jak si o nich Pražáci furt myslí...
Konstruovat stranu, po které její voliči programově žádají, aby vlastně cílila na to skončit v opozici, je vlastně absurdní politický program (a to říkám jako někdo, kdo ho v podstatě část života sám razil!). Systém poměrného zastoupení jde právě proti tomuhle. Očekává se, že strany tak nějak vyjmenují svoje přijatelné a svoje nepřijatelné koaliční partnery. Tady vlastně malé strany dlouho těžily z toho, že kromě extrémistů pro ně byli přijatelní skoro všichni - ale ouha, ČSSD zmizela a vzniklé vakuum vyplnil Babiš, který je sice nepřijatelný skoro pro všechny, ale současně je příliš velký, takže tu máme najednou místo poměrného zastoupení polarizaci, která systém poměrného zastoupení, který má vést k tvorbě přijatelných kompromisů, znefunkčňuje až likviduje...