KAERO: Voze a koze, možná jen nechápeš, že debata neni statická a pokud s něčím souhlasím, tak už na to nereaguju a nevazuju dále, dalším dotazem..
Ten matlab ti samozřejmě věřim, zajímá mě poněkud více..
Obnova - podle mě si neodvěděl, na ty softy co se instalujou mimo ten balíčkovací systém, neřikej mi, že tyhle se obnovily.
MR_DAN: Jenže to určitě pořád píšeš jen o tom, co tam nacpeš přes balíčkovací systém. Leda, že by Linux měl něco jako wokenní přidat program přes ovládací panely a přitom si vše zalogoval a byl schopen ty soubory nějak dohledat.. Protože tohle se dle mého odhady standartně u nějakýho *.sh skriptu neděje, ale nahraje se kdovíkam kdovíco..
Normal user - já s tebou v podstatě souhlasim - nicméně jde o to, že Linux pořád je na tom s ovladačema ještě hůř než wokna, kam když se něco nenajde při startu, tak to přidáš děsně snadno.. Stáhneš soubor a dáš next-next. V Linuxu následujou v podstatě horší problémy. A taky bych si dovolil tvrdit, že ty kromě těch nejčastějších ovladačů jsou ty pro linux celkově chudší a pomalejší.. ve woknech člověk s ovladačem dostane pěkne wizzard v Linuxu aby zase zešedivěl u nějakejch konfiguráků.
MICTECH: To nevíš, že bůh stvořil svět jedním příkazem na jednu řádku se supper efektivní slyntaxí :)
RCR:
No já mam nakonec pocit, že PC je spíš rozvijí, jelikož máme ty netbooky má to kilo a už tolik nebolí je nosit.. Teď sem si koupil mobil za 4k a neumí to naprosto nic, naproti tomu tady máme ty iPhony, který už se míst přibližují kompu. Máme HTPC místo telefizí a DVD přehrávačů, filmy stahujeme z netu a nechodíme do půjčoven. Už i na těch mobilech máme wifi, windows mobile a internet. Prostě míra kompatibility vzrůstá a dobrý mít domácí centum, kde se dá všechno na těch malejch krámech naklikat přes klávesnici a myš.
No nemám pocit, že bych se zrovna tady choval jako geek spíš nakonak, mam pocit, že tu bojuju s pár Linuxovými elitáři :) Já fakt jen nesnášim, když se dělají věci, který jsou dělat jednoduše složitě a nezajímá mě to se sou hlavou dokážu udělat i složitě.. sou energii můžu využít líp, navíc krávě dobrá technologie přívětivě zabalená ruleje, akorat se výrobek hodí, tak někam do výzkumáku..
Mimochodem, mám pocit z většinu Linuxovejch programů, že jsou tak 10 let zpátky v ergonomii, prostě uživatelsky nepříjemný.. Přijde mi to jako klasický příklad genilní aplikace, která mí jako první položku v menu EXit a někde úplně dole New Projekt.
Wokna - podle mě je to naprosto jednoduchý používáš soft, co ti při instalaci nevynadá, že neni na tvůj OS, ale prostě to skusí třeba to bude fungovat, ale nikdo nezaplatil testování na tvym OS, bez kterýho pořádnej vývoj prostě probíhat nemůže.. Je to jako práce s exotickym prohlížečem můžeš mít štěstí, ale nemusíš.
Životnost - no viděl sem spoustu počítačů, řešených systémem Next-Next, prostě naistalovaný úplný blbosti, i tak byl pak problém spíše v tom, že všude byly menu jak kráva a došlo místo na disku, všude samý adresáře..
Nicméně, tohle nejsou velký problémy, velký problémy jsou viry, prostě sebelepší antivirus něco pustít, pak máš třeba komp s 10 procenty výkonu.
Samozřejmě zavirovanost násobně zvyšuje pirátství, který je na woknech větší, než na Linuxu, bez něj i ty wokna mohou být hoodně čistý Uživatele jsou líny, hledat legální variantu toho co potřebují - tady balíčkovací systém vítězí, ale ono by šlo něco takového udělat i bez podpory MS, kdyby si někdo z toho udělal job.
Vytrvale tvrdim, ze wokna jsou za penize a opensource za znalosti - ano vyzaduje to v nekterych specifickych okamzicich pouziti hlavy. - v tom máš, žel pravdu, takže asi linux nikdy nebude pro běžný uživatele
Debian - tak proč, teda nepostavili to Ubuntu na nějaký jiný distribuci, kde se v těch lozích hrabe míň / vůbec?
Vista a XP nekompatibilita tiskáren - ano je to hloupý, ale naštěstí jsou to nezní případů.. Windows mám právě kvůli zpětné kompatibilitě rád.. Jak dobře je na tom Linux se rád dozvim.
Obnova - tohle mi zní jako výmluva, nejde nám o žádné rozlišování, ale kompletní znovu obnovení funkčního systému ve všemi nainstalovaný aplikacemi, proto se s tím ve Woknech mrvim 14 dní, samotnej customizovanej OS a ovladače, taky umim za den a dost aplikací přes pěkny silent instalátory..
Rozumnět systému - podle mě tohle je pohádka, protože pak by člověk musel studovat zdrojáky každýho programu či OS a to je prostě utopie.
Nejlepší pracovní prostředí - jestli žiješ na cmd, tak je Linux lepší, ale jinak podle mě pracovní pohodlí a ergonomie woken je daleko lepší než u Linuxu, doufám že nebude argumentovat virtuálními plochami a podobně, protože to wokna umí taky.
TREFIS: To je naprosto běžná věc, že soft toho umí víc než uživatelů. OppenOffice asi stačí pokud jsou plně kompatibilní s MS Office a mají sloušnou ergonomii..