RUTHAN: Co je na tom slozityho? Ten OS nema ovladace pro tvoji bajecnou grafarnu jenom proto, ze vyrobce tve grafarny je presvedcen o tom, ze kdyby zverejnil drivery, zazaluje ho minimalne ATi a Intel (tehoz se boji ATi/AMD). Takze vyrobce tve jedinecne graficke karty vyrabi binarni bazmek, kterej kupodivu slape s sirokou radou linuxovych (a myslim ze i BSD) systemu. Vlivem tohoto stavu lze konztatovat, ze tvuj linux je z hlediska spolehlivosti skutecne do jiste miry priblizen woknum a jista podobnost v chovani by nemela prekvapit.
Nicmene, zatim jsem se setkal se samovolne vzniklym problemem na Mandrive ci SuSe jen v minimu pripadu a vsechny byly oprene o to, ze uzivatel se rozhodl, ze v nejakem okamziku vi neco lepe nez system/driver. S Ubuntu nemam prakticky zadne zkusenosti, podle meho je to dost divna distribuce, kterou nikomu nikdy nedoporucuji - primarne proto, ze s ni moc do hloubky neporadim, kdyz se vysere neco specificky ubuntiho.
Ja jsem proste v urcity okamzik na 3D akceleraci rezignoval (mam Matrox) a nemam s linuxem zadny problem (kdyz pominu to, ze polovina /usr svazku je v cudu po Xtem vypadku elektriky jednoho dne, ze cast /var svazku chybi od jedne snahy o nesmysl z me strany - presto system nabootuje a necha me udelat chroot do adresare, kde mam vcelku cistej stable debian). Opirat kvalitu systemu o rozchoditelnost 3dr party binarniho kousku na jedne konkretni inkarnaci je hodne mimozni.
Ta definice neni unixoidni a ani tehdejsi unix ji nenaplnoval dokonale. Ne, wokna ani tuhle tvoji definici (mimochodem je to definice uzivatelskeho rozhrani a s OS nema nic spolecneho) nenaplnuji - konfigurovatelna nejsou skoro vubec (vyzaduje instalaci rady addonu), intuitivni jsou do dost omezene miry, blbuvzdorna jsou, ale pokud se k nim chovas stejne jako k linuxu, neprojevi se to. Casova narocnost woken je ve strednedobem horizontu silena. Pokud je system schopen poznat, ze jsi neco nastavil spatne a este to za tebe sam opravuje, tak to je neco, co bych na stole nechtel a ano, mas pravdu v tom, ze je to jedna z vlastnosti, ktera mi na woknech vadila hodne.
Prestan userfriendly linux pomlouvat na bazi ubuntu, ses mimo. Dej si mesic s mandrivou, chovej se k ni jako fanda uzivatel (nerejpej se v ni) a pak muzes zacit placat.
Z dalsiho odstavce je jasne patrne, ze od linuxu ocekavas, ze bude nefungovat stejne jako wokna - nejakemu hw nainstaluju konkretni ovladac - proc bys to delal? Ten system si najde ovladac v 99,9% pripadu sam bez tebe a kdyz to nezvladne, tak tebe klikaci nastroj nezachrani, to mi ver. Opetovne nevim jak ubuntu, ale debian, slackware, mandriva, suse, fedora i centos jsou v tomto ohledu uplne jinde nez widle, do kterejch se musi nacpat milion driveru, aby vubec zacaly byt pouzitelne nektere periferie. A to nemluvim o tom, ze s Vistou radu hw proste nerozchodis, napr starsi tiskarny.
Hloupe bridgovani dvou adapteru je neco, co by bezny uzivatel rozhodne delat nemel a pokud uz ten uzivatel dokaze dohlednout vsechny potencialni problemy takoveho napadu, zvladne i ty dve trivialni radky na konzoli - kdyz pominu, ze asi vsechny userfriendly distribuce na to maji podobne klikatko jako widle.
No vidis to, ja mel Vistu v (na wokna) pouzitelnym stavu (ala w98/nt4) behem 5 minut a nic jsem kvuli tomu stahovat nemusel. Je fakt, ze ani jednu ze zminenych aplikaci k nicemu nepouzivam, takze to asi neposoudim, nicmene pokud je rovnas proti pruzkumnikovi z woken, tak vedou - jsou intuitivnejsi, minimalne konqueror - uz asi dvakrat jsem jej na neco pouzit zkusil.
2 roky wokna vydrzej, pokud se z nich nemuze na internet celkem snadno. Jinak je rychlostni rozdil uz po pulroce nesnesitelnej. Tot ma zkusenost s kancl kompy (XPsp2), kde mely admina kvuli jedinecnemu bankovnimu systemu Geminy...
No jasne, bezpecnost hod za hlavu, stejne uz jsi vsechny citlive informace ze sveho kompu zverejnil na facebooku... OS na XBOXu jsou uplne normalni wokna, ktery maj zvenku trosku jiny api. Podobne jako dnesni windows mobile jsou normalni wokna, ktery maj zvenku trosku jiny api. Ano, i v jadre je tam rada drobnych rozdilu, nimene to je dano uz tim, ze mezi verzi home a advanced datacenter server je tech rozdilu podobne mnoho - proste ten system neni skalovatelnej uzivatelem.
Zlodeje casu si z nej delas jen ty sam, uz z toho jak pristupujes k problemum je to patrne. Nejdriv do systemu nacpes 3D driver mimo balickovaci system a pak nadavas - pritom sam priznavas, ze balickovaci system ti driver nabizi, jenze tys vedome zkousel nainstalovat driver, ktery zjevne tvou kartu nepodporuje, ale je novejsi. Ten driver ti pri instalaci jiste napsal, ze nenachazi zadnou podporovatelnou kartu, jenze tys vynutil pokracovani. Co vic pro tebe ta vec este ma udelat? Vadi ti, ze te neposle s debilnim napadem do zelenyho hajicka jako wokna? Vadi ti, ze ten system z tebe nedela debila a predpoklada, ze kdyz neco vynutis, tak vis co delas?
Vazne mi prijde, ze k linuxu pristupujes hodne ofenzivne, ale nejsi v pravu, protoze mu delas veci, ktery by ten beznej user nedelal a pak se divis, ze znalostma nestacis na dusledky. Trosku mi to prijde jako bys vzal registry, rucne je prosel radek po radku a smaznul vsecky, ktery ti prisly z nejakyho duvodu divny - to by ty wokna asi taky nezvladly dvakrat s nadsenim. Dodam, ze editaci registru jsem nekolikrat do roka nucen se venovat a ackoliv se v nich pohybuju vicemene jen na bazi prohledavani, mivam obvykle uspechy a dociluju veci, ktere si tam beznej user nenaklika kdyby se zblaznil - konkretne naposledy to byla rucni deinstalace nod32 blbe aktualizovanyho na eset smart security (coz je podle popisu vyrobce nova generace nod32), obeslo se to bez jedinyho problemu, jediny nadbytecny pusteny sluzby, jediny chybovy hlasky; operace trvala skoro hodinu, polovinu casu probihalo prohledavani registru - na linuxu bych proste smaznul S##nod32 z odpovidajiciho adresare nebo na to pustil konzolovy prikaz, pripadne si to naklikal jedinym kliknutim.