• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUTHANWine, CrossOver, Cedega- paříme a pracujeme na Linuxu bez omezení

Modelova situace: stejna hra - port pro windows vs. port pro linux. Co vam jde rychleji ? (nepocitam emulatory)

8 hlasy od 8 respondentů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 25.0% / 2 hlasy
    • 25.0% / 2 hlasy
    • 50.0% / 4 hlasy

Wokna mají spoustu nevýhod, ale dle některých názorů (i mého) to co je skutečně táhne, a v čem mají navrh nad Linuxem jsou právě a hlavně počítačové hry. Emulace her je ta nejnáročnější, díky spoustě technických hacků a neustálému vývoji spousty uzavřených knihoven.
    Hledejme tedy společně cesty, jak zprovoznit staré i nové hry na Linuxu a abychom se pomalu vymanili ze spárů M$.
    Pokud vkládáte logy, taky je vkládejte jako jako linky na soubory, deseti stránkový výpis se sem moc nehodí..
    Hádky jsou zde možné až vítané, ale prosil bych trochu esenciální empatie pro názory jiných..

Nějak sem tu, žel nabyl dojmu, že Linux je stejně jako Mac pomalu náboženství a jeho uživatelů, zvlášť letitý velmi neradi přiznávají jeho chyby, což je věc se kterou uživatele Windows nemají problém. Tohle je umocňuje názor, že Linux je pro systém pro elitáře, z když je někdo elitář, tak ať si pomůže sám, že :)

[ Ubuntu Linux a distribuce z nej odvozene ]
    root.cz - Pokud tohle budete cist dostatecne dlouho, tak vas jednou zkonvertujou.. Mensi IT bulvar, nez na jinych ceskejch webech, ale sem tam jen snadny odflaknuty 2 vety v novince.
    rozbalit záhlaví
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: CO - já tohle nerozporuju, ale stejně když se dívám na seznamy aplikací na jejich stránky, tak bych tolik nepřeháněl, zhlediska té jejich úspěšnosti, vidim to tak max na 75 procent.

1) Kdyžtak si najdi temaviewer pro Wokna a potřebuju to samý.. Potřebuju něco co poběží jako služba na kompu za natem za NATEM a na co se pak připojim z úplně jiný sítě..
    2) Možná jo, ale nějak sem zatím neuspěl, proto sem ptám.
    Wokna po zapnutí PAE umí práce 3GB proces a hlavně umí víc jak 4GB. Chceš říct, že pokud si vykopíruju /home a další nastavení z 32bit Linuxu a hodim to 64bit stejný distribuce, tak to nějak pojede? Bych to mohl hned vyzkoušet. U Vist si můžeš při instalaci vybrat mezi 32bit a 64bit, media jsou na obě, dokonce ve vyšší verzích dorazilo i přepínání jazyků..
    Jinak mě docela baví, jak všichni jak divý instalují Windows 7, tahle silná ta móda nikdy nebývala a přitom jsou to decentně upravený Visty, hry tam běží o celé 2% procenta rychleji a možná už pro instalaci nepotřebujeme 20 GB na disku.
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: CO ma klikaci prostredi pro instalace veci, podobne jako cedega. Je tedy predevsim vice userfriendly a umi se jednotlivejm aplikacim samo dokonfigurovat na miru.

1) Tomu moc nerozumim, dns je proste odkaz na ip adresu. Nema nic spolecneho se softem.
    2) klikadlo k tomu ma kazda distribuce vlastni.
    3) na unixu, kde je hromada konsoli tak nejak normalni jsou virtualni plochy jen logickym pokracovanim. Je to proste soucast toho, co dela ten system tim, cim je. Nikdo te pochopitelne nenuti, abys je vyuzival :)

PAE na linuxu umoznuje jednotlivemu procesu fakticky 3GB - 1/3GB kernel/user split. Uz jsme tu (na nyxu) s nekym resili, ze widle maj bezne 2/2 a nedobrali jsme se jasneho vysledku zda se s tim da ci neda pohnout. PAE te omezuje na 64GB - grafika a spol. Na unixu neni prechod z arechitektury na architekturu obecne zadna traga, prechod z linuxu na linux je obvykle z pohledu uzivatele bezbolestny, prechod v ramci PCcka bude za rok za dva mnohem snazsi nez dnes.
    Podobne jako 32bit vista je nedodelanej bazmek, kterej nemel nikdy spatrit svetlo sveta je 64bit linux desktop v tuto chvili v mnoha ohledech nedodelkem a to i diky firmam typu adobe, ktere prozatim nevzali existenci 64bit linuxu na vedomi vubec. Jako vhodnejsi se mi jevi 32bit desktop s 64bit aplikacnim serverem :)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    A ještě bych dodal, že musim používat nějaký Java pracovní krámy a ty podle mě ani na limitu nemůžou dát JVMce víc jak 1700 MB nebo tak něco. A spouštět je víckrát neni moc dobrej nápad.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: No když sem se díval na stránky CrossOver, tak to zase taková sláva neni lepší než Wine, ale od skoro vše to má daleko.
    Komerční Linux, kdyby byl třeba za třetinu co wokna proč ne, ale obávám že na něj v domácím použití ještě nenazrála doba a že se tu bavíme o době tak nejdřív za 5 let.

No disgrafik přímo ne, ale nějakou vadu psaní mám, problém byl, že sem ještě hrozně pospíchal. Většinou se ty moje věty, ikdyž po sobě ty kecy nečtu ještě nějak dají.
    1) Dá se nastavit to DNS2go jen pro jeden soft a zbytek nechat se standartnim?
    2) Dík přes tohle, už sem snad i jednou uspěl, ale klikadlo by neurazilo.
    3) Na virtuální plochy si v blízký době asi nezvyknu, nějak sem ji nepřišel narozdíl od více monitorů na chuť.

64bit - Nevim, jak PAE na Linuxu, ale na Windows je to hrozné zlo, dobrý tak pro Oracle a nějakej server. Paměťové nároky pořád rostou, grafický karty taky (odčítá se od hlavní paměti, díky tomu jak je udělaná adresace), to znamená tak max 3 GB, což může být brzy málo. Já nechci systém na chvilku, ale chci ho mít dlouho, ne každej půlrok reinstalovat. Pak se 64bit varianta jeví jako jediná možná.
    Zase opět nevim, jak Linuxu, ale ve Woknech je limit 2 GB na proces a to už dneska některý gamesy sežerou.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak sem si přečet tu Ubuntu knihu a zjistil sem, že zase na tom nejsem tak špatně dozvěděl sem se asi tak 10 nových věcí, největší mezery, které sem měl byly..
    Neznalost medibuntu; neznalost Ubuntu tweaks a to, že když je konfigurák Xserver práznej, nevadí, protože klidně všechno může pořešit autodetekce..
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: Posledni veta: bud pouzivas zadarmovej soft a neco se s nim naucis, nebo si poridis neco ala Manrdiva Powerack s integrovanym CrossOver Office (ci jak se to dnes nazyva) a funguje ti skutecne vetsina korektne napsanyho softu, vesmes prinejmensim stejne rychle jako na nativnich widlich + mas k dispozici komercni support, kterymu se MS u beznejch woken nevenuje vubec.

RUTHAN: Nevim jestli jsi disgrafik nebo opilec, ale nektery tvy hlasky je slozity desifrovat.
    1) dnstogo + vnc? (coz je ostatne shodne s widlema) Nebo nevim na co se ptas.
    2) /etc/fstab; man fstab
    3) To je vec desktop manageru, ocekaval bych, ze tato vlatsnost je prinejmensim v nekterych dostupna. Osobne pouzivam virtualni plochy, takze minimalizovani oken povazuju obecne za plytvani vykonem a prostorem na monitoru. Nestacilo by ti, aby nabehly nekde na jinych plochach, nez kde zacinas praci?

RUTHAN: Ano 64bit linux na desktopu je z mnoha duvodu stale neidelani reseni ktere nema realne opodstatneni (krom masirky, pochopitelne). Na vetsi pamet je tu PAE, ktery funguje uz asi 10 let a protoze AMD udelalo tu samou uchylarnu jakou provedl intel u i8088/8086, neni 64bit zadnym realnym vykonovym prinosem mimo specialni aplikace a obecne naopak zdrzuje; Podobne jako HyperThreading na NetBurst architekture.
    Veta o virtualnboxu nedava smysl...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN: Tohle se asi jinak řešit nedá, ale neřek bych, že ten můj problém asi kromě te Geforce 9600GT..

No já si na Linuxu našel co mi vyhovuje, stejně tak spoustu věcí co mi vadí, takže jako druhej systém ideální.. Nicméně ty věci co mi vadí, mnohdy neberu jako definitivní.. Proč se s tim ještě patlám je ten důvod druhýho systému a lennost dělat věci, který jsou daleko složitější na myšlení :)
    S Widlema to bylo jinak velmi rychle sem se naučil to co mi stačilo a zbytek bylo jen šperkování a křivna znalostí lezla pomalu a nebylo proč jí přiživovat. To Linuxu sem toho stavu harmonie ještě nedosáhnul a zkoušim to tak jednou za 2 roky, tenkrát s výsledkem, že i zůstal na disku, čili progres tu je..

Momentálně opravdu jen protřebuju zprovoznit akceleraci na jednom kompu bez reinstalu a pak už jen blbu instaluju alternativy k programum z Woken či Windows,
    pokud se mi to povede, tak dospěju do stavu harmonie.. budu dál nadávat, že je to zbytečně složitý, ale v podstatě budu spokojenej.

Pokud jde o ty hry, tak je to sice lepší než sem si myslel, ale k od nějakýho spojenýho hraní, 95 procent her to má daleko, určitě pro běžnýho bfu, z jehož pohledu mě to hlavně zajímalo. Teď už je to jen o té nadstavbě, že si spíš pro zábavu zkoušim nějakou hru a nadávám, když je o moc pomalejší než na Woknech..

Čili pokud by se mě někdo ptal, tak mu teď řeknu, pokud Linux neznáš a chceš pod nim hrát, tak pokud ti pojede snadno akcelerace, tak se připrav, že to bude pomalý, přečti si trochu o Wine.. Čím starší hra tím lepší, tak 40 procent her ti pojede, 30 bude blbnout dost otravně a dost otravně a 30 nepojede.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: hele nestandardni hardware (coz je posledni dobou uz hlavne ten starsiho vydani) se resi tak, ze budto se na linux vyser uplne, nebo jenom do ty dobry, nez poridis jinej hardware, kterej si kvuli tomu taky nalezite a peclive vyberes .. tuhle radu ti dam rad ;-)

a pokud jde o to ostatni... jako vis co, kazdej linuxak vi, ze linux neni nejdokonalejsi, ale tak budto si na nem najdes to, co ti vyhovuje, nebo se vratis ke svejm widlim (a zacnes psat na fora, jakej je linux smejd, jako vetsina), ale vecny skuhrani ze tohle je moc slozity a tohle je takovy a tamhleto makovy, to muze docela brzo zacit lezt na nervy a divim se, ze ty s tim nervy porad mas ...
    proste jako se podivej, jak dlouho ses ucil s widlema (nerikej, ze je nepouzivas uz od petadevadesatek, tj ~14 let?) a za stejnou dobu budes takovej linuxovej guru, ze se budes pri vzpomince na dnesek popadat za hlavu ..
    jestli se s tim nechces smirit, tak se na to vybodni rovnou, nebo bud chlap a neco s tim pristupem udelej ;-)

nojo, uprimnost, po par pivech to je snadny .. s tim nic nenadelam, zejtra uz bych ti nenapsal zase nic ..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN: Jako on ten touchpad chodí, ale nechodí jeho konfigurace, protože neni uveden jako X86nevim jak dál zařízení prostě se to nedetekovalo. CRT Monitor má někde informaci o rozlišeních, což je hezkých 30 řádků.
    Pak ještě můžu používat nestandartní HW, což si, ale taky nemyslim.. Ale jo od běžnýho uživatele se lišim tim, že instaluju programy a chci svůj uživatelskej komfort a nespokojim se s polovičanym řešením.

Neřikám, že ste mi tady neporadili, ale zrovna pokud jde o ten Xserver tak jako nic moc, 2x sem si pomoh víceméně sám a ten poslední ještě řešim.
    Každopádně při vší snaze, pokud mi tady radí někdo kdo danou distribuci pořádně nezná s tím, že nemůže říct nic moc konkrétního a že ta distribuce je vlastně taková nedobrá a ostatní přihlíží, tak jako nic moc.

Dělat z někoho toho divnýho je celkem snadný, ale já už těch příběhů se stejným názorem, který mám já slyšel taky hodně, vidim to denně v práce nad čim se lidi vztekaj.
    Nějaký příběhy holek, který jásaj nad novou hračkou, naistalujou si tak maximálně Operu místo Fofrfoxu a neuměli si poradit s jednim virem poněkud nevyvracení problémy, který se tu uved.

Já tyhle kecy o tom, že bych mohl pomoct, ale nepomůžu protože je někdo moc upřímnej, rád nemám.
    Tyhle věci jsou prostě 1 /0 funguje nebo nefunguje, nemohlo - dík za radu, ale jdeme dál. Nechávám přehnaný sentiment ani k sobě, ani k věcem kolem sebe.

Každopádně k tomu mýmu problému, možná to zase bude triviální, ale neměly by náhodou být v usr/bin/X11R6 nějaký soubory? Jde jednoho návodu ano a já tam nemám nic. Dál mě to píše cosi o tom fbconfigu, ale pokud funguje hledání, tak ten na disku taky nemám.

Mimochodem zase jedna perla ze včerejška, Nvidia nastavený rozlišení přes ten jejich wizzard, všechno funguje restartuju a zase 1024x768, upravuju Xorg všechno marně (samozřejmě sem ukládal změny do xorgu), a pak spustit gnome-display-config a nebo jak se to jmenuje, to co mě při spouštění samo posílá k tý Nvidia sice to tam píše blbej refresh 50-60Hz, ikdyž běžim 100, ale když se tam změnil rozlišení, tak to najednou jelo i po restartu.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: clovece ja nevim, jestli jsem nejaka svetla vyjimka, nebo cim to je, ale tvoje problemy fakt nesdilim, gk, dual monitor, mys, touchpad, trackpoint atd mi funguje bez jakychkoliv textovych uprav a nemivam vubec zadny problemy, ktery tady nebo o milion sto pet radku niz popisujes....ani ja, ani nikdo z tech nekolika jedincu linuxove pozitivnich, se kteryma se stykam a ze by to byli nejaci profici? to fakt ne... posledni ulovek, divcina, po par dnech prohlasuje, ze linux je milacek, mozna by tady mela vysvetlit ona, jak s nim pracovat, aby sis mohl myslet to same

nebo je to ten druhej pripad, a to ze delas neco nestandardniho a vzhledem ke tvoji zjevne neochote se prizpusobit zabehlym principum a k tvymu naprostymu nezajmu o opakovane nabizenou pomoc od lidi, o kterejch jsi navic prohlasil, ze nevedi, ze se spis domnivaj, se asi nemuzes moc divit, ze se na tebe kazdej (nebo aspon ja) zvysoka vy*ere .. takze pochopitelne s widlema sezenes pomoc lip

to nebyl pokus o flame, jen nazor..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    No mě bych ještě pár otázek, který by mi mohly pomoci, udělat Linux použitelnější.

1) potřebuju nějakej soft na vzdálenou plochu, bez pevný IP, kterej si povědomí o IP udržuje s vlastní serverem o kterej se nemusim starat?
    2) jak vyzrát na mountovaní, bych potřeboval při bootu už mít namountovaný ntfs oddíly a to tak, že pokud potom v Nautilu kliknu na danej oddíl, že se mi nenamountuje znova pod novym jménem a ta stará adresa se zruší..
    3) je nějakej příkaz, kterej minimalizuje všechny softy při spuštění, potřeboval bych si do postuštění naházet pár softů, který naběhnout potichu v trayi.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: xorg.conf pár řádek, to bych teda neřek.. Ne, že bych neměl komp kde to platí, ale taky mam komp, kde sem tak na 200..
    No u Woken hlavně do registrů nemusíš, kvůli takovejm hloupostem, jako je nastavení GK, monitoru, myši, touchpadu atd.. tam funguje plug and play a případně 3x klikneš v ovladačích..

No jenže ta Linuxová pomoct je dost ubohá, ikdyž se píše tolik o té otevřenosti, ve Woknech dostanu radu a rychle je hotovo, tady i ti zkušení se spíše domnívají, jak to asi je. Což jen poukazuje na to jaký je zrovna ten xorg bordel.

Jinde je to o něco lepší, ale ne skvělý, dneska sem na to 3 hodiny dělal a zase komplikace, nainstaluju program nejde, spustím ho tedy z konzole, googlim hlášku za 10 minut, zpravím stáhnu nějaký balík, spustím nějaký příkaz na cmd. A tohle se děje velmi často. Třeba jen instalace Messengeru (SIM-Im po minimalizaci zmizí kamsi do pryč, Kopete se nepřipojí na Yahoo, tak se zkonšil Pidginu) a Skypu byla komplikovaná s IM-history sem vůbec neuspěl, chyběla mit nějaká QT3 knihovna a zdá se že pod 64 bit asi neni..
    Virtual Box chtěl naskočit, protože se spouštělo kvm, ale procesor podporu virtualizaci a kvm to asi proto nainstalovalo..

Prostě každá blbost je problém, zbytečně.. Mě sice většinou baví si s tim hrát, ale ta moje praktická část mi říká, že celek není příliš user-frendly.. a to systém pro našence a nebo někoho kdo rád prohrává..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: Asi seš náročnej, ale to já sem taky..
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: Nevim o jakym konfiguraku mluvis, dnesni xorg.conf ma par radek a autodetekci skoro vseho, obecne nabehne i bez jakyhokoliv konfiguraku. Jo, povazuju to za spatny, klasicky 500 radkovy X11.conf byl mnohem vychytlejsi, pac v nem bylo vsecko na ocich a jeden nemusel dohledavat jak se konfiguruje ktera blbustka, jiz do toho distribucniho autori nedali. Tady se dostavame ke krasnemu rozdilu mezi registry a obecnym unixovym konfigurakem - samodokumentova(tel)nost. Zatimco u registru vis vesmes kulovy k cemu jsou dobry a co znamenaj hodnoty v nich napsany, je jen malo beznejch unixovejch sluzeb aplikaci ci nastroju, kde tuto moznost nemas a obecne jsou to nastroje wokeniho typu ala firefox, kde, openoffice...
    Jde o dusledek a "je pomerne normalni" neni argument. Az bude pomerne normalni skakat z oken, porad to nebudu za argument povazovat. Pidil jsi se po svem problemu, nebo to aspon pusobilo tim dojmem a ja se ti pokusil vysvetlit, ze ten problem vznika nekde jinde, coz pak implikuje i mozne cesty reseni.
    Linux uz bohuzel skoro kazdy pouziva a ten system podle toho vypada - ma X komercne vymrsenejch mutaci s tisici wokenimi chybami a vyvoj jadra jde uz nekolik let spise do pekel nez dopredu. Nicmene pro mne je to stale relativne dost pouzitelne prostredi, ver, ze vuci linuxu mam radu vyhrad, ktere bys mel pochopit jako vyhody:
    - smeruje se k unifikaci hromady veci, ktery nikdy unifikovany byt nepotrebovaly.
    - uzivatele se uci klikat v tom ci onom wizardu te ci one distribuce a nakonec skonci v uplne stejnem zamku jako s widlema, kdy nic jinyho ovladat nedovedou.

Ne linux rozhodne neni uzasnej, jen nabizi v dnesni dobe nejrozumnejsi pomer naroku na spravu a uzivatelskych moznosti pri dostatecnem objemu druheho.

Dobra, pak se ale nebav o OS, ale o desktopu. Svazanost desktopu a OSu je vicemene velmi ridka, tyka se jen par systemu (a desktopu). Navic pod woknama by mely fungovat KDE4 :)

Hm, semtam sahne a odinstaluje antivir je v pripade woken skutecne dost zasadni rozdil; nicmene pomalu dochazim k zaveru, ze ani s tema woknama toho asi tolik nedovedes, protoze nektery veci nezvladas posuzovat.

To je racionalni pristup, jen je potreba si uvedomit, ze v linuxu budes stale resit tentyz problem, ktery resit nechces - tedy cist logy a na jejich zaklade premyslet a konat. Jo, malem bych zapomnel, este budes cist manualovy stranky, coz je mnohem vetsi nuda - jsou porad stejny.

Ta debata odstartovala tim, ze se ti tu postupne rada lidi vice ci mene ucelene snazila pomahat s problemem a tys mel neustale hromadu kecu o narocnosti trivianich kroku. Tak jsme se ti pokusili otevrit ocicka tim i onim smerem a ukazat, ze ten linuxovej/unixovej svet je trochu jinej, ma jiny pravidla a jiny vyhody. Kdyz si to dohledas, skutecne se jedna o prubezny fork reseni tvych problemu s 3D akceleraci a pokud se chces ucit a chybi ti zaklady, pak bud rad, ze ti tady servirujem, vnimej, absorbuj.

Mozna je to jeste o jedne veci - u woken obvykle na svou otazku cekas jasny krok-za-krokem navod jak ucinit akci A za okolnosti O ve verzi systemu V. Na unixu ti nikdo takovy navod obvykle nenacpe, protoze te chce naucit tento problem resit systemove, obecne, i propriste, az tu nebude a ty budes na problem sam. Tedy unixari te radi neco nauci, ale velmi neradi resi cizi problemy.
    KAERO
    KAERO --- ---
    RUTHAN: nesouhlasi? ZBYNEK a FAJL pisou ze nvidiacky nepadaj. ano, to je pravda, ty temer nepadaj, ale sem tam zapomenou nejake okno, coz je celkem pruser. po pul roce jsem to s nima vzdal. A ARIAEL zbytecne provokuje a nabizi virtualni plochy primo od M$, coz je vysmech, u tech nejde skoro nic nastavit. Nejlepsi soft na to je virtuawin. Ale ani tak neni dokonaly, a autor travi spoustu casu tim, aby vymyslel vsechny mozne vyjimky pro hromadu programu, co virtualnima plochama nespolupracuji.
    QUICK
    QUICK --- ---
    RUTHAN: to byl jen nevinny rejp :) Ja jsem hodne klavesoidni, takze cokoliv, kde nemusim pouzit mys je pro me plus. Delam vetsinu casu na notasu a trackpoint je sice supr, ale klavesnice je rychlejsi :)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    QUICK: To je částečně jako s tou CMD, né všude máš hned nainstalovanej Salamander a nebo TC.. Ano v Dosu sem bez toho nemohl žít, ale pak sem se to naučil a udělal si pár chytrejch toolbarů a pak mi přišlo, že TC akorát zbytečně zabírá moc místa na screenu a používám ho hlavně jako nouzovýho FTP clienta..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: Grafárna problém - tohle zase bude o tom, že se někam něco nenakopírovala a nebo nenapsala jedna řádka, což je problém Envy, ale to jen protože balíčkovací systém nemá ty ovladače pořádně podchycený, vyhodí uživateli 20 balíků s názvem Nvidia ať si kliká.. Kdyby to daly jako jeden komplet balíček a u ostatních by byl nápis staré nepoužívat a fungovala by to, tak možná..
    Nicméně o celej ten Xserver se svou detekcí HW, příšerným textovým konfigurákem je nějakej prohnilej a na bažině se staví špatně.
    K těm ovladačum, že se nedávaj zdrojáky je poměrně normální a taky je pravda, že investovat vysoký částky do spousty šílenejch Linuxovskejch né moc kompatibilních distribucí, jelikož majitelé většinou nemusí mít nejrychlejší herní kartu, protože jim tam hry za tak moc nefungujou neni zrovna moc rentabilní..
    Kdyby Linux byl natolik skvělý, že ho všichni budou používat, i NV se přeorientuje, bude muset, takhle si tažkej radši to pětikilo na OEM wokna k HW přilatí.

OS - já znám sice definice OS ty školně teoretický, ale tohle je ten výstup ta důležitá praxe..

Ten univerzální driver sem zkoušel až protože balíčkovací systém selhal.

Každý trochu advanced uživatel, sem tam úspěšně šáhne do registrů na tom nic neni, akorát díky větší uživatelské základně má tak 20x větší šanci, že mu někdo poradí.

Mam přístup je jednoduchý, účel světí prostředky, něco chci, tak za tím jdu.. A pokud to nejde nějakou pro mě snesitelnou cestou, tak si u toho produktu udělám mínus, pokud je mínusů moc poohlédnu se jinde..

Asi bych zanechal těchto až fanatických debat o skvělosti Linuxu a bal trochu konkrétnější, pokud máme problém a umíme konkrétně poradit, tak to uděláme.. a budeme hlavně řešit to spouštění Wokeních věcí pod Linuxem..
    QUICK
    QUICK --- ---
    RUTHAN: on nekdo pouziva explorer, nautilus nebo podobne? Jako, ze kdyz kopiruje, tak si otevres jedno okno s jednou slozkou, druhy okno s druhou a jdes pretahovat. Nebo jeste lepe ctrl+c, ctrl+v? :)) Hmm, to je teda vrchol ergonomie, to ti povim :D
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: Ale k těm plochám, zeptal sem si odstátých v Windows klubu a nesouhlasí s tebou..
    [ Windows XP (Whistler), Windows Vista (Longhorn) and Windows Server 2003 - Zkusenosti, rady a tipy... ]
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: Co je na tom slozityho? Ten OS nema ovladace pro tvoji bajecnou grafarnu jenom proto, ze vyrobce tve grafarny je presvedcen o tom, ze kdyby zverejnil drivery, zazaluje ho minimalne ATi a Intel (tehoz se boji ATi/AMD). Takze vyrobce tve jedinecne graficke karty vyrabi binarni bazmek, kterej kupodivu slape s sirokou radou linuxovych (a myslim ze i BSD) systemu. Vlivem tohoto stavu lze konztatovat, ze tvuj linux je z hlediska spolehlivosti skutecne do jiste miry priblizen woknum a jista podobnost v chovani by nemela prekvapit.
    Nicmene, zatim jsem se setkal se samovolne vzniklym problemem na Mandrive ci SuSe jen v minimu pripadu a vsechny byly oprene o to, ze uzivatel se rozhodl, ze v nejakem okamziku vi neco lepe nez system/driver. S Ubuntu nemam prakticky zadne zkusenosti, podle meho je to dost divna distribuce, kterou nikomu nikdy nedoporucuji - primarne proto, ze s ni moc do hloubky neporadim, kdyz se vysere neco specificky ubuntiho.
    Ja jsem proste v urcity okamzik na 3D akceleraci rezignoval (mam Matrox) a nemam s linuxem zadny problem (kdyz pominu to, ze polovina /usr svazku je v cudu po Xtem vypadku elektriky jednoho dne, ze cast /var svazku chybi od jedne snahy o nesmysl z me strany - presto system nabootuje a necha me udelat chroot do adresare, kde mam vcelku cistej stable debian). Opirat kvalitu systemu o rozchoditelnost 3dr party binarniho kousku na jedne konkretni inkarnaci je hodne mimozni.

Ta definice neni unixoidni a ani tehdejsi unix ji nenaplnoval dokonale. Ne, wokna ani tuhle tvoji definici (mimochodem je to definice uzivatelskeho rozhrani a s OS nema nic spolecneho) nenaplnuji - konfigurovatelna nejsou skoro vubec (vyzaduje instalaci rady addonu), intuitivni jsou do dost omezene miry, blbuvzdorna jsou, ale pokud se k nim chovas stejne jako k linuxu, neprojevi se to. Casova narocnost woken je ve strednedobem horizontu silena. Pokud je system schopen poznat, ze jsi neco nastavil spatne a este to za tebe sam opravuje, tak to je neco, co bych na stole nechtel a ano, mas pravdu v tom, ze je to jedna z vlastnosti, ktera mi na woknech vadila hodne.

Prestan userfriendly linux pomlouvat na bazi ubuntu, ses mimo. Dej si mesic s mandrivou, chovej se k ni jako fanda uzivatel (nerejpej se v ni) a pak muzes zacit placat.
    Z dalsiho odstavce je jasne patrne, ze od linuxu ocekavas, ze bude nefungovat stejne jako wokna - nejakemu hw nainstaluju konkretni ovladac - proc bys to delal? Ten system si najde ovladac v 99,9% pripadu sam bez tebe a kdyz to nezvladne, tak tebe klikaci nastroj nezachrani, to mi ver. Opetovne nevim jak ubuntu, ale debian, slackware, mandriva, suse, fedora i centos jsou v tomto ohledu uplne jinde nez widle, do kterejch se musi nacpat milion driveru, aby vubec zacaly byt pouzitelne nektere periferie. A to nemluvim o tom, ze s Vistou radu hw proste nerozchodis, napr starsi tiskarny.
    Hloupe bridgovani dvou adapteru je neco, co by bezny uzivatel rozhodne delat nemel a pokud uz ten uzivatel dokaze dohlednout vsechny potencialni problemy takoveho napadu, zvladne i ty dve trivialni radky na konzoli - kdyz pominu, ze asi vsechny userfriendly distribuce na to maji podobne klikatko jako widle.

No vidis to, ja mel Vistu v (na wokna) pouzitelnym stavu (ala w98/nt4) behem 5 minut a nic jsem kvuli tomu stahovat nemusel. Je fakt, ze ani jednu ze zminenych aplikaci k nicemu nepouzivam, takze to asi neposoudim, nicmene pokud je rovnas proti pruzkumnikovi z woken, tak vedou - jsou intuitivnejsi, minimalne konqueror - uz asi dvakrat jsem jej na neco pouzit zkusil.

2 roky wokna vydrzej, pokud se z nich nemuze na internet celkem snadno. Jinak je rychlostni rozdil uz po pulroce nesnesitelnej. Tot ma zkusenost s kancl kompy (XPsp2), kde mely admina kvuli jedinecnemu bankovnimu systemu Geminy...

No jasne, bezpecnost hod za hlavu, stejne uz jsi vsechny citlive informace ze sveho kompu zverejnil na facebooku... OS na XBOXu jsou uplne normalni wokna, ktery maj zvenku trosku jiny api. Podobne jako dnesni windows mobile jsou normalni wokna, ktery maj zvenku trosku jiny api. Ano, i v jadre je tam rada drobnych rozdilu, nimene to je dano uz tim, ze mezi verzi home a advanced datacenter server je tech rozdilu podobne mnoho - proste ten system neni skalovatelnej uzivatelem.

Zlodeje casu si z nej delas jen ty sam, uz z toho jak pristupujes k problemum je to patrne. Nejdriv do systemu nacpes 3D driver mimo balickovaci system a pak nadavas - pritom sam priznavas, ze balickovaci system ti driver nabizi, jenze tys vedome zkousel nainstalovat driver, ktery zjevne tvou kartu nepodporuje, ale je novejsi. Ten driver ti pri instalaci jiste napsal, ze nenachazi zadnou podporovatelnou kartu, jenze tys vynutil pokracovani. Co vic pro tebe ta vec este ma udelat? Vadi ti, ze te neposle s debilnim napadem do zelenyho hajicka jako wokna? Vadi ti, ze ten system z tebe nedela debila a predpoklada, ze kdyz neco vynutis, tak vis co delas?

Vazne mi prijde, ze k linuxu pristupujes hodne ofenzivne, ale nejsi v pravu, protoze mu delas veci, ktery by ten beznej user nedelal a pak se divis, ze znalostma nestacis na dusledky. Trosku mi to prijde jako bys vzal registry, rucne je prosel radek po radku a smaznul vsecky, ktery ti prisly z nejakyho duvodu divny - to by ty wokna asi taky nezvladly dvakrat s nadsenim. Dodam, ze editaci registru jsem nekolikrat do roka nucen se venovat a ackoliv se v nich pohybuju vicemene jen na bazi prohledavani, mivam obvykle uspechy a dociluju veci, ktere si tam beznej user nenaklika kdyby se zblaznil - konkretne naposledy to byla rucni deinstalace nod32 blbe aktualizovanyho na eset smart security (coz je podle popisu vyrobce nova generace nod32), obeslo se to bez jedinyho problemu, jediny nadbytecny pusteny sluzby, jediny chybovy hlasky; operace trvala skoro hodinu, polovinu casu probihalo prohledavani registru - na linuxu bych proste smaznul S##nod32 z odpovidajiciho adresare nebo na to pustil konzolovy prikaz, pripadne si to naklikal jedinym kliknutim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam