QWWERTY: Je mi jasné, že jde o něco jiného, a nijak to nezpochybňuju.
Ale považuju za fakt, že pravidelné praktikování jakékoliv meditace má na člověka pozitivní vliv, a to prakticky od začátku, resp. už po velmi krátké době. A že začít nějakou techniku provádět, je velmi jednoduché. Zpočátku to taky může být velmi nedokonalé. Ale to nevadí, stejně to funguje. Zlepšení přijde časem, a s ním i lepší výsledky.
Pokud vím, tohleto plně prokázala materialistická věda, co se týče zdravotních a psychologických účinků, že prostě meditujícím lidem se objektivně i subjektivně daří lépe.
Samozřejmě duchovní pokroky takto snadno měřitelné a hodnotitelné nejsou.
Věřím tomu, že v podstatě kdykoli se člověk přiměje ukáznit se, zklidnit a něčemu pravidelně věnovat, už to samo o sobě vede k jistému duchovnímu pokroku, dokonce i když na té činnosti povrchně nic duchovního nebude ;)), naučí svou mysl, aby trochu dělala něco, co on si přeje, místo aby jen lítala kolem a mávala s ním ;)
Takže prostě, přijde mi důležité uvádět na pravou míru rozšířenej omyl, že meditovat je strašně složité, člověk se to učí roky a možná za další roky mu to přinese nějaké věci, které si běžný člověk neumí představit k čemu jsou ;)
Není to pravda, je to úplně nejzákladnější, normální přirozená aktivita, která se učí snadno, funguje hned a vede k bezprostřednímu zlepšení denního života.
(což je první stupeň všeho toho dalšího, k čemu může vést....protože trable v denním životě jsou většinou způsobeny právě neukázněnou a neklidnou myslí.....)
Napadá mě přirovnání, jistě pro někoho extrémní, ale podle mě trefné.
Je to, jako by někdo nechtěl zkusit běhat, protože je bez kondice, dýchavičný, a ví že poběží pomalu, uběhne pár set metrů....a natrénovat na maratón by mu trvalo třeba dva roky. Což vypadá, že nemá cenu.
Kde ale vzal tu představu, že cokoliv menšího nemá cenu?
V praxi je to tak, že pokud se člověk jednou sebere a jde si zaběhat, i když jeho kapacita je nepatrná a uběhne opravdu s maximálním úsilím 300m parkem, krásně si protáhne tělo, dostane úžasnou kyslíkovou lázeň a vyplaví moře endorfinů :) Pokud tuto "legrační" aktivitu bude opakovat denně, zjistí po týdnu, že se celkově cítí mnohem lépe. Jeho dechová kapacita, rychlost a uběhnutá vzdálenost se bude zvyšovat, ale hlavní je to, že bude v pravidelných intervalech dělat svému tělu, mozku i duchu velice dobře, a to se projeví v celém jeho životě. (vlastní zkušenost ;)....začala jsem kdysi jako bývalý astmatik zadýchávající se do sebemenšího kopečku)
A takhle vypadají začátky kdečeho dobrého, užitečného a vysoce smysluplného. Člověk začne od začátku, a už to je dobré. Když pokračuje, je to časem ještě lepší :)