LONESTAR: drobným problémem přístupu "volební právo jen pro ty, kdo na daních odvádějí víc než kolik dostávají na dávkách" je, že se to může velmi snadno zvrhnout v oligarchii. Stačí, aby v době například hospodářské krize, kdy nezaměstnanost vyskočí k 15% a tudíž je od volebního práva dočasně odříznuto větší množství lidí, získal moc někdo, kdo sníží daně a zvýší dávky (úmyslně) -- pak v dalších volbách díky tomuto dočasnému kroku zůstane ještě více lidí bez volebního práva (snížením daní a zvýšením dávek se zvýší procento lidí, kteří na dávkách dostanou víc, než kolik odvedou na daních), takže v příštích volbách volí už jen "vyšší střední vrstva/třída". A ta po drtivém vítězství schválí nějakou obdobu "vedoucí úlohy jedné strany".
Zkrátka -- není to Vláda lidu, pokud několik desítek procent lidu vyblokuješ umělými podmínkami. Krom toho nějak nevím, kde kdokoliv dospěje k názoru, že matka s dvěma dětmi, kolem kterých celé jejich dětství poctivě skáče, to má v hlavě srovnaný hůř než osmnáctiletý frikulín pomáhající Provident Financial ulovit další hloupou ovci na 300% úrok. Podle Jocha je vhodné, aby frikulín volební právo měl a matka, která už poznala, že bez vzájemné ohleduplnosti a tolerance se "požereme", a která v tomto duchu děti vychovává ABY Z NICH DALŠÍ FRIKULÍN NEBYL, ho mít nemá.
===
K zamyšlení: V roce spuštění kupónové privatizace mi bylo 13, mému nejstaršímu bratrovi 18. On díky tomu získal "zadarmo" akcie, já nic. Určitě každý znáte někoho, kdo v čase privatizace věděl, kde se nachází startovní čára tohoto "závodu", a díky tomu si vybudoval do začátku příjemný investiční polštář, který následně rozmnožoval. O tuhle příležitost jsem byl já svým "pozdním narozením" ochuzen.
Když pak přijde nějaký Joch a začne vykládat, že všichni jsme si rovni ve svých právech a povinnostech, mám chuť se zeptat, kde je kurva moje kupónová knížka. Proč někdo měl právo rozkrást si ze státního majetku, a já to právo neměl a nikdy mít nebudu? Kde je v tom jakákoliv spravedlnost?
Tohle je pramyšlenka za drtivou většinou "afirmativních akcí" atd. -- když se někdo narodí jako černoch, tak je prostě z historických důvodů - za které nemůže on ani "bílí" - handicapován. A my můžeme buďte stovky a tisíce let čekat, až se ten handicap "pozvolna rozpustí" za cenu milionů / miliard dílčích lidských tragédií, a nebo můžeme udělat afirmativní akci, kdy nařídíme všem současně a s dočasnou platností "udělat prostor pro předvedení se" těm handicapovaným.
(Druhá světová válka byla paradoxně afirmativní akcí pro ženy-zaměstnankyně: pobyt mužů na frontách vedl k zaměstnávání žen ve fabrikách a ukázalo se, že tu práci zvládají srovnatelně dobře s muži.)
Čekal bych, že tohle bude vzdělaný člověk jako je Joch chápat.