• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    "Nová" politická strana... Dobrá, špatná?



    Volby do krajských zastupitelstev 2012

    rozbalit záhlaví
    CROSS
    CROSS --- ---
    ALCATOR: to je demagogie; pravidla stanovuje zakon. Stat nemusi provozovat uplne kazdy business jen proto, aby garantoval, ze to bude fungovat; navic v pripade sluzeb poskytovanych statem je to casto spis naopak - jsou mene kvalitni, provozovany mene efektivne, pokud vubec.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ALCATOR: Sracek typu SAW bych se neodtknul ani vidlema, diky.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    DOCKINEZ: Koukni se na šestej díl horrorové série SAW:

    - "Vaše pojišťovna, u které jsem pracoval a u které jsem poctivě 15 let platil pojistné, mi teď odmítá krýt náklady na operaci, kterou potřebuji k přežití. Bez té operace zemřu!"
    - "Ano, museli jsme to odmítnout, protože vaše pojistná smlouva není platná, protože jste zamlčel, že jste v 10 letech prodělal extrakci zubu."
    - "Cože? Jak to s tím souvisí? Mám rakovinu, ne problém se zubama!"
    - "No, jak jistě víte, extrakce zubu může zanechat drobné ranky, těmi může do těla vniknout otrava, a ta může způsobit rakovinu. Kdybyste uvedl, že jste prodělal tu extrakci, museli bychom tomu přizpůsobit pojistnou částku..."
    - "Právě jste nade mnou vynesl rozsudek smrti!"

    Takhle by to, obávám se, dopadlo, kdyby zdravotní pojištění byla čistě soukromá aktivita a ne státem nařízená a zaručená věc.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DRUSS: Souhlasím, bohužel to vypadá, že dopad bude spíše takový, jako signalizuji já.

    Už jsem to psal 10x. Moc rád vám všem dám za nějaký čas za pravdu.
    CRANK
    CRANK --- ---
    DRUSS
    DRUSS --- ---
    THE_MIRACLE: Jen ještě jedna poznámka :-) Toi nařízení s 10% se netýká platů, ale celkového objemu prostředků na mzdy. Tedy

    1) není nutné brát všem
    2) pokud nejsou prostředky na mzdy čerpány plně (například pokud nejsou naplněna všechna tabulková místa, nejsou vypláceny všechny prostředky na odměny až do mrtě a podobně), tak je možná i situace, kdy se mzda nesníží nikomu
    3) pokud dojde k úspoře skrze propuštění části zaměstnanců, kteří nejsou potřeba, či snížení úvazků zaměstnancům, kteří nejsou třeba na plný, dosjde k ůspoře tímto způsobem a mzdy se snižovat opět nebudou (a skoro všude ve státním sektoru je přehršel zbytečných lidí, stačí se podívat, kolik se nesmyslně zaměstnává sekretářek, asistentů a tajemníků, kteří nejsou mnohdy třeba (mnohdy samozřejmě jsou velmi třeba))

    Celkový dopad tedy je v rukou člověka, který vede danou organizaci, například ministra v případě ministerstva a pod. Výsledný stav je nejistý, nelze říct, že všem se sníží platy.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DRUSS: hele, ja jsem pro vsechno, co povede k tomu, ze budou lidi ohodnoceni podle toho, co delaji a spravedlive. Tim dojde k prirozene ociste od lidi, kteri to delaji blbe. Na tom se zrejme shodneme. Ja jsem jen proti tomu jit cestou, ze se vsem snizi platy. A uz fakt dost.
    DRUSS
    DRUSS --- ---
    THE_MIRACLE: Jenom teda, nemám to čas celý číst, ale jestli to chápu správně z posledních příspěvků, nelíbí se ti redukce tabulek. Proč vlastně tabulky nezrušit úplně? Vždyť jsou k ničemu. Jaký je problém v tom, smluvit si v případě, že je zaměstnavatel stát, kraj, obec a pod mzdu stejně, jako si ji smluví kdokoli jiný v soukromém sektoru? Tam přeci tabulky taky nejsou potřeba. Tabulky jen deformují trh práce a zabraňují efektivnějšímu ohodnocení... Nezůstal bych u procentuální redukce základů a ponechání větší volnosti u osobního ohodnocení, prostě bych celý ten systém vzal a hodil do koše :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE: Ale ty nediskutujes, to je ten problem. Ty jen tak placas a nepremyslis. Takovi ani presvedcit nejdou (ted pomijim skutecnost, ze te tu nikdo nepresvedcuje - mysli si co chces).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Jinak diskuze uz ztraci smysl, evidentne me nepresvedcite a ja vas taky ne. Uvidime, co udela cas.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DOCKINEZ: ale nic... spis sem si z toho delal prcu... ale to je fuk.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: Uz jsem to rikal... problem je v tom, kdo o tom bude rozhodovat. A konkretne u hasicu to snizuji vsem, co slouzi...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE: Nesmysl. Proc bys mel prob-ha platit u doktora celou castku? Si myslis, ze stat = pojisteni?

    Ach jo, bud jsi fakt hloupouckej, nebo nemas zajem o diskuzi a placnes vzdy prvni blbost, ktera te napadne.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    THE_MIRACLE: Ale k tomu právě spěje to snížení základů ( nehodnotit odkafovaný roky), ale přidat na odměnách/prémiích je-li ten člověk důležitej/potřebnej pro stát, přeci .).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    DOCKINEZ: V první chvíli jsem si myslel, že to je pěkná blbost, ale víš, že s tebou souhlasím? Bylo by to ideální. Nemusely by se platit skoro žádné daně, když bys šel k doktorovi, tak by sis holt zacvakal celou částku. Nebo bys naboural, oni by tě vystřihali a pak by přišla fakturka na 30000,-. Úředničina by byla outsourcingovaná... To není špatná myšlenka... Takový přesný opak komunismu... místo znárodnění, deznárodnění :)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: To je omyl, mě se to tento rok netýká... Mně se dotýká to, že stovky zbytečných pozic ať v státním, nebo soukromém sektoru jsou přeplacené, a lidi, kteří dělají náročnou a potřebnou práci jsou neustále ubíjeni. To se mě dotýká.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE: A to by bylo nakonec jenom dobre.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: fajn, když chceš jít pořád hloubš, bůh ví, kde bychom byly, kdyby ty výdaje takové nebyly... možná by dnes nebyly žádní státní zaměstnanci...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    TLAMPAC: Presne tak. Ryba smrdi od hlavy a pokud by se politici chovali fer, urcite by se dal vymyslet nejaky rozumny system, jak dosahnout cile ve spolupraci statniho a soukr. sektoru. Bohuzel tomu tak neni. Lide jsou otraveni, demotivovani a prace je nebavi. Je se cemu divit?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: A jinak tomu neverim, myslim si ze tady se rozkradlo mnohem vic, nez si jsou nekteri z vas ochotni pripustit. A deje se tak porad dal...
    TLAMPAC
    TLAMPAC --- ---
    FIONOR: souhlas, mandatorní výdaje jsou hlavní problém ropzpočtu a měly by se řešit prioritně, ostatně samotné zajištění deficitu rozpočtu také spadá do mandatorních výdejů (pokud vím).

    Škrty mezd státních zaměstnanců a omezování sociální politiky jsou ale taky politické témata a ve světle všeobecné korupce asi dost ztrácí legitimitu v očích těch, na které dopadne.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: kdo tu politiku stanovil?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam