HYENA: Tech 5 kg si myslim, ze to zvlada pojmout. Pri hliniku o objemu 1,5 l si nejsem jista kolik to da na vahu, ale odhadem se domnivam ze mnohem mene. To si ovsem muzes spocitat. Pri liti jak hliniku, nebo bronzu pocitej ze chces + 2/3 vahy odlitku pro nalitky a vtokovou soustavu. Zvlast kdyz zatim experimentujes. V tomto zase hraje roli tloustka sten material. Daji se delat osery na udrzeni teploty nalitku, diky cemuz potrebujes mene materialu, ale pro zacatek je jednodussi se drzet toho mene komplikovaneho. Nevim jaky jil budes brat, ja jsem zvykla na bentonit, nebo na bronz jsme pouzivaly rajecky zeleny pisek. Ja bych treba pro formovani do pisku v improvizovanych podminkach moc nesla. Spis bych dala smes sadry s antukou.
Ja jsem ale malo pank v tomto. Pisek na liti za syrova se potrebuje urcitou dobu zpracovavat idealne v kolovych misicich. Ty mas nejakou alternativu?
Ja bych asi dneska vec udelala dvema zpusoby. A) sla bych k nekomu do slevarny a udelala to tam, nebo B) doma bych si udelala kokily a zavezla je do slevarny. Ty to hadam chces vse doma, cemuz rozumim. Asi jsi spravny blazen :)
Ad hlinik: uplne nevim jake vlastnosti ti prinese miseni materialu. Je potreba vedet jak tenke steny odlitku napr budes mit vzhledem k zabihavosti. Disky kol budou mit dost slusne vlastnosti. Nedavala bych k tomu ani zadny jiny material, aby si zbytecne material nedegradoval. Uz jen tim, ze se pretavuje ztraci vlastnosti. Zbytky z obrobku bude nejmene zadouci kvalita. Jednak to vnasi do taveniny vice vzduchu a jednak i nejake oleje hadam.
Zase je vhodne si uvedomit jake vlastnosti vyzadujes od odlitku. Podle toho vol material. V tabulkach si najdes hodnoty. Je dobre si uvedomit, ze material na odlitky ma jine vlastnosti nez material stvoreny k obrabeni. Casto je to o obsahu kremiku. Proste bych asi to miseni materialu zkousela na nenarocnem odlitku, treba popelnik ;)
Ten vetsi kelimek jsem prehlidla. Za ty penize super :) na tech 1,8 l je to ale male.
Jo a koroze. Do tavicicho kelimku idelane bez koroze. Dela to v materialu hrozny bordel. To jednoho nasere, kdyz to celkem vyjde a najednou se ti tam objevi vada.
Souhlasim, ze grafitovy je fajn. Je stabilnejsi, nemisi se ti tolik do taveniny. Jen si u nej stoji za to davat pozor, at se neotukne.
V marketu ve meste toho hadam moc nenajdes. Asi by si mel nejvyhodnejsi si vse nechat dorucit a to uz ti muze byt jedno odkud...
Tak jsem napnuta, jak budes postupovat dal. Drzim palce a dekuji za oziveni :)
Jinak pis, pokud pisu odpoved nejak blbe.