• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ERIDANISlévárenství
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: Tech 5 kg si myslim, ze to zvlada pojmout. Pri hliniku o objemu 1,5 l si nejsem jista kolik to da na vahu, ale odhadem se domnivam ze mnohem mene. To si ovsem muzes spocitat. Pri liti jak hliniku, nebo bronzu pocitej ze chces + 2/3 vahy odlitku pro nalitky a vtokovou soustavu. Zvlast kdyz zatim experimentujes. V tomto zase hraje roli tloustka sten material. Daji se delat osery na udrzeni teploty nalitku, diky cemuz potrebujes mene materialu, ale pro zacatek je jednodussi se drzet toho mene komplikovaneho. Nevim jaky jil budes brat, ja jsem zvykla na bentonit, nebo na bronz jsme pouzivaly rajecky zeleny pisek. Ja bych treba pro formovani do pisku v improvizovanych podminkach moc nesla. Spis bych dala smes sadry s antukou.
    Ja jsem ale malo pank v tomto. Pisek na liti za syrova se potrebuje urcitou dobu zpracovavat idealne v kolovych misicich. Ty mas nejakou alternativu?

    Ja bych asi dneska vec udelala dvema zpusoby. A) sla bych k nekomu do slevarny a udelala to tam, nebo B) doma bych si udelala kokily a zavezla je do slevarny. Ty to hadam chces vse doma, cemuz rozumim. Asi jsi spravny blazen :)
    Ad hlinik: uplne nevim jake vlastnosti ti prinese miseni materialu. Je potreba vedet jak tenke steny odlitku napr budes mit vzhledem k zabihavosti. Disky kol budou mit dost slusne vlastnosti. Nedavala bych k tomu ani zadny jiny material, aby si zbytecne material nedegradoval. Uz jen tim, ze se pretavuje ztraci vlastnosti. Zbytky z obrobku bude nejmene zadouci kvalita. Jednak to vnasi do taveniny vice vzduchu a jednak i nejake oleje hadam.
    Zase je vhodne si uvedomit jake vlastnosti vyzadujes od odlitku. Podle toho vol material. V tabulkach si najdes hodnoty. Je dobre si uvedomit, ze material na odlitky ma jine vlastnosti nez material stvoreny k obrabeni. Casto je to o obsahu kremiku. Proste bych asi to miseni materialu zkousela na nenarocnem odlitku, treba popelnik ;)

    Ten vetsi kelimek jsem prehlidla. Za ty penize super :) na tech 1,8 l je to ale male.

    Jo a koroze. Do tavicicho kelimku idelane bez koroze. Dela to v materialu hrozny bordel. To jednoho nasere, kdyz to celkem vyjde a najednou se ti tam objevi vada.

    Souhlasim, ze grafitovy je fajn. Je stabilnejsi, nemisi se ti tolik do taveniny. Jen si u nej stoji za to davat pozor, at se neotukne.

    V marketu ve meste toho hadam moc nenajdes. Asi by si mel nejvyhodnejsi si vse nechat dorucit a to uz ti muze byt jedno odkud...

    Tak jsem napnuta, jak budes postupovat dal. Drzim palce a dekuji za oziveni :)

    Jinak pis, pokud pisu odpoved nejak blbe.


    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    JAKES: indukce zere
    JAKES
    JAKES --- ---
    Jestli máš cnc, alespoň ze začátku, Velké Hrubé Odlitky.
    Doděláš na cnc.
    Tj. stačí Ti obyčejný jemný křemičitý písek.

    Jaké video, na YT jsou jich mraky ...

    Umíš-li trochu s elektronikou, indukční pec ?
    HYENA
    HYENA --- ---
    Žádný šperky :) já se teda rozepíšu

    Bydlím v lese a mám to do civilizace daleko + nemám čas ani chuť jezdit do marketů pro cokoliv. No a hlavně mě baví ty věci vyrábět. Mám asi 30kg odřezků hliníkových profilů, nějaký disky z auta, desky ze 7075 (boží matroš kdyby tak nekorodoval), 6063 a podobně. Mám CNC frézku (na výrobu kopyt a truhlářskejch šablon super, občas frézuju hliník a měď), takže odřezky a zbytky sypu do barelů (když vim, co to je tak rozděluju i podle složení). No a je mi líto to odvézt do sběráku když si z toho můžu něco udělat. Pořád potřebuju různý držáky, nástroje a stíněný krabičky na elektroniku (outdoor, takže musí něco vydržet a to se neprodává nebo je šíleně drahý). Kýbl mosaznejch hylzen, co nacházim detektorem po rusákách v lesích kolem...

    Písek zkusím jemnej křemičitej podle YT návodu s jílem. Uvidím, jak to bude fungovat.
    Pec zkusím zatím z vysušenýho květináče než začnu řezat šamotky.

    Našel jsem i vetší kelímky, třeba poslední z tohohle seznamu
    https://advantage-fl.cz/...aveni/spotrebni-material/grafitove-kelimky/grafitovy-kelimek-pro-el-pec-2
    Jenže těch 5 kilo... prům 125mm s výškou 150mm mi vychází objem 1,8l (kdyby to byly vnitřní rozměry ve tvaru válce) takže to je váha toho kelímku a vnější rozměry? Největší díl, co už teď vím vím, že bych chtěl odlít a následně obrobit je středovej díl kladkovýho luku co bude mít skoro 1,5l. Ale dejme tomu, že tak velký kusy bych lil třeba z hasičáku, budou to jednotky kusů. Malejch věcí řekněme do půl litru objemu bych lil mnohem víc.

    Co jsem koukal na videa, tak ten grafit hrozně chválí, co vydrží. Jestli dá 100 tavení hliníku, tak těch 8 stovek klidně obětuju.

    Každýmu připadá, že si všechno představuju jako hurvínek válku. A má pravdu, jinak bych ale nikdy nic neudělal. Detektor kovů jsem si taky kompletně vyrobil a kamarád s mašinou za 30k dostává na každý vycházce dost na prdel. Kladkovej luk kromě tětivy (první jsem si radši nechal uplést, abych viděl, jak to má a může vypadat) - ten potřebuje ještě hodně úprav, ale to je vždycky, když si to děláš celý sám. Jakmile toho hurvínka někdo vysloví, beru to okamžitě jako výzvu :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: Pokud by si chtel delat neco vetsiho, nez sperky, tak jsem jen letmo nasla nabidku teto firmy. Aktualne nemam prehled jak to je s cenama a ani stavem, kdo kde co ma. Grafitove kelimky jsou drahe, nepohrdla bych ani keramickym. Prvne bych se ale zkusila zeptat slevaren v okoli, jestli neco nevyrazuji.
    Kontakty – SEEIF Ceramic, a.s.
    http://ceramic.cz/cs/kontakty/

    Kdyby si neuspel, rekni mi, zeptam se spoluzaka, jestli neco nemaji...

    Super, nekdo to tu uzivil :D
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HYENA: jak velkou vec chves vyrabet? Z tech odkazu to vypada spis na sperky.

    Pisek chces na vyrobu forem,nebo utesneni samotek, nebo na co?
    JAKES
    JAKES --- ---
    HYENA
    HYENA --- ---
    Koukam ze je to tady dost mrtvy, ale kde jinde se zeptat :)

    Na YT jsem videl nejaky videa o liti hliniku, mosazi a medi doma. Chtel bych to vyzkouset, ale jsem schopnej sehnat jenom PB s horakem a samotovy cihly. Kde u nas v kocourkove koupim grafitovej kelimek a pisek? Idealne nekde mezi Mladou Boleslavi, Jicinem a Libercem?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    ANYSKA: tahle diskuse je mrtvá. Vůbec se jí nevenuji a ve slevarne už nepracuji...
    ANYSKA
    ANYSKA --- ---
    Ahoj, pokud se tu někdo pohybuje, mám tady na vyplnění dotazník týkající se digitalizace, robotizace, automatizace výrobních firem. Nejlépe, když vyplní manažeři podniků.
    Zde link na Google formulář: http://bit.ly/2oD1m7H
    Mooooc by mi to pomohlo :) Díky!
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    V 8:00 hod před muzeem!
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    super, jdu na 6 do prace, takze kdykoli pred tim :-)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Takže exkurze možná ve čtvrtek! V kolik se sejdeme?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SAJFA: Pondělí nevychází, nikdo mi neodpověděl. Zkusím zítra přes den dát další info.
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    ERIDANI: hehehe, děkuji. co treba v pondeli? (muzea snad nejsou jak hrady...), pripadne v utery ale idealne dopoledne ci v brzke odpoledne.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Tedy, kdo má zájem jít na exkurzi do Technického muzea a podívat se na výrobu forem, případně lití, nechť mi sem co nejdřív napíše, že chce.

    Musíme to stihnout během nastávájícího týdne, neb v sobotu jedu pryč na hódně dlouho:)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Připomínejte mi, že mám dostát svého slibubububu!
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SHEALA: Ten který ví proč, tak mi to řekne:)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ERIDANI: Skoda to je. Ale bohuzel, tehle veci co se nerika je cim dal tim vic, stejne jako chlap co te neche ti nerekne duvod proc te nechce :-)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SHEALA: To je škoda, že neřeknou. Je to dle mého názoru celkem důležitá věc, aby člověk mohl svoje nedostatky vylepšovat, nebo lépe řečeno eliminovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam