Žádný šperky :) já se teda rozepíšu
Bydlím v lese a mám to do civilizace daleko + nemám čas ani chuť jezdit do marketů pro cokoliv. No a hlavně mě baví ty věci vyrábět. Mám asi 30kg odřezků hliníkových profilů, nějaký disky z auta, desky ze 7075 (boží matroš kdyby tak nekorodoval), 6063 a podobně. Mám CNC frézku (na výrobu kopyt a truhlářskejch šablon super, občas frézuju hliník a měď), takže odřezky a zbytky sypu do barelů (když vim, co to je tak rozděluju i podle složení). No a je mi líto to odvézt do sběráku když si z toho můžu něco udělat. Pořád potřebuju různý držáky, nástroje a stíněný krabičky na elektroniku (outdoor, takže musí něco vydržet a to se neprodává nebo je šíleně drahý). Kýbl mosaznejch hylzen, co nacházim detektorem po rusákách v lesích kolem...
Písek zkusím jemnej křemičitej podle YT návodu s jílem. Uvidím, jak to bude fungovat.
Pec zkusím zatím z vysušenýho květináče než začnu řezat šamotky.
Našel jsem i vetší kelímky, třeba poslední z tohohle seznamu
https://advantage-fl.cz/...aveni/spotrebni-material/grafitove-kelimky/grafitovy-kelimek-pro-el-pec-2
Jenže těch 5 kilo... prům 125mm s výškou 150mm mi vychází objem 1,8l (kdyby to byly vnitřní rozměry ve tvaru válce) takže to je váha toho kelímku a vnější rozměry? Největší díl, co už teď vím vím, že bych chtěl odlít a následně obrobit je středovej díl kladkovýho luku co bude mít skoro 1,5l. Ale dejme tomu, že tak velký kusy bych lil třeba z hasičáku, budou to jednotky kusů. Malejch věcí řekněme do půl litru objemu bych lil mnohem víc.
Co jsem koukal na videa, tak ten grafit hrozně chválí, co vydrží. Jestli dá 100 tavení hliníku, tak těch 8 stovek klidně obětuju.
Každýmu připadá, že si všechno představuju jako hurvínek válku. A má pravdu, jinak bych ale nikdy nic neudělal. Detektor kovů jsem si taky kompletně vyrobil a kamarád s mašinou za 30k dostává na každý vycházce dost na prdel. Kladkovej luk kromě tětivy (první jsem si radši nechal uplést, abych viděl, jak to má a může vypadat) - ten potřebuje ještě hodně úprav, ale to je vždycky, když si to děláš celý sám. Jakmile toho hurvínka někdo vysloví, beru to okamžitě jako výzvu :)