• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ERIDANISlévárenství
    HYENA
    HYENA --- ---
    Koukam ze je to tady dost mrtvy, ale kde jinde se zeptat :)

    Na YT jsem videl nejaky videa o liti hliniku, mosazi a medi doma. Chtel bych to vyzkouset, ale jsem schopnej sehnat jenom PB s horakem a samotovy cihly. Kde u nas v kocourkove koupim grafitovej kelimek a pisek? Idealne nekde mezi Mladou Boleslavi, Jicinem a Libercem?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    ANYSKA: tahle diskuse je mrtvá. Vůbec se jí nevenuji a ve slevarne už nepracuji...
    ANYSKA
    ANYSKA --- ---
    Ahoj, pokud se tu někdo pohybuje, mám tady na vyplnění dotazník týkající se digitalizace, robotizace, automatizace výrobních firem. Nejlépe, když vyplní manažeři podniků.
    Zde link na Google formulář: http://bit.ly/2oD1m7H
    Mooooc by mi to pomohlo :) Díky!
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    V 8:00 hod před muzeem!
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    super, jdu na 6 do prace, takze kdykoli pred tim :-)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Takže exkurze možná ve čtvrtek! V kolik se sejdeme?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SAJFA: Pondělí nevychází, nikdo mi neodpověděl. Zkusím zítra přes den dát další info.
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    ERIDANI: hehehe, děkuji. co treba v pondeli? (muzea snad nejsou jak hrady...), pripadne v utery ale idealne dopoledne ci v brzke odpoledne.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Tedy, kdo má zájem jít na exkurzi do Technického muzea a podívat se na výrobu forem, případně lití, nechť mi sem co nejdřív napíše, že chce.

    Musíme to stihnout během nastávájícího týdne, neb v sobotu jedu pryč na hódně dlouho:)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Připomínejte mi, že mám dostát svého slibubububu!
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SHEALA: Ten který ví proč, tak mi to řekne:)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ERIDANI: Skoda to je. Ale bohuzel, tehle veci co se nerika je cim dal tim vic, stejne jako chlap co te neche ti nerekne duvod proc te nechce :-)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SHEALA: To je škoda, že neřeknou. Je to dle mého názoru celkem důležitá věc, aby člověk mohl svoje nedostatky vylepšovat, nebo lépe řečeno eliminovat.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ERIDANI: Nemusim mit pochopeni pro kazdeho ocasa, nezbylo by mi pak dost pozitivnich emoci pro ty, co si to zaslouzi anebo potrebuji. Kazdopadne je to muj pristup jak resit odmitnuti a zatim mi funguje ... Navic to pry ani neni zdravy. Jo oni k tomnu nic nerikaji, pokud nekohom odmitaji, je to bezna praxe.
    Kazdopadne s temi hudebnimi nastroji by to byl zajimavy napad. Holt se to chce uchytit do dobry firmy kde budou mit pochopeni :-)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SHEALA: Pokud by my šlo o řízení krystalizace zvukem, tak just ne.
    Jinak v továrně je celkem rambajz a nevadí to... Pokud by se měl dělat pokus, musel by být reproduktor vyústěn přímo do formy. Otázkou by zůstalo, zda by se forma nechala otevřená, uzavřená, naplnila po vrch, nenaplnila po vrch. Otázkou by bylo vše... Pokud by však mohl zvuk ovlivnit růst, tak by se mohly vyrábět hodně vyladěné nástroje.

    Smůla, že tě nevybrali. Možná dali přednost někomu rychlejšímu. Co ti k tomu překladu řekli? V dnešní době je lidí, co zvládají AJ na výbornou hromada, takže je konkurence veliká. Nezlob se na ně, měj pro ně pochopení:)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jo jen pro vasi informaci ti kokoti v ty agosce me nevzali. At si trhnou nohou :-)
    toz ty vykreslene zvuky jsou hezky, ale nepotrebujes spis se pri krytalizaci tehle mnohych efektu zbavit ?

    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Tak po dlouhé odmlce mne přes čumák přerazilo jedno téma, které mne napadlo na základě těchto videí. Jak jsme se bavili o té řízené krystalizaci, tak hudba, či zkrátka zvuk pouštěný při tuhnutí by mohla být jedna z dalších možností.

    [ ERIDANI @ PSYCHEDELICKÁ KAVÁRNA U STRÝČKA HALLUCINOGENA ]
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    JRXD: Začínám se tě bát:)) Šenberger byl můj vedoucí diplomky, chudák... Jeho svěřenci mi byly oporou a moc mi pomohli. On je taky zlatý člověk, byl na mne moc hodný. A dělá výborný guláš. Byl si někdy na historické tavbě? Jinak od tej vašej společnosti mám zprávu z Kurzu pro taviče litin, použila jsem z toho něco v diplomce.
    Takže ty jsi absolvent ze sedmnáctého patra?

    Pokud jde o EOP, tak je mi jasné, že mrtě problémů bude s technikou. Když jsem si pokoušela představit jenom to, jak někdo vymýšlí způsob, jakým vytvořit oblouk v peci, aby materiál izoloval, regulace posunu elektrody a navržení víka, tak mi to přišlo hrozně složité.
    Spotřeba podle toho co oíšeš vychází zhruba stejně na indukční peci, 600kWh/t. Dozvěděla jsem se ale další důležité informace, že spotřeba elektriky se dá regulovat velikostí pece, kusovitostí vsázky a zvolením režimu.

    No a to by mne zajímalo, jak je to s životností kyselé vyzdívky v EIP pro litinu. Nikde jsem nenašla konkrétní čísla a prý se v nějaké EIP opravuje po 80ti tavbách, což pro některé znamená málo.

    JRXD
    JRXD --- ---
    ERIDANI: v královopolské nedělám, ale něco málo společného s ní mám. Pro Odbornou komisi tavení oceli na odlitky při České slévárenské společnosti jsem dělal před 2 lety nákladové vyhodnocení režimu oprav vyzdívek EOP v šesti firmách a mezi nimi byla i královopolská. V komisi jsem pořád, ale v poslední době spíš jen jako pasivní posluchač příspěvků docenta Šenbergra, jeho svěřenců a dalších odborníků. Mimo to jsem dříve absolvoval praxi ve vítkovické elektroocelárně a vedení tavby na EOP tam na mě docela udělalo dojem.

    Paradoxně, ikdyž jsem dělal něco kolem vyzdívek, o snižování tepelných ztrát toho moc nevím. My jsme se izolací nezabývali, jen provedením a údržbou pracovních vrstev. Vím, že před nějakým tím rokem zdokonalovali izolaci na EOP v Třinci, jaký byl výsledek nevím. Někde to bylo publikováno, ale ten článek ani odkaz nikde po ruce nemám. Hodně prací, týkajících se snižováním tepelných ztrát, se teď spíš točí kolem licích pánví ve velkých ocelárnách.
    Každopádně snižování energetické náročnosti tavení na elektrických pecích se dnes dost řeší i z jiné strany. Při řadě šetření se přišlo na to, že pece v ČR mají často dost bídný technický stav elektrických a mechanických částí. Seřízením se podařilo snížit měrnou spotřebu el. energie až o 50 kWh/t tekuté oceli, s tím, že by měrná spotřeba EOP neměla překročit 600 kWh/t. Ale ve skutečnosti není výjimkou ani 1000 kWh/t. Taky energetický režim není vždycky optimální, ale v některých provozech se prostě neřeší.

    K vyzdívkám IP bych tady měl jeden odkaz, má to svůj původ taky ve zmíněné komisi ČSS: http://loser.webzdarma.cz/ip.pdf
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    JRXD: Během shánění jistých informací jsem se dozvěděla, že jedna slévárna na moravě vyrábí na IP s kyselou vyzdívkou. Mají však v plánu přejít na neutrální. Na název slévárny si nemůžu vzpomenout, vím že dělají i litinu. Slyšela jsem to jednou pouze tak mimoděk. Ale takových je víc. Používají se většinou v kombinaci s jinými agregáty.
    Snad neděláš v královopolské?:)) Tam mi bylo líto těch zaměstnanců. Ale na druhou stranu se tam asi dělalo docela dost zajímavých věcí a možná ještě bude.

    Co máš společnýho s pecemi?

    Před nějakou dobou jsem měla takové přání, aby byla sestrojena pec, která by spotřebovala mnohem méně energie, než je běžné. Jeden člověk kápl na jednu možnost snížení nákladů, pomocí menších tepelných ztrát. Nevím už kolik je to u obloukové pece, ale u indukční pece je využití 70%.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam