• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JEZINKABusking ::::::: Pouliční hraní
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    JAZZZ: Hm, ono je to dost komplexní záležitost, nebo tak mi to aspoň připadá. protože těch možností jak fenomén buskingu regulovat je celá řada a já nemám patent na rozum, abych jeden, ten svůj, teď prosazoval: právě proto by to chtělo opět nějakou skupinu, která by pražský buskery reprezentovala a případně i přijímala jejich návrhy.

    Protože třeba mě se líbí systém povolenek, neměl bych problém, kdyby si lidi chodili kupovat nějakou levnou povolenku k produkci, jak tomu je v jiných evropských městech. Ale na magistrátu jsme naráželi na hrozný odpor, že prý to nejde (vždycky bullshit důvody). Divný, že v Mnichově to jde a v Praze ne. Každopádně tohle téma názorově rozděluje i buskery, takže by to bylo dost výbušený.

    Ale podle mě by to dost pomohlo odfiltrovat takovou tu žebráckou produkci a kontrolovat, aby se dodržovaly nějaká pravidla hry. V Mnichově člověk musí prostě úředníkům zahrát, než tu povolenku dostane. Oni nijak nehodnotí styl a uměleckou produkci, dají to v podstatě všem, co hrají a jen to nepředstírají, mají v pořádku nástroje a je vidět, že nebudou nikoho otravovat. (a platí to jen pro centrum města, mimo centrum si může hrát kdo chce, nebo aspoň tak to platilo před několika lety, když jsem tam byl, tyhle věci se pořád mění)

    Honza Gregar, který organizuje ten festival Praha žije hudbou, zase sní o jakémsi systému povolenek nebo regulace pomocí telefonní aplikace. Což je podle mě hrozná blbost. Pirátům by se to možná líbilo: jenže to vytváří podle mě digital gap, existuje sorta buskerů, kteří prostě chytrý mobily nemaj a mít nebudou. Takže za mě bych třeba byl rád, aby piráti Honzu v tomhle neposlouchali :D

    Na čem se ale asi většina shodne, tak je to, že by se měla překopat stávající vyhláška. Tam je podstatný to, že
    1) zakazuje strašně moc ulic a míst v centru Prahy. Některý ulice, jako třeba Na Příkopě, by klidně mohly být povolené i pro hudební produkci, třeba bez zesilovačů (to na té ulici není slyšet už pár metrů od kapely) a třeba jen na omezený čas, třeba mezi 19:00 a 21:00, kdy jsou lidi z kanců, kteří si tam hlavně stěžovali, už doma.
    (A takových míst je víc)
    2) zakazuje plošně celou řadu nástrojů a to pod naprosto bullshit důvodama: například se tam píše, že se nesmí hrát na dechové nástroje,hrající vysoké tóny. Je vidět, že to psal někdo, kdo vůbec nerozumí muzice. I můj akordeon hraje vysoké tóny, to, že tam uvádějí hoboj, je úplně absurdní, z dechových nástrojů zrovna hoboj je docela tichý. Už takhle dostal pokutu člověk, co hrál na foukací harmoniku ke kytaře.

    plošný zákaz bicích nástrojů mě třeba taky přijde divný, chápu bicí soupravy, nechápu třeba cajon.

    Už totálně ujetý je nařídit používat dusítka trubkám a zařadit do žesťových nástrojů i saxofon (na ten se dusítko nepoužívá, takže je to taky totálně mimo, autor vyhlášky se těmihle věcmi dost zesměšnil).
    Další věc, která v té vyhlášce totálně vadí, je plošný zákaz zesilovačů. Mě taky strašně serou ti "indiáni" co si přinesou obří bedny a jsou slyšet přes tři ulice. Na druhou stranu, já mám malinkej zesilovač, kterým si jen přizvučuju harmoniku, abych za ní nemusel moc brát a nestrhl si záda, případně zpěv, abych nemusel řvát a hlubší hlas byl na ulici vůbec slyšet. Zesilovače do určitého výkonu nastavené na snesitelnou hladinu zvuku by neměly být problém.

    kokotina je zakazovat přímo vyhláškou používat předměty na místo hudebních nástrojů. kdybychom se potom řídili literou vyhlášky, nemohli by například vystoupovat skleničkáři: dneska by klidně hráčům na skleněný varhany mohl policajt na ulici napařit flastr, a ve správním řízení až 30 tisíc za porušení vyhlášky.
    Chápu, chtěli se tak zbavit lidí, kteří hrajou na kýble. No, to je trochu problém.

    Vůbec je problém jak definovat ideální hlasitost produkce. Snad by se daly i v centru určitě nějaký vhodný místa pro hlasitější produkci a jiná pro tišší, nevím. Dřív byl v textu té regulace nějaký počet Db, což je blbost, podle decibelů se řídit moc nedá. pak někdo navrhoval formulaci, že hluk hudební produkce nemá překročit hluk v místě obvyklý. to mě přišlo celkem šalamounský :D ale nevím, to je prostě potřeba nějak nastavit. Asi bych se kouknul, jak to mají v jiných městech na západě. Ono taky je problém, že lidé v Praze mají problém akceptovat hlasitější produkci, která v jiných městech projde bez problému.

    Levý a pravý břeh Vltavy mě osobně zásadně nevadí. Chápu ten důvod, že chtějí mít prostě aspoň hodinu vždycky úplný klid, bez toho, aby se na stejném místě točili muzikanti celý den. Některý města v jinejch zemích to mají taky tak. Já osobně s tím nemám problém. Ale samozřejmě je potřeba mít omezenou dobu produkce, hodina by měla každýmu stačit (čistý produkce, nez skládání a rozkládání nástrojů) a pak změnit plac. Dřív v těch pravidlech, později vyhlášce tohle vůbec nebylo, bylo to k v nějaké příloze k ní- takže právě nezávazné, nevymahatelné. Nikdo nás na magistrátu neposlouchal, když jsme jim říkali, že s tím bude problém a taky byl. Stávalo se, že někdo někomu hrál 4 hodiny pod oknem jednu písničku. Takovej člověk, pak prostě bude nesnášet všechny buskery do jednoho.

    Jediné, co jsem na té vyhlášce uvítal, je, že zakazuje veřejné vystoupení zvířat, to fakt už chtělo!

    Já bych osobně přivítal proaktivní inciativu v tom, že by se Praha rozhodla, kde bude v centru místo, který bude busking place (nevím jestli je ideální staromák) a tam bude busking přímo podporovat, případně v nějaké časy i s ozvučením a bicíma nebo prostě ta hlasitější produkce. a tam by si mohli zvyknout chodit jak buskeři tak obecenstvo- klidně by to časem mohlo být v bedekrech a turisti by mohli chodit na busking přímo tam. (mě třeba přijde dobrý takový ten plácek u vody hned vedle rudolfína, pod stromy. je to trochu zašitý, ale turisti tam jsou, a produkce by asi nikoho nerušila- pokud by to tedy nebylo tak nahlas, že by to narušovalo koncerty v Rudolfinu :D - to byla museli hrát na pořádný repráky.

    Jinak zajímavý návrh, jak v Praze odstupňovat místa pro buskery podle hlučnosti produkce měl taky Jirka Wehle, (postarší hráč na ňiněru, hrává u Hradu, ten by k tomu určitě měl co říct. )
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    JAZZZ: ja prave neznam funkcni modely, ani nevim jak je to obecne v evrope. ja s tim chci zacit v Praze, ale soucasny nastaveni je nelogicky. zkusenosti nemam z ulice. a je pochopitelny, ze ti kdo to tam delaji nejsou schopny to diskutovat s mestem :) muzu si vzit k ruce performera s ohnem (Vaclava, ktereho znam) a zkusit se ho zeptat na jeho poznatky apod. ale nedohlednu to k muzikantum treba.

    nejaky navrhy ktere se chteli prosadit by pomohly, protoze ted by treba ve stejne podobe mohly projit.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JEZINKA: no me by v ramci toho kafrani zajimal tvuj nazor :) nechci po tobe desetistrankovy elaborat. stacilo by mi v par bodech popsat ten kompromisni stav a porovnat ho s jinymi evropskymi metropolemi.

    zatim jsem pochopil, ze by bylo dobre zrusit to stridani brehu a misto toho mit omezeny cas pro buskovani na jednom miste. taky vidim rozdil emzitim, kdyz nekde mim zabira par metru ctverecnich, nez kdyz nekdo mlati celej den do hrncu.

    na meste jsou ted rozumni lide, ale jestli vsichni vykrvaceli na huceni do dubu krnacove, tak to je potom smula.
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    JEZINKA: poskytnes nejaky materialy na ktery muzeme navazat, nebo uz jses tak znechucenej ze budes jenom kritizovat? :)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    JAZZZ: Nevím, jestli to nebylo jasné už z předchozího příspěvku, ale Buskerville už neexistuje, takže promiň, ale já nic formulovat nebudu :) to teď už musí udělat ti, co v Praze hrají na ulici. Já už hodlám maximálně kafrat a kritizovat, ale tři roky aktivismu mi stačily. :D


    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    JARDAK: BuskerVille nebylo žádný hnutí, byli to tři lidi, kteří si prostě vždycky udělali trochu času, svolali nějaký demošky, napsali nějaký petice, sešli se s nějakejma politikama, napsali nějaký tiskovky a mluvili s nějakejma médiama. Ale to co píšeš ,je jak přes kopírák to, co slyším v podstatě od každýho buskera: mám problém se současným nastavením, chci hrát, ale nic dělat nebudu, protože nemám čas, případně - neuměl bych to. Já v Praze na ulici hraju jednou za uherák, buskeřím už akorát v létě při cestách do zahraničí, takže mě situace v Praze může bejt šumák, to si prostě musíte tady vyřešit vy :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JEZINKA: jsem clenem PS. zkusim to nadhodit na foru. muzete mi prosim zformulovat z vaseho pohledu idealni reseni a srovnat ho s tim, jak je to regulovane v parizi londyne berline a amsterdamu? proste mesta kterym by se praha asi chtela priblizit ?
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    JEZINKA: ja na ty demosky chodil. a na ulici planujeme vystupovat poradne az pristi leto. a se soucasnym nastavenim budeme mit problem. ze bych rozjel nejaky podobny hnuti jako BuskerVille u me asi nehrozi, protoze uz tak se staram o nejaky neziskovy organizovani a nemel bych na to poradne cas. ale zkusim se poptat na nejakou pomoc.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    JARDAK: BuskerVille už de facto neexistuje. Divné, že sis toho nevšiml. Existuje jeho čistě virtuální duch jako skupina na FB a FB stránka věnovaná buskingu, kterou výjimečně aktualizuju, ale rozpadlo se to už před několika lety, vlastně hned po přijetí první vyhlášky o pouličním umění.

    Já jsem se tehdy hodně snažil vysílat signál mezi aktivní buskery, že by v tom měli buď pokračovat, nebo si vytvořit nějakou vlastní skupinu, která se bude scházet a věnovat se aktivismu, a tvořit partnera v debatě tomu magistrátu a lokálním lidem, kteří psali petice proti buskerům.

    Jenže pražští buskeři buď kopou každý za sebe, nebo jim nejdou kompromisy, nebo prostě neumí jednat s úřady a politiky, neumí tu PR práci s médii atd... či se jim do toho prostě nechce, smíří se s tím, jak to je a čekají, až zas někdo přijde zvenčí a začne se za ně bít.

    Takže se sešli jednou, na ničem se neshodli, a pak už nikdy. Takže jaksi není nikdo, kdo by mohl podat návrh na úpravu vyhlášky.

    Docela jsem vkládal naděje do toho projektu Praha žije hudbou, kteří dělali lidé od festivalu Mladí ladí jazz. Jenže se ukazuje, že tam nebude ta snaha kontinuální, jde spíš o sezónní pouliční akci. Trochu mě zklamalo, že vlastně využili busking k tomu, aby všude po městě nafrkali pódia s běžnými pódiovými muzikanty, a buskeři zase hráli druhé housle. Místo aby ty "hvězdy" dostali opravdu na ulici, mezi nás, tak ten festival fungoval ve dvojím gardu, byly podia a byly busking spoty: podepisovala se nějaká petice, tu pak Krnda a tehdejší zastupitelé uložili k ledu, až bude hotová analýza té vyhlášky: ten jejich zmršenej průzkum, co stál daňové poplatníky nehorázné prachy 350 tisíc, byl k prdu, takže to radši zametli pod koberec, aby se na to neupozornilo, a žádné zhodnocení vyhlášky se nekonalo dodnes.
    O tom ututlaném průzkumu třeba ZDE: http://denikreferendum.cz/...icni-umelci-v-praze-bojuji-s-vyhlaskou-mesto-mlci-o-vysledcich-pruzkumu

    Teď, jak píšeš, je jiné vedení, Piráti by si mohli upomenout na to, že kdysi dávno chodili na demonstrace BuskerVille a mávali tam pirátskými vlajkami tak mohutně, až se kolemjdoucímu mohlo zdát, že jde o pirátskou demonstraci.
    Leč asi by bylo fajn, kdyby jim to někdo připomenul!
    Kdo by to měl udělat?
    No přece ti, kteří v Praze hrají na ulicích a kteří tam opět chtějí hrát a chtějí tu hloupě napsanou vyhlášku předělat!
    Hlásí se někdo?
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    JEZINKA: zmenilo se nam vedeni Prahy, planuje to Buskerville nejak reflektovat? bude se podavat nejaky navrh na upravu vyhlasky?
    LOP4TA
    LOP4TA --- ---
    HODNEBUDESNEKDE: Ahoj luxusni pohodicka v primorskych letoviscich swinoujscie(PL)-ahlbeck-heringsdorf-bansin-usedom( ty uz jsou v nemecku). hromady turistu na dovolene u more... bez povoleni hrat 30 min- max hodku. takova klasika
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HODNEBUDESNEKDE: A jinak se dá i domluvit po hospodách na hraní minimálně za chlast a klobouk, ale záleží co hraješ, my jsme hráli klezmer. No ale je to už nějakej pátek, asi 4 roky nazpět, možná se to změnilo, nevím. A byli tam i milí lidi, napřed si nás vzala k sobě domu jedna starší baba a pak dvě mladý holky :D
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HODNEBUDESNEKDE: Varšava úplně na pohodu, bez povolení, nikdo neprudil, výdělek slušnej. V centru, v takovém tom obnoveném "historickém" centru, buď na náměstí nebo za kamenou branou. Prý by to mohlo v létě večer být dobré i na náplavce, ale to jsme nezkoušeli.
    LOP4TA
    LOP4TA --- ---
    HODNEBUDESNEKDE: zrovna se chystame tak ti za tyden muzu napsat :D ale jedeme na blind...
    HODNEBUDESNEKDE
    HODNEBUDESNEKDE --- ---
    Nazdárek lidé! je tady někdo, kdo má zkušenosti s buskingem v Polsku?..povolení, dobrý místa a tak?? jakákoliv rada nad zlato:))))
    TSKA_RESETKA
    TSKA_RESETKA --- ---
    !PRAGUE BUSKING! Hledam nekoho, kdo chce se mnou delat fireshow na Staromagu/Vaclavaku. Jako hrat nejspis. Moje fireshow ZDE na konci videa: https://www.youtube.com/watch?v=Ue0AQW-c1Ok&t=4s Potrebuji zarobit, a trosku se srovnat. Takze nekdo sikovnej, se hlaste, pls :) Nebo proste nekdo, kdo je tezce v pohode (ja jsem dost chaot a byvam dost na nervy), idealne kdo s tim ma nejake zkusenosti, ja po jedny 4yrminutovy show vydelala venku max litr,,,,, ve dvou max 1500 (tzn. 700), potrebovala bych tak trojku za show. :) :D (Jako 1500kc a 1500kc) Bylo by to stylem, 3 kratke shows za den. Resp.2 . Podle mista, casu, etc. Vydelek pul napul. Vymyslet trosku koncept, a tak. Aby to melo hlavu a patu. Ty penize se daji vydelat v klidu, ale clovek musi mit to know-how. Ktery ja mam tak napul, a potrebuji to doladit.

    To s tema nastrojema v Barcelone je kruty, myslela jsem, ze La Rambla by mela bejt v klidu.. Ale evidentne jsem sto let za opicema. :D :)


    RAFEK47: Kruty prispevek. :)

    RAFEK47: :D Ostry.
    AAANN
    AAANN --- ---
    RAFEK47: Ty jo, díky moc za spoustu užitečných informací :) Tak hold Barcelonu vynecháme :) a zkusíme to jinde. Díky moc za velice obsáhlou odpověď :)
    RAFEK47
    RAFEK47 --- ---
    Ser músico callejero en Barcelona: ​​un día el Ayuntamiento te multa y al siguiente te contrata
    http://www.eldiario.es/...elona/callejero-Barcelona-Ayuntamiento-siguiente-contrata_0_551195175.html

    Podle tohoto clanku: 204 zabavenych nastroju v roce 2013, 616 v roce 2014 a 1.042 v roce 2015.
    Je tam taky psano, ze dostanes pokutu a dokud ji nezaplatis, tak svuj nastroj nedostanes zpatky. A ze spousta muzikantu si svoje nastroje na ulici nebere, ale ze si berou nejake nekvalitni o ktere kdyztak mohou prijit.
    A ze vetsinu zabavenych nastroju si nikdo nevyzvedne, ze konci po 2 mesicich ve skolach a nebo se nici.

    Tady je web asociace kde se da o povoleni zazadat: http://www.amuc.galeon.com/
    RAFEK47
    RAFEK47 --- ---
    JEZINKA: No asi tak. Uz si nezvpominam jestli tohle platilo jen pro hudebniky, nebo i pro zive sochy, zonglery a tak.

    Navic mam pocit ze cely web te buskerske asociace byl v katalanstine, takze jsem se musel jit zeptat co a jak osobne.

    Slysel jsem ze treba takovy Madrid je celkem v pohode, ze povoleni nepotrebujes, ale nevim, zatim jsem tam nehral.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    RAFEK47: hustý. tyjo, zlatá praha, pořád ještě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam