• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    nevím, proč ty atestace pořád musí měnit...

docela to přibližují systému, jaky je v anglii, ale tam zase mají kratší studia medicíny...
    myslím, že jediné pozitivum je to, že si po tom internistickem kmeni mužeš udělat za rok atestaci na praktika :)

a co o tom soudíš ty jako člověk z praxe?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    OSCURO: jsem stejného názoru. I já radši udělám některá vyšetření navíc, aby si pak pacient nestěžoval na zanedbání péče. Ve výběru léků mám naprosto volnou ruku.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GRETKA: s tim racionalnim vyberem medikamentu a vysetreni zvlaste na klinickych pracovistich si myslim ze je tomu tak neni - dela se spoustu vysetreni a lecby jenom "protze se to musi udelat" nebo "abychom probuh neco nezanedbali tak radeji udelame vsechno" - ala uz USA.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: ok, ok, vlastne je to ve FR podobne, jen teda to na Klinice neni az tak malo penez a daji se videt i hooodne zajimave veci (hodne to zalezi na lokalizaci nemocnice) a hlavne to umoznuje postoupit v hierarchii.

OSCURO: nojo, zase cesti doktori jsou vic zainteresovani financni strankou a jsou vic racionalni ve vyberu medikamentu a vysetreni - teda aspon to na mne takle pusobi.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    Mimochodem, co si myslíte o navrhované změně předatestační přípravy neurologů?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    OSCURO: když budou lidi takhle migrovat okolo zeměkoule nakonec se vrátí do výchozího místa :)
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GRETKA: A penize nejsou v CR nikde. Zdravotnictvi drzi v podstate silou entuziasmu lidi co ho delaji. Uvidime jak dlouho.

Co je ovsem usmevne je, ze i doktorum v Nemecku, kde je to s nami nesrovnatelne prijde ze "vydelavaji nejak malo" a utikaji do Svedska a Anglie a USA. Je to takove pekne stehovani lekraskych a sesterskych narodu - Nemci smer Anglie, Anglicani smer USA, Cesi smer Nemecko, Ukrajinci, Vietnamci a Arabove smer CR...
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GATTA_NERA: Ano, je to bohuzel casty nesvar ze na PhD jdou lidi co vlastne "nejake zkumavky" vubec nezajimaji a maji to jen jako otravnou prestupni stanici k mistu na klinice.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    GRETKA: ne, klinika je nemocnice přidružená k fakultě, kam nastupují hlavně lidé na PhD, většinou na zkrácený úvazek za málo peněz tráví tam dost přesčasů, oblastní nemocnice bere lidi na celý úvazek a podle mého názoru se tam člověk setká s rozmanitými případy. Dost mých spolužáků chtělo zůstat v Praze a tak nešlo jinak, než nastoupit na postgraduál.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: je pravda ze uplne nevim co pro Vas znamena klinika...
    Oblastni nemocnice je ta co nema penize a vydira te jak jen to jde?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    GRETKA: klinika vs. oblastní nemocnice, co je lepší?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: klinika je prece zaklad mediny! nebo jsem zase desne naivni? :o))
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    MODE3: ja na PhD sel hlavne proto, ze chci kombinovat vedu s praxi. Je to tezke, ale ne nerealne. Prijimacky na PhD problematicke nejsou.
    Atestace se muze posunout dale a vetsinou se tak deje ale mam i kolegy co zvladli udelat PhD a atestuji v nejrychlejsim "terminu". Splneni PhD zalezi hodne na tom v jake oborove rade (predmetu) PhD clovek je, jsou v tom velike rozdily. A s uvazkem jsem mel stesti, ale neni to pravidlo a uvazky 0,1 jsou caste - minimalne prvni rok. Po prvnim roce se vetsinou vyhrabou dalsi kousky uvazku ci granty a se sluzbami se to nejak poslepuje na nejake penize k ziti.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: máš pravdu u mých spolužáků zvítězil fakt, že jako PhD. zůstanou na klinice. Přitom si myslím není o co stát, dělají podřadnou práci a k ničemu se nedostanou.
    MODE3
    MODE3 --- ---
    OSCURO:
    a jak to tedy s phd. na uk vypada? :)
    je to porad na ty 0,1 uvazky? a jak je to vlastne s atetaci? neposouva se to kvuli tomu nahodou? a jak jsou tam vlastne narocne zkousky? :-)

mozna se pletu, ale myslim, ze docela dost lidi jde na to phd ne proto, aby delali vedu, ale proto, aby delali medicinu v praze/brne/jinde ve velkym meste...
    TARI
    TARI --- ---
    GRETKA: já jsem se nějak rozhodla už dávno, a další praxe jen potvrzují mé rozhodnutí, že není špatné, takže mě už zviklá asi máloco..snad:-))
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GRETKA: Sefovani mam dokonce troji :-) Jsem PhD na UK, v ramci toho nyni na stazi v Nemecku. A jelikoz jsem v Nemecku zapusobil poslali me sem dodelat jeden projekt a neco se od Francouzu naucit.
    Tudiz mam nyni troji rizeni a je to leckdy na hlavu
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    TARI: jojo znam, tudle jsem se takhle bala, ze budu 'muset' bejt dermato a ted nedavno zas cardiologue, pac proste vyborny staze, na koznim jsme meli fakt prima sevku, proste jak by si clovek pral pozdejc bejt a fungovat ale nakonec mne nezvrtla :o) chci byt porad rodinny lekar :)
    Vyslapanejma cestama se jde lepe, ale zas ja jsem dost tvrdohlava :))

OSCURO: ceci explique ce-là :) takze to mas pres nejake dvoji sefovani?? Nebo sefova uci na UK a jeste tady?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GRETKA: Nejvice prace ted delam v laborce v Cordeliers v INSERMu. V Neckeru jsem se byl podivat, byl tam nejaky seminar a abych toho tu poznal dost tak sefova sidli v HEGP, kam jsem se uz take byl podivat.

MODE3: sice v ramci sveho PhD jezdim kde se da abych nabral zkusenosti v mistech kde opravdu neco delaji a slusne publikuji, ale oficialne delam PhD v cesku na UK
    TARI
    TARI --- ---
    GRETKA: měli jsme jeden seminář, který se zabýval tím, co dělat po škole..no a přednášející si pro zpestření pozval člověk, co dělá ve Švédsku doktora asi tři roky..vesměs dost pozitivní
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam