• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MYKO: to ja ti ho rada necham, apokud bys byl ochotnej ho zverejnitu nas na strankach, tak bych ti zaroven byla vdecna
    CROME: ja ti nevim jestli ma komunita nejakej smysl...
    MYKO
    MYKO --- ---
    FRONEMA: ja ho chtel taky prekladat. Strihnem si? ;D
    CROME
    CROME --- ---
    jen do toho:)

btw. tady asi neni vylozene komunita poly lidi, kteri se nejak paktuji a sdileji zkusenosti postrehy... nazivo (ted nemyslim, jako soucast jinejch "uchylackejch" part:) ?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MYKO: nevim o tom, zle zrovna hledam inspiraci co noveho prekladat, takze mozna by mohl byt :)
    MYKO
    MYKO --- ---
    cau vespolek
    vy mate urcite prehled - je tenhle text nekde prelozenej do cestiny?
    Polyamory and Jealousy
    http://www.serolynne.com/poly_jealousy.htm
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    ENKIE: "Pristup k existenci ciste materialni, pristup k sexu fyzicky a telesny."

Co soucit?

Mně se Tvůj přístup zdá kompaktní a realistický, nevidím v tom žádnej problém. Jen jsem možná nepochopil, jak si v tom uvedeném ražení prožíváš aktivní soucit?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Polyamorie není nevěra. Lidé milují více partnerů | Vztahy | www.lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/stane-se-polyamorie-trendem-21-stoleti-d8v-/vztahy.asp?c=A120213_130908_vztahy_glu
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KAWALSKI: ten argument "kdybych si neco takoveho pripustil, musel bych si to hodit" je pomerne casty a imho docela nazorne vykresluje duvod proc je opravdovych individualistu/skeptiku/atd tak malo. lidi na to proste nemaji koule ;-)
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    pes miluje vsechny ... panem je pouze jeden
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    a co na to pes?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ENKIE: Laska je soubor celkem objektivne meritelnych neurochemickych reakci, ne jenom filosoficky koncept. A spolu s ostatnimi si myslim, ze vnimas svet prilis optikou troglodytu. Kdyz se dotkneme tematu tohoto auditka, tak by ses mel zkusit podivat optikou bonobu. Treba podle me je primarni sebezachova, pak rozmnozovani a teprve pak ta seberealizace, kterou stavis na vrchol :-). Neboli pokud si bude moci vetsina lidi vybrat mezi konfliktem o vedouci pozici a sexem, vybere si sex. Tohle je ulozene hloubeji, nez je opici neokortex.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ENKIE: "Kdo neni "normalni" dle arbitrarnich statistickych kriterii, je nejak poskozeny a "zly" a celkove nezadouci, a je treba ho usmernit."
    jen otazka: to je tvuj vlastni nazor, nebo tak vnimas nazor spolecnosti? jen mi to neni jasne

imho to musi byt dost smutne takhle to citit, ale zas je to tvoje pravo. ja bych s timhle nahledem radsi skocila, se priznam... nerikam, ze lidi nejak obzvlast miluji, spis radsi pozoruji, jak se chovaji a proc, ale brat vse jako boj o moc a nadrazenost... kdybych se do toho zapojila, asi bych poprela sama sebe, prece jenom mi je blizsi nechavat okoli svobodne rust, nez si ho podmanovat
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PUKU: no nevim... ja jsem o nich cetla toho vic, takze nemuzu rict dojem ciste z videa.... a ja si myslim ze jsou spokojeni... ale je to dohad... a mozna prani otcem myslenky...
    PUKU
    PUKU --- ---
    Enkie, na mě to působí, že jsi právě romantický idealista, kterému se nelíbí, že láska je sobecká. Jistěže nám každému jde o uspokojení vlastních zájmů a pozici ve světě, ale když máme rádi, tak se svoje zájmy snažíme sladit se zájmy protějšků a máme radost z toho, že jsou šťastní a spokojení, a dělíme se s nimi.

Jinak je to plně tvoje věc, co cítíš- necítíš, potřebuješ- nepotřebuješ. Pokud záměrně neubližuješ, tak pohoda. Netřeba se rozčilovat, nebo lámat.
    PUKU
    PUKU --- ---
    FRONEMA: Fronemo a na tebe pusobi ta situace?

Rozhodne mas pravdu, ze je tu faktor kamery, strihu atp. Zname media, ani nos mezi ocima verit. Mne je prave ten starsi chlap dost sympatickej, ale u me to spis vyvolalo pocit, že to bude pecka "až ty konečne rozkvetes".
    Umim si predstavit, kdyz by ti chlapi byli dobri kamosi, ze by se mi libilo, ale to uz je asi jina dimenze. Jedna vec je srdce a druha nase ega- to je zkratka fuska. A v tech vicecetnych vztazich je to porad o vyvazovani, sebreflexi, stokrat tezsi nez ve dvojce.

ENKIE
    ENKIE --- ---
    KAWALSKI: Ja ti na to odpovim velmi kratce, protoze nechci psat nejaky traktat zas.

Nemam rad humanitni psychologicke pavedy, posledni z vecnych pokusu kolektivistu o zniceni autonomie a jedinecnosti jednotlivce, nyni uz primo na urovni jeho vlastni mysli.

Kdo neni "normalni" dle arbitrarnich statistickych kriterii, je nejak poskozeny a "zly" a celkove nezadouci, a je treba ho usmernit. Kdo neodpovida predstave kolektivistu o nejakem kulturnim vymyslu ("laska" treba), ten se musi zpovidat z toho, jak co "vnima", a jestli mu nahodou tatinek nestrkal nasadu od smetaku do prdele, kdyz mi byli tri roky.

Ja si o techto kulturnich, idealistickych zalezitostech myslim svoje - dospel jsem k nazoru, ze kazdej maskuje svuj sobecky zajem si toho druheho podridit, a pouziva pri tom odkaz na nejaky udajny sdileny kontext, ke kteremu by se vse melo sbihat, aby mezi "nama" byla harmonie. Neustale a bez vyjimky.

Ja si ale myslim, ze je to jen slovni hra, boj opic o moc ve skupine, nema to zadny racionalni zaklad. Silnejsi pes mrda. Kultura je ze sve podstaty zredukovatelna na nihilismus. Coz neznamena, ze zivot jednotlivce nema vyznam - urcite ma, ale je to vzdy individualni vyznam. Kdyz se najde neco sdileneho, je to hezky zpestreni na ceste zivotem, ale tezko to druhym vnucovat, a zobecnovat to nejakou spolecenskou vedou na urovni filosofickych univerz, jako je "laska", "spolecnost", "dobro" a tak.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    FRONEMA: jak irkam, slovum nerozumim, tedy mi unika to podstatne
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KAWALSKI: trochu to tak vypada, ale mozna je proste jen nervozni z kamery...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    PUKU: já, jelikoz neumim tak mco anglicky, jako tam mluvi, tomu nerozumim ani zbla, jen ze s tim starym je 10 let a s tim mladym 4 roky? stary je doma s deckem a mlady maka? vic nechapu...ten stary na me pusobi, jako by "nemel jinou sanci", manzelku uz nebavi, ale nechce odejit, tak ji povoli mladsiho muze, aby si manzelku udrzel...ale to je jen povrchni pocit pri sledovani ;-)
    osobne, nevadi mi udrzovat vic vztahu najednou, po pravde, vyhovovalo by mit nekolik ( dva, tri ) vztahu v jedne dobe, ale... nemohla byhc mit vsehcny ty lidi pohromade, libat se s jednim a druhy by na to koukal a ja videla, jak kouka...to pro mne neni
    PUKU
    PUKU --- ---
    KAWALSKI: Jak na tebe působí to video od Fro?
    Já, jelikož vyloženě submisivní muže nemohu, tak upím nad tím starším pánem z videa, on pro mě viditelně nezáří/neprospívá. A osypkuji z toho dominantního. Prostě vůbec se mi ta dynamika nelíbí a drhne:/. Je to možná i tím, jak sestříhané, ale zajímaly by mě Vaše názory. Kždp. obdivuji, že do rozhovoru šli. Pan moderátor by zasloužil pár facek za neprofesionalitu.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    PIZI: vsak s tebou jsem si kdysi psala osobne, tak vim ;-) a neprijdes mi nenormalni, ja osobne to slovo nejak nemusim a obvykle mam s "normalnimi" lidmi docela problemy, vsak take nejsem prumernym obcanem ;-) bylo by preci smutne, kdyby byl jeden jako druhy ;-)
    ENKIE: je mi lito, pokud to vnimas jako utok, psala jsem, ze to tak nemyslim, jen me zajima, PROC to citis tak, jak to citis ;-) pro me neexistuje neco jako spravne ci nespravne citeni, je jen citeni a me zajima, proc lide, kteri maji veci nastaveny jinak, je tak nastaveny maji, nic vic v tom nehledej ;-)
    abych byla osobni, me by treba nevyhovoval dominantni muz, ve vztahu jsem dominantni ja...je to proto, ze jsem od prirody dominantni jedinec, plus se ve vztahu citim byt itm, kdo ochranuje a stara se o toho druheho plus mam spatne zkusenosti s dominantnimi fyzicky silnejsimi muzi a proto, v ramci vlastniho "komfortu, co se bezpecnosti sebe i druheho tyka", si vybiram partnery fyzicky slabsi a spise submisivni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam