• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    TENCOKACISTROMY: jinak vysvetleni proc delam co delam - mym cilem je si uzit zivota. pokud mozno co nejstastneji, s co nejmensim stresem a co nejvice pozitivnima zazitkama. dospel jsem k zaveru ze umozneni mit vic partneru je cesta, ktera je (pro me) lepsi nez bazirovat jen na jednom v jednu chvili (tzv. seriova monogamie). a navic nemam majetnicky sklony na lidi (= ze jsi se mnou, neznamena ze udelas vsechno co reknu) a nechavam lidem volnost (aspon si to myslim), pac ja ji vyzaduju.

kdyz se kouknu na lidi kolem sebe, tak by jim tenhle pristup imho prospel. kolik lidi ma vedle svyho partnera milence/milenky? a hlavne proc je maji? jaky maj problemy to utajit? co vsechno ztrati kdyz se to provali? stalo to za to? a lze to napravit?

ja dosel k zaveru ze misto nejakyho utajovani a napravovani to vytahnu z "nelegality" do "legality", dam tomu nejaky ramec a pravidla. vysledkem je mnohem vetsi pohoda.

nicmene jsem dalek tomu, nekomu vnucovat tenhle pristup. chapu, ze pro obrovskou cast lidi to je absolutne neprijatelny jeste driv, nez o tom budou premejslet - nedostanou se ani k myslence, ze to mozna pro nekoho jinyho muze bejt ok. hromada lidi na tohle "proste neni" - ok, pro me za me, je to jejich zivot at si delaji co chteji oni.
    a ten zbytek se "placa" nekde mezi "to by mohlo byt zajimavy" a "my to tak delame".
    kazdopadne kazdy je zodpovedny sam za sebe, takze by si mel sam rozhodnout jak to chce a ostatni by to meli respektovat. navic rozhodnuti nemusi byt konecny.

kazdopadne neocekavejte nejakej velkej zazrak - je to v podstate stejny jako v klasickym vztahu, jen tam je vic lidi :).
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    INK_FLO: s podvolovani mam "problem", opravdu nerad se necemu podvoluju - jen kdyz to nejde jinak. nemam rad autority, pokud se autorita nechova v souladu s mym presvedcenim.

domluva o vice partnerech padla pred tim, nez jsme spolu zacali. nebylo tedy co ztracet :). o tenhle druh vztahu jsem se pokousel uz predtim - avsak nepovedlo se.
    zdarilo se az na druhej pokus :).

ve filmu vypadam jako motovidlo :D, ale to kdybys videl to nataceni .... no darmo mluvit :).
    nemam rad autority a rad si delam co chci. pokud to je slucitelny s mym zamerem, tak jsem ochotnej poslouchat, v opacnym pripade kladu odpor a vyzivam se v tom :).
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    FRONEMA: nemůže to být trochu i tak, že ten stávající partner (tcks) se prostě podřídil, protože o tebe nechtěl přijít?....z toho dokumentu nebe peklo na mě totiž působil jako submisivní typ
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GAF: rozhodopadne. nikdy jsem si nemyslela ze polyamory je pro kazdeho, nebo ze je to nejak nadrazeny zpusob zivota nad monogamii.

A navic, i kdyby tak asi nejsme vylozene rolemodelove :) Spis nez ze bychom sli po nejake konkretni forme se to snazime brat jak to prichazi, a tohle je momentalni vysledek.
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA: to bude asi dobrý přijmout tuhle informaci jako způsob jak to funguje tobě.

A ne že v tom nutně musí být hned příkladný způsob života pro všechny. Mám pocit, že já i dost ostatních to druhý (špatný) často totiž dělá. Díky bohu, že jsem si to teď uvědomil.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LYDI: muzes. s Jachymem (vlevo) jsme spolu dva roky, s Tcks (vpravo) skoro ctyri. tj uz dva roky jsme, co se me tyka, v tehle sestave
    LYDI
    LYDI --- ---
    @Fronema: muzu se zeptat, jak dlouho to uz tak mate?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jako ilustraci k vypraveni, ted se nam povedla z jedne akce fotka :)
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA: tak to pak docela dává smysl. No, máš to pěkný teda :) držim palce.
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    FRONEMA:
    to je asi pochopitelne ... pokud se znali jiz z drivejska a jsou stale dobri kamaradi, tak to moc prostoru necemu intimnejsimu urcite nedava (:
    ale ... ptal sem se take i proto, protoze by to napriklad pro me byl duvod rict (ci nad tim premyslet), ze sem otevreny prave i tomuto ... vztah ktery by byl naopak takhle uzavreny, by me prislo nejspis trosku lito (ci snad i zbytecne) vest ...
    ZORBOVA:
    nevim jestli divne...vnimam to cele jako jakysi proces utvareni nejen neceho, ale i sebe samotneho ... takze muze byt ve finale vlastne vse stale otevrene (.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUWELIUS: moji muzi jsou dobri kamaradi, a znali se driv nez ja je, dokonce me jeden druhemu predstavil :) travime cas dohromady, obcas nejaka akce, vikend, dovolena. nejake pokusy o sdileni prostoru probehly ale shodli jsme se na tom ze po parech nas to bavi vic :)
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    FRONEMA:
    a pokud se zeptam ciste prakticky ... jak spolu vychazeji oba Tvoji muzi ... znaji se? Pripadne se toleruji, nebo naopak podnikate veci, travite cas i kolektivne? Nebo .. a to popoustim fantazii ... sdilite spolecne i intimni prostor (respektive sou toho schopni oba dva bez problemu, predsudku?) ... dik
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    _BENNY: u me to rozhodne bylo tak trochu proti moji vuli. :) tedy ze jsem se zamilovala do druheho cloveka ale nechtela jsem opustit sveho muze... tak jsme to resili az jsme to vyresili takhle. polyamory nebylo mym cilem. a stejne jako si dovedu predstavit ze bych zase fungovala jen s jednim clovekem (smutna predstava samozrejme protoze by to znamenalo ze jsem o jednoho z mych muzu prisla, ale nemela bych potrebu hledat nekoho na jeho misto) tak si dovedu predstavit ze by mi zivot do cesty postavil nekoho dalsiho, u koho bych taky nemohla s cistym svedomim rict ze nejlepsi reseni je si ho nevsimat. Ale uprimne, byla bych radeji aby se to nestalo. uz ted je mi cas od casu fakt lito ze se nemuzu rozpulit abych mela vic casu, tak ve trech by to bylo jeste horsi. na druhou stranu bych vitala rozsireni "skupinky" dalsimi cleny nenapojenymi primo na me :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FRONEMA: ad [ FRONEMA @ Lidské vztahy z vnitřního ticha - průzkum otevřenosti a lásky, vzájemných bariér a naprogramování ]

ok, donutila jsi me se zeptat :) tys k polyamory dosla tak, zes mela potrebu provozovat vztah s vicero lidmi anebo to vyplynulo samo z toho, zes narazila na vic lidi se kterymi ti bylo fajn? jinymi slovy, v tvem pripade polyamory vychazi z vnitrni potreby nebo z vnejsich stimulu? popr. jsi ochotna jeste rady partneru rozsirit o treti a ctvrte a pate a n-te...? :)
    GAF
    GAF --- ---
    LYDI: já myslim, že je to dost jednoduchý a kde kdo se toho akorát bojí dotknout, aby to nějak nezaplašil.

Hele, mám zato, že jestli jeden neví co je to láska v určitý oblasti (třeba jak to teda má vypadat, když někdo někoho opravdově miluje) tak ať se zamyslí, o čem by řekl, že to někdo dělá s láskou. Nebo co dotyčný miluje (třeba zeleninovej salát nebo chodit večer v parku?) a jiný podobný. Voilá, to poskytne potřebnej náhled na to, jak to asi tak má vypadat, co se k tomu váže, co z toho vzniká a kdesi cosi.

PS: je míň koláčů, když je miluješ jíst? No je no... ale daj se dělat pořád nový a je to docela jednoduchý... nebo třeba je míň zábavy se psem, když miluješ si s nim hrát? No může se ti to omrzet, ale taky klidně toho může být víc a víc. A kdesi cosi.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    s velkou pompou a velkymi diky Mykovi:
    Polyamory - mnohočetné partnerské vztahy - Jak na žárlivost
    http://polyamory.eleferno.cz/index.php?text=20-jak-na-zarlivost
    MYKO
    MYKO --- ---
    MILLY: Bavime se o tomtez clanku? To co pises jsem tam ja nenasel. Kde pise, ze v erotickejch kontaktech jde jen o sex? (S tim co pises souhlasim, ale v clanku nenachazim rozpor.) A co se tyce konceptu "lepsi v posteli", tak o tom tam prece pise, ze je nesmyslnej, dve zkusenosti s ruznejma lidma nelze porovnavat na jedny skale, jsou to proste jiny zkusenosti.

Taky tam nikde nevidim, ze by ses mela "tvarit ze se nic nedeje a pak trpet", opakovane prece zduraznuje, ze mas vsechno resit s partnerem. I boj s tvoji (nebo vzajemnou) zarlivosti ma bejt branej jako spolecna vec. Pokud partner vi, ze mu ty veci tolerujes presto, ze je to pro tebe mega obtizny, bude si a) te mnohem vic vazit, ze neco takovyho delas b) snazit se vyvazit tvoje neprijemny pocity nejakym jinym zpusobem, tj. vynahradit ti to. (Pokud to neni blbec.)
    MILLY
    MILLY --- ---
    MYKO: Přečetla jsem si ten článek a musím říct, že nesouhlasím s některými věcmi, o kterých je tam řeč..- jakože třeba v případě erotických kontaktů jde jen o sex- nejde, protože takové zážitky vytvářejí blízkost, takže podle mě nejde o to, jak je kdo dobrej v posteli, ale jakej typ blízkýho vztahu mezi lidma pak může spíš vzniknout. (a že je pak někdy potřeba volit mezi vztahama s různejma lidma)
    A přecházení žárlivosti a snaha o sebevědomý postoj...- s tim ma takový zkušenosti, že se z toho můžu osypat, jen na to myslím.... Snažím se to spíš nedělat, než se tvářit, že se nic neděje a pak trpět. Protože to aktuálně změnit nedokážu- některý pocity v určitejch situacích. Připadá mi, že to rozpor- k proklamovaný důležitosti upřímnosti a sdělování svých pocitů, když jde o něco intenzivního.
    Podle mejch zkušeností mlčení a pokusy o překonávání bolestivých pocitů vedou k dlouhodobý bolesti, popř. i rozpadu vztahů a dalšímu utužování nepříjemných stavů mysli v souvislosti s jistými situacemi, osobami atd. (metodou asociací a kumulace zkušeností)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SHEALA: čtu, naprosto boží knížka :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam