• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    MAJKA: Je to tak jak pise NUFINKA a FRONEMA.
    Je to stejny jako v klasickym vztahu - jen tam je vic lidi. Nic vic, nic min ;).
    Kdyz vas nekdo taha za fusekli, tak v nej asi moc velkou duveru mit nebudete zejo. A s lidmi, kterym neduverujete pravdepodobne nebudete chtit sdilet zivot.

Je to o důvěře. Možností jak ji ztratit je přehršel.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAJKA: za me: kdyby kluci si nasli nekoho dalsiho bokem a tajili by ho predemnou, tak by (ve chvili kdybych na to prisla) to velmi jednoduse (pokud by se to nejak dobre nevysvetlilo) mohl byt duvod k rozchodu. a aby to bylo uplne jasne: nevadilo by mi to, ze by meli jinou slecnu, ale to lhani.
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    MAJKA: byt nejsem TCKS - jelikoz nevera se tyka lhani a ztraty duvery imho existuje..
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    TENCOKACISTROMY: ahoj :) chci se optat, existuje v polyamory vztahu nevěra? tedy pokud bys třeba čistě teoreticky zjistil, že Fronéma třeba začla chodit / mít intimní poměr s někým úplně dalším, nebo pokud ty bys začal najednou vyhledávat nějakou další slečnu, konzultoval bys to nejdřív s ostatními partnery, nebo je to jen tvá věc, nebo je to naopak nepřípustné? Jak máte nastavené tohle?
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    INK_FLO: Mel jsem, ted nemam. Ted nemam, protoze davam prednost praci pred dalsi partnerkou. As simple as that.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KETHAMINA: odpovim jen na druhou cast, prvni necham jachymovi. osobne si myslim ze poly deti nijak neposkozuje. specialne ta pozice v kolektivu je bych rekla tvorena naprosto prevazne osobnosti ditete. a kdyz z nej ma byt otloukanek tak se vzdycky najde neco tlusty/tenky, zkomolitelny jmeno, barva vlasu, cokoli. rekla bych ze to ze si tata nasel holku ktera uz jednoho chlapa ma zrovna cloveka jako prvni nenapadne.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KETHAMINA: tak TENCOKACISTROMY psal, že je má na střídačku, takže to dítě to nemá jak poznat...
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    JACHYMKO: muzu mít dotaz, jelikož vím, že máš dítě z předchozího (nebo ještě současného ?)vztahu, jak to vnímá jeho maminka a dítě. Chovate se v jeho přítomnosti jinak?

Já poly vztahům fandím a mám s bf pár zkušenosti spíše sexualniho charakteru ...ale reálně si zapojení děti nedokážu představit. Bála bych se hlavně jeho pozice v kolektivu, kdyby tyto vzorce ve školce/škole prezentovalo pred ostatními.
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA:
    PUKU:

no hele, jestli má někdo cíl si užívat, tak mi připadne že si chce "hlavně užívat" cíl = to hlavní. Nebo toho cíle snad dosahuje tak nějak mimochodem na vedlejší koleji?

Ten negativní nádech tomu dal právě ten tlak společnosti, kterej vy dva čtete z mých slov. A jasně, dal jsem ho tam tak. A chtěl jsem, aby tam zazněl jako paradox, protože "hlavně si užívat" neznamená apriori že ostatní trpí. Tim spíš, když se tady objevil někdo, kdo hezky napsal, že si užívat chce a přitom mu zřejmě připadne fajn se rozdělit, tolerovat mít nadhled a tak podobně...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GAF: ok ok, nebiju te. :) ani nevim vlastne proc to tak blbe vyzni...
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA:
    PUKU:

pomoc... :)

Dyk jsem to tak myslel přece. Jakože je to dobrý. Hezky to napsal.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TENCOKACISTROMY: jestli jsem to pochopil správně, tak více partnerů (jakože doopravdy, ne jen jako možnou hypotézu stylu "kdybych chtěl, tak můžu taky") má Fronema, ne ty...takže fakticky vzato provozuje z vašeho trojůhleníku polyamorii pouze ona
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PUKU: diky:) to je hlavne fotografem :)

GAF:uzit si zivota mi zni jako zodpovednejsi pristup nez si chtit "hlavne uzivat"... imho rozdil
    GAF
    GAF --- ---
    PUKU: nikde to tady nečtu, ty jo :) ?
    PUKU
    PUKU --- ---
    GAF: Kde čteš "hlavně užívat"?
    GAF
    GAF --- ---
    A hele, člověk co si chce "hlavně užívat" a zároveň nemá problém "se dělit".
    PUKU
    PUKU --- ---
    Fotka fakt krásná, úplně záříte. Jste šikovný, fandím.
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    INK_FLO: pokud se nekdo uvoli do poly-uskupeni jen ze strachu o prijiti o sveho partnera - nevim ze by to v nejakemmodelu melo jakkoliv rozumne dlouhe trvani. I pres hodne vysoke snazeni takovy clovek pusobi dlouhodobe jako bod svaru - i kdyz by se ovladal a pouze trpel sam nekde v koutku, stejne jeho nespokojenost bude ustavicne generovat potize. Takova situace zel pozitivni reseni nema, moznosti v zakladu vidim pouze dve. Vytesneni problemoveho prvku na okraj a trpelive cekani jeho samo odpadnuti (i s rizikem moznych vetsich ztrat) se snahou minimalizovat jeho negativni vlivy a nebo cisty rez. Zivot neni cerno-bily a realne se driv nez na konci cesty neda zhodnotit ktera cesta je lepsi....
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    TENCOKACISTROMY: jinak vysvetleni proc delam co delam - mym cilem je si uzit zivota. pokud mozno co nejstastneji, s co nejmensim stresem a co nejvice pozitivnima zazitkama. dospel jsem k zaveru ze umozneni mit vic partneru je cesta, ktera je (pro me) lepsi nez bazirovat jen na jednom v jednu chvili (tzv. seriova monogamie). a navic nemam majetnicky sklony na lidi (= ze jsi se mnou, neznamena ze udelas vsechno co reknu) a nechavam lidem volnost (aspon si to myslim), pac ja ji vyzaduju.

kdyz se kouknu na lidi kolem sebe, tak by jim tenhle pristup imho prospel. kolik lidi ma vedle svyho partnera milence/milenky? a hlavne proc je maji? jaky maj problemy to utajit? co vsechno ztrati kdyz se to provali? stalo to za to? a lze to napravit?

ja dosel k zaveru ze misto nejakyho utajovani a napravovani to vytahnu z "nelegality" do "legality", dam tomu nejaky ramec a pravidla. vysledkem je mnohem vetsi pohoda.

nicmene jsem dalek tomu, nekomu vnucovat tenhle pristup. chapu, ze pro obrovskou cast lidi to je absolutne neprijatelny jeste driv, nez o tom budou premejslet - nedostanou se ani k myslence, ze to mozna pro nekoho jinyho muze bejt ok. hromada lidi na tohle "proste neni" - ok, pro me za me, je to jejich zivot at si delaji co chteji oni.
    a ten zbytek se "placa" nekde mezi "to by mohlo byt zajimavy" a "my to tak delame".
    kazdopadne kazdy je zodpovedny sam za sebe, takze by si mel sam rozhodnout jak to chce a ostatni by to meli respektovat. navic rozhodnuti nemusi byt konecny.

kazdopadne neocekavejte nejakej velkej zazrak - je to v podstate stejny jako v klasickym vztahu, jen tam je vic lidi :).
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    INK_FLO: s podvolovani mam "problem", opravdu nerad se necemu podvoluju - jen kdyz to nejde jinak. nemam rad autority, pokud se autorita nechova v souladu s mym presvedcenim.

domluva o vice partnerech padla pred tim, nez jsme spolu zacali. nebylo tedy co ztracet :). o tenhle druh vztahu jsem se pokousel uz predtim - avsak nepovedlo se.
    zdarilo se az na druhej pokus :).

ve filmu vypadam jako motovidlo :D, ale to kdybys videl to nataceni .... no darmo mluvit :).
    nemam rad autority a rad si delam co chci. pokud to je slucitelny s mym zamerem, tak jsem ochotnej poslouchat, v opacnym pripade kladu odpor a vyzivam se v tom :).
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    FRONEMA: nemůže to být trochu i tak, že ten stávající partner (tcks) se prostě podřídil, protože o tebe nechtěl přijít?....z toho dokumentu nebe peklo na mě totiž působil jako submisivní typ
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GAF: rozhodopadne. nikdy jsem si nemyslela ze polyamory je pro kazdeho, nebo ze je to nejak nadrazeny zpusob zivota nad monogamii.

A navic, i kdyby tak asi nejsme vylozene rolemodelove :) Spis nez ze bychom sli po nejake konkretni forme se to snazime brat jak to prichazi, a tohle je momentalni vysledek.
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA: to bude asi dobrý přijmout tuhle informaci jako způsob jak to funguje tobě.

A ne že v tom nutně musí být hned příkladný způsob života pro všechny. Mám pocit, že já i dost ostatních to druhý (špatný) často totiž dělá. Díky bohu, že jsem si to teď uvědomil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam