• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    GAF
    GAF --- ---
    PETJULE: ale já teď přece o polyamorii nemluvil :)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    GAF: mně takové vysvětlení přijde ale docela paradoxní:), protože ten strach jde proti prožívání vnitřní svobody, o kterou v polyamorii docela dost jde nebo ne?:)

jinak k těm polyamorickým vztahům ve výchově dětí - imho polyamorie sama o sobě nemusí být rizikový faktor, pokud se provozuje s ohledem na dítě může být i docela plus, protože dítě má k dispozici více vzorů, od kterých přirozeně odkoukává pro sebe vhodné vzorce chování...
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA: mam pocit, že lhaní v těhle případech vychází téměř vždycky ze strachu. A velice často ten strach je "co když mě pak už nebude chtíti".
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAJKA: za me: kdyby kluci si nasli nekoho dalsiho bokem a tajili by ho predemnou, tak by (ve chvili kdybych na to prisla) to velmi jednoduse (pokud by se to nejak dobre nevysvetlilo) mohl byt duvod k rozchodu. a aby to bylo uplne jasne: nevadilo by mi to, ze by meli jinou slecnu, ale to lhani.
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    Co se deti tyce....

ma spolu - partnerka ma ctvrnastiletou dceru ta uz ze ssitruace rozumu ma az az a neni zadny problem.... povazuje mne za svou druhou matku, chodim s ni k doktorum pripadne na tridni schuzky. Fakt ze nejsem pouze s jeji matkou vzala s nadhledem s preferenci toho, ze mezi zucastnenymi jsou hluboke city a v pohode s tim oznamovacim zpusobem seznamila kamarady. Zadne potize s vysmechem ci jinym trpenim za jine zivoty rodicu....
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    MAJKA: byt nejsem TCKS - jelikoz nevera se tyka lhani a ztraty duvery imho existuje..
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    TENCOKACISTROMY: ahoj :) chci se optat, existuje v polyamory vztahu nevěra? tedy pokud bys třeba čistě teoreticky zjistil, že Fronéma třeba začla chodit / mít intimní poměr s někým úplně dalším, nebo pokud ty bys začal najednou vyhledávat nějakou další slečnu, konzultoval bys to nejdřív s ostatními partnery, nebo je to jen tvá věc, nebo je to naopak nepřípustné? Jak máte nastavené tohle?
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    INK_FLO: Mel jsem, ted nemam. Ted nemam, protoze davam prednost praci pred dalsi partnerkou. As simple as that.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KETHAMINA: odpovim jen na druhou cast, prvni necham jachymovi. osobne si myslim ze poly deti nijak neposkozuje. specialne ta pozice v kolektivu je bych rekla tvorena naprosto prevazne osobnosti ditete. a kdyz z nej ma byt otloukanek tak se vzdycky najde neco tlusty/tenky, zkomolitelny jmeno, barva vlasu, cokoli. rekla bych ze to ze si tata nasel holku ktera uz jednoho chlapa ma zrovna cloveka jako prvni nenapadne.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KETHAMINA: tak TENCOKACISTROMY psal, že je má na střídačku, takže to dítě to nemá jak poznat...
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    JACHYMKO: muzu mít dotaz, jelikož vím, že máš dítě z předchozího (nebo ještě současného ?)vztahu, jak to vnímá jeho maminka a dítě. Chovate se v jeho přítomnosti jinak?

Já poly vztahům fandím a mám s bf pár zkušenosti spíše sexualniho charakteru ...ale reálně si zapojení děti nedokážu představit. Bála bych se hlavně jeho pozice v kolektivu, kdyby tyto vzorce ve školce/škole prezentovalo pred ostatními.
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA:
    PUKU:

no hele, jestli má někdo cíl si užívat, tak mi připadne že si chce "hlavně užívat" cíl = to hlavní. Nebo toho cíle snad dosahuje tak nějak mimochodem na vedlejší koleji?

Ten negativní nádech tomu dal právě ten tlak společnosti, kterej vy dva čtete z mých slov. A jasně, dal jsem ho tam tak. A chtěl jsem, aby tam zazněl jako paradox, protože "hlavně si užívat" neznamená apriori že ostatní trpí. Tim spíš, když se tady objevil někdo, kdo hezky napsal, že si užívat chce a přitom mu zřejmě připadne fajn se rozdělit, tolerovat mít nadhled a tak podobně...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GAF: ok ok, nebiju te. :) ani nevim vlastne proc to tak blbe vyzni...
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA:
    PUKU:

pomoc... :)

Dyk jsem to tak myslel přece. Jakože je to dobrý. Hezky to napsal.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TENCOKACISTROMY: jestli jsem to pochopil správně, tak více partnerů (jakože doopravdy, ne jen jako možnou hypotézu stylu "kdybych chtěl, tak můžu taky") má Fronema, ne ty...takže fakticky vzato provozuje z vašeho trojůhleníku polyamorii pouze ona
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PUKU: diky:) to je hlavne fotografem :)

GAF:uzit si zivota mi zni jako zodpovednejsi pristup nez si chtit "hlavne uzivat"... imho rozdil
    GAF
    GAF --- ---
    PUKU: nikde to tady nečtu, ty jo :) ?
    PUKU
    PUKU --- ---
    GAF: Kde čteš "hlavně užívat"?
    GAF
    GAF --- ---
    A hele, člověk co si chce "hlavně užívat" a zároveň nemá problém "se dělit".
    PUKU
    PUKU --- ---
    Fotka fakt krásná, úplně záříte. Jste šikovný, fandím.
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    INK_FLO: pokud se nekdo uvoli do poly-uskupeni jen ze strachu o prijiti o sveho partnera - nevim ze by to v nejakemmodelu melo jakkoliv rozumne dlouhe trvani. I pres hodne vysoke snazeni takovy clovek pusobi dlouhodobe jako bod svaru - i kdyz by se ovladal a pouze trpel sam nekde v koutku, stejne jeho nespokojenost bude ustavicne generovat potize. Takova situace zel pozitivni reseni nema, moznosti v zakladu vidim pouze dve. Vytesneni problemoveho prvku na okraj a trpelive cekani jeho samo odpadnuti (i s rizikem moznych vetsich ztrat) se snahou minimalizovat jeho negativni vlivy a nebo cisty rez. Zivot neni cerno-bily a realne se driv nez na konci cesty neda zhodnotit ktera cesta je lepsi....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam