Mluvilo se tady o tom, že klasicé mono-vztahy často "řeší" vlastní potřeby intimity a sexuality tím, že milenecký vztah tají, provozují potají za zády parnera.
Vy jste se rozhodli k potřebám (k zamilování) přistupovat upřímně, ne každý má tuhle odvahu.
FRONEMA: Přinesl vám váš přístup s Tcks větší blízkost/intimitu, nebo vás nově nastolená konstelace (před 2 lety) od sebe oddálila? Co před 2 lety zažívala vaše důvěra, intimita a blízkost?
Ptám se proto, že jsem mluvil s mnoha muži i ženami, kteří potají mají milenky/milence. V manželství jsou spokojení, společně pečují o děti, mají své jisté zázemí, dokonce čas od času sexují i doma. Ale z nikoho z nich nevyzařovalo štěstí a naplnění z manželského vztahu. Tón, kterým mluvili o manželství, vyjadřoval zvyk/slušnost/povinnost/pohodlnost, ale určitě ne nadšení/zamilovanost/vášeň/blízkost/souznění/schopnost si naslouchat a rozumět si.
Mluvilo se tady o tom, že někteří lidé prý neseberou odvahu mluvit v manželství otevřeně o svých potřebách, protože by prý přišli o blízkost v manželském vztahu, o intimitu vztahu, nebo dokonce o celý manželský vztah.
Ptám se, protože mám obrácený zážitek. Když se partnerka zamilovala do milence, náš vztah to nepoškodilo. Naopak. Naše intimita se prohloubila, i vzájemnou blízkost jsme prožívali mnohem hlouběji. Jednoznačně nás to posílilo a sblížilo.
Jak jste to měli vy?
FRONEMA: A ještě jedna hypotetická otázka, třeba se podaří na ni odpovědět. :))) Pokud byste se před 2 lety rozhodli jinak, Tcks by Ti dejme tomu "zakázal" být zamilovaná :)) a Ty bys dokázala svoje city k Jachymovi nějak potlačit/skrýt/utajit, chovat se navzdory svým citům. Myslíš, že taková (hypotetická) zkušenost by vašemu vztahu s Tcks přinesla hlubší prožívání, intimnější a důvěrnější vztah, byli byste si dneska bližší a rozuměli byste si víc, než jaký život dnes reálně máte?
Pokud chceš, "hypoteticky" :)) odpovídej podle toho, jak to cítíš právě teď. Přála by sis vytvářet intimní vztah raději s člověkem, který sice potlačil jakési Tvoje zamilování, ale do života by se vám nepletl nikdo další, měli byste na sebe víc času. Nebo je pro Tebe přirozenější vytvářet intimní vztah raději s člověkem, který respektuje Tvoje city, přestože to v důsledku bude znamenat, že na sebe budete mít času o něco méně? Další vztah (k Jachymovi) Tě ani tak nemůže připravit o hloubku citů k Tcks?
Ptám se, protože jsem mluvil se ženami, které vyslyšely svého manžela a "hlas morální společnosti", a rozhodly se ho držet. Dokázaly desítku let milence nemít, pro ten "morální appel". Některá tu desítku let trávila tím, že se všemi kamarádkami a kamarády neustále probírala, jaké to je - mít milence. Neustále se pohybovala na hraně, stačil by jediný krok... Manžela u tohoto svého konání opravdu neřešila. Jiná se po 15 letech sesypala, přestala fungovat jako matka, jako manželka, přestože 15 let se jejich manželství tvářilo konvenčně a ona "jen" neustále ztrácela energii, což se zdálo jako maličkost...
Překvapují mě názory lidí, že utajováním svých pocitů, nebo utajováním toho, jaký člověk opravdu je, kým opravdu je, by se daly utvářet hluboké intimní vztahy. Často takovou domněnku slýchám, ale v životě jsem ji v praxi neviděl. Vy jste si v praxi vyzkoušeli, jaké to je - být k sobě upřímní. Tak upřímní, jak to mnozí nedovedli a nedovedou. Po letech už byste mohli mít určitou osobní zkušenost, zda upřímnost znamená cestu do pekel, nebo jste naopak odhodlaní být k sobě upřímní i nadále? :)