• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: tak ja mu verim ze to mini uprimne :)
    a ono to tak i bylo (spis nez ze ja bych byla nejak horoucne zamilovana, tak spis ten dalsi muz, a pro mne spis nez srdcovka to bylo proste jen ohromne lakavy si to dat atd., vis co, kolikrat za zivot ma clk prilezitost delat nekomu Muzu)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: přijde mi roztomilé, jak si Tě "ukočíroval" na takové bravurní racionalizaci :)
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    FRONEMA: Díky za odpovědi! (Intimitu jsem mínil ve smyslu pocitu blízkosti a důvěrnosti mezi dvěma lidmi. Ne jako potřebu soukromí/tajemství.)

1) Potvrzuji, že o určitý čas jsme přišli. Oni spolu jeli na víkend na chatu. Ale neměl jsem tehdy zrovna celý víkend práci? Opravdu jsme o čas přišli?? ;-) Je to jen moje výmluva? Rozhodně to necítím jako podstatné, pro mě podstatné. Náš vztah byl hlubší tím, že se napřímo respektujeme. Dáváme tomu druhému "právo" žít, cítit, rozhodovat se. Navíc i my jsme o nových zážitcích (mileneckém vztahu) mluvili. Další téma, další hluboká důvěrnost v našem životě, kterou sdílíme. A to nás sbližuje, přibližuje. Známe se víc, ve více situacích, přesněji.

2) Ani já nepovažuji snahy o ovládání druhého (držení zkrátka) za vztah na vlně lásky. Láska je svobodná, dobrovolná, nenechá se donutit, nenechá se ovládat. Prozatím jsem se v životě setkal jedině s tím, že do hloubky bylo možné jít jedině dobrovolně, svobodně. Nikdy ne z donucení. Tedy naprosto souhlasím, mám stejné zkušenosti.

A velmi zajímavý je i ten prostřeh, co se stane, když člověk dá (věnuje) druhému prostor. Dovolí milence. Bez jakéhokoli ovládání. Celou zodpovědnost za Tvá rozhodnutí nechá čistě na Tobě, aniž by se Ti snažil radit, doporučovat, ovládat. Bere Tě jako milovanou bytost, která sama umí být zodpovědná za to, co dělá, co chce, za vztahy, které vytváří... Důvěřuje Tvým budoucím rozhodnutím. Pěkné, co píšeš - jak jsi uměla s tím prostorem, darovanou důvěrou, sama naložit. :)

O tom jsem myslím četl na Tvých stránkách - že když je člověk ze srdce odhodlaný, že bude podvádět, chovat se nezodpovědně, a vztahu škodit, neexistuje způsob, jak by ho druzí lidé mohli svázat (pravidly? kontrolou?) a ovládat (zákazy? tresty?), aby se choval jinak. Vždy si najde skulinku a vztah něčím poškodí. Naopak pokud je člověk ze srdce odhodlaný, že bude pečovat o vztah, projevovat se upřímně, chovat se zodpovědně, není potřeba ho hlídat, ovládat, zakazovat mu - on stejně vždy bude ze srdce jednat zodpovědně. Není potřeba se obávat darované důvěry - takový člověk darovaný prostor zužitkuje ve prospěch vztahu.

YMLADRIS: Ta, která je opravdu upřímná, pokud ta její upřímnost opravdu zní "teď nechci mít milence", ta podle mě nemusí jít do milence. :)
    Ovšem ta, která je upřímná způsobem "teď chci mít milence", té by možná prospělo najít odvahu mluvit ve vztahu i o tomto tématu. Klidně i s tím výsledkem, že milence mít bude. :) Ano, to si myslím. :)
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    YMLADRIS: Už jsme v souladu. :) "Rozhodla jsem se podpořit" mi zní úplně jinak, než "musela jsem akceptovat"/"akceptovala" jsem jeho rozhodnutí. :)

V tom najednou vůbec nevidím, že "milence jsem nechala být", ale naopak v tom vidím "rozhodla jsem se tvrdě pracovat na free-fall v našem vztahu". GOOD! :)
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    YMLADRIS: Pak píšeš o velmi zajímavé zkušenosti. I když "zakázal" je hrubě řečeno, i když "jsi musela potlačit vlastní přirozené city" (opět hrubě řečeno), protože to byl on, kdo o Tvých citech rozhodoval, zda jsou čisté, nebo zda jen tak blbneš... Váš vztah to prohloubilo.

Neříkám, že taková příhoda není možná. Jen se mi nezdá, že "vzor" takové příhody by byl směrodatný.
    Cítit se nejvíc šťastná ve vztahu, kde jsi svobodná tím způsobem, že za své city nepřijímáš plnou zodpovědnost Ty sama, ale rozhoduje (a lépe se ve Tvých citech vyzná) on, s tím, že Ty akceptuješ jeho rozhodnutí... Opravdu mě překvapuje, že tento model by člověka naplňoval ve větší hloubce, než když sám dospěl do fáze, kdy zodpovědnost za své city leží jenom v jeho rukou a člověk sám ví, jak se (za sebe) rozhodovat, a je v tom zahrnuta i plná zodpovědnost za vztah.

Já bych to asi odlišil od situace, kde bys napsala, že: "Dostala jsem zálusk na milence, ten nápad se mi mihl hlavou. Asi v tom i určité zamilování bylo. Ale důležitý v mém životě je vztah s mužem. O všem jsme mluvili. Podstatné pro mě nebylo, zda je manžel zásadně proti, podstatné pro mě nebyly ani jeho domněnky o mých vlastních citech. Podstatné pro mě byly jeho city, které mi sděloval, obavy z výbušnosti dvojvztahu, jeho vlastní nejistoty a záseky, jeho pocit ohrožení. Nad vším jsem znovu přemýšlela a sama v sobě jsem nacházela, že milence vlastně nechci, momentálně ne. Začínala jsem rozumět tomu, že více se chci věnovat tomu, aby muž prožíval jistotu, bezpečí, abych přicházela na situace, ve kterých já sama jednám výbušně, a zkusila se naučit jednat jinak. Jednoho dne (možná) přijde čas, že znovu budeme mluvit o milenci, ale náš vztah tou dobou už bude mnohem dál. Bude ten správný čas."
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jo asi chapu co je nesrozumitelny... mam tam 2x cesta :)

Podporil by to, kdyz by ta polyamory mela nejaky dulezitejsi cil, nez jen "zena si chce doprat nezavislost a cerstvou zamilovanost". To vychazi z predstavy, ze nejdulezitejsi v zivote neni naplneni individualnich potreb individua ("jedu do Tibetu, delej si s tim co chces"), ale dulezitejsi nez osobni svoboda je nejaka Cesta. Ze jako by byl ochoten riskovat nas vztah, kdyz janevim .. bychom s tim milencem tvorili zasadni tantrickou dvojici ktera svou realizaci osviti pulku mesta, ... nebo tak neco. Proste kdyz by ten potencial byl dulezitejsi nez nas stavajici vztah.

Ale pripadalo mu, ze o tom to neni. Vysvetlovala jsem, ze vztah chci bezpecny a milence mam na free-fall, a rikal ze nejlepsi je free-fall ve vztahu :) a ze na tom je potreba tvrde pracovat a ne se rozptylovat milencama. Coz jsem se rozhodla podporit.

Tim nerikam nic na tema jak co kdo ma mit. Jen ze moznosti je mnoho.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SUNNYRAIN: Ja jsem se zamilovala a on byl proti.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    YMLADRIS: Teď jsem trochu zmatenej. Ty jsi se reálně zamilovala a on byl zásadně proti. A nebo Ty ses nezamilovala, ale kdyby ses bývala zamilovala, on by Tvoji cestu podpořil? To se mi jeví jako různé životní příběhy i přístupy. O kterém příběhu tedy teď mluvíme? :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SUNNYRAIN: wow, tohle nebude jednoducha odpoved..

predne na zacatek, ja nemam zadnou potrebu vlastni intimity, jako ze bych potrebovala si neco nechavat pro sebe, ze by me melo tesit ze to ostatni nevi. naopak to po cem ve vztazich jdu, to na cem mi asi zalezi nejvic je to sblizeni, to ze toho druheho opravdu znas, rozumis mu a ze to je tak i naopak.

takze nechapu potrebu intimity a neco pro to tajit, naopak, ja bych mela tendenci to resit, kdyby to ostatni meli taky. (ale respektuju zaprve soukromi, a za druhe ze ten zajem z druhy strany tohle takhle resit, takze to drzim na minimu.)

Přinesl vám váš přístup s Tcks větší blízkost/intimitu, nebo vás nově nastolená konstelace (před 2 lety) od sebe oddálila? Co před 2 lety zažívala vaše důvěra, intimita a blízkost?

musim rict ze asi presne nechapu na co se ptas. ale abych popsala jak jsem to vnimala. V clancich o polyamory se nekdy pouziva termin NRE new relationship energy, neboli tahle situace kdy clovek ma nejaky pevny svazek/svazky a vznikne nejaky novy vztah a je v takove te fazi prvotni blaznive zamilovanosti.
    v te dobe prave ten puvodni vztah ustoupi nejakym zpusobem tomu novemu (lasky je dost, ale den ma porad jen 24 hodin). v tom by se dalo rict ze se lidi jako kdyby kousek oddali, ale zase jsem mela pocit, ze se u toho ten vztah tak nejak upevni, potvrdi si ze je hlubsi To kdyz s nekym probiras takove veci, jako jak to s tebou ohledne toho druheho vztahu funguje, vas zase naopak sblizi.

A ještě jedna hypotetická otázka, třeba se podaří na ni odpovědět. :))) Pokud byste se před 2 lety rozhodli jinak, Tcks by Ti dejme tomu "zakázal" být zamilovaná :)) a Ty bys dokázala svoje city k Jachymovi nějak potlačit/skrýt/utajit, chovat se navzdory svým citům. Myslíš, že taková (hypotetická) zkušenost by vašemu vztahu s Tcks přinesla hlubší prožívání, intimnější a důvěrnější vztah, byli byste si dneska bližší a rozuměli byste si víc, než jaký život dnes reálně máte?
    tak tedy velmi hypoteticky, tezko se mi na to odpovida aniz bych do toho nemichala "jk bych reagovala jako kdyby tcks najednou zacal opak toho nez jak vypada ze je jeho presvedceni" :)
    obzvlast pri tom prvnim "druhem" vztahu byla chvile, ze kdyby mi dotycneho jakub zakazal, tak bych se sebrala a odesla od nej. castecne protoze by mi vadilo ze mi neco zakazuje, zvlast kdyz deklaroval opak, a castecne proto protoze jsem se poblaznene zamilovala jinde (nejsem na to mmoc pysna kdyz na to vzpominam) takze ne, tahle zkusenost by nam urcite neprospela :) na druhou stranu, ta zkusenost ze se i o takovyhlech pocitech da vazne mluvit (coz jsme v te dobe cas od casu delali) je uzasna, a rozhodne si myslim ze to prispiva "duvernejsimu a intemejsimu" vztahu jak ty rikas

takze ne, nebyla bych schopna rozumne asi udrzovat dlouhodobe vztah s clovekem ktery me bude drzet zkratka, ale ma to druhou stranu mince, prave ze vim ze mam tu volnost, tak se sama snazim nedelat v tomhle veci ktere by se mu nelibili, prestoze je na ne nekdy chut, protoze to proste chci pro vzajemnou spokojenost. ale kdyby mi je zakazal jako typicky by mohl rict ted "nesmis si najit tretiho", i kdyz sama nikoho dalsiho nechci, tak bych se osivala, jestli chapes.

tak, doufam ze nekdo pochopi me myslenky :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SUNNYRAIN: mne pripada ze kombinujes dve veci: uprimnost a polyamory

treba u nas je to tak, ze muz je striktne monogamni clovek. kdyz jsem se zamilovala, byl zasadne proti. samozrejme, jake "zakazal", to asi ne, ale byl zasadne proti. Jeho nazor byl, ze dvojvztah je ohromne neprozkoumana, krehka a vybusna vec a ze to chci proto, protoze je to jednodussi (?) cesta jak si cosi doprat, nejake nove energie. A ze by to podporil, kdyz by videl ze je to soucast moji cesty, ze milenec je fakt ohromne dulezita vec, nejakej podstatnej projekt ktery ma potencial zpusobit neco skveleho. Ze to mam cisty. Ale ze ma pocit ze tak to neni, ze jenom tak blbnu a ohrozuju nas.
    A ja jsem to akceptovala a milence jsem nechala byt. Nas vztah to prohloubilo.
    Treba se k tej polyamory vratime nekdy pozdeji v zivote, az nebudem takovy trdla jak jsme ted.

to jak to pises ty trochu vyzniva ze kdo je uprimny musi jit do milence
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Mluvilo se tady o tom, že klasicé mono-vztahy často "řeší" vlastní potřeby intimity a sexuality tím, že milenecký vztah tají, provozují potají za zády parnera.
    Vy jste se rozhodli k potřebám (k zamilování) přistupovat upřímně, ne každý má tuhle odvahu.

FRONEMA: Přinesl vám váš přístup s Tcks větší blízkost/intimitu, nebo vás nově nastolená konstelace (před 2 lety) od sebe oddálila? Co před 2 lety zažívala vaše důvěra, intimita a blízkost?

Ptám se proto, že jsem mluvil s mnoha muži i ženami, kteří potají mají milenky/milence. V manželství jsou spokojení, společně pečují o děti, mají své jisté zázemí, dokonce čas od času sexují i doma. Ale z nikoho z nich nevyzařovalo štěstí a naplnění z manželského vztahu. Tón, kterým mluvili o manželství, vyjadřoval zvyk/slušnost/povinnost/pohodlnost, ale určitě ne nadšení/zamilovanost/vášeň/blízkost/souznění/schopnost si naslouchat a rozumět si.

Mluvilo se tady o tom, že někteří lidé prý neseberou odvahu mluvit v manželství otevřeně o svých potřebách, protože by prý přišli o blízkost v manželském vztahu, o intimitu vztahu, nebo dokonce o celý manželský vztah.

Ptám se, protože mám obrácený zážitek. Když se partnerka zamilovala do milence, náš vztah to nepoškodilo. Naopak. Naše intimita se prohloubila, i vzájemnou blízkost jsme prožívali mnohem hlouběji. Jednoznačně nás to posílilo a sblížilo.
    Jak jste to měli vy?

FRONEMA: A ještě jedna hypotetická otázka, třeba se podaří na ni odpovědět. :))) Pokud byste se před 2 lety rozhodli jinak, Tcks by Ti dejme tomu "zakázal" být zamilovaná :)) a Ty bys dokázala svoje city k Jachymovi nějak potlačit/skrýt/utajit, chovat se navzdory svým citům. Myslíš, že taková (hypotetická) zkušenost by vašemu vztahu s Tcks přinesla hlubší prožívání, intimnější a důvěrnější vztah, byli byste si dneska bližší a rozuměli byste si víc, než jaký život dnes reálně máte?

Pokud chceš, "hypoteticky" :)) odpovídej podle toho, jak to cítíš právě teď. Přála by sis vytvářet intimní vztah raději s člověkem, který sice potlačil jakési Tvoje zamilování, ale do života by se vám nepletl nikdo další, měli byste na sebe víc času. Nebo je pro Tebe přirozenější vytvářet intimní vztah raději s člověkem, který respektuje Tvoje city, přestože to v důsledku bude znamenat, že na sebe budete mít času o něco méně? Další vztah (k Jachymovi) Tě ani tak nemůže připravit o hloubku citů k Tcks?

Ptám se, protože jsem mluvil se ženami, které vyslyšely svého manžela a "hlas morální společnosti", a rozhodly se ho držet. Dokázaly desítku let milence nemít, pro ten "morální appel". Některá tu desítku let trávila tím, že se všemi kamarádkami a kamarády neustále probírala, jaké to je - mít milence. Neustále se pohybovala na hraně, stačil by jediný krok... Manžela u tohoto svého konání opravdu neřešila. Jiná se po 15 letech sesypala, přestala fungovat jako matka, jako manželka, přestože 15 let se jejich manželství tvářilo konvenčně a ona "jen" neustále ztrácela energii, což se zdálo jako maličkost...

Překvapují mě názory lidí, že utajováním svých pocitů, nebo utajováním toho, jaký člověk opravdu je, kým opravdu je, by se daly utvářet hluboké intimní vztahy. Často takovou domněnku slýchám, ale v životě jsem ji v praxi neviděl. Vy jste si v praxi vyzkoušeli, jaké to je - být k sobě upřímní. Tak upřímní, jak to mnozí nedovedli a nedovedou. Po letech už byste mohli mít určitou osobní zkušenost, zda upřímnost znamená cestu do pekel, nebo jste naopak odhodlaní být k sobě upřímní i nadále? :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ZORBOVA: v "nalehavych pripadech" ano, jinak hlasit predem :) (kluci si to sobe navajem pokud vim nehlasi :) )
    ale koneckoncu me uz neprijde moc rozumne abych se vrhla na nekoho aniz bych si to aspon den predem rozmyslela.

ale takhle to zas zni jako ze jsme desne promiskuitni banda, tohle je krajni pripad toho co se smi, nikoli bezny prubeh. realne ja jsem za posledni dva roky spala se dvema ruznymi muzi, a za posledni ctyri roky to dela chlapy tri, jeste pred jachymem jsem mela jsem mela druhy paralelni vztah kolegou. coz je myslim min, nez kolik vystridaji bezne lidi v nasem veku :)
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    chapu to tedy dobre, ze z vasi trojky si kdokoliv muze kdykoliv zacit cokoliv s kymkoliv, aniz by to tem zbylym dvema predem rekl?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GAF: druha stanka veci je, ze i kdyz lidi s mym pohledem na vec kompletne souhlasi, ze porad neni jednoduchy ho praktikovat... strach je silna vec a neda se jen tak odpalit logikou. ale chce to udelat aspon ten krok, to zvedomeni a nejakym zpusobem to dat najevo partnerovi, aby mohl nejak zareagovat.

GAF: ja myslim ze nemame, naopak :) kdyz vim ze mi kluci reknou co kde kdy s kym se delo, (a je to skrze cas overeny ze to funguje) tak muzu odstrihnout vsechny ty starosti jestli se nahodou nedeje neco co se mi nelibi.
    Prijde mi za vetsina populace hraje na to "pokud ti to 'ulitne' tak je lepsi o tom partnerovi nerikat abys mu neublizil" tak prece musi mit v hlave ze takhle premysli i ten druhy, a tak se toho latentne bat, ne?
    GAF
    GAF --- ---
    FRONEMA: jo, je pak něco špatně, souhlasim.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GAF: precetla jsem ti tohle uz vcera a doted si nejsem jista jestli dokazu odpovedet tak, abych popsala co si o tom opravdu myslim.

podle me to ze je to ze strachu neni zadna polehcujici okolnost. spravna reakce na strach podle me je jit a rict "bojim se ze XY". koneckoncu bavime se o tom ze se to tyka nejblizsiho cloveka kteryho mas, ne? pokud mu nemuzes rict tohle tak je neco spatne,ne? navic, pokud zacnes z tohohle duvodu podvadet (ve smyslu porusovat pravidla) tak toho druheho proti jeho vule privadis do situace ve ktere mozna nechce byt (nejaka ta konkretni konfigurace) a nedas mu sanci se vyjadrit zase jako bys rekl "rozhodnu i za tebe protoze ty by ses mohl rozhodnout spatne" stejne jako kdyz lidi tvrdi ze neprozradi milenku aby svemu partnerovi neublizilli. stejna snaha schovat neco osklivyho za "milou" myslenku.

a cele je to o to absurdnejsi ze je explicitne povolene pridat dalsi holku/kluka, takze krome toho ze neco takoveho mi pripada zle, tak mi to pripada jeste hloupe.
    GAF
    GAF --- ---
    TENCOKACISTROMY: jestli jsi fakt vadnej, tak asi tim nejlepšim možnym způsobem nebo nevim :)
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    GAF: Nemyslim si ze ten pocet lidi na tom neco meni. Mnohem dulezitejsi imho je, ze nejsem zatizenej zakazem chtit i jinou zenskou. Co si budeme povidat - sexualni pudy jsou nekdy silny a dokazi rozum dost upozadit. Kdyz jsi ale v situaci "hmm, ta je dobra - tu bych si nechal libit", tak se nerozhodujes ve smyslu "hele tedka o vikendu je pryc, to bych mohl neco vyvist" protoze "neco vyvist" muzes kdykoliv a navybiras si tak na zaklade "aktualni prilezitosti", ale vic podle svoji preference :).
    Neni to zakazany ovoce, neni to "rebelie" proti nicemu. Proste jsi sam za sebe zodpovednej v plny mire - nikdo ti nic nezakazuje, jsi sam sobe panem a sam se rozhodujes co chces udelat. A samozrejme sklizis ovoce. A podle toho co udelas tak bud nesklizis nic nebo sklizis sladky ci kysely.

Nevim, asi jsme vadnej, ale ja tam proste zadny slozitosti (krome tech beznejch) nevidim :D. Premejslejte nahlas o tom co (ne)chcete delat, kdyz to vymyslite tak si za tim stujte, respektujte ostatni, nepodbizejte se jim, a nakonec imho nemuzete dojit k nicemu jinymu nez k modelu, kterej vam vyhovuje. Vyzaduje to standardni mnozstvi casu, energie a driny jako cokoliv jinyho v zivote. A je uplne jedno jestli chcete bejt sami, ve dvou, trech, ctyrech, patnacti nebo chcete byt kazdej mesic s nekym jinym.
    GAF
    GAF --- ---
    TENCOKACISTROMY: A myslíš, že to s tou důvěrou máte o to těžší na druhou stranu? Že když jste takhle tři, tak těch příležitostí, těžkostí, chyb... toho všeho co se člověku může stát je čistě statisticky víc na jednoho člověka. Nebo ne?
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    MAJKA: Je to tak jak pise NUFINKA a FRONEMA.
    Je to stejny jako v klasickym vztahu - jen tam je vic lidi. Nic vic, nic min ;).
    Kdyz vas nekdo taha za fusekli, tak v nej asi moc velkou duveru mit nebudete zejo. A s lidmi, kterym neduverujete pravdepodobne nebudete chtit sdilet zivot.

Je to o důvěře. Možností jak ji ztratit je přehršel.
    GAF
    GAF --- ---
    PETJULE: ale já teď přece o polyamorii nemluvil :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam