• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAJAJA: o je, tenhle klub snad ani radeji nepripominat, ja jsem se tam pred par lety nejak prorekla jak funguju, a snad kazdy kdo o nyxu nekdy slysel mi tam prisel rict ze jsem ten nejzlejsi clovek na svete... nejhorsi flame jakyho jsem se kdy ucastnila.... brrr
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    ZIVA: Podle mě ne. Každej člověk by měl mít nárok na chování podle svých měřítek a partner by rozhodně neměl být ten, kdo něco takového reguluje.

MAJAJA
    MAJAJA --- ---
    LAURA_P: a co tvoje tradice? s tímhle bys souhlasila?

[ TEDDYBEDDY @ Nevera. Co uz je nevera? Vedet - ci nevedet? ]
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LYDI: no prave proto mi prijde ten osho lehce mimo :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    SHEALA: "tak polyamory vztah stejne nevylucuje" - proc by taky, jsou to prece "mnohočetné partnerské vztahy" (;
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CROME: Osho je holt takova duchovni lehkozivka, to se to pak pise povyseny kecy. Ono pokud to dobre chapu, tak polyamory vztah stejne nevylucuje...
    LYDI
    LYDI --- ---
    CROME: nemusim s nejakym clovekem souhlasit 100% nebo vubec. proste nejaky jeho myslenky se mi osobne libi. ostatne je to asi jedna z tech velkych kravin - vse prevzit bez vlastneho nazoru k tomu. muzu se mi libit nejake myslenky ale to zdaleka neznamena, ze "nekoho nasleduji"...
    CROME
    CROME --- ---
    LYDI: Osho to homofobni hovado s garazi plnou Rolls Roycu co vziva Eugeniku?
    tot jiste hlas hodny nasledovani...omg
    LYDI
    LYDI --- ---
    _BENNY: k tomu "nemit vztahy" - nevim, jestli sis cetl osha. mi se na konec dost libi jeho nazor "nemit zadne vztahy ale same milujii individua plne lasky" (:
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: tak ti asi nezbyva nez dospet...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    LYDI: Tuhle mi někdo říkal něco podobnýho. Že strach z něčeho se dá dobře řešit tím, že si představím, co nejhoršího se může stát. "Tak prostě budu sama, no. Nic horšího se stát nemůže."

Ale s těma dětma, na to může bejt i jinej pohled. Například ten, že všichni jsme někde uvnitř pořád děti. ("Obejmi dítě v sobě" atd.) A pak ten, že děti jsou daleko kvalitnější bytosti než my, protože ještě neřešej ego atd. To spojení "žárlivé děcko" je zavádějící, mimochodem. Byla tady řeč o kojenci, ne o rozmazleným dvouletým spratkovi :) Ano, kojenec si hlídá matku (důvody jsou jasný). Je to negativní?
    LYDI
    LYDI --- ---
    LAURA_P: a to ... jasny, nekdy to mivame - strach z ztraty milovane osoby, strach ze smrti, strach z nemoci. ale jestli sama rikas, ze to az tak strasne u tebe neni ... mi pripada hodne dobry system takovy system: http://www.thework.com/downloads/little_book/Czech_LB.pdf
    vlastne nejde o odstraneni strachu, naopak, rika se, ze vse, co chcem mit "pryc" musime prvni prijmout - takze nejde o to, aby strach nebyl, ale jestli ty myslenky a pocity, ktery strach vyvolavaji jsou pravdive. a kdyz to tak beru, tak mi pomuzou jednoduche pravdy, jakoze je vse pomijive (:

ostatne tam vidim i ten rozdil mezi dospelym a diteti (a nechapu uplne, proc furt se srovna zarlivost u dospeli s tim detskym chovanim) - i kdyz nevim, jestli bych to byla schopna dobre vysvetlit (: proste mi prijde, ze dite je opravdu opravdu zavisly a musi se teprv naucit urcitou vyrovnanosti, pohodu a kritiku oproti vlastnim myslenkam a pocitam. a na konec - kdo chce vlastne zustat to detcko, co na kazdym zarli? ja vim, ze nekdo rekne "ale je to biologie", ale docela se ucim, ze mysl je opravdu nejvetsim stvoritelem nasich zivotu. a ja teda zarlive detcko fakt byt nechci (;
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    LYDI: To je fakt.
    LYDI
    LYDI --- ---
    LAURA_P: tak ten strach se nezbavis, pokud veris, ze tam vzdy bude
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    KETHAMINA: Tak to určitě jo, taky si všímám, jak se mi mění vnímání dle nejrůznějších okolností. Ale ten základní imho pudovej strach tam asi bude vždycky.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    LAURA_P: za sebe musím říct, že je potřeba znát svý tělo. často jsem žárlivě reagovala nebo tak nějak podrážděne ...a nakonec se z toho vyklubal hlad, únava, nedostatek spánku, přenesení problému z práce atp.

Od doby, co mě na tohle přítel upozornil, jsi víc uvědomuji jestli jde o situaci někoho s někým a muj vztah k tomu nebo jestli je to jen můj aktuální stav, který vztahuji k vnějším okolnostem.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Tak to sis do toho opravdu jen něco promítl. O chování nebyla vůbec řeč. Nebo já jsem o něm teda od začátku záměrně nemluvila, protože to není můj problém. Já bych ráda dospěla do stádia, kdy nebudu mít ani ony pocity strachu, ale nic z těch článků mi nepomáhá. Myslím, že to je prostě neodstranitelný. (Ale zase pravda je, že je nemám nijak moc - prostě jako každej běžnej člověk. Ale bylo by hezký, kdyby nebyly vůbec.)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    CHIRURGUS: asi se nechapeme. upravit svy chovani je imho za urcitych okolnosti proste ok.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    ZIVA: Věřím tomu že jsou lidé nezlomní, kteří se nenechají ani po delší době hysterickým partnerem zlomit. Nicméně to že to dokážeš ustát ty neznamená, že to dokážou ustát jiní. Hodně lidí nemá na to aby neustále oponovali někomu kdo se stavído role nedžazeného soupeře a rezignují úpravou svého vlastního chování.

FRONEMA: Však já sem to v tom postu přehnal správně. Celá ta diskuze směřovala k jasnýmu: Žárlit i extrémně je normální, protože sme se s tim narodili.

LAURA_P: Podle kontextu tý diskuze sem z toho pochopil, že uznáním něčeho takového se "omluví" iracionální žárlivé chvání i v dospělosti. Nemuselo to tak být myšleno, ale rozhodně mi to tak přišlo. I kdyby tedy něco takového co popisuješ u dětí existovalo (já opravdu věřím tomu, že jde hlavně o podvědomé reakce těla, které si prostě nemůže dovolit přijít o zdroj potravy etc.), měla by nám nějaká inteligence a sebeuvědomnění v určitém věku jasně říct že tudy už cesta nevede a to se rozhodně u sposuty jedinců neděje.

MILLY: Když si přečteš kontext tý reakce - netvrdil sem že žárlivost je chování, ale že žárlivost to chování vyvolává. Je to pocit, kterej spouští "odvetný" akce. Kterej dává jasně na jevo nedůvěru vůči partnerovi a je uplně jedno, jestli ho máte z dětství, výchovou nebo ne. Žárlení krom všeho vyvolává právě to iracionální a nesmyslné jednání o kterém se bavíme, které většinou lidi co to prožívají nedokážou ovlivnit, ani vidět. Souhlas s tím, že je o těch věcech potřeba mluvit, nicméně je nesmysl pracovat na změně svého chování, pokud je člověk sám se sebou spokojený jen proto, že to vyžaduje partner ovlivněnej žárlivostí.

Není normální nedělat to, co vadí mému partnerovi. V záchvatu žárlení vadí většinou partnerovi VŠECHNO co dělám a jak se chovám a musel bych tedy změnit kompletně svojí osobnost, abych čtoho člověka uspokojil. Vem to tak, že jsou lidé, kterým vadí reálný voloviny na svejch partnerech - je podle tebe tedy normání, když partnera miluješ kompletně přizpůsobit tvůj život podle něj?

Kompromis neexistuje, o tom sem psal. Je to přizpůsobení se, jinak to nic neřeší. Tyhle další věci ohledně: nedělám to pro sebe, dělám to pro nás, mi přijou strašidelný. Pokud si to měla na mysli.

NE, nepojedeme někam kde se bude líbit oběma. Když si rozmyslím že chci ject na hory a moje partnerka ne, nevidim tak nějak žádný jiný místo kde by se mi v tu chvíli líbilo a všechno ostatní je jen náhražka. Jako chci si dát svíčkovou - nemají, tak si dám rajskou, ale na tu svíčkovou mám stejně chuť. A i když mám normálně rajskou rád, v tomhle případě je to náhražka a sere mě.
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    LAURA_P: jj Matějček se tomu věnoval..http://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Mat%C4%9Bj%C4%8Dek

prvni rok si dite buduje duveru ke svetu skrz matku..proto jsou na prd ty kojenecky ustavy, decaky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam