• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MAKROUSEK: jedna naše milenka/kamarádka se zadala a má přítelkyni. Vůbec nevím, co od toho čekat - tak se ptám.

zatím jsem z komunikace pochopila, že jí o své bisexualite neřekla a navrhuje nějaké společné akce.

to, že jsou dle vás nestále a nespolehlivé ... myslíš jako pár nebo, že jednotlivé dámy se tak projevovaly?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KETHAMINA: Proc pokladas tuhle otazku v polyamorii? Pokud chcete chodit s lesbickym parem, tak je to podle nasich osobnich zkusenosti temer nemozne. Lesbicky (alespon ty, ktere jsme poznali), jsou vetsinou ponekud nestale a nespolehlive.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    máte někdo zkušenost v utuzovani přátelství hetero a lesbicky pár? jak vám to klape?
    CROME
    CROME --- ---
    Penn and Teller - Family Values (Full Episode) - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=k8mWXofb-fo
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    par linku co na me vyhodil google a nemam ted cas cist tak si je tu zatim uskladnim :)
    zaroven me zajima vas nazor na ne
    http://www.practicalpolyamory.com/images/COMPERSION.pdf
    http://www.yourtango.com/20086005/compersion-for-beginners
    http://www.planetwaves.net/compersion.html
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    meli byste nejkdo nejaky pekny clanek o compersion? vidim ze mi na webu chybi, klidne anglicky, prelozime. Samozrejme kdyby chtel nekdo napsat svuj tak bych byla jeste nadsenejsi.
    btw jak prelozit do cestiny compersion? uz jsem se na to ptala tu, a nic rozumneho jsme dohromady nedali http://www.facebook.com/polyamory.eleferno.cz/posts/456193747742346
    PUKU
    PUKU --- ---
    Omlouvám se, celé jsem nedočetla, ale reaguji na téma, že děti nepotřebují citové zázemí.
    Citové zázemí je pro dítě velmi důležité- stabilní empatický primární vztah je dokonce důležitější než jestli má občas hlad, či je mu zima. Důkazem jsou děti v kojeneckých ústavech, které mají jídlo i teplo- veškeré materiální zabezpečení, které v tu chvíli potřebují. Přesto se vyvíjejí odlišně, opožděně, mají mnohem větší pravděpodobnost ohledně problémů se vztahováním se k ostatním lidem (citová deprivace), viz teorie attachmentu, nebo Erikson a získání pocitu základní důvěry etc. (Matějček, Papouškovi..) Zrovna teorie attacmentu je zajímavá i z hlediska pozdější žárlivosti, tedy z hlediska typu vztahů, do kterých se člověk pouští a jakým způsobem je realizuje.
    OLAFEK
    OLAFEK --- ---
    FRONEMA: jasně, dobrá kamarádka má přehled, jestli v sexu nestrádám a podá pomocnou ruku. To je krásný, nikdy bych na ni nezapomněl!!!
    Mimochodem víte, že Dobří přátelé se řeknou Good fellas?
    MILLY
    MILLY --- ---
    Ehm.. "Každej" a "spoustu".
    MILLY
    MILLY --- ---
    CHIRURGUS: Každekj to chápem úplně jinak. Nemám chuť ani sílu na další osvětlování. Přišlo by mi jako psiustu námahy pro málo. (takhle po Netu)

LAURA_P: Hele, víš Ty, co teď zjišťuju..?? :-) Dějou se docela převratný změny v některých mých osobnějších vztazích (který se tak nějak poznenáhlu rozvíjejí, až koukám a nestačím se divit) a zjišťuju, že čím víc se já sama cítím ve vztazích uvolněnější a čím víc mám ráda nějak i někoho jinýho, tak můj strach ustupuje..... Nikdy bych nečekala, že se něco takovýho může dít, nicméně je to tak. .o)
    Nejde to naplánovat, ale asi jsem pro to nějak postupně připravila půdu a teď se to děje.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    CHIRURGUS: no tak samozrejme clovek by mel mit tu moznost si o tom rozhodnout sam, ergo nereguluje partner.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    MAKROUSEK: pro dívku termín nemám, ale u mužů lze použít termín SATELIT, což se mi moc líbí :)

FRONEMA: no, řekněme,že holky to jistí tím,že chodí na schůzky s nima a 2 a víc hodin jsou kyselý jak prdel :D ale je pravdou, že krom jednoho případu, kdy se s opravdu dobrým kamarádem nevídáme kvůli jeho užárlené manželce, tak to vždycky nějak jde usměrnit.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAKROUSEK: nene termin dobra kamaradka mi stoprocentne vyhovoval :)
    KETHAMINA: nj, to je takovej stabilni problem, ale pokud ten dotycnej kamarad je v pohode tak to asi nejak vyresi...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA: Tak pouzivej treba "souloznice" nebo "konkubina" ;-).
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    FRONEMA: :) no, tak nic :) já se teda velmi často setkávám s nepochopení partnerech mých kamarádů, kdy vážně jdem jen na pivo. Jenže slečny vzhledem k info o "mých lehkých mravech" v pratnerství hned vidí, že takové vztahy musím udržovat ze 100% přátel :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KETHAMINA: mno "dobra kamaradka" byl nas terminus technicus pro hmm jak to nazvat friend with benefits. slovo milenka se mi nikdy nelibilo a prislo mi ze se k nasemu vztahu veskrze nehodilo...
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    FRONEMA: jako, že zpochybnuji celé přátelství mezi mužem a ženou, nic kromě sexuálních vztahů neexistuje ? já to chápu, i moje reputace mezi ženami je děsná :) spokojila jsem se s tím, že realitu/pravdu zná můj přítel a ostatní ať mi vlezou na hrb!

Víc a víc se utvrzuji v tom, že přátelství s mužem - ikdyz nelze někdy popřít jejich zájem i o něco víc - mi přijde cistejsi a narovinu. Častěji ženy jsou dobré ve střídání masek a hrách na více stran.
    MAJAJA
    MAJAJA --- ---
    FRONEMA: některý lidé jsou prostě zabednenci, no :) mají dojem,že jen ten jejich životní směr je správný.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KETHAMINA: to bylo jeste pred klukama, tehdy stacilo ze jsem rekla ze jsem dobrou kamaradkou Tormovi, ktery ma manzelku (ktera o tom vedela)... ale myslim ze mi to v zasade prospelo, protoze d te doby uz mi jakekoli tema nestoji za to se flamu zucastnit :)
    MAJAJA
    MAJAJA --- ---
    FRONEMA: já neznám ten klub, ale třeba konkrétní odkaz co posílám mi přijde celkem pravdivý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam