• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    VANEK
    VANEK --- ---
    Už i Budař podporuje otevřené vztahy, nebo to má být humor?
    SEZNAMME SE :: Jan Budař
    http://www.janbudar.cz/vse-co-je-nebo-bude/seznamme-se/
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    KETHAMINA: Nevlastni dcera naprosto v pohode, pachame rodinne akce pospolu vsichni a neni problem. Jedna babicka nezkousla ani fakt, ze mam cokoliv se zenou, druha hladce akceptovala ze je nas vic a mame se radi a neresi to...jsou obe stejne stare (rozdil veku v tydnech) a obema tahne na 8 krizek...
    IFKA
    IFKA --- ---
    MAKROUSEK: Tak to nevím, jestli budu souhlasit:) Nad tím, jak funguje v polyvztazích potřeba kompenzace určitě přemýšlím a dochází tam k ní, to určitě, ale jako vstupní impuls mi připadá spíš to, že ho je hodně, tak proč ho nevyužívat:)
    LYDI
    LYDI --- ---
    tak az se uroven poly posouva z teoretickeho do urovne praktickeho vam treba nekdy budu moct odpovedet jak to je pak s deckama :D ...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    IFKA: To ne, naopak, moje myslenka byla, ze lidi (zeny), co nemaji deti, nemaji dost oxytocinu od prirody a tak se jej snazi kompenzovat poly vztahama ;-).
    IFKA
    IFKA --- ---
    KETHAMINA: Neznám žádný poly pár, který by měl dítě, aspoň ne takový, aby měl tenhle vztahový model integrovaný do každodenního života. Nejbližší případ je slečna, která žije v dlouhodobých mileneckých vztazích a má sedmiletého syna. Část roku žije na místě, kde pobývají lidé, kteří jsou mezi sebou celkem dost intimní, ale primárně hraje roli mámy a s dalšími lidmi se schází, až když syn spí. Ten ale dost běžně vidí, jak se lidi objímají a dotýkají. Tohle vše se odehrává v domě rodičů slečny, kteří jsou přítomní, vědí, co se děje a přijímají to.
    Další kategorie, kterou okolo sebe vidím, jsou lidé, kteří dost pravděpodobně poly neřeší a scházejí se kvůli sexu, integrace dalších partnerů do života nemusí být to, co chtějí. Dětem zajistí jiný program a jdou za tím, co chtějí, to asi od vidění znáš.
    Snad nějaký poly pár časem dítě bude mít, abychom se mohli inspirovat:)

    Jinak mám dojem, že pokud se člověk nechová nějak ultra explicitně, tak není dotýkání a hlazení nic, co by před dětmi bylo třeba skrývat. Máme kamarády, s nimiž si jsme hodně blízcí a jestli s někým z nich zrovna spíme, nebo nespíme pro pozorovatele běžných situací nemusí být vůbec zřejmé. A doteky typu hlazení mezi kamarády snad není něco, co by dětem způsobovalo nejasnosti, nebo máte jiný pocit? Spíš jim to může vysílat signál, že je v pořádku mít rád i víc lidí.

    V čem spočívala ta situace ze školky, učitelky se nějak vyjadřovaly nad komentářem dětí ohledně svých rodin?

    MAKROUSEK: Jako že dítě spotřebuje všechen oxytocin rodičů a už nezbyde na nic dál? Hm, jedna holka v P mi nadšeně říkala, jak se po 2 letech na mateřské vrací do hry, ale nevím, jestli tam šlo o oxytocin:)
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    MAKROUSEK: "Tak nějak jedno" by asi nebyl úplně vztah pro mě (a to nejsem žádná nezkušená naivka, žiju v mnohaletém vztahu a jsem si vědoma toho, jak se emoce časem proměňují).

    Láskou nemyslím nějaké akutní pobláznění a splašení hormonů (i když, co si budeme povídat, to je víc než fajn). Spíš si pro sebe nedovedu představit trvalý polyamory vztah, ve kterém by byl milostný poměr (fyzický, ale i emocionální) jen mezi některými účastníky.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DOUCE: Dej tomu par desetileti a uvidis, ze laska neni jedine reseni. Taky to muze byt vsem zucastnenym tak nejak jedno.

    Ale to je ovsem zajimavy poznatek - je pravda, ze jsem za svuj zivot taky nevidel poly vztah, ve kterem by vychovavali fulltime deti. Jestli ono to neni takove nejake zakonite. Nedostatek oxytocinu? ;-)
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    MAWERICK: No, právě. Trojvztah mi připadá nejen proto jako ideální varianta soužití :-) V mém případě tedy ve variantě, kdy jsou láskyplné vztahy mezi všemi zúčastněnými.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DOUCE: hmm.... To asi jo. ALe u lesbicke rodiny mas problem s chybejicim muzskym elementem... A to je hodne znat.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    FRONEMA: hmmmm... dost to pripomina fungovani nekterych kibucu na konci 50. let. Tam se deti vychovavali podobne
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    MAWERICK: Vysněná varianta je dvě děti: každé mající svojí maminku a k tomu jako bonus milující tetu (a stejného tatínka). Vnitřní fungování si opravdu dovedu reálně představit, ale jak píšeš - otázkou je reakce okolí. Ale by byla stejně problematická i v případě, že by dítě vyrůstalo např. v lesbické rodině.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    prijde ze by to pro to dite mohlo byt v necem i lepsi. bude mit dve mamy :) takze se o nej vzdycky bude mit kdo starat kdyz ta jedna nahodou nebude mit cas, chut, energii whatever :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DOUCE: imho zalezi i na pristupu jak ty rikas "tety" k tomu diteti. Osobne myslim ze by to to dite, pokud v tom bude zit od malicka nebude mit trabl pobrat... potencialni problem vidim v reakci jeho okoli na to jak to funguje u nej doma az o tom zacne mluvit...
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    KETHAMINA: No, u prarodičů by mě obecně asi hodně překvapila jiná než zděšená reakce :-)

    Ale jsem případně zvědavá na rodiče a sourozence. Pokud by to došlo do fáze, kdy bych se rozhodla to sdělit, šlo by v našem případě o stabilní trojvztah, takže by to mělo vliv i na dovolené, svátky, rodinné oslavy apod.

    Zkušenost s nakládáním s informacemi vůči dětem by mě taky zajímala. Dovedu si představit netradiční soužití ve smyslu tatínek - maminka - teta, ale nevím nakolik je taková záležitost skutečně realizovatelná a nakolik by tím dítě bylo poznamenáno.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    FRONEMA: tady prave vidim rozdil dle veku a osobnosti ditete. Mas deti, ktere fyzicky zarli na sveho otce, davat jim do zivota dalsi osobu, se kterou se musi delit o prizen je peklo.

    Taky mi prijde, ze u oddelenych/ rozvedenych domacnosti, kde otec i matka maji jineho partnera se to da zakomponovat snadneji, nez ze doma s tatinkem spi v posteli cizi pani sama nebo i s maminkou. Predpokladam, ze zdravy rodic dite treba do 6-7 let veku radeji udrzi trochu mimo sve realie a do situace ho uvadi postupne pak. Ale mohu jen teoretizovat, ve spolecne domacnosti kolem mne nikdo z poly lidi s detmi nezije, miva je jen obcas na vikend.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KETHAMINA: imho neni dobry pred detma cokoli skryvat, ony to vyciti, a pak se bude blbe napravovat ten pocit ze mu mama "lhala". pripadne ze dotyky se musi schovavat.

    (samozrejme mluvim o urovni intimnosti ktera se pred detmi bezne dela)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    DOUCE: ja jsem tedy krute narazila u prarodicu, babicka s desem ve tvari zacala jecet "nerikej mi to, nechci to slyset". Deda konstatoval, ze jsme uchylaci. U rodicu mi to prijde, ze informaci prijali, ale nijak se vic nevyptavaji a kdyz s nekym jinym nez svym muzem prijedu na navstevu neprojevujeme si vyznamne fyzickou naklonost.

    Stejne jak Ifka nemam v kuse roky vice partneru/ek takze svatky, dovci neni nutno resit. Nevidam rodinu zas tak casto (cca 1x mesicne kratsi navsteva), abych je do svych vztahu musela detailne zapojovat, rizika, ktera oni vidi se tykaji hlavne zdravi. Taky chapu, ze vzhledem k jejich zpusobu konzervativniho zivota a veku to pro ne neni snadne prijimat.

    Osobne se spis v budoucnu chci zamerit na praci s informacemi vuci potomkum, aby rozumeli, ze variant vztahu je mnoho a se svym partnerem musi byt na stejne vlne. Zda se pred detmi omezovat ve fyzickem projevu vuci vice osobam (hlazeni, libani) nemam ukotvene. Zazila jsem jako dozor ve skolce parkrat slusny moralizovani od ucitelek vzhledem k info od ditete a to vnimam jako vetsi potencialni problem nez commingout pred dospelaky. Mate nekdo osobni zkusenost?
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    IFKA: Je to ve fázi úvahy, uvidím jak to celé vyplyne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam