• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    [SERVER ERROR]
    KUATO
    KUATO --- ---
    KETHAMINA: inu, ten co to psal je oslik :o). pripoustim, ze pro muze to muze byt obtiznejsi, nez pro zenu, prijmout to, ze jeho mily/a se vztahuje jeste k jednomu dalsimu partnerovi, tak muze byt slozitejsi najit v hlave ten spravny cudlik k precvaknuti, ale s trochou pece a hodne mluvenim a vysvetlovanim by to melo jit v nekterych pripadech zaridit. no a i v pripadech, kdy by to zaridit neslo by se aspon mely vynechat ty moralisticke kecy kolem :o).
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Objevilo se na FB, tak aby vám něco neuteklo, držte si klobouky :D

    http://www.prozeny.cz/...k-to-vidi-chlap/42853-jak-to-vidi-chlap-mam-manzela-i-milence-a-chci-je-oba
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    MICHAL_R: něco na tom podle mě je. Ale, že by to mělo být "vždycky silnější" logicky nesedí. Je to lidskou součást a bývá to silný. Součást ale neni zrovna víc než celek.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MICHAL_R: u me tomu tak rozhodne je
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Ahoj, diky za otevrene sdileni vasich osobnich temat... Zaujalo mne (udajne "ustalene") spojeni "sex bez citu". Asi tusim, co se tim ma na mysli, ale... Nechci sem tahat prilis "ezoteriky", ale pokud (nejen) Stanislav Grof povazuje sex (vedle vlastniho narozeni a vlastni smrti) za jeden z nejsilnejsich zdroju energie ve vesmiru (a vlastni porod a smrt jsou fakt fest super-emocionalni zalezitosti! :-), tak mi neni jasne, proc by sex (udajne?) byt nemel...

    Neni nahodou vetsina "problemu" v oblasti polyamory, otevrenych vztahu apod. zpusobena prave tim, ze oblast sexu / sexuality (nutne a vzdy!) mobilizuji silne emoce, ktere jsou proste vzdy "silnejsi", nez si myslime, ze jsme my sami?

    Ja vim, ze to je tak trochu OT, ale stejne me zajimaji mne vase nazory... Diky
    KUATO
    KUATO --- ---
    PEJR: ja mam dve deti (10 a 12 let) a druhou zenu, takze zazivam na vlastni kuzi, jake to je. a rekl bych - deti jsou velmi citlive na to, jak to vnimaji dospelaci. kdyz jsou jejich rodice v pohode, jsou deti v pohode. kdyz je jeden nebo oba rodice rozbiti, zacinaji mit deti strach a pak jsou i ony nestastne, boji se co bude. nebudeme si nic nalhavat - hlavni kulturni vzorec v nasem svete je 1+1, to je vnimane jako standard a odchylky jsou "divne", byt uz za ne nastesti nikdo nikoho nekamenuje (aspon v nasich zemich). aspon co mohu pozorovat ja, moje deti informaci o nasem rozkosateni prijaly celkem dobre, ale minimalne synator (12) se opatrne vyjadril, ze to nebude moc rozebirat s kamaradama - nedivim se mu, spousta decek jsou mali sobecti parchanti, kteri jsou dobri v jednom - delat ze zivota peklo detem ostatnim, ktere se nejak lisi. decka silne to ustoji, slabe to zdaleka ustat nemusi. takze urcite plati, aby ze strany rodicu krom toho, ze musi byt sami v pohode a vyrovnani, by melo byt dostatek komunikace ve smeru k detem a velka moralni podpora, kdyby to potrebovaly.
    MATEJCIK
    MATEJCIK --- ---
    PEJR: však ale kdo říká, že máš mít "stále nový a neznámý" vztahy furt pryč až do smrti smrťoucí? stejně jako všichni, i poly lidi se nejspíš v mládí vybouří a v dospělosti usadí, byť třeba ne s jedním člověkem, ale se dvěma, třemi.

    ten tvůj příklad od kamaráda zní ... no jak to říct. co se myslí tím že "dělají pomatenosti"?
    a proč myslíš, že tu energii, kterou mají na rozhazování všude okolo, vůbec mají zájem do toho vztahu dávat? že to vůbec má kapacitu na to něco skvostnýho? sám říkáš, že je to celý dost vylhaný a polepený... co jáá vim, třeba je, ale pak to třeba nejde spravit jenom tím, že se do toho dá "víc energie".
    to je taková ta složitá otázka, kdy ještě stojí za to snažit se vztah napravit, a kdy už je to akorát plýtvání časem a energií a líp by bylo začít odznova jinde
    a hlavně to vůbec nemusí souviset s tím, že je to poly vztah. když se podívám okolo sebe, znám spoustu monogamních rodin, kde je vztah mezi mámou a tátou na starou bačkoru, děti to snáší jakž takž, zachraňují to prarodiče... prostě ... já bych ve svým životě takovýhle vztahy taky nechtěl, taky hledám nějakou kvalitu.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PEJR: to neposoudím. je docela dobře možné, že vztah těchdle tvých známých stojí za starou belu. to ale neznamená, že jiný vztah o stejné struktuře bude stejně špatný, případně i vůbec všechny takové vztahy
    PEJR
    PEJR --- ---
    DIVA: co pozoruju ja, tak deti rostou a uzivaj si zivota, ale podle me jen diky tomu, ze nevi poradne o co jde a taky to hodne drzi nad vodou rodice dospelaku... diky tomu ze travim cas a osobne znam blizce vsechny zucastneny, tak vim, ze je to cely dost vylhany a polepeny tak nejak humpolacky sobecky.. nerikam, ze je to nutne spatne, jen rikam, ze ta kvalita, kterou bych ja od svyho zivota rad, tam proste neni..
    DIVA
    DIVA --- ---
    PEJR: pokud jí více než jeden vztah přijdou nutně méně kvalitní než jeden vztah (už ta úvaha, že co existuje ve vyšší kvantitě musí mít nižší kvalitu je docela smutný předpoklad), potom má možnost to takto přímo vyjádřit

    toto: pro mě je to docela náročný ... nejsem ochotna to podstupovat ... ne ve vícero případech než je nutné ... vztah s jedním partnerem mi bohatě stačí., bych viděla jako nezájem vs lenost. což jsou relevantní důvody, které k zamítnutí jiného než klasicekého uspořádání bohatě stačí .) já jen že o kvalitě toho zamítnutého to nevypovídá vůbec nic
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PEJR: http://polyinthemedia.blogspot.cz/2015/04/poly-and-aging.html
    Navic se mi nelibi ta myslenka, ze smysl ma vztah, jen kdyz vydrzi navzdy. nebo do smrti, proc by to tak melo byt?

    a k tem co sledujes, je to tak ze ti rekli ze to vnimaj jako nalestenou bidu, nebo ty mas jen pocit ze to tak urcite musi byt?
    PEJR
    PEJR --- ---
    DIVA: nevidel bych to jako nezajem a lenost, jde o to jestli jsi schopna rozlisit kvalitu a hloubku min vztahu, ktery chces na veky, od tech stale novejch a neznamejch do kterych uz se clovek snad ani poustet nechce, ale ze setrvacnosti v tom dal pokracuje..
    moje otazka zni, jak je to s polyamory treba v duchodu?

    jinak se docela ztotoznuju s pozorovanim co popsala NYA..

    pozoruju jeden vztah o dvou holkach a klukovi, s tim ze on ma s jednou kluka a s druhou holku. z toho co vidim mi to z jeho pozice neprijde fer ani k tem holkam ani k tem detem.. kdyz vidim jaky delaj pomatenosti, tak mi to prijde lito, ze tu energii kterou vsichni rozhazujou vsude kolem toho vztahu radsi nesoustredej do nej a neprozijou neco skvostnyho, narozdil od ty nalesteny bidy, kterou se ted uspokojujou
    DIVA
    DIVA --- ---
    NYA: nevím jestli to taky vnímáš, ale že něco složitého a náročného nejsi ochotná podstupovat víc než je nutné, to je přece nezájem či lenost .) což nekritizuju, jen pojmenovávám ,)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Kdo se chcete pridat a jit na Pride s nama tak tady https://www.facebook.com/events/1695525937349794/
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    Na něco konkrétního tady nereaguju. Zajímalo mě to, protože sex bez citů je ustálené slovní spojení.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: Na co ten puvodni prispevek reaguje? ja bych rekla ze kdyz nekdo rekne sex bez citu tak ti mysli bez zamilovanosti nebo bez lasky. ale kdyz se to rozebere do dusledu tak samozrejme, nejaky city jsou vsude.

    stejne jako se pouziva ze ses s nekym ve vztahu, i kdyz samozrejme vztahy jsou i jiny nez partnersky. Ale sama nemam lepsi slovo...
    NYA
    NYA --- ---
    MATEJCIK: asi to neřeším z hlediska výhody/nevýhody, prostě to dělám tak, jak to cítím, že je to nejlepší, snažím se mít srdce otevřené, obecně, ani ne tak kvůli lidem, spíš kvůli sobě, že se s tím dobře žije. občas to jde, občas ne.

    s tou druhou otázkou nevím, fakt nevím. prostě to s některýma lidma dobře funguje a máme dobrej silnej vztah přátelství, co se lety upevňuje a prohlubuje.
    s partnerskýma vztahama to mám složitější, komplikovanější a občas je všechno dobrý a funguje jako po drátkách, občas je to náročnej hlubinnej quest, kdy musím přijít na to, kde co ladit, u koho vlastně, a oba se učíme, hodně. pro mě je to docela náročný, občas některý věci trvají a nejdou.. nejsem ochotna to podstupovat s kde kým, a rozhodně ne ve vícero případech než je nutné, takže vztah s jedním partnerem mi bohatě stačí :)
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    To nebyla provokace, mě by zajímala odpověď od někoho. FIDO_LETI_DOMU
    MATEJCIK
    MATEJCIK --- ---
    NYA: ne, počkej, nechoď ještě, to se konečně dostáváme někam, kde to je zajímavý ;e) z tvojí odpovědi LYDI jsem dekódoval, že nemáš problém s tím být otevřená lásce mnoha lidem, ale vnímáš výhody monogamie, z velké části v sexu?
    taky píšeš, že monogamní vztah je "v mnohém výlučný a speciální", a že i některá přátelství mohou být taková, ale je to něco jiného... dokázala bys říct, v čem vnímáš ten rozdíl? přirozeně v tom, že s přáteli nespíš, ale tak nějak tuším, že to nebude to hlavní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam