• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    CHIRURGUS: hele, možná jsi dost pankáč na to, aby tě okolí nějak ovlivňovalo, ale většina z nás žije v určité síti vztahů, ze které není tak snadné se vyvázat. Neznamená to, že by ti lidi v polyamory či jiném typu vztahů nežili tak, jak chtějí a pouze se podřizovali společnosti, ale neznamená to, že to nezabolí, když se na tebe dívá negativně tvoje rodina, dobří přátelé tě najednou přestanou chápat, v práci se ti špatně mluví o svých vztazích, protože bys byl za divnýho a vyčlenili by tě z kolektivu atd.... Ano, samozřejmě moje spokojenost s mým životem a vztahem je to nejdůležitější a nehodlám v tom dělat ústupky, ale zároveň chci vycházet s lidmi kolem. (pro upřesnění dodávám, že já osobně se nikde netajím s tím, co dělám, ale už jsem se setkala s pár dost negativními reakcemi a to i od lidí, od kterých jsem očekávala podporu)
    MASOO
    MASOO --- ---
    CHIRURGUS: ja teda debatuju o necem jinym. Nevadi...

    FIDO_LETI_DOMU: ne
    LYDI
    LYDI --- ---
    CHIRURGUS: jako ja te celkem chapu, ale vnimam to mnohem tezsi nez to popisujes. a mnohem mene vyranene. treba, vedle vztahovani tema vychova diteti, to jsou veci kde treba se clovek dostane do konfliktu s lidma ktery normalne nazyva "kamarady". nebo treba clovek dela veci proste protoze je tak zvykly, v tom vyrost a nedokaze si svet predstavit jinak. neni to imho moc skvely ale zaroven to podle nedela z cloveka slabocha... jsou veci na ktere clovek prijde/zacinaji byt tematem az v urcitem okamziku, clovek si k tomu musi treba vybudovat vlastni nazor/pristup...
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    MASOO: hele, ale MASOO ty mluvíš spíš o slušnosti, či ne? Jako jeden se může chovat slušně k člověku, na kterým mu nezáleží. Cizímu. A jeho názory klidně ignorovat, jestli je nechci brát k srdci. Nevěřim, že by si CHIRURGUS nebral k srdci něco smysluplnýho, spíš se tady jedná o nesmysly, kterýma se lidi často častujou a kolikrát v dobrý víře ještě.

    Je určitě záhodno jet si život podle svýho a ne si ho nechat řídit někym jinym. Vždyť potom není tvůj ale jejich...?
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LYDI: Každej člověk řeší okolí. To je logický. Ale jaký okolí? To, na čím názoru nám bude záležet si vybíráme sami. Pokud se obklopíme lidmi, kteří náš životní postoj, ať už je jakejkoliv, odsuzují a sami si určíme, že je pro nás jejich názor směrodatný, tak to asi nebude mít pozitivní dopad na náš život. Jasně, že potkáváme lidi. V obchodech, v zaměstnání, v tramvaji, ale to nejsou přátelé ani lidé, na jejichž názoru by nám vyloženě záležet mělo, protože nejsou v postavení, ve kterém by měli v§bec právo náš osobní život hodnotit. A naproti to,mu my jste v pozici, kdy takové jednání můžeme poslat direkt do prdele a nebo se tím absolutně netrápit. Slaboch je člověk, který není schopný dělat to co sám chce a to co cítí, že je správné a dobré pro jeho život jen proto, že mi to diktuje společnost, nebo jeho vlastní okolí. Tímhle způsobem vznikají nešťastní lidí, kteří žijí život podle ostatních a ne podle sebe. Pokud bych se měl trápit tím, co si o mě lidi myslej, musel bych se dvno zabít. Záleží mi jen na tom, co si o mě myslí lidé, kteří pro mě samotného něco znamenají a i to má svoje limity.


    MASOO: Záleží na tom, jak si člověk vybere. To chce ale dlouhodobou práci na sobě samém. Tahle celá debata je o tom, že lidi nevědí co chtějí a nebo si za tím co chtějí nedokážou před svým okolím a partnery etc. stát.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO: a to i kdyz si to clovek sam vybere, neco o tom vim, i kdyz nejde o polyamory
    MASOO
    MASOO --- ---
    i kdyz clovek nekouka na to, co si o nem ostatni mysli, tak je dost tezky zit dlouhodobe v rezistenci nebo vycleneni
    LYDI
    LYDI --- ---
    CHIRURGUS: nechci tvrdit ze nemas pravdu - ale kdo z nas tam je, ze by neresil co okoli? ostatne si myslim, ze hnat to do extremu taky neni ta cesta. sme tvory spolecenske, tak je jasne, ze se koukame po tom, co na to okoli. osobne treba casto taky nejsem si jista, co jsem opravdu ja a co je spis 'spolecnost'. imho je to takova nekonecna cesta mezi 'ja' a 'my' abych to tak rekla. a zdaleko ne tak cerno-bile jak to vidis 'slaboch je nebo neni' ... je slaboch ten, kde vi a prizna si svoje limity (a treba s nima i chce neco udelat) nebo ten, kdo jde ... nekam, bez pochyb aniz by se podival vlevo, vpravo ...
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LA_BETE: Tohle je přesně ten důvod, proč sem nepřispívám. Na nás všechny je vyvíjen tlak okolí. Kvůli tomu jak žijem, co děláme, co žerem... každýmu totiž vadí něco, ale zpátky k tématu. Pokud si zvolim způsob života, kterej mi kvůli "tlaku společnosti" udělá ze života bordel a přinese mi starosti, tak sem dement, kterej neumí ustát ani to, co si sám zvolil. To co píšeš je absolutně špatně, protože to zahrnuje "běžnější" názorovej rozsah, do kterýho normálně uvažujícímu člověku nic neni a kterej ho ani nerozhodí, protože majorita společnosti je konzervativní, nebo dementní a jejich názor tak nepodstatnej. Upřímně si myslim, že smyslem života je dělat si co chci a nenechat se omezovat a tlačit zbytkem lidí kolem sebe tam, kde bejt nechci. A už vůbec ne k tomu, abych se proto, že dělám to co chci, cejtil špatně. Chlap má bejt chlap. Pokud si o sobě chlap myslí, že je slaboch, tak asi bude. A to, jestli se jeho holka chodí dobře bavit s dalšíma chlapama na to nemá moc velkej vliv. Slabochem chlap buď je a nebo není :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FRONEMA: imho kazdy to ma tezky, ale kazdy trochu jinak. treba jedna vec je snest, ze si partner obcas odskoci jinam a lze u toho a nezvlada to (zrejme situace kterou budou casteji resit muzi u svych nevernych zen) a a jina vec je snest, ze partner penize a cas, ktery by mel investovat predevsim do sve rodiny, investuje nekde uplne jinde (spise asi problem, ktery bude nejvic drazdit zeny).
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    CHIRURGUS: no, on to ten člověk v hlavě srovnané mít může, ale to neznamená, že na něj není vyvíjen nátlak okolí. Např. pokud má muž dvě ženy, je vnímán spíš jako "borec", ale když má jeho žena muže dalšího, vnímají ho ostatní jako slabocha a myslím si, že není snadné s tím žít.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CHIRURGUS: v tom pripade vol nastejno.
    neni to muj napad, to mne to vzdycky nekdo vykladal jak to maji zeny/muzi tezsi. (zatim jsem vzdycky slysela, ze pohlavi toho cloveka se shodovalo s tim, kdo to ma tezsi :) )
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    FRONEMA: Proč ta anketa implifikuje, že je to v každém případě pro někoho těžké? :D Nechci být rejpal, ale podle mě je to vcelku snadný pro oba, pokud mají v hlavě srovnáno co chtějí... :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KUATO: ty jo, ted si mne vyprovokoval v ankete :) tohle dohadovani pro koho je to tezsi vidim co chvili nekde... tak schvalne
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    [SERVER ERROR]
    KUATO
    KUATO --- ---
    KETHAMINA: inu, ten co to psal je oslik :o). pripoustim, ze pro muze to muze byt obtiznejsi, nez pro zenu, prijmout to, ze jeho mily/a se vztahuje jeste k jednomu dalsimu partnerovi, tak muze byt slozitejsi najit v hlave ten spravny cudlik k precvaknuti, ale s trochou pece a hodne mluvenim a vysvetlovanim by to melo jit v nekterych pripadech zaridit. no a i v pripadech, kdy by to zaridit neslo by se aspon mely vynechat ty moralisticke kecy kolem :o).
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Objevilo se na FB, tak aby vám něco neuteklo, držte si klobouky :D

    http://www.prozeny.cz/...k-to-vidi-chlap/42853-jak-to-vidi-chlap-mam-manzela-i-milence-a-chci-je-oba
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    MICHAL_R: něco na tom podle mě je. Ale, že by to mělo být "vždycky silnější" logicky nesedí. Je to lidskou součást a bývá to silný. Součást ale neni zrovna víc než celek.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MICHAL_R: u me tomu tak rozhodne je
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Ahoj, diky za otevrene sdileni vasich osobnich temat... Zaujalo mne (udajne "ustalene") spojeni "sex bez citu". Asi tusim, co se tim ma na mysli, ale... Nechci sem tahat prilis "ezoteriky", ale pokud (nejen) Stanislav Grof povazuje sex (vedle vlastniho narozeni a vlastni smrti) za jeden z nejsilnejsich zdroju energie ve vesmiru (a vlastni porod a smrt jsou fakt fest super-emocionalni zalezitosti! :-), tak mi neni jasne, proc by sex (udajne?) byt nemel...

    Neni nahodou vetsina "problemu" v oblasti polyamory, otevrenych vztahu apod. zpusobena prave tim, ze oblast sexu / sexuality (nutne a vzdy!) mobilizuji silne emoce, ktere jsou proste vzdy "silnejsi", nez si myslime, ze jsme my sami?

    Ja vim, ze to je tak trochu OT, ale stejne me zajimaji mne vase nazory... Diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam